Har Jaguars og Texans fået vendt skiven, eller er det igen i år Indianapolis Colts eller Tennessee Titans, der skal kæmpe om divisionstitlen?

Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper på alle hold i NFL for at rangere de 32 NFL-hold. I AFC South er Titans forsvarende mestre, og de har de sidste par år kæmpet intensivt med Indianapolis Colts. Spørgsmålet er dog, om Jacksonville Jaguars og Houston Texans endelig er ved at få vendt skuden.

Los Angeles Rams er forsvarende mestre, når 2022-sæsonen snart skydes igang, men meget tyder på endnu en tæt sæson, hvor mange hold kan byde sig til. Frem mod sæsonen har Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen.

Hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC East | NFC North | NFC South | NFC West
AFC East | AFC North | AFC South | AFC West

Se optakter til AFC South:

ColtsTexansJaguarsTitans

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Colts7,51066837,544,33Delt-9
Titans7,5966,5635,041,33Delt-20
Jaguars686,565,532,037,3325
Texans5,55,564627,033,3332

Matt Ryan har indtaget Indianapolis som holdets nye quarterback, og håbet er, at han kan føre Colts tilbage til slutspillet i 2021. Selvom hans niveau har været dalende de sidste par år, så bør han være en klar opgradering, og hans omgivelser er meget stærkere end hos Falcons. Ikke mindst er den offensive linje stadig rigtig stærk, og løbespillet bag dem med fremragende Jonathan Taylor skal nok hjælpe Ryan. Spørgsmålstegnene på Colts’ angreb er receiver, hvor Michael Pittman er eneste mand, der har bevist noget. Resten af gruppen er ganske usikker og kan give Colts problemer.

Hos Titans har man en rigtig solid quarterback i Ryan Tannehill, som stadig i 2021 viste mange fine ting, selvom angrebet var plaget af skader. I år holder Derrick Henry forhåbentligt hele sæsonen, så Titans kan fastholde deres løbetunge stil. Grunden til, at Colts får 10, og Titans får 9 handler også en del om, at Colts har solide Nyheim Hines til at supplere deres stjernerunningback. Ligesom Colts så har Titans også en del usikkerhed på wide receiver, hvor man overraskende tradede A.J. Brown væk. Selvom Robert Woods er kommet ind, så har de brug for, at Treylon Burks bidrager i år. Den offensive linje har nogle gode spillere, men den havde problemer i pass protection i 2021, og begge guards og højre tackle er usikre punkter.

Hos Jaguars står og falder angrebet med Trevor Lawrences udvikling. Han havde en svær sæson sidste år under umulige forhold, men spillemæssigt gjorde han det egentlig glimrende. På runningback har de dygtige James Robinson og førsterundevalget fra 2021 Trevor Etienne, mens receiver bør være hæderligt med Marvin Jones og de nye dyre herre Christian Kirk og Zay Jones. Den offensive linje savner lidt kvalitet, og det er reelt kun Brandon Scherff, man for alvor kan stole på.

På sidstepladsen i både divisionen og ligaen finder vi Texans‘ angreb. Davis Mills gjorde det egentlig udmærket, men han har stadig meget at bevise endnu. Samme gælder runningback, hvor de skal starte rookie-fjerderundevalget Dameon Pierce. På receiver har man undervurderede Brandin Cooks, men man har ikke meget andet med Nico Collins som eneste anden relevante spiller. Den offensive linje hos Texans er ikke dårlig med dygtige Laremy Tunsil og en stribe acceptable typer som A.J. Cann, Justin Britt og Tytus Howard.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Colts87,597637,539,338
Titans86,56,568,535,537,50Delt-14
Jaguars76,566,55,531,533,8325
Texans4556525,027,0032

På forsvarssiden snupper Colts også førstepladsen takket være en del solide spillere blandt de forreste syv. Yannick Ngakoue er en dygtig pass rusher, og Kwity Paye viste mange lovende takter. Indvendigt er DeForest Buckner ekstrem dygtig generelt og Grover Stewart dygtig mod løbet. Shaq Leonard (tidligere Darius Leonard red.) på linebacker er også en virkelig dygtig spiller, der sammen med solide Bobby Okereke giver en god duo. Spørgsmålstegnene på Colts’ forsvar er nede bag ved, hvor man på safety skal sætte sin lid til Julian Blackmon og rookie Nick Cross, mens man på cornerback mangler en tredjemand ved siden af Kenny Moore og Stephon Gilmore.

Titans’ forsvar var en stor positiv overraskelse i 2021, og det var især deres indvendige defensive linje, der dominerede. Denico Autry og Jeffery Simmons var virkelig dygtige, og de skal også være gode i år, da Harold Landry er blevet skadet og svækker Titans’ EDGE-gruppe en del. David Long var en rigtig solid linebacker sidste år, og han trækker gruppen op. På cornerback håber man på Caleb Farley, men generelt er gruppen lidt gennemsnitlige med Kristian Fulton, Elijah Molden og Roger McCreary. På safety har man forrygende Kevin Byard, mens Amani Hooker er solid.

Jaguars‘ forsvar er også forsøgt forstærket, men på flere af positionerne mangler de unge spillere stadig at bevise det endnu. Travon Walker kan formentlig give Jaguars en betydeligt højere karakter, når han beviser sit talent, da Josh Allen allerede en solid spiller. På linebacker har man brugt mange penge på Foyesade Oloukun, men han er nok kun en gennemsnitlig spiller. På cornerback har man solide Shaquill Griffin, andenårsspilleren Tyson Campbell og den tidligere Rams-spiller Darious Williams. Det er ikke en dårlig trio, men ligesom med så meget andet på Jaguars-holdet, så skal de bevise det, før de kan få bedre karakterer.

Texans‘ forsvar matcher angrebets placering som nr. 32, og det ser tungt ud. Kvaliteten på den defensive linje ser skræmmende ringe ud, og meget er op til Jonathan Greenard, der skal være den farligste pass rusher. Resten er dog ikke spillere, som ville starte ret mange andre steder. Det mest interessante på Texans’ hold er deres cornerback-gruppe, der har solide Steven Nelson og Desmond King samt den super talentfulde rookie Derek Stingley.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Colts37,537,577,589,5101,0011
Titans35,035,567,584,095,83Delt-14
Jaguars32,031,55674,584,83Delt-25
Texans27,925,065,564,073,5032

Jaguars og Texans har haltet efter i divisionen de sidste par år, og en del tyder på, at det også vil være sådan i 2022. Jaguars har dog en masse unge spillere med potentiale til at løfte dem højere end 25. pladsen. Hos Texans ser det mere svært ud.

Internt mellem Colts og Texans er det relativt tæt, hvor Colts dog er lidt bedre offensivt og defensivt. På angrebet mangler Titans lidt kvalitet på den offensive linje for at matche Colts. Defensivt er det pass rushet og linebacker-gruppen, som halter lidt efter Colts. Overordnet er det dog relativt tæt med to solide trænerstaben.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i også uddeler halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Micah Parsons. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Adam Trautman eller Noah Fant.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftning i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 eller 6 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2022-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC South | NFC West | NFC East | NFC North


AFC South | AFC West | AFC East | AFC North