Hvem skal udfordre Chiefs, der har været i Super Bowl de sidste to år? Er det Justin Herbert og Chargers, er det Broncos’ gode forsvar, eller er det Jon Grudens tropper?

Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper på alle hold i NFL for at rangere de 32 NFL-hold. Vi er nået til AFC West, hvor Kansas City Chiefs er storfavoritter, og de tre andre hold kæmper om titlen som førsteudfordrer.

Corona viser stadig sit grimme ansigt rundt om i verden, men 2021-sæsonen ser i NFL ud til at være mere på vej mod normalen end den tumultariske 2020-sæson. Frem mod sæsonen har Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen.

Hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC South | NFC West | NFC East | NFC North
AFC South | AFC West | AFC East | AFC North

Se optakter til AFC West:

BroncosChiefsChargersRaiders

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Chiefs1067107,540,550,002
Chargers7,57,576,5735,543,0010
Broncos5,56,57,57733,539,33Delt-18
Raiders77,5595,534,039,00Delt-20

Det kan ikke være en overraskelse, at Chiefs ender som et af de absolut bedste angreb. Patrick Mahomes er ligaens bedste quarterback og Travis Kelce er i værste fald en top 2 tight end i ligaen. Derudover har de investeret tungt i den offensive linje, og det bør gøre den til en ret god linje. Svaghederne skal derimod findes på runningback, hvor Clyde Edwards-Helaire var ganske gennemsnitlig i 2020, og på receiver, hvor dybden bag Tyreek Hill er ret tynd.

Justin Herbert viste mange lovende takter i 2020, og det giver en masse håb for Chargers. Derudover er der nogle gode brikker i Austin Ekeler, Keenan Allen og et gode nye navne på den offensive linje. Når det er sagt, så mangler man lidt på receiver, hvor Mike Williams er ok, men ikke mere, og man ikke har en etableret treer. Og den offensive linje er også stadig afhængig af en rookie på venstre tackle og spillere som Matt Feiler og Oday Aboushi. Der er meget potentiale, men også nogle faldgruber.

På mange punkter har Denver et fint angreb. Receiver-gruppen med Courtland Sutton, Jerry Jeudy, K.J. Hamler og Tim Patrick er bundsolid, den offensive linje tog et gevaldigt skridt i den rigtige retning i 2020, og en spiller som Noah Fant trender også i den rigtige retning. Det helt ømme punkt er dog quarterback-pladsen, hvor en duo med Teddy Bridgewater og Drew Lock er virkelig uinspirerende.

Wide receiver og offensiv linje er to af de vigtigste grupper på angrebet, og begge steder er Raiders ikke ret stærkt besat. Henry Ruggs og Bryan Edwards er unge talenter, men ingen af dem har rigtig vist noget endnu, og lidt det samme kan man sige på den offensive linje, hvor Alex Leatherwood og Andre James ikke har vist noget endnu og Denzelle Good er ganske middelmådig. Det giver noge ret solide usikkerheder, som kan gøre det svært for Derek Carr, selvom Darren Waller selvfølgelig trækker godt op i regnestykket.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Broncos6,58,568,57,537,040,672
Chiefs8,565,56834,036,1717
Chargers5,5866732,535,1720
Raiders56,576,5531,532,3326

Det handler om at stoppe kastespillet i nutidens NFL, og Broncos er strålende besat til at gøre netop dette. Von Miller og Bradley Chubb er stadig en strålende duo, selvom Miller kommer tilbage fra en skade. På cornerback har man hentet dygtige Kyle Fuller, solide Ronald Darby og førsterundevalget Patrick Surtain II, og man har allerede Bryce Callahan. Ganske få kan matche den cornerback-gruppe. Derudover må man ikke glemme Justin Simmons, der er en top 5 safety i ligaen. Linebacker og den indvendige defensive linje er gennemsnitligt, men overordnet ligner det et topforsvar.

Resten af forsvarene i AFC West kan ikke matche Broncos’, og det ender med Chiefs‘ snupper andenpladsen, selvom de har lidt problemer på EDGE, linebacker og cornerback. Alle tre steder har de brug for, at yngre spillere slår igennem. Her er øjnene især rettet mod Willie Gay på linebacker og L’Jarius Sneed på cornerback. Når de så alligevel snupper andenpladsen skyldes det primært Chris Jones og Jarran Reed på den defensive linje samt Tyrann Mathieu og Juan Thornhill på safety.

Chargers‘ forsvar har et par kæmpe profiler i form af Joey Bosa og Derwin James, men resten af forsvaret er stadig lidt usikkert. Melvin Ingram er væk, og Uchenna Nwosu skal tage et skridt op ad rangstien. Justin Jones og Jerry Tillery skal bevise mere indvendigt på linjen. Kenneth Murray skal bygge på og Drue Tranquill kommer tilbage fra skadet. Nede bagved er Chris Harris godt oppe i årene, og de mangler en tredje corner bag Harris og Michael Davis. Kort sagt er der for mange usikkerheder til, at Chargers kan ende højere.

Raiders‘ forsvar har været ringe i en del år efterhånden, og talentmassen er stadig tvivlsom. De har ikke ret meget at skyde med indvendigt på den defensive linje, og vi er ikke så begejstrede Maxx Crosby og Clelin Ferrell, så meget afhænger af Ngakoue, der havde en ringe 2020-sæson. Derudover har man en af ligaens dårligste safety-grupper, og cornerbackgruppen har også desperat brug for, at Casey Hayward har et år mere i sig og Trayvon Mullen slår til for alvor.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Chiefs40,534,07,59,591,5107,672
Broncos33,537,06682,594,0015
Chargers35,532,55,5679,092,0019
Raiders34,031,56676,085,0027

I sidste ende er det ikke overraskende Chiefs, der ender som storfavoritter i divisionen. Deres angreb er den store drivkraft, og de har derudover en fremragende træner i Andy Reid, og den kombination kan sagtens bære et gennemsnitligt forsvar. Hvis ikke Chiefs er et af ligaens fem bedste hold i år, vil det være en stor skuffelse.

Måske lidt overraskende snuppe Broncos andenpladsen, men de har bare et godt roster, når man ser på alt andet end quarterback. Det er dog svært rigtig at tro på dem med Lock og Bridgewater under center, og så er der også en bekymring om Vic Fangios evner som cheftræner. Hvis de havde en god quarterback lignede de dog et sikkert slutspilshold.

Der er meget potentiale hos Los Angeles Chargers, og det er et hold, man gerne vil tro på, men man skal bare stadig huske, at der er flere store usikkerheder ned ad holdkortet, og de har en førsteårstræner. Vi tror begge ret meget på Staley, men indtil han beviser det, så bliver det ikke højere. Og så vil det også være fedt, hvis Chargers kunne undgå at være ringe på special teams.

Sidst i divisionen finder vi Raiders. Angrebet har mistet nogle gode spillere på den offensive linje, og Nelson Agholor var holdets bedste receiver sidste år. Derudover var forsvaret elendigt, og så mange forstærkninger er det ikke blevet til. Og når man kombinerer det med en Jon Gruden, som vi ikke tror så meget på, så bliver det bare til en placering i den tunge ende.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i år har valg også at uddele halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Darren Fells eller Jack Doyle.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftning i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC South | NFC West | NFC East | NFC North


AFC South | AFC West | AFC East | AFC North