Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper i NFL for at rangere alle NFLs 32 hold. AFC South kan gå mange veje, men Colts ligner de klare favoritter.

Mens NFL-sæsonen nærmer sig dag for dag, vil vi på Gul Klud både give dig sæsonoptakter til alle hold samt give en vurdering på divisionernes indbyrdes styrkeforhold. Gul Kluds Dennis Cordsen og Teis Joranger har bedømt alle positioner for alle hold, og vi er nået til AFC West, der ser ganske stærk ud igen i år.

Vi har bedømt holdenes angreb, forsvar, special teams og trænerstab, og du kan løbende læse vores forklaring mellem tabellerne.
Hvordan vi er gået til opgaven og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se de andre divisioners positionskarakterer
NFC WestNFC South – NFC North- NFC East
AFC WestAFC South – AFC North – AFC East

Se optakter til AFC South:
TexansColtsJaguarsTitans

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Colts977894047,003
Texans878443136,6720
Titans566773134,00Delt-24
Jaguars665352529,6731

Korrektion: Lucks beslutning om at stoppe karrieren har selvfølgelig stor betydning på quarterback-karakteren. Den vil ikke blive ændret her, men i den sidste uge op til sæsonstart vil der komme en artikel med en korrigeret rangering af alle 32 hold.

AFC South har en del halv- eller heldårlige angreb, men Colts‘ anført af Andrew Luck, TY Hilton og en stærk offensiv linje samt to gode tight ends bør talentmæssigt være garant for et af NFL bedre angreb. De mest usikre kort på angrebet er Marlon Mack, der dog gjorde det fint i 2018, og så bredden i receiverkorpset. Devin Funchess er en ok spiller og andenrundevalget Parris Campbell kan vise sig god, men lige nu er der ikke meget sikkert at komme efter bag TY Hilton.
Andrew Luck bøvler i øjeblikket med en lidt usikker skade, og viser det sig at reserven Jacoby Brisett skal lede angrebet i en længere periode, er vi nødt til at sænke quarterbackkarakteren.

Deshaun Watson kan være en af NFLs kommende mangeårige stjerner på quarterbackpositionen, og Texans må håbe, at han igen i år kan undvige talrige forsvarsspillere i backfielden, for holdets offensive linje vil igen igen være blandt NFLs ringeste. Tytus Howard og Max Scharping blev godt nok draftet tidligt i år, men indtil videre er Matt Kalil udset til at være startende venstre tackle, hvilket burde skræmme enhver quarterback.
Tight end-mæssigt er holdet sølle, indtil Jordan Thomas eller Jordan Akins viser mere, men DeAndre Hopkins, Will Fuller, Keke Coutee, Lamar Miller og Duke Johnson giver angrebet fint med talent på fantasy-positionerne.

Generelt har Titans et af de mest gennemsnitlige hold på rigtig mange positioner både offensivt og defensivt. Der er rigtig mange 6- og 7-taller, hvilket indikerer, at de har en del solide spillere, men mangler nogle store profiler, der kan bære holdet. Vi kan egentlig godt lide Mariota, men han har bare ikke vist nok gennem de sidste sæsoner. Hvis han kan levere på et over middel niveau, har Titans dog en chance for at overraske. Det kræver dog også, at spillere som receiver Corey Davis og de fem på den offensive linje sætter en hel god sæson sammen.

Den sikreste/bedste spiller på Jaguars-angrebet i 2019 kan meget vel blive venstre guarden Andrew Norwell. Norwell skuffede godt nok en smule i 2018 efter skiftet fra Carolina Panthers, men der er ikke mange andre end Norwell, og centeren Brandon Linder at hænge hatten på. Leonard Fournette har endnu ikke vist meget i NFL. Nick Foles har spillet et par stærke slutspilskampe for Eagles. Dede Westbrook og Marqise Lee har vist noget i glimt, men skader hæmmer dem for ofte.
På tight end draftede holdet Josh Oliver i tredje runde, men derudover er der reelt intet at komme efter.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Jaguars797943638,333
Texans798673737,00Delt-4
Titans767783534,3313
Colts678673433,33Delt-18

Ligeså svagt som Jaguars-angrebet ser ud, ligeså farligt er holdets forsvar på papiret. Calais Campbell, Yannick Ngakoue og førsterundevalget Josh Allen bør være en af NFLs stærkeste EDGE-gruppe, mens Jalen Ramsey og AJ Bouye er ligaens bedste cornerbackduo. Manglen på en god slotcornerback holder dog Jaguars fra et 10-tal på positionen. Ronnie Harrison og Jarrod Wilson/Cody Davis udgør på safety klart forsvarets forsvarets svageste led.

Ikke langt efter kommer Texans, der stadigvæk har JJ Watt som stjernen over alle. Jadaveon Clowney har endnu ikke meldt sig under fanerne, og uden ham kan Texans’ EDGE-gruppe falde til et 8-tal. Linebacker-gruppen er ligeledes god med Benardrick McKinney og Zach Cunningham, og den eneste usikkerhed er egentlig bagkæden. Specielt cornerback-gruppen er gennemsnitlig med pil ned, da den primært hænger sin hat på 35-årige Jonathan Joseph og svingende Bradley Roby.

En gennemgang af Titans-forsvaret viser ikke mange startere på lavt niveau, men EDGE-gruppen scorer alligevel relativt lavt. Det gør den, fordi Cameron Wake er blevet 37 år, og fordi bredden bag den lovende andenårsspiller, Harold Landry, er papirstynd.
Kevin Byard, Jurrell Casey, Malcolm Butler, Adoree’ Jackson, Logan Ryan, Rashaan Evans, Wesley Woodyard og Jayon Brown har dog alle vist, at de kan spille på et højt niveau, så hvis det virkelig klikker for Titansforsvaret kan det måske blive en af sæsonens pæne overraskelser.

Sidste år var vi meget hårde ved Colts‘ forsvar, og selvom det er en del bedre i år, er det ikke holdets styrke. At forsvaret præsterede så relativt godt, som det gjorde i 2018, føler vi i høj grad kan tilskrives den defensive koordinator Matt Eberflus. Holdet har dog investeret i unge spillere som cornerback Rock Ya-Sin og EDGE rusher Ben Banogu, som potentielt kan løfte niveauet på forsvaret yderligere. Det er stadig en ung gruppe, hvor profiler som Darius Leonard og Malik Hooker er på deres rookie-kontrakt.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Colts40346989100,335
Texans3137758086,00Delt-18
Titans3135768082,6723
Jaguars2536767882,3324

Den relativt store favorit i AFC South bør umiddelbart være Colts, men forskellen ifølge karaktererne er nok lidt for stor, da Texans og Titans bør have ok chancer for et slutspil, hvis tingene kører i olie. Colts har dog ret sikkert den bedste trænerstab i konferencen, og det betyder virkelig meget. Et lille bold take i denne opsummering kunne være, at Colts’ defensive koordinator Matt Eberflus lander et job som head coach efter sæsonen.

Texans har egentlig mange ting kørende for sig med en god quarterback, nogle gode pass rushere og nogle gode offensive våben. Omvendt har de dog også nogle markante svagheder, hvor den offensive linje i særdeleshed skriger til himlen. Derudover er vi lunken ved cheftræner Bill O’Brien, og derfor ender de beskedet som nr. 18. Hvis den offensive linje mod forventning er noget værd, kan de dog sagtens udfordre Colts.

Jeg så en person på Twitter beskrive Titans som det hold, der pludselig dukkede op på skærmen i december, når man sad og kiggede på slutspilsscenarier, hvorefter man tænkte: “hvordan har Titans vundet syv-otte kampe, uden jeg lagde mærke til det? Holdet er egentlig ret solidt på rigtig mange positioner, men man mangler de der profiler, der skaber overskrifter og skubber dem det sidste stykke op mod NFL-toppen. I år er det afgørende, at Marcus Mariota dog præstere i sin sidste chance, ellers er det svært at se Titans i slutspillet.

Angrebet er generelt vigtigere end forsvaret i nutidens NFL, og det får Jaguars at føle i denne her gennemgang. Mest af alt fordi deres angreb er så talentfattigt, at de faldt en hel del efter de andre hold i divisionen. Når man kombinerer det med en lidt old school trænerstab, som vi ikke nødvendigvis tror meget på, ender man i den nederste tredjedel. Håbet for dem må være, at de unge offensive tackles præsterer, så deres nye quarterback Nick Foles måske kan løfte angrebet.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10. Et 10-tal gives eksempelvis til de bedste positionsgrupper i NFL. Dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle, Luke Kuechly og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Trey Burton, Nick Boyle eller Austin Hooper.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Runningback og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med en superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med en superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns sidste år. Hvis der er kommet en ny koordinator til, forsøges dette medregnet.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte trænere vil blive betragtet som et 5-tal, men hvis de tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Derudover er der mange måder at vinde footballkampe på. Et hold som Cowboys lever på en fantastisk offensiv linje og en god runningback. Derfor er det ikke nødvendigvis så afgørende for dem, at de ikke har en god tight end, og at receivergruppen er set bedre andre steder. Deres offensive linje i sig selv giver dem en anden troværdig måde at vinde på.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se de andre divisioners positionskarakterer
NFC West – NFC South – NFC North – NFC East
AFC West – AFC South – AFC North – AFC East