Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper i NFL for at rangere alle NFLs 32 hold. NFC South har nogle stærke angreb og en af de helt store Super Bowl-aspiranter.

Mens NFL-sæsonen nærmer sig dag for dag, vil vi på Gul Klud både give dig sæsonoptakter til alle hold samt give en vurdering på divisionernes indbyrdes styrkeforhold. Gul Kluds Dennis Cordsen og Teis Joranger har bedømt alle positioner for alle hold, og vi er nået til AFC West, der ser ganske stærk ud igen i år.

Vi har bedømt holdenes angreb, forsvar, special teams og trænerstab, og du kan løbende læse vores forklaring mellem tabellerne.
Hvordan vi er gået til opgaven og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se de andre divisioners positionskarakterer
NFC West – NFC South – NFC North- NFC East
AFC West – AFC South – AFC North – AFC East

Se optakter til NFC South:
Falcons Panthers SaintsBuccaneers

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Saints998784147,33Delt-1
Falcons979673845,006
Panthers786883741,3313
Buccaneers548863134,0025

NFC South byder på en stribe gode angreb, og Saints fører an med et angreb, som snupper en delt førsteplads på vores liste. 40-årige Drew Brees spiller stadig på et tårnhøjt niveau, og han er godt flankeret af Alvin Kamara og Michael Thomas på runningback og receiver. Jared Cook er en forstærkning på tight end, og man kunne måske endda have givet ham et 8-tal. Den offensive linje er god, men der er lidt spørgsmålstegn på center-positionen.

Selvom Falcons‘ angreb ikke har ramt helt samme højder som i 2016 de sidste to år, så er talentmassen stadig stor på de offensive pladser. Matt Ryan går noget under radaren mange steder, men vi mener, han er blandt de fem bedste quarterbacks i ligaen. Derudover er specielt receiver-gruppen fantastisk, og man kunne godt argumentere for et 10-tal. Den offensive linje bør være bedre, men de to guard-pladser kan give problemer, hvis Chris Lindstrom ikke er klar til at være starter.

Tre angreb i top 13 er ret imponerende, og vi har endda holdt igen på Panthers’ receiver-karakter, da Curtis Samuel og D.J. Moore stadig mangler at få det endelige gennembrud. Til gengæld har vi ladet tvivlen komme Greg Olsen til gode på tight end. Derudover må man ikke undervurdere den nysammensatte offensive linje. Der er mange gode spillere, og den skal kunne beskytte Cam Newton og hans lidt skrøbelige skulder.

Buccaneers’ angreb får ikke fantastisk mange point, og det skyldes mest Jameis Winston, der ikke har vist sig i stand til at eliminere store fejl fra sit spil. Hvis Arians kan hjælpe Winston, er der en del potentiale, da han bortset fra de mange turnovers er en ret effektiv quarterback. Det potentiale skyldes ikke mindst, at holdets receivere og tight ends holder et højt niveau, selvom de har mistet DeSean Jackson og Adam Humphries siden sidste år.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Panthers869663534,0014
Saints586773333,67Delt-15
Falcons757773332,33Delt-21
Buccaneers647452624,6731

Forsvarsmæssigt er divisionen ikke helt så stærk, og her tager Panthers førstepladsen. Det gør de primært på baggrund af en stærk indvendig defensiv linje og en par gode linebackere. Den indvendige defensive linje med Kawaan Short, Gerald McCoy og Dontari Poe bliver spændende at følge i det nye 3-4 system i år. Bagkæden er ikke uden potentiale, men det kan også sagtens gå galt. Signingen af Tre Boston hjælper dog på det, og var tæt på at sende dem fra 5 til 7 i karakter.

Saints er dog ikke langt efter Panthers, og hvor Panthers mangler noget på EDGE, er det Saints’ store styrke anført af stjernen Cameron Jordan. Hvis Eli Apple kan finde et stabilt niveau, kan cornerback-gruppen også være rigtig god. Deres dårligste karakter kommer på den indvendige defensive linje, og det kommer mest på baggrund af den formodede mangel på Sheldon Rankins i noget af sæsonen.

Falcons‘ forsvar er nogenlunde velfunderet på en del pladser, men de mangler også en klar styrke. Linebacker-gruppen kunne blive dette, men De’Vondre Campbell skal genfinde niveauet fra 2017 og Foyesade Oluokun skal bygge videre på en god rookie-sæson, før det realiseres karaktermæssigt. Derudover er vi en smule bekymret over cornerback-dybden, selvom vi godt kan lide Desmond Trufant og Damontae Kazee.

Sidst i divisionen finder vi igen Tampa Bay Buccaneers, der virkelig har et talentfattigt forsvar. Ikke mindst på de to vigtigste positioner. Cornerback-gruppen er utroligt ung, og eneste håb er, at den unge gruppe har lært det på den hårde måde sidste år og deraf forbedrer sig. EDGE-gruppen er ligeledes utroligt sårbar, når Jason Pierre-Paul forventes at misse noget af sæsonen. Noah Spence, Carl Nassib og Shaq Barrett skræmmer ikke mange quarterbacks.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Saints41338991101,672
Falcons3833768491,6713
Panthers3735678591,3315
Buccaneers3126576974,3329

Samlet set er Saints en af de helt store favoritter i år. Deres drabelige angreb kombineret med Sean Paytons skønne offensive opfindsomhed er en forrygende kombination, der gør dem i stand til at vinde mod alle hold. Forsvaret er derudover hæderligt, og hvis ikke Saints er at finde i slutspillet, ville det være noget af en nedtur.

Et stykke efter Saints ligger Falcons og Panthers meget lige. Falcons har det bedre angreb, mens Panthers har det bedre forsvar. Hvem af de to, der får den bedste sæson, er svært at spå om. Falcons’ sæson kommer til at afhænge meget af de nye koordinatorer og Dan Quinns evne til at løfte forsvaret. For Panthers afhænger meget af Cam Newtons skulder og de nye unge spillere, som skal forbedre nogle af de lidt svagere positioner som wide receiver og EDGE. Begge er i stand til at gå i slutspillet og lave ballade, hvis de ting spiller for dem.

Buccaneers er talentmæssigt blevet dårligere siden sidste år, men trænerstaben ser markant bedre ud. De kan derfor meget vel ende med en bedre sæson end i 2018, selvom talentmassen på essentielle positioner som den offensive linje, EDGE og cornerback skal forbedres i fremtiden.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10. Et 10-tal gives eksempelvis til de bedste positionsgrupper i NFL. Dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle, Luke Kuechly og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Trey Burton, Nick Boyle eller Austin Hooper.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Runningback og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med en superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med en superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns sidste år. Hvis der er kommet en ny koordinator til, forsøges dette medregnet.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte trænere vil blive betragtet som et 5-tal, men hvis de tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Derudover er der mange måder at vinde footballkampe på. Et hold som Cowboys lever på en fantastisk offensiv linje og en god runningback. Derfor er det ikke nødvendigvis så afgørende for dem, at de ikke har en god tight end, og at receivergruppen er set bedre andre steder. Deres offensive linje i sig selv giver dem en anden troværdig måde at vinde på.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se de andre divisioners positionskarakterer
NFC West – NFC South – NFC North – NFC East
AFC West – AFC South – AFC North – AFC East