Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen Lar Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper i NFL for at rangere alle NFLs 32 hold. NFC North har ikke et eneste top 10-hold i årets vurdering

På trods af komplicerede omstændigheder nærmer vi os NFL-sæsonen, og på Gul Klud vil vi give dig både sæsonoptakter til alle hold samt give en vurdering på divisionernes indbyrdes styrkeforhold. Gul Kluds Dennis Cordsen og Teis Joranger har bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen. Vi er nået til NFC North, der var stærkere for et par år tilbage.

Hvordan vi er gået til opgaven og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC North | NFC South | NFC East | NFC West
AFC North | AFC South | AFC East | AFC West

Se optakter til NFC North:
BearsLionsPackersVikings

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Packers88657,534,542,67Delt-9
Lions7,5676632,540,33Delt-17
Vikings786,57533,539,3321
Bears56765,529,534,67Delt-28

Det er ikke, fordi det vælter med gode angreb i NFC North, men Packers sniger sig dog ind i top 10. Vigtigst af alt for Packers vinder de på, at de er gode på vigtige positioner som quarterback og den offensive linje. Og den offensive linje er endda blevet værre ved at bytte Bryan Bulaga ud med Ricky Wagner. På wide receiver redder Davante Adams resten af gruppen. Uden Adams var det et 1- eller 2-tal.

Det næstbedste angreb i divisionen mener vi talentmæssigt er at finde hos Detroit Lions, hvor Matthew Stafford og de glimrende receivere Kenny Golladay og Marvin Jones bærer det største læs. Ellers nyder de godt at få store offensive huller, selvom man godt kan være lidt nervøs for et par navne på den offensive linje.

Vikings havde uden tvivl et ganske fint angreb sidste år, men vi mener egentlig at en del af det kommer fra Gary Kubiaks-system. Talentmæssigt mener vi i hvert fald, at der er nogle huller – især efter afskeden med Stefon Diggs. Ellers havde holdet scoret noget højere. Den største svaghed er dog den offensive linje, hvor vi ikke rigtigt stoler på andre end Brian O’Neill. Det er i høj grad op til unge spillere at vise noget, og derfor bliver det en rimelig lav karakter lige nu.

Hos Bears er der mangler på de fleste offensive positioner. Quarterback-duellen mellem Nick Foles og Mitch Trubisky imponerer os ikke, og foruden dygtige Allen Robinson er det også lidt hip som hap med de offensive våben. Den offensive linje haltede ligeledes voldsomt i 2019, og når Germain Ifedi hentes ind som en mulig løsning, så ved man, det stor halvskidt til.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Bears6,5965,56,533,536,33Delt-11
Packers783,56,57,532,536,17Delt-13
Vikings4,578,54,51034,535,516
Lions365,56626,528,6729

Defensivt står det bedre til i NFC North, og her kan Bears også samle noget mere talent end på angrebet. Eddie Goldmans valg om at sidde ude i år koster på karakteren for den indvendige defensive linje, men EDGE-gruppen med Khalil Mack og Robert Quinn er blandt ligaens bedste. Vi savner stadig lidt stabilitet fra Roquan Smith på linebacker, og så mangler der virkelig noget dybde i bagkæden. Modsat fornuftige Kyle Fuller skal man håbe på noget helt uetableret, og Eddie Jackson mangler også en ordentligt makker på safety. Generelt savner man dybde på Bears’ hold.

Packers‘ forsvar har mange gode spillere, men har også nogle mangler hist og her. Za’Darius Smith var fænomenal sidste år, men vi mener stadig ikke helt, at Preston Smith er oppe i samme kategori som f.eks. Robert Quinn. På linebacker, synes vi, manglerne er store. Christian Kirksey mener vi ikke er noget særligt, og derudover hedder alternativerne Oren burks, Ty Summers og Curtis Bolton. Ikke godt. På cornerback mangler man også nogle etablerede navne, selvom Jaire Alexander er en god spiller. Man satser lidt meget på, at en type som Chandon Sullivan kan levere noget som tredje-cornerback.

Det bliver svært at finde en mere spøjs blanding af stjerner og helt uprøvede navne end Vikings‘ forsvar. Forsvaret har superstjerner som Danielle Hunter (EDGE), Eric Kendricks (LB), Harrison Smith (S) og Anthony Harris (S), men sætter også sin lid til næsten helt uprøvede typer på EDGE (modsat Hunter), på defensive tackle og især på cornerback. Det giver nogle meget spredte karakterer, hvor vi både har ligaens bedste safety-duo, men også en af ligaens mest usikre cornerback-grupper.

Til sidst har vi Lions‘ forsvar, der virkelig ikke er inspirerende. Trey Flowers er den eneste spiller, vi vil kalde god på det forsvar, og så er resten enten gennemsnitlige eller dårlige. Specielt defensive tackle er utroligt uinspirerende, selvom Danny Shelton er en fin run stopper. Vi savner dog generelt pass rush evner udover Flowers. Bagkæden har nogle acceptable navne i form af Desmond Trufant, Justin Coleman, Duron Harmon og Tracy Walker, men det er nok kun Okudah, som har potentiale til at kaste lidt stjernestøv over de bagerste geledder.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Packers34,532,56,56,58094,012
Vikings33,534,56,5781,591,015
Bears29,533,5667585,024
Lions29,533,58,54,57181,3327

Samlet set får vi en division, hvor vi har to hold tæt på top 10, og to hold i den sidste tredjedel. Vikings scorer egentlig flere nominelle point end Packers, men er svage på afgørende positioner som offensiv linje og cornerback. Derfor ender de lidt efter, når vi medtager vægtningen. Vi har været lidt beskedne med karakteren til Packers’ trænerstab, da vi føler, Packers var lidt heldige med deres flotte 13-3 sæson sidste år, så vi vil gerne se dem præstere i år, før vi går højere.

Bears har potentialet til at samle et godt forsvar, hvis en type som Roquan Smith bryder igennem, og de finder en god løsning i deres secondary, men ellers synes vi, at Bears-holdet som helhed bevæger sig i den forkerte retning som hold. Lions taber en hel del på trænerstaben, men hvis Patricia og kompagni endelig får lidt styr på sagerne, så har holdet egentlig solidt med talent. Især offensivt er det fornuftigt.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i år har valg også at uddele halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Darren Fells eller Jack Doyle.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftet i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC North | NFC South | NFC East | NFC West


AFC North | AFC South | AFC East | AFC West