Russell Wilson, Kyler Murray, Matthew Stafford og… Trey Lance? NFC West er en af ligaens stærkest divisioner, men hvem har egentlig den stærkeste trup?

Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper på alle hold i NFL for at rangere de 32 NFL-hold. Vi er nået til NFC West, der har tre gode quarterback og et spændende talent i form af Trey Lance. Derudover er det dog en stærk division med mange kvalitetsspillere.

Corona viser stadig sit grimme ansigt rundt om i verden, men 2021-sæsonen ser i NFL ud til at være mere på vej mod normalen end den tumultariske 2020-sæson. Frem mod sæsonen har Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen.

Hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC South | NFC West | NFC East | NFC North
AFC South | AFC West | AFC East | AFC North

Se optakter til AFC South:

Texans Colts JaguarsTitans

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Seahawks97,584,5635,0044,677
49ers676107,536,541,3312
Rams857,56,55,532,541,0013
Cardinals7,5773,5631,039,33Delt-18

Med spillere som Russell Wilson, D.K. Metcalf og Tyler Lockett bør det ikke kune gå helt galt for Seahawks‘ angreb. Wilson er en top 5 quarterback og Metcalf og Lockett en top 5 WR-duo. Chris Carson er også en rigtig solid runningback, så våbnene er egentlig på plads. Den offensive linje får en del kritik, men den har trods alt nogle solide spillere med dygtige Duane Brown, acceptable Gabe Jackson og talentfulde Damien Lewis. Vi er dog også lidt bekymrede over center og højre tackle, så det kan kun blive til et gennemsnitligt 6-tal i denne ombæring.

Hos 49ers er der bedre styr på den offensive linje og tight end, hvor Seahawks var svag. Spillere som venstre tackle Trent Williams og tight end George Kittle er blandt de allerbedste på deres position. Derudover har 49ers fået bundrutinerede og solide Alex Mack ind, og de har også fornuftige Mike McGlinchey og Laken Tomlinson. Omvendt er der lidt mere usikkerhed på resten af 49ers’ angreb. Jimmy Garoppolo er gennemsnitlig, og Trey Lance har ikke bevist noget endnu, hvorfor det ikke kan komme over et 6-tal. Receiver-gruppen mangler også virkelig, at nogle af de unge rigtig bryder igennem, og selvom vi begge tror på Brandon Aiyuk, skal han lige bevise det først.

Matthew Stafford er en klar opgradering på quarterback for Rams, og det bliver gennem ham, at meget skal køre. Han har glimrende hjælp på receiver med Robert Woods og Cooper Kupp, men resten er lidt usikkert. Cam Akers’ skade rammer runningback-karakteren en del, og vi er stadig ret ukomfortable med den indvendige del af Rams’ offensive linje. Den kan dog blive bedre, hvis David Edwards og Austin Corbett fortsætter deres rimelige udvikling.

Cardinals’ angreb er ganske solidt mange steder, men de mangler et rigtigt trumfort. Kyler Murray er god, men har også nogle ting, som han skal udvikle. Receiver-gruppen har blændende DeAndre Hopkins, men har ikke rigtig andre trusler. Den offensive linje har fået tilføjet dygtige Rodney Hudson og har fornuftige D.J. Humphries, men de tre andre positioner er ikke noget at skrive hjem om. Det bliver på en måde meget gennemsnitligt, og holdet leder lidt efter nogle profiler blandt de unge spillere på receiver.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
49ers698,56,5737,039,334
Rams96,55,58635,038,00Delt-9
Cardinals58,55,56732,035,00Delt-21
Seahawks5684,5831,532,3326

Defensivt klare NFC West sig også godt, og især 49ers ligger lunt i svinget. På EDGE har man stjernen Nick Bosa akkompagneret af dygtige Arik Armstead og Dee Ford. Det kaster et 9-tal af sig. På linebacker har man ligaens bedste i form af Fred Warner, men man mangler måske lidt ved siden af. Men de to positioner giver 49ers-forsvaret nogle store profiler, som resten kan læne sig op ad, selvom de positioner kun er udmærket. Vi glæder os til at se, om Javon Kinlaw kan tage et skridt mere, mens Jason Verett måske finder sig tidligere topniveau frem. Hvis det sker, bliver det rigtig sjovt.

Rams‘ forsvar er båret af nogle enorme profiler i form af Aaron Donald og Jalen Ramsey, og de to trækker den indvendige defensive linje og cornerback meget op. Resten af forsvaret mangler dog også lidt for rigtigt at skubbe Rams langt op i stillingen. Der mangler kvalitet ved siden af Donald, og Leonard Floyd er vi ikke så pjattede med, selvom han fik en kæmpe kontrakt i free agency. På safety kommer man formentlig til at mangle dygtige John Johnson, men unge Jordan Fuller viste trods alt lovende takter.

Kigger vi på Cardinals‘ forsvar finder vi noget virkelig spændende på EDGE, hvor Chandler Jones, J.J. Watt, Markus Golden og Dennis Gardeck giver en del gode pass rushere. Vi savner dog også en del på de andre positioner, hvor den indvendige defensive linje er ret ringe (J.J. Watt burde måske tælle lidt med der, men vi har valgt at kalde ham EDGE, da han primært har været det de seneste år). På linebacker har Cardinals to førsterundevalg i form af Isaiah Simmons og Zaven Collins, men ingen af dem har vist noget endnu. Bagkæden har Budda Baker, men resten er uprøvet eller gennemsnitligt. Cardinals har brug for udvikling hos unge spillere som Collins, Simmons, Zach Allen, Jalen Thompson og Byron Murphy.

Seahawks’ forsvar er noget af det mest uinspirerende, vi har set i Pete Carrolls tid. Den defensive linje ser svag ud, og selvom holdet har mange EDGE-rushere, så er det gennemsnitligt og usikkert, om Seahawks få nævneværdig produktion fra dem. Cornerback-gruppen ligner en af ligaens værste med startere som Tre Flowers, Akhello Witherspoon og Ugo Amadi/Tre Brown/Marquise Blair i slotten. De største styrker på forsvaret er Bobby Wagner og Jamal Adams, men det er bare ikke de vigtigste positioner på et forsvar.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
49ers36,537,06,5989,0100,838
Rams32,535,05,5881,096,83Delt-10
Seahawks35,031,596,582,093,0017
Cardinals31,032,06675,088,33Delt-21

Når man lægger forsvar og angreb sammen, så sniger 49ers sig øverst i divisionen foran Rams, og her betyder trænerkarakteren også lidt, da vi generelt mener, at Shanahan lige er et nyk foran Sean McVay. Derudover har Rams mistet Brandon Staley, som vi mener var vigtigere for Rams’ 2020-succes end Robert Saleh var for 49ers’ 2019-succes. Begge hold ligger dog lunt i svinget med store profiler og gode trænere

Seattle Seahawks har en del talent, og de har sågar flere point end Rams, men alt for meget af det talent falder på mindre vigtige positioner som runningback, linebacker og safety. Derudover mener vi, at Pete Carroll er længder efter McVay og Shanahan, og Carrolls filosofi er den største grund til, at Seahawks’ sjældent er top 10, selvom talentmassen egentlig har været det de sidste par år.

Hos Cardinals bliver det hele meget gennemsnitligt. Der er gode spillere både offensivt og defensivt, men der er også betydelige huller på holdkortet, og de huller falder lidt bekymrende på steder som den offensive linje, wide receiver og cornerback. Derudover er vi ikke super begejstrede for Kliff Kingsbury, som mangler at overbevise os med sin offensive filosofi.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i år har valg også at uddele halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Darren Fells eller Jack Doyle.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftet i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC South | NFC West | NFC East | NFC North


AFC South | AFC West | AFC East | AFC North