Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper i NFL for at rangere alle NFLs 32 hold. Vi starter med at kigge nærmere på karaktererne i den spændende NFC West-division.

Mens NFL-sæsonen nærmer sig dag for dag, vil vi på Gul Klud både give dig sæsonoptakter til alle hold samt give en vurdering på divisionernes indbyrdes styrkeforhold. Gul Kluds Dennis Cordsen og Teis Joranger har bedømt alle positioner for alle hold, og vi starter med at kigge på NFC West, hvor de forsvarende NFC-mestre skal forsøge at holde resten af divisionen stangen.

Vi har bedømt holdenes angreb, forsvar, special teams og trænerstab, og du kan løbende læse vores forklaring mellem tabellerne.
Hvordan vi er gået til opgaven og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se optakter til NFC West:
CardinalsRams49ersSeahawks

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Rams799573741,67Delt-10
Seahawks976463239,3316
49ers686973638,6717
Cardinals587452931,6729


Det kommer ikke som en overraskelse, at Los Angeles Rams har det bedste angreb i divisionen, men nogle vil måske undre sig over, at de “kun” ligger placeret på en delt 10.plads blandt alle NFL-holdene. Man skal dog huske, at Sean McVays offensive system ikke falder ind i nogle af de ovenstående karakterer, men ryger ind i kategorien “trænerstab”. Derudover er vi lidt bekymrede for den indvendige del af den offensive linje, hvor Joseph Noteboom, Brian Allen og Austin Blythe ikke har bevist meget i NFL.

Seattle Seahawks skraber faktisk færre point sammen end 49ers, men vægtningen af de forskellige positioner sender dem alligevel over 49ers. Seahawks har den bedste quarterback i divisionen, og det er deres helt store trumfkort generelt. Resten af angrebet og holdet er ikke ret inspirerende, og håbet for Seahawks’ angreb hviler på Wilson, de unge receivere og en offensiv linje, der forhåbentligt kan udvikle sig mere ovenpå et markant bedre 2018.

Et af de mest uforudsigelige hold i NFL er San Francisco 49ers, og meget af det skyldes quarterback Jimmy Garoppolo. Vi har givet ham et 6-tal, men det kan gå i begge retninger for ham i 2019. Derudover koster det lidt for 49ers, at de er stærkest på runningback og tight end, som ikke vægtes lige så højt som andre positioner. Receiver-gruppen har en del potentiale, men de unge spillere har ikke bevist nok til, at vi kan give en højere karakter.

Sidste hold i divisionen er Arizona Cardinals, der ligesom 49ers er et stort spørgsmålstegn. Deres angreb vil formentlig ende som galt eller genialt med kombinationen af Kyler Murray og Kliff Kingsbury. Uden at have set Kyler Murray i NFL, kan vi dog ikke give ham en god karakter, og resten af angrebet har en del mangler. Specielt den offensive linje er usikker med mange skadesplagede spillere, der kan være faldet i niveau ovenpå skaderne.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Rams1055893736,67Delt-6
Cardinals586683333,00Delt-19
49ers777563231,6726
Seahawks6410563128,6728

Ligesom Rams har det bedste angreb, har de også det bedste forsvar. Og det er på trods af, at de ikke gør det specielt godt i EDGE og LB-kategorien. Aaron Donald er selvfølgelig den helt store drivkraft indvendigt på den defensive linje, men nede bag ved har Rams også en del kvalitet. Tilgangen af Eric Weddle giver en af ligaens bedste safety-duoer med undervurderede John Johnson.

Ikke alt er ukendt og uprøvet for Arizona Cardinals, og defensivt har de faktisk en del solide spillere at bygge noget op omkring. Dybden er på ingen måde god, men spillere som Chandler Jones, Terrell Suggs, Jordan Hicks, Patrick Peterson, Budda Baker og D.J. Swearinger er gode eller solide spillere at have i NFL.

Defensivt har San Francisco 49ers de seneste år investeret mange ressourcer for at forbedre enheden, men vi venter stadig på at potentialet forløses. Da vi ikke har set spillere som Nick Bosa og Solomon Thomas præstere på et højt niveau endnu, må holdet derfor nøjes med lidt beskedne karakterer. Nede bag ved ser det lidt mere usikkert ud, men hvis Jason Verrett endelig kan holde sig skadesfri, er der måske håb.

Det gør lidt ondt at se ned over Seahawks‘ defensive holdkort. For ganske få år siden havde de ligaens bedste forsvar anført af profiler som Earl Thomas, Kam Chancellor, Richard Sherman, Cliff Avril, Bobby Wagner og adskillige flere. Nu er kun Wagner tilbage, og linebacker-gruppen er den eneste opmuntrende position tilbage. Holdet mangler virkelig et udvendig pass rush, og cornerback-gruppen er ligeledes ganske usikker.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Rams373591093101,333
Seahawks3231887986,6716
49ers3632678186,3317
Cardinals2933657376,6728


Udover divisionens bedste angreb og forsvar er Rams også utrolig stærkt besat på holdets special teams og i trænerstaben. Johnny Hekker og Greg Zuerlein er strålende, og deres coverage-enheder var ligeledes gode på special teams. Sean McVay er et offensivt geni og Wade Phillips er en brandgod defensiv koordinator. Rams er en af favoritterne i år.

Selvom der er mange huller på Seahawks-mandskabet, så snupper de andenpladsen i divisionen, og det skyldes mest af alt Russell Wilson og Pete Carroll. Wilson er en top 5 quarterback i NFL, og Pete Carroll er strålende til at få et hold til at fungere. Brian Schottenheimer trækker sågar trænerkarakteren ned.

Det føles egentlig ret passende, at 49ers ender midt i vores rangering på nuværende tidspunkt. Holdet har ret stort potentiale, men fremgangen kan også sagtens udeblive. Både Jimmy Garoppolos niveau og Kyle Shanahans evner som cheftræner er reelle spørgsmålstegn.

Det ender som en tung placering for Cardinals, da det hele er så uprøvet og uerfarent. Vi kan ikke belønne noget, vi ikke har set endnu. Hvis Kliff Kingsbury og Kyler Murray bliver en succes, kan holdet dog sagtens præstere ganske godt, da forsvaret ikke er helt uden talent.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10. Et 10-tal gives eksempelvis til de bedste positionsgrupper i NFL. Dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle, Luke Kuechly og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Trey Burton, Nick Boyle eller Austin Hooper.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Runningback og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med en superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med en superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns sidste år. Hvis der er kommet en ny koordinator til, forsøges dette medregnet.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte trænere vil blive betragtet som et 5-tal, men hvis de tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Derudover er der mange måder at vinde footballkampe på. Et hold som Cowboys lever på en fantastisk offensiv linje og en god runningback. Derfor er det ikke nødvendigvis så afgørende for dem, at de ikke har en god tight end, og at receivergruppen er set bedre andre steder. Deres offensive linje i sig selv giver dem en anden troværdig måde at vinde på.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se de andre divisioners positionskarakterer
NFC West – NFC North – NFC South – NFC East
AFC West – AFC North – AFC South – AFC East

3 KOMMENTARER

 1. Fed artikel og cool idé. Glæder mig til at læse for de andre divisioner 🙂

  Men burde den offensive linje ikke vægtes højere? Eller alternativt, at hele linjen ikke bare får samme karakter, men at der opdeles i den ydre del (tackles) og den indre del (center og guards)?

  • Tak for feedback, Jacob. Det er altid fedt!

   Man kan altid diskutere de forskellige vægtninger, men det er allerede en del af de vigtigste non-QB positioner. Men det kan man sagtens argumentere for, og de diskussioner er noget, som Dennis og jeg løbende vil tage op. Det kan være, at det bliver ændret næste år, hvis vi føler, at det var en af grundene til, at vi ramte ved siden af på nogle af holdene.

   Man kunne godt opdele den offensive linje, men det er også nogle gange svært, fordi hvad er så vigtigst? Tackles eller IOL? Og de to ting vil nok være meget forskellige fra hold til hold. For Patriots er IOL meget vigtigt, mens tackles er meget vigtige for eksempelvis Eagles – det afhænger meget af systemet. Umiddelbart føler vi, at det vil gøre billedet mindre overskueligt, selvom det for nogle hold måske vil være mere retvisende.

 2. Spændende artikel
  Jeg har godt læst jeres beskrivelse af specialteamsvurderingerne, men jeg undrer mig alligevel over, at Niners største svaghed er specialteams. Vi har måske ligaens bedste kicker, og vi draftede en superpunter (prøv at tjekke hans stats) uhørt højt i år. Der er i den grad fokuseret på specialteams, så jeg tror, de er lidt undervurderede der. Ligesom jer, er jeg dog allermest spændt på, hvordan det ender med Jimmy G. Både om han holder sig rask, og om han leverer som han gjorde lige i starten – vi er meget klogere et par uger inde i sæsonen……..

Comments are closed.