Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper i NFL for at rangere alle NFLs 32 hold. AFC West er årets anden division, og her har vi et par af årets helt store AFC-favoritter.

Mens NFL-sæsonen nærmer sig dag for dag, vil vi på Gul Klud både give dig sæsonoptakter til alle hold samt give en vurdering på divisionernes indbyrdes styrkeforhold. Gul Kluds Dennis Cordsen og Teis Joranger har bedømt alle positioner for alle hold, og vi er nået til AFC West, der ser ganske stærk ud igen i år.

Vi har bedømt holdenes angreb, forsvar, special teams og trænerstab, og du kan løbende læse vores forklaring mellem tabellerne.
Hvordan vi er gået til opgaven og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se de andre divisioners positionskarakterer
NFC West – NFC South – NFC North- NFC East
AFC West – AFC South – AFC North – AFC East

Se optakter til NFC West:
BroncosChargersChiefsRaiders

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Chiefs10581063946,00Delt-4
Chargers887863731,67Delt-10
Raiders668373035,3323
Broncos576573033,3328

Når et hold har en quarterback som Pattrick Mahomes, stiger de hurtigt i vores rangering. Chiefs har som et af bare to hold fået et 10-tal i den kategori. På runningback tror vi egentlig på, at Damien Williams kan have starterniveau, men han har ikke rigtig bevist det endeligt endnu og derfor må Chiefs’ runningbackgruppe nøjes med en lidt lav karakter. Tyreek Hill og Travis Kelce bærer deres kategorier, men den offensive linje har i de formodede startere Cameron Erving og Austin Reiter et par gevaldige spørgsmålstegn.

Offensivt er Chargers ret godt besat på mange positioner, men det er uden, at de er blandt de bedste på de forskellige positioner. Angrebets store akilleshæl kan igen meget vel blive den offensive linje, hvor Sam Tevi virker låst fast på højre tackle, mens Dan Feeney muligvis spiller venstre guard. Hvis Russell Okungs helbredsproblemer holder ham ude frem til sæsonstarten, kan der argumenteres for, at vi skal under det nuværende 6-tal. På runningback er det usikkert, hvorvidt Melvin Gordon kommer tilbage fra sin holdout, men indtil videre er han talt med i Chargers’ 8-tal.

Jon Gruden har satset en del på at samle et stærkt Raiders-angreb, og det er lykkedes på nogle positioner. Antonio Brown og Tyrrell Williams er en god receiver-duo, og den offensive linje har flere gode spillere som Rodney Hudson og Trent Brown. Angrebet er dog ikke komplet, og de har lige nu intet bevist niveau på tight end, og Derek Carr er stadig kun en ret gennemsnitlig quarterback.

Trænerstaben kan måske redde Denvers angreb, men på nuværende tidspunkt er der ikke mange store profiler. Vi tror ikke synderligt meget på Joe Flacco, og tight end-gruppen er ligeledes meget uprøvet. Vi kan egentlig godt lide den offensive linje, og med Mike Munchaks vejledning kan den blive en top 10 offensiv linje, når året er omme. På receiver er Courtland Sutton stadig ung, og derfor må Denver nøjes med et 6-tal, nu da Emmanuel Sanders også kommer tilbage fra en alvorlig skade.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Chargers596883637,00Delt-4
Broncos6104863436,67Delt-6
Chiefs875573232,0025
Raiders546572725,6730

Forsvarsmæssigt er AFC West mere eller mindre delt i to. Chargers-forsvaret ligger forrest i den gode halvdel, da både deres pass rushere og deres defensive backs er rigtig stærke. Et forsvar med Derwin James, Casey Hayward, Desmond King, Joey Bosa og Melvin Ingram bakkes blandt andet op af mange ok typer på linebacker samt førsterundevalget Jerry Tillery og andenrundevalget Nasir Adderly. Hvis Tillery og nogle af linebackerne holder niveau, bør Chargers være et sikkert top 5-forsvar i NFL.

Broncos har ligesom Chargers nogle store navne, men Von Miller, Bradley Chubb og Chris Harris står lidt alene, selvom nyerhvervelsen på cornerback, Bryce Callahan, også er en dygtig spiller. På linebacker er Todd Davis og sidste års fjerderundevalg Josey Jewell ikke garanter for kvalitet, og dybden er ikke bedre. På safety er Will Parks, Justin Simmons og måske lidt Kareem Jackson fine nok, men vi kunne ikke finde mere end et stort 6-tal frem.

I den tunge halvdel af divisionen finder vi først Chiefs‘ forsvar. Det var ikke godt i 2018, og det ser ikke markant bedre ud i 2019. Chris Jones og Frank Clark giver Chiefs noget udmærket at skyde med oppe foran, men bagkæden er yderst tvivlsom. Specielt cornerback er ufatteligt tyndt besat, selvom Kendall Fuller er en solid spiller.

Sidst i divisionen finder vi ikke overraskende Raiders‘ forsvar. Det er en utrolig ung og uprøvet enhed. Specielt på edge har de næsten kun rookies eller andenårsspillere. Det samme gælder egentlig cornerback, hvor kun Gareon Conley har vist pålidelige takter. Da de to positioner er de vigtigste på forsvaret, bliver det en ret lav karakter. Omvendt kan nogle overraskende gode rookie-præstationer betyde, at Raiders præsterer væsentligt bedre end forventet.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Chiefs3932898898,676
Chargers3736668592,6711
Broncos3034677786,0018
Raiders3027656873,0030

Generelt er AFC West en stærk division. Chiefs ender øverst primært pga. trænerstaben, hvor Andy Reid er en fantastisk offensiv træner. Ham og Mahomes kan blive en ustoppelig duo i mange år. Usikkerheden på defensiv koordinator holder dem fra topkarakter. Generelt bør Chiefs være blandt de absolutte favoritter, hvis ikke forsvaret bliver for stor en hæmsko.

Chargers er i top 10 både på forsvaret og angrebet, men vi er lidt lunken ved Anthony Lynns evner, og det skubber holdet ud af top 10. De er dog et af ligaens mest afbalancerede hold, og hvis bare den offensive linje præsterer, skal de være med i kampen om AFC-mesterskabet. Det er dog et betydeligt “hvis”.

Et godt forsvar var, hvad der vandt Broncos Super Bowl for fire år siden, og det ligner opskriften igen i år. Vic Fangio får et fantastisk pass rush at arbejde med, og med solide cornerbacks, bør det blive godt. Angrebet er et større spørgsmålstegn, men måske kan den spændende trænerduo med Rich Scangarello og Mike Munchack opveje Flaccos mangler.

Raiders ender med en meget dårlig karakter, selvom holdet egentlig har tilført flere gode spillere siden sidste år. Store dele af holdet er dog utroligt ungt, og i sådan en sammentælling som denne kan vi ikke give point for “potentiale”. Lad os se, om det bliver forløst i år.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10. Et 10-tal gives eksempelvis til de bedste positionsgrupper i NFL. Dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle, Luke Kuechly og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Trey Burton, Nick Boyle eller Austin Hooper.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Runningback og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med en superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med en superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns sidste år. Hvis der er kommet en ny koordinator til, forsøges dette medregnet.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte trænere vil blive betragtet som et 5-tal, men hvis de tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Derudover er der mange måder at vinde footballkampe på. Et hold som Cowboys lever på en fantastisk offensiv linje og en god runningback. Derfor er det ikke nødvendigvis så afgørende for dem, at de ikke har en god tight end, og at receivergruppen er set bedre andre steder. Deres offensive linje i sig selv giver dem en anden troværdig måde at vinde på.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se de andre divisioners positionskarakterer
NFC West – NFC South – NFC North – NFC East
AFC West – AFC South – AFC North – AFC East