Efter mange, mange års Patriots-dominans snuppede Buffalo Bills divisionstitlen i 2020. Nu har Patriots dog oprustet, men er det nok til at udfordre Bills?

Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper på alle hold i NFL for at rangere de 32 NFL-hold. Vi er nået til AFC East, hvor New England Patriots sidste år for en gangs skyld ikke vandt divisionen. Det var i stedet Bills, der nu skal forsøge at holde Patriots og de unge Dolphins- og Jets-hold bag sig.

Corona viser stadig sit grimme ansigt rundt om i verden, men 2021-sæsonen ser i NFL ud til at være mere på vej mod normalen end den tumultariske 2020-sæson. Frem mod sæsonen har Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen.

Hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC South | NFC West | NFC East | NFC North
AFC South | AFC West | AFC East | AFC North

Se optakter til AFC East:

BillsDolphinsPatriotsJets

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Bills96,5846,534,044,338
Patriots66,5688,535,043,00Delt-13
Jets5,556,55,56,529,035,3329
Dolphins5,556,57529,034,3331

Josh Allens fænomenale gennembrud sendte Bills til tops i AFC East i 2020, og det er også den største drivkraft for, at Bills ender med det bedste angreb i divisionen i vores vurdering. Allen og hans dygtige receivere med Stefon Diggs, Cole Beasley, Emmanuel Sanders og Gabriel Davis, hvor vi dog savner mere kvalitet hos Beasley/Sanders for at de kan komme højere end otte, giver et sprængfarligt kasteangreb. Hvor angrebet kan flytte sig i 2021 er på den offensive linje, der har været lidt op og ned de sidste par år.

Hos Patriots er der noget usikkerhed quarterback, hvor Cam Newton så skidt ud i 2020, og man alternativt har rookie Mac Jones. Hvad Patriots dog har kørende for sig er en af ligaens bedste offensive linjer, og når man kombinerer det med nogle gode fysiske tight ends, så kan man spille angreb med et dejligt fysisk udtryk, der kan trække dem langt. Og hvis så en af de to quarterbacks viser gode ting, og en receiver for alvor stempler ind, så ser det for alvor lovende ud.

Der er mange lovende og spændende ting hos Jets, men det er stadig et angreb med mange unge spillere som Zach Wilson, Michael Carter, Elijah Moore, Mekhi Becton og Alijah Vera-Tucker. Hvis disse talenter præsterer allerede i 2021, så kan det blive ganske godt. Omvendt kan det også blive tungt, hvis de skal have mere tid, og den offensive linje fortsætter svaghedstegnene, selvom man har investeret en del i den.

Hvad, der blev sagt om Jets og et ungt og unproven angreb, kan også siges om Dolphins. Tua Tagovailoa nåede ikke at viste meget sidste år, og receivergruppen skal også bæres en del af en rookie som Jaylen Waddle. Den offensive linje er ung og usikker med spillere som Austin Jackson, Robert Hunt, Liam Eichenberg og Solomon Kindley, og det kan i virkeligheden stadig gå begge veje for dem. Mike Gesicki virker nærmest som sikreste kort på angrebet, da Will Fuller også har været meget ramt af skader. Men ligesom ved Jets. Hvis Tua, Waddle og den unge OL finder sit fodfæste, så bliver det rigtig sjovt. Vi har bare ikke set det endnu.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Patriots6778,57,536,038,83Delt-6
Bills6,567,578,535,537,33Delt-12
Dolphins65,5795,533,035,5019
Jets756,53728,529,00Delt-31

Bill Belichick er kendt for at strikke gode forsvar sammen, men i 2020 blev Patriots ramt af adskillige opt outs, og det gjorde enheden mere usikker end tidligere. Vi forventer dog, at det vender tilbage til at være et topforsvar i 2021. Cornerback-gruppen er stadig strålende med J.C. Jackson, Stephon Gilmore og Jonathan Jones. Matthew Judon forstærker EDGE-gruppen markant, og Dont’a Hightower forstærker linebacker. En spiller som Devin McCourty er også stadig garant for godt safety-spil.

De bagerste syv på Bills‘ forsvar ser rigtig fornuftigt ud. Micah Hyde og Jordan Poyer er en forrygende safety-duo, og især Micah Hyde er en af de sidste fem års mest undervurderede spillere. Linebacker med Matt Milano og Tremaine Edmunds er stærkt besat, og på cornerback har man Tre’Davious White, der er en af ligaens bedste. Det man savner på forsvaret er en pålidelig makker til White og noget mere kvalitet på den defensive linje. Man har prøvet at investere i linjen med spillere som Ed Oliver og de to rookies Gregory Rousseau og Carlos Basham, men vi venter stadig på Olivers gennembrud, mens de andre to nok lige skal vænne sig til NFL.

Dolphins‘ forsvar var godt sidste år, og det var det primært pga. en strålende cornerback-gruppe og et aggressivt system, der udnyttede dette. Man skal bare ikke overse, at forsvaret som helhed stadig mangler lidt profiler på positionerne udover cornerback. De har brug for bedre pass rushere, og her skal de uge Christian Wilkins og Jaelan Philips træde i karakter. Og på safety er der forhåbninger til spillere som Brandon Jones og andenrundevalget fra i år Jevon Holland. Så indtil videre kan cornerback-gruppen kun bære dem op til en 19. plads.

Der er flere ting, der så ud til at ville fungere på Jets‘ forsvar. Marcus Maye er en god safety. Quinnen Williams er en strålende ung defensive tackle. C.J. Mosley er tilbage på linebacker, og Carl Lawson lignede en kæmpe profil på EDGE. Desværre måtte Jets se Lawson gå ned med en sæsonafsluttende skade, og det trækker dem en del ned på EDGE, og man kunne argumentere for, at det skulle have været endnu voldsommere. Til sidst kan vi ikke undgå elefanten i rummet. Den cornerback-gruppe er med afstand den mest usikre og uprøvede i NFL. Bryce Hall, Javelin Guidry, Blessuan Austin, Brandin Echols, Michael Carter III, Jason Pinnock og Lamar Jackson (nej, ikke ham) er navnene. Held og lykke med at dække op.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Bills34,035,58986,5102,334
Patriots35,036,0109,585,5102,175
Dolphins29,033,0877786,5024
Jets29,028,56669,578,3331

Det ender som en todelt division, hvor Bills og Patriots stikker af i toppen, mens de to unge hold, Dolphins og Jets, halter noget efter. Bills’ angreb er deres store drivkraft, og deres forsvar ser samtidig solidt ud. Hos Patriots ser angrebet solidt ud, mens forsvaret ser stærkt ud. Begge hold har gode trænere, selvom Patriots selvfølgelig lige får fordelen. Og inden Patriots-fans går bersærk, så har ingen fået 10 i trænerstaben i år. Generelt ser det meget tæt ud mellem de to hold, og det vil måske overraske dem, der har Bills som storfavoritter.

Dolphins har meget lovende talent, og hvis Tua og angrebet finder fodfæstet i 2021, så kan de hurtigt gøre deres placering til skamme og presse på til top 10. Det står og falder dog med Tua og den offensive linje, og begge har ikke vist meget endnu. Ellers er forsvaret lovende, hvis de finder mere pålideligt pass rush, og så har Brian Flores vist mange gode ting som cheftræner. Nu skal han få dem i slutspillet, hvis han skal nå højere karakterer.

Personligt kan både Dennis og jeg egentlig godt lide Jets’ projekt, men nøj hvor er der store usikkerheder i år. Den offensive linje er stadig ikke etableret, og så prøver man at få en rookie-quarterback til at lykkes bag den. På forsvaret mangler man i høj grad cornerbacks og nu også pass rush efter Carl Lawsons skade. Det er bare nogle ekstremt vigtige positioner, som man har kæmpe usikkerheder på. Måske lykkes det, men det ligner en opbygningssæson for Jets.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i år har valg også at uddele halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Darren Fells eller Jack Doyle.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftning i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC South | NFC West | NFC East | NFC North


AFC South | AFC West | AFC East | AFC North