Tre divisionstitler i træk til Green Bay Packers anført af Aaron Rodgers gør Packers til favoritter igen, men ingen Davante Adams og en svagere offensive linje åbner måske døren for de andre tre hold.

Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper på alle hold i NFL for at rangere de 32 NFL-hold. I NFC North har Packers vundet tre divisionstitler i træk på ryggen af et stærkt angreb anført af Aaron Rodgers og Matt LaFleur. Angrebet rundt om Rodgers ser dog svækket ud, og det åbner måske døren for et af de tre andre hold.

Los Angeles Rams er forsvarende mestre, når 2022-sæsonen snart skydes igang, men meget tyder på endnu en tæt sæson, hvor mange hold kan byde sig til. Frem mod sæsonen har Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen.

Hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC East | NFC North | NFC South | NFC West
AFC East | AFC North | AFC South | AFC West

Se optakter til NFC North:

BearsLionsPackersVikings

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Packers9,58,55,55,56,535,544,33Delt-10
Vikings78,58,55635,042,3316
Lions5,56,56,58,57,534,539,6723
Bears66,55,56,55,530,035,33Delt-29

Packers har i flere år haft et af ligaens absolut topangreb. Det skyldes primært Aaron Rodgers, Davante Adams og en stærk offensiv linje. Aaron Rodgers er der stadig, men angrebet omkring ham har flere spørgsmålstegn end normalt. Adams er væk, og en receiver-gruppe med Allen Lazard, Randall Cobb og Sammy Watkins som de eneste med bevist niveau er ikke fantastisk. Håbet er uden tvivl, at rookies Romeo Doubs og Christian Watson kan komme ind og løfte gruppen i løbet af året. Den offensive linje er også mere usikker end normalt, da deres bedste to, David Bakhtiari og Elgton Jenkins, er på vej tilbage fra skade. Bliver de to klar og spiller på deres normale niveau, er 6,5 nok lavt sat, er de ude eller hæmmet, er 6,5 højt sat. Til sidst danner holdets to runingbacks Aaron Jones og A.J. Dillon en stærk duo.

Midt i vores angrebsrangering finder vi Vikings på en 16. plads. Kirk Cousins er en hæderlig quarterback, men pointene hentes særligt hjem på runningback og receiver. Dalvin Cook og Alexander Mattison er en dygtig runningback-duo, mens Justin Jefferson, som er ligaens måske bedste receiver, er fint akkompagneret af Adam Thielen og K.J. Osborn. På tight end mangler Vikings en del kvalitet, og 5 er måske endda højt sat efter Irv Smiths seneste skade. Den offensive linje hos Vikings er blevet bedre de sidste par år, men det er ikke en styrke, og meget står og falder med, hvor godt venstre tackle Christian Darrisaw kan præstere i sin anden sæson i ligaen.

Detroit Lions har på flere punkter samlet et spændende angreb. T.J. Hockenson er virkelig dygtig tight end, og receivergruppen har en del potentiale med D.J. Chark tilbage fra skade, andenårsspilleren Amon-Ra St. Brown og rookie Jameson Williams, der dog også er på vej tilbage fra skade. Den offensive linje ser også ret god ud med profiler som Frank Ragnow, Taylor Decker og Penei Sewell. Kun de to guard-pladser er lidt usikre. Hvis Sewell præsterer kan det dog sagtens være en top 5 linje i år. Største problem for Lions er quarterback, hvor Jared Goff ikke er ret spændende. Sidste år var han svag overordnet set, og hvis han ikke løfter niveauet, er det svært for dem at få et over middel angreb.

Sidst i divisionen finder vi Chicago Bears‘ halvsørgelige angreb. Vi kunne godt lide, hvad vi så fra Justin Fields sidste år, og han ligner en habil quarterback. Han får dog ikke meget hjælp i år med en ringe receivergruppe, hvor vores darling Darnell Mooney ellers løfter karakteren med et par stykker. Den offensive linje er lige så lidt en hjælp, og der er spørgsmålstegn både indvendigt og på tackle. Reelt er det kun Riley Reiff og Cody Whitehair, hvor man kan stole nogenlunde på produktet, og så godt et produkt er det virkelig heller ikke fra de to. Alt i alt er det en talentfattig omgang, som Justin Fields skal forsøge at løfte.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Packers88,57,588,540,543,501
Vikings6,57,585,57,535,036,6717
Bears4,56,585,56,531,032,3329
Lions6,564,55628,030,1731

Mens Packers‘ angreb har flere spørgsmålstegn end normalt, så er Packers’ forsvar på papiret en meget komplet og uhyggeligt stærk enhed. Oppe foran er Kenny Clark monster i midten, og Dean Lowry er en dygtig pass rusher, mens Jarran Reed er en fin starter. På EDGE fik Rashan Gary sit store gennembrud i 2021, hvor han var en top 10 pass rusher i ligaen. Dybden på EDGE bekymrer dog lidt bag Gary og Preston Smith. På linebacker var De’Vondre Campbell en enorm åbenbaring, og så kommer rookie Quay Walker ind og supplerer ham. Jaire Alexander er tilsvarende en top, topcornerback, mens Rasul Douglas var overraskende god for Packers sidste år. Andenårsspilleren Eric Stokes gjorde det også glimrende i sin rookiesæson. Nede bagved er Adrian Amos og Darnell Savage en bundsolid duo, der er blandt ligaens bedste. Kort sagt er der ikke mange huller på forsvaret, og den mængde talent burde være en top 3-enhed i 2022.

Ligesom angrebet, så ender Vikings‘ forsvar midt i ligaen. Det er en solid enhed på nogle punkter, og stjerner som linebacker Eric Kendricks og pass rusher Danielle Hunter trækker deres enheder gevaldigt op. Vikings-forsvarets store bekymring kommer på cornerback, hvor Patrick Peterson er godt oppe i årene, mens Chandon Sullivan, Cameron Dantzler eller rookies Andrew Booth og Akayleb Evans skal dække de to andre pladser. Den gruppe kan meget vel blive et ømt punkt for forsvaret.

På forsvarssiden halter både Bears og Lions efter. Bears mangler virkelig noget talent indvendigt på den defensive linje, mens Robert Quinn trækker dem op på EDGE. Roquan Smith er en top 5-linebacker i ligaen og sikrer et 8-tal, men lige nu vil han ikke spille for holdet og har anmodet om en trade. Hvis han forsvinder rasler den karakter voldsomt ned. Nede bagved skal rookies Kyler Gordon (Cornerback) og Jaquan Brisker (safety) redde de enheder, ellers ser det sort ud.

Hos Lions har man oppe foran hentet Aidan Hutchinson ind til at styrke pass rushet, men indtil han har bevist sig, må de nøjes med 6,5. Karakteren er dog sandsynligvis højere næste år, hvis han tager ligaen med storm, som de håber. Indvendigt på linjen skal man også håbe på de unge Alim McNeill og Levi Onwuzike, som man draftede sidste år. Linebacker-gruppen hos Lions er nok ligaens dårligste på papiret, og det er nok kun andenårsspilleren Derrick Barnes, man kan håbe på brager igennem med hidtil uset niveau. På cornerback er Amani Oruwariye en solid spiller, men resten har ikke vist meget, og man håber nok på, at Jeffrey Okudah, topvalget fra 2020, kan finde sine fødder. Safety er acceptabelt uden at være prangende. Alt i alt skal enheden nok bæres af de unge kræfter oppe foran, som forhåbentligt kan gøre det bedre, end de givne karakterer.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Packers35,540,55990107,50Delt-2
Vikings35,035,065,581,592,0Delt-20
Lions34,528,07675,584,17Delt-28
Bears30,031,065,572,580,6731

Med et topforsvar og et solidt angreb ender Packers blandt de bedste hold i vores rangering, og hvis ikke deres special teams havde været så bundelendigt i 2021, havde de faktisk snuppet førstepladsen. Hvis ellers Rich Bisacchia kan få sat skik på den enhed, så er Packers nok en gang en favorit til ikke kun NFC-titlen, men også Super Bowl-titlen.

Vikings snupper andenpladsen i divisionen, og selvom både forsvaret og angrebet var højere end 20. pladsen, trækker den uerfarne trænerstab dem lidt ned. Hvis Kevin O’Connell viser sig som en god head coach, kan Vikings dog sagtens blande sig i den øverste halvdel af ligaen. Der skal findes et par løsninger både offensivt og defensivt.

Lions og Bears ender begge i den tunge ende af ligaen. Lions har en del spændende spillere, som kan trække dem opad, hvis de præsterer, men meget står og falder med de unge, og så er Jared Goff ikke så spændende en quarterback. Hos Bears har man en spændende quarterback, men holdet er tappet for talent på rigtig mange positioner. Det vil kræve et exceptionelt trænerarbejde af førsteårstræneren Matt Eberflus, hvis Bears ikke skal drafte i top 10 i 2023.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i også uddeler halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Micah Parsons. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Adam Trautman eller Noah Fant.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftning i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 eller 6 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2022-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC South | NFC West | NFC East | NFC North


AFC South | AFC West | AFC East | AFC North