2024-draften er overstået, og alle 32 hold i NFL har fået tilføjet et nyt kuld af unge talenter. På Gul Klud ser vi nærmere på, hvordan holdene har klaret sig og hvilke spillere du skal holde øje med fremover. Vi er nået til NFC South.

Med 2024-draften i hus er det blevet tid til at kigge nærmere på, hvordan holdene klarede sig.

Lad os starte med at proklamere, at det naturligvis er alt for tidligt at fælde en endelig dom over holdene og de nye spillere, som endnu ikke har spillet et eneste sekund i NFL. Derfor vil vi vurdere valgene efter, om de enkelte spillere synes at passe ind på holdet, samt hvordan de passer ind i efterlevelsen af holdets samlede strategi og målsætninger.

Læs også:
Teis Joranger: Karakterer for alle picks i 1. runde
Claus Elming: Vindere og tabere i 1. runde

I denne artikel ser vi nærmere på NFC South, hvor et af holdene lavede draftens mest overraskende valg.

Atlanta Falcons

Rd. (pick)NavnPos.College
1 (8)Michael Penix JrQBWashington
2 (35)Ruke OrhorhoroDTClemson
3 (74)Bralen TriceDEWashington
4 (109)Brandon DorlusDTOregon
5 (143)JD BertrandLBNotre Dame
6 (186)Jase McClellanRBAlabama
6 (187)Casey WashingtonWRIllinois
6 (197)Zion LogueDTGeorgia

Samlet vurdering:

Draften gik stort set som planlagt indtil Atlanta Falcons med ottendevalget smed en gigantisk draft-bombe, da de valgte Washington-quarterbacken Michael Penix Jr.

Falcons havde i marts måned skrevet en fireårig kontrakt med Kirk Cousins, som kan sikre quarterbacken op til 180 millioner dollars, og som Falcons realistisk set først kan komme ud af efter tre sæsoner, medmindre de kan tåle at afsætte et stort beløb under deres lønloft for at skille sig af med ham. Den fireårige kontrakt udløber stort set samtidig med at Michael Penix Jrs. rookiekontrakt udløber, og Falcons får dermed intet værdi af Penixs billige år.

Det giver på ingen måder mening, og alene Falcons førsterundevalg giver holdet en dumpekarakter.

I anden runde har man også placeret bagdelen i klaskehøjde ved handle sig frem og vælge Ruke Orhorhoro fremfor andre defensive tackles, som var placeret højere på konsensusrangeringen. Hvis spillere som Jer’Zhan Newton, Braden Fiske eller Kris Jenkins får mere succes end Orhorhoro, bliver det nemt at pege fingre ad Falcons-staben, som brugte et tredjerundevalg på at handle sig frem.

Falcons skal have ros for at adressere holdets store svaghed fra 2023-sæsonen, som var forsvaret og mere specifikt edge-spillere. Brandon Dorlus kommer til at rotere på den defensive linje på Falcons 3-mands-linjer, mens den lidt lettere Bralen Trice primært kommer til at fungere som edge/outside linebacker.

Bedste værdi: Brandon Dorlus, Edge (Oregon)

Falcons har valgt “deres spillere” og ikke skelet meget til, hvordan eksperterne har rangeret collegeprofilerne. Der er derfor kun en enkelt spiller, hvor der er “værdi” forstået som draftet senere end hvad konsensus har placeret.

Dorlus scorer topkarakterer, når han får lov at pass-rushe, og hans lidt vævre størrelse for en defensive tackle gør, at han er noget hurtigere, end hvad guards normalt er vant til. Hans hurtighed kom også til skue ved dette års Scouting Combine, hvor han brændte banen af med en lynende hurtig 40-yard dash og lavede flotte resultater på både 3-cone øvelsen og ved længdespringet.

Han har helt sikkert den atletiske profil til at tage springet i de professionelle rækker.

Karakter: 00

Carolina Panthers

Rd. (pick)NavnPos.College
1 (32)Xavier LegetteWRSouth Carolina
2 (46)Jonathon BrooksRBTexas
3 (72)Trevin WallaceLBKentucky
4 (101)Ja’Tavion SandersTETexas
5 (157)Chau Smith-WadeDBWashington State
6 (200)Jaden CrumedyDTMississippi State
7 (240)Michael Barrett  LBMichigan

Samlet vurdering:

Carolina Panthers havde ikke mange kort på hånden, efter at de i 2023 handlede sig dyrt frem til førstevalget for at vælge Alabama-quarterbacken Bryce Young. Men man må spille den hånd, man har fået, og Panthers gjorde hvad de kunne, for at gøre livet lettere for Young, som har haft en forfærdelig start på sin NFL-karriere.

Panthers handlede sig ind i første runde og hentede wide receiveren Xavier Legette, som er lidt af en bidsk sag. Han har sine forcer, når han skal kæmpe for bolden, og giver Young et pålideligt våben.

Derudover handlede Panthers sig ind foran Dallas Cowboys og Jerry Jones, der på et pressemøde fortalte, hvor forelskede de var i runningbacken Jonathon Brooks. Det skal man ikke gøre i NFL, og Panthers straffede prompte den fejltagelse ved at handle sig frem igen og sikre en arbejdshest, der kan tage presset af Young.

Set udefra en fin høst fra Panthers

Bedste værdi: Ja’Tavion Sanders, TE (Texas)

Og apropos at give Bryce Young nogle våben, så er Sanders lige præcis det. For hvad han mangler i sit blokeringsspil, det kompenserer han for, ved at være et solidt mål for sin quarterback.

PFF har ham rangeret som elite i kategorier som andel af drops (med 0%), antal yards pr løbet rute og succes, når han skal kæmpe for bolden. Han er lille for en tight, men stor som wide receiver. I dueller med linebackers, får forsvarsspillerne svært ved at følge med den hurtige tight end, mens han er for høj for cornerbacks og safeties.

I Sanders har Young fået et solidt mål at kaste efter, og i fjerde runde er det et decideret røverkøb.

Karakter: 4

New Orleans Saints

Rd. (pick)NavnPos.College
1 (14)Taliese FuagaOTOregon State
2 (41)Kool-Aid McKinstryCBAlabama
5 (150)Spencer RattlerQBSouth Carolina
5 (170)Bub MeansWRPittsburgh
5 (175)Jaylan FordLBTexas
6 (199)Khristian BoydDTNorthern Iowa
7 (239)Josiah EzirimOTEastern Kentucky

Samlet vurdering:

Der var ingen i hverken Louisiana, USA, eller resten af verden, der var i tvivl om, at New Orleans ville vælge en offensiv tackle. I Fuaga har de fået en af draftens mest ubehagelige spillere, og hans spillestil og attitude er en fornøjelse, hvis man er træner på den offensive linje.

Han er prototypen på en klassisk højre tackle, som har sine styrker i løbeblokeringerne, og som holder tal på antallet af pandekager, som var han Rasmus Klump. Han er ikke dårlig, når han skal blokere pass rushere, hvor hans hurtige fødder og gode hænder gør ham svær at slå – han er bare bedre i løbespillet.

Saints skal også have stor ros for at samle McKinstry op i anden runde, og så er valget af Spencer Rattler sindssygt spændende. Rattler var i løbet af 2022 i spil til førstevalget, inden hans collegekarriere tog lidt af et sidespring. Hos Saints kan han få lov at sidde bag Derek Carr, der er under kontrakt i de kommende to sæsoner. Det er en billig lottokupon, der kan blive mange penge værd, hvis de får forløst potentialet.

Karakteren kan ikke blive meget højere, da draften primært bæres af to valg i top-41. Derfra kommer man først på scenen ved valg 150, og her er der oftest reserver eller “upside”-spillere tilbage.

Bedste værdi: Kool-Aid McKinstry,CB (Alabama)

Det var ikke kun Rattler, der var god værdi – det var McKinstry også. I lang tid var McKinstry projekteret til at blive valgt et sted blandt de første 15 spillere, inden draftkonsensus fik skubbet ham ned i bunden af første runde.

Lidt overraskende faldt han helt ud af første runde, og Saints sikrede sig dermed et førsterundetalent til nettopris.

Med de verserende rygter omkring Marshon Lattimore og en potentiel handel, har Saints sikret sig en dygtig erstatning, som kan træde til fra dag 1.

Karakter: 7

Tampa Bay Buccaneers

Rd. (pick)NavnPos.College
1 (26)Graham BartonGDuke
2 (57)Chris BraswellDEAlabama
3 (89)Tykee SmithDBGeorgia
3 (92)Jalen McMillanWRWashington
4 (125)Bucky IrvingRBOregon
6 (220)Elijah KleinGTexas El Paso
7 (246)Devin CulpTEWashington

Samlet vurdering:

Da Graham Barton stadig var på brættet, ved #26, var der vist ingen tvivl om, hvad vej Bucs ville gå. Selvom Barton primært har spillet offensive tackle, så projekterer han bedre på den indvendige offensive linje, og er udset en rolle som erstatning for Ryan Jensen, der trak sig fra NFL i februar måned.

Bucs lavede generelt gode valg, og en spiller som Chris Braswell, der spillede på samme defensive linje som Dallas Turner hos Alabama, kommer til at blive spændende at følge. Han har potentiale til at starte fra dag 1, og selvom han ikke har samme atletiske profil som sin tidligere holdkammerat, så var han den mest produktive edgespiller i den stærke SEC-konference, målt på antallet af pressures.

Bucs er godt besat på de yderste receiverpositioner, hvor Mike Williams og Chris Godwin huserer. Skulle man vælge en receiver, så passer Jalen McMillan glimrende på den ønskede profil. Her får Bucs nemlig en super produktiv receiver, som siden 2022 har været flest gange i endzonen i college. Han er ikke vanvittig hurtig, men han løber flotte ruter, som kan ryste de fleste forsvarsspillere af.

Potentielt kan Bucs være blevet en smule farligere på angrebet, og det kan være med til at give Falcons kamp til stregen, når der skal dystes om NFC South titlen til efteråret. Godt arbejde af holdet fra Florida.

Bedste værdi: Bucky Irving, RB (Oregon)

Bucs forstærkede hele angrebet i dette års draft. Den offensive linje blev adresseret med Barton, McMillan kommer til at hjælpe Baker Mayfield i kastespillet, men den bedste værdi kom i fjerde runde, hvor Bucs hentede en runningback.

Udover sine kompetencer og evner med bolden i hænderne, så er Irving også en trussel i kastespillet, og har vist i sin tid hos Oregon, at han også kan gribe bolden. i 2023 fik han kastet bolden 61 gange i sin retning, hvoraf han greb de 55 af dem.

Karakter: 7

Karakterer for andre divisioner:
AFC: AFC East | AFC West | AFC North | AFC South
NFC: NFC East | NFC West | NFC North | NFC South