Amerikansk Fodbold – Regler

Amerikansk fodbold eller Football‚ som de bare kalder det over there, er et simpelt spil med nogle komplekse regler.

Kort fortalt går spillet ud på, at flytte en oval bold ind i målområdet, og holde modstanderen fra at gøre det samme. Her får en gennemgang af de vigtigste regler, du skal kende.

Banen

Amerikansk fodbold spilles på en bane, som måler 120 yards x 53 yards (ca. 110 m ×45 meter).

Banen er smallere, men længere bane end en almindelig fodboldbane, og så er bolden oval…

I hver ende af banen står et mål, og der er en 10 yard dyb målzone, kaldet endzone (det mørkegrønne område). Banen er inddelt i felter af 10 yards på hver sin side af midterlinjen (50-yard-linjen), 0g for hver 5 yards er der en gennemgående linje.

Der er 100 yards fra den ene mållinje til den anden, og alle 100 yards er markeret med små streger (hash marks) på hver sidelinje og to striber i midten.

Spillerne

Et hold kan bestå af lige så mange spillere, som som man har lyst til at stille til kamp med, men typisk består et amerikansk fodbold-hold af 45 spillere.

Kun 11 af disse er på banen samtidig, når holdet enten har sit angreb, forsvar eller sparkeenheder på banen.

Hver spiller har en helt fast og veldefineret rolle og position på banen. Det er sjældent, at en spiller er med på både angreb og forsvar. Når et hold mister bolden, skiftes de 11 angribere ud med 11 forsvarere.

En kamp består af to halvlege, der begge er delt op i to. Det giver i alt 4 quarters, hvor der byttes banehalvdel mellem 1. og 2. quarter og mellem 3. og 4. quarter.

Sådan spilles amerikansk fodbold

Spillet går ud på at vinde terræn ved at føre bolden fremad banen, der er inddelt på tværs i zoner på hver 5 yards (ca. 4,5 meter).

Spillet går nu ud på at holdet, der har bolden (angrebet eller offense) har 4 forsøg til at flytte bolden 10 yards (ca. 9,15 meter) fremad banen ved enten at løbe med den eller kaste den.

Hvis angrebet når mindst 10 yards, får de fire nye forsøg til at nå yderligere 10 yards. Der er tid imellem de fire forsøg til at aftale taktikken til angreb og forsvar.

Formålet for angrebet er at komme hele vejen ned til modstanderens målzone, og få bolden ind over målstregen, hvorved man scorer et touchdown (læs mere om scoringer længere nede).

Hvis angrebet efter de 3 første forsøg ikke har nået de 10 yards, kan man bruge 4. forsøg på at:
1) prøve at opnå de manglende yards
2) sparke bolden så væk som muligt (punt)
3) sparke på mål (kaldet et field goal, hvor bolden skal mellem stængerne og over overliggeren).

Skak med muskler

Amerikansk fodbold en meget fysisk sport, samtidig med at det også en meget taktisk sport, hvor hver spiller har sin egen specielle rolle – nærmest som i et skakspil. Du vil derfor se, at spillerne stikker hovederne sammen og aftaler næste spil, play, hver gang der er et spilstop.

Spillet sættes i gang ved et såkaldt snap, hvor centeren afleverer bolden til quarterbacken, som enten står lige bag ved centeren eller et par metre længere tilbage.

Quarterbacken er den spiller på holdet, der dirigerer angrebsspillet og oftest den vigtigste spiller på holdet, da det er hans beslutninger der afgør om et angreb lykkes og derved også om en kamp vindes.

Quarterbacken kan enten aflevere bolden bagud til en runningback, der løber fremad med bolden indtil han tackles eller også kan quarterbacken vælge at kaste bolden fremad til en fri angriber. Spillerne der griber bolden hedder receivere og kan enten være en wide receiver eller en tight end eller nogle gange en runningback.

Risikoen ved at kaste bolde er, at en modspiller griber bolden i stedet for en medspiller. Det kaldes en interception – og så går spillet den anden vej.

De eneste spillere, der ikke må tage imod en aflevering, er de fem store drengen i midten af angrebet kaldet den offensive linje, som betsår af Tackles, Guards og Center.

Sådan scores der i amerikansk fodbold

I amerikansk fodbold kan et hold score point på flere måder, der hver især giver et forskelligt antal point:

Touchdown: 6 point
Det der bedst kan betale sig, er at score et touchdown. Det giver 6 point. Det gøres enten ved at løbe over modstanderens mållinje og ind i end zonen med bolden, eller ved at kaste bolden til en medspiller, der allerede befinder sig der.

Ekstra point: 1 point
Når et hold scorer et touchdown, får det mulighed for at score et extra point, ved at sparke bolden i mål mellem modstanderens to lodrette stænger.

Ekstra point: 2 point
Man kan også vælge at forsøge en twopoint-conversion der er ét ekstra forsøg på at løbe eller kaste bolden fra 3-yard linjen. Det giver to point.

Field goal: 3 point
Et hold kan opgive at nå modstanderens end zone, og i stedet prøve at score et field goal, der giver 3 point. Det sker når angriberne er tæt nok på modstanderens end zone og når de efter 3 forsøg ikke er lykkes at komme 10 yards frem, så bruges det fjerde forsøg til et field goal. Til dette formål har holdet som regel en specialist – en kicker – hvis eneste opgave er at sparke bolden i mål. Danskeren Morten Andersen er f.eks. en sådan specialist.

Safety: 2 point
Endelig kan et hold score to point for en safety, ved at presse modstanderens angreb ned i deres egen end zone. Det svarer til en slags selvmål. Hvis boldholderen bliver tacklet i sin egen målzone, så får modstanderne to point og endda også bolden, så de kommer i angreb.

Frit efter DAFF.dk.