Buffalo Bills var millimeter fra AFC-finalen, men er de stadig stærkest i AFC East, hvor unge quarterbacks står på spring til at udfordre.

Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper på alle hold i NFL for at rangere de 32 NFL-hold. Vi er nået til en spændende AFC East, hvor Bills har været stærkest de sidste par år, men både Jets, Dolphins og Patriots er klar til at tage det næste skridt med deres unge quarterbacks.

Los Angeles Rams er forsvarende mestre, når 2022-sæsonen snart skydes igang, men meget tyder på endnu en tæt sæson, hvor mange hold kan byde sig til. Frem mod sæsonen har Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen.

Hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC East | NFC North | NFC South | NFC West
AFC East | AFC North | AFC South | AFC West

Se optakter til NFC East:

BillsPatriotsDolphinsJets

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Bills9,567,576,536,546,335
Patriots776,58836,543,3313
Dolphins66,58,57,56,535,041,33Delt-20
Jets566,566,530,035,33Delt-29

Med en quarterback så dygtig, som Josh Allen er blevet, så er det ikke overraskende, at Bills har divisionens bedste angreb. Han er en stor del af grunden til, at alle forsvar ryster i bukserne, før en kamp mod Bills. Til at hjælpe Allen har Bills nogle habile spillere, men det er ikke et komplet angreb uden svagheder. Runningbackgruppen med Devin Singletary, Zack Moss og rookie James Cook er ikke noget særligt. Receivergruppen har fænomenale Stefon Diggs og lovende Gabriel Davis, der dog endeligt skal bevise sig i 2022. Dawson Knox viste gode takter i 2021, men kan stadig løfte sig yderligere. Den offensive linje, anser vi, som svagheden på angrebet. Dion Dawkins er en solid venstre tackle, og center Mitch Morse er også acceptabel. Rodger Saffold havde store problemer i kastespillet i 2021, og den anden guard Ryan Bates er ung, omend lovende. Højre tackle er et stort spørgsmålstegn med andenårsspilleren Spencer Brown, der var meget op og ned i 2021. Det kan både blive fugl eller fisk oppe foran, og det afgør nok, om angrebet bliver et top 3-angreb eller blot et top 10.

Hos New England Patriots havde Mac Jones en rigtig flot rookiesæson, og det bliver spændende at følge, om han kan lægge endnu mere på. Han får god hjælp af en god offensiv linje, hvor guard er positionerne, som trækker gruppen ned på et 8-tal. Holdets tight ends er solide (dog overbetalte) med Hunter Henry og Jonnu Smith, og runningbackgruppen ser dyb ud med navne som Damien Harris, Rhamondre Stevenson, James White, Pierre Strong og J.J. Taylor. Det store spørgsmålstegn for Patriots’ angreb er receivergruppen, der ser usikker ud. Devante Parker er kommet til, og Kendrick Bourne og Jakobi Meyers er acceptable spillere. Det er dog alle spillere, der ikke brillerer på fart, og derfor har Patriots i høj grad brug for andenrundevalget Tyquan Thornton, hvis potentialet skal forløses. Nelson Agholor findes også…

I det sydøstlige hjørne af USA har Miami Dolphins forsøgt at investere en masse i angrebet. Til receivergruppen har man hentet Tyreek Hill og Cedrick Wilson, og sammen med Jaylen Waddle giver det en af ligaens bedste trioer. Den offensive linje har også fået forstærkning i form af den fantastisk og dog skadesplagede Terron Armstead samt center Connor Williams. Forhåbentligt vil de to samt udvikling fra yngre kræfter gøre, at Dolphins ikke har ligaens dårligste offensive linje igen i år. Mike Gesicki er en dygtig spiller, der trækker op på tight end, og så har holdet adskillige spændende runningbacks, der dog ikke er nogle enorme profiler.

I den grønne del af New York har man samlet et ungt angreb, der har stort potentiale og masser af håb. Alt står og falder dog med quarterback Zach Wilson, som havde store udfordringer i det meste af sin rookie-sæson. Hvis Jets skal blive gode i år, skal han bevise mere, end det 5-tal, han har gjort sig fortjent til indtil videre. På runningback sætter man også sin lid til en ung duo. Sidste års fjerderundevalg Michael Carter har fået konkurrence af Breece Hall, som holdet valgte i toppen af anden runde. Receiver-gruppen har en masse potentiale, men den har heller ikke bevist sig endnu. Garrett Wilson er rookie, og Elijah Moore var rookie sidste år og ham, som alle håber får gennembruddet i år. Den offensive linje så efterhånden solid ud, men en alvorlig skade til højre tackle Mekhi Becton har kostet Jets lidt på karakteren. Det bør stadig være hæderligt, men det giver en øget usikkerhed. Alt i alt er det et meget ungt angreb med masser af potentiale, men enheden har stadig ikke bevist sig endnu, og derfor er karakterne ganske beskedne på nuværende tidspunkt.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Bills6,57,576,5936,538,8310
Dolphins76696,534,537,50Delt-14
Patriots7,56,55,568,534,036,3320
Jets86,566,55,532,534,8323

Bills’ forsvar har været blandt ligaens bedste i flere år. Den stærkeste position er safety, hvor Micah Hyde og Jordan Poyer sagtens kan kaldes ligaens bedste, uden man skal høre noget fra os. De har tidligere skabt fundamentet for en stærk secondary, men cornerback-gruppen i år er mere usikker end tidligere. Tre’Davious White er på vej tilbage fra en skade, og det er ikke sikkert, han bliver klar til sæsonstart. Derudover har man sagt farvel til Levi Wallace, så det kun for alvor er den dygtige slotcorner Taron Johnson, som man er sikker på og tidligere har bevist sig. Oppe foran har man fået tilgang af Von Miller, og det er en klar forstærkning. Hvis Gregory Rousseau kan vise mere som pass rusher i år, så kunne enheden blive rigtig stærk. På linebacker savner vi mere fra Tremaine Edmunds, der er for svingende, men Matt Milano sikrer stadig en pæn karakter.

Hos Dolphins har man et forsvar, der er båret af deres stærke cornerback-gruppe. Xavien Howard, Byron Jones og Nik Needham er en stærk gruppe, og man håber stadig, at det tidligere førsterundevalg Noah Igbenoghene kan udfordring Needham. Derefter er forsvaret lidt mere gennemsnitligt, men oppe foran begynder man at have en lovende enhed med spillere som Christian Wilkins, der var dygtig i 2021, og unge pass rusher Jaelan Phillips, der viste lovende takter i sin rookiesæson. Derudover har man Jevon Holland nede bagved, som meget vel kunne blive en stor profil på safety for holdet i år. For at komme helt ind i top 10 mangler de dog lige en stjerne eller to mere.

Patriots’ forsvar var fantastisk for nogle år tilbage, men de har mistet en del gode spillere. Indvendigt på den defensive linje er Christian Barmore en kommende stjerne, mens Lawrence Guy stadig er dygtig. Bagerst har holdet også flere gode safeties i form af Adrian Phillips, Devin McCourty og Kyle Dugger. Resten af forsvaret er dog noget usikkert. Matthew Judon er dygtig, men udover ham mangler holdet pass rushere. Linebacker er også svagt besat med Ja’Whaun Bentley, Raekwon McMillan og Mack Wilson. Cornerback-gruppen er også svagere end længe med halvafdankede Malcolm Butler, svingende Jalen Mills og middelmådige Terrence Mitchell. Kun slotcorner Jonathan Jones har bevist kvalitet.

Jets-forsvaret er mest etableret indvendigt på den defensive linje, hvor Quinnen Williams og John Franklin-Myers er dygtige, mens Solomon Thomas og Sheldon Rankins er god dybde. Carl Lawson og Jermaine Johnson har potentiale til meget på EDGE, men Lawson er på vej tilbage fra skade og Johnson er rookie. C.J. Mosley har set bedre dage på linebacker, og derfor er enheden også ganske uinspirerende. Jets’ cornerback-gruppe var på papiret skrækkelig sidste år, men Michael Carter II og Bryce Hall var egentlig acceptable. I år har man derudover tilføjet solide D.J. Reed og rookie Sauce Gardner, og det bør gruppen som minimum solid med potentiale til endnu mere. Safety er svækket med afskeden af Marcus Maye, selvom Jordan Whitehead går an.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Bills36,536,56988105,176
Patriots36,534,078,58699,013
Dolphins35,034,56,55,581,592,0Delt-20
Jets30,032,58676,584,83Delt-25

AFC East har et etableret tophold i Buffalo Bills, der er bedst både offensivt og defensivt, men alle de tre andre hold har en del unge spillere, der kan udvikle sig og løftet holdene ganske markant. Hos Patriots er trænerstaben mere usikker end længe, selvom Bill Belichick stadig er ved roret. Man har dog ingen erklæret offensiv koordinator, men har givet Matt Patricia og Joe Judge en masse ansvar, selvom de fejlede i deres cheftrænerjobs. Derfor får Patriots deres laveste trænerkarakter i de seks år, vi har lavet dette.

Dolphins og Jets er unge hold, hvor det meste afhænger af deres unge quarterbacks, der skal tage det næste skridt. Hvis det sker, så vil holdene hurtigt outperforme deres rangering, men sker det ikke, så vil det være hold, som i bedste fald er gennemsnitlige. Dolphins har lige nu mest bevist talent, men Jets har fem førsterundevalg fra 2021 og 2022, som hurtigt kan blive profiler og løfte holdet. Trænerstaben på de to hold er yderligere ubekendte faktorer, som ikke har haft mulighed for at vise meget endnu.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i også uddeler halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Micah Parsons. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Adam Trautman eller Noah Fant.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftning i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 eller 6 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2022-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC South | NFC West | NFC East | NFC North


AFC South | AFC West | AFC East | AFC North