Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper i NFL for at rangere alle NFLs 32 hold. AFC East har for først gang i lang tid ikke Patriots øverst.

På trods af komplicerede omstændigheder nærmer vi os NFL-sæsonen, og på Gul Klud vil vi give dig både sæsonoptakter til alle hold samt give en vurdering på divisionernes indbyrdes styrkeforhold. Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen. Vi er nået til AFC East, hvor Patriots for første gang længe ikke er øverst, og vi også finder ligaens dårligste trup.

Hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC North | NFC South | NFC East | NFC West
AFC North | AFC South | AFC East | AFC West

Se optakter til AFC East:

BillsDolphinsPatriotsJets

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Bills66,5866,533,039,67Delt-19
Patriots6,56,5537,528,536,00Delt-25
Jets675,56529,534,67Delt-28
Dolphins67563,527,532,031

Puha. Det er ikke en imponerende offensiv omgang i AFC East. Bills ender øverst, men er kun 19’er blandt ligaens angreb. Tilgangen af Stefon Diggs gør meget for deres receiver-gruppe, som ser rigtig stærk ud. Derudover bør der også være mulighed for videre udgivkling på runningback, hvor man har den unge duo med Devin Singletary og Zack Moss, og på tight end, hvor vi egentlig synes, at unge Dawson Knox og erfarne Tyler Kroft agere en fin gennemsnitlig duo. Det store spørgsmålstegn på Bills’ angreb er selvfølgelig quarterback Josh Allen, der meget gerne må blive bedre til at kaste bolden. Vi anerkender dog, at han er dygtig til at løbe selv, og han er fin til at skabe noget udenfor struktur.

Patriots’ angreb lider selvfølgelig under Tom Bradys afsked, men vi mener stadig, at Cam Newton er divisionens bedste quarterback på trods af betydelige skadesusikkerheder, der trækker hans karakter ned. Ellers mangler holdet virkelig playmakere. James White er en dygtig runningback i kastespillet, og Julian Edelman er en dygtig slotreceiver, men derudover det ikke ret imponerende. Især på tight end har de kun rookies, og selvom det er muligt, at Devin Asiasi er god, er det voldsomt at lægge nærmest alle æggene i den kurv. Patriots’ offensive linje er deres største kvalitet på den offensive linje, og den har endda mistet lidt, fordi Marcus Cannon ikke spiller i år. Men de fire andre er stadig en meget stærk kvartet at bygge et angreb op omkring. Hvis Newton er tilbage til tidligere niveau, er det stadig et godt bud på divisionens bedste angreb.

Hos Jets har man ikke den samme kvalitet på den offensive linje, og tværtimod ligner det stadig en under middel enhed på trods af solide investeringer. Især George Fant og Alex Lewis på højre tackle og guard er vi ikke begejstrede for. Derimod skal Jets håbe, at nogle af deres unge offensive våben som Denzel Mims og Chris Herndon kan gå ind og komplementere Le’Veon Bell og Jamison Crowder. Hvis Herndon og Mims kan det, så er våbnene ikke så dårlige. I sidste ende står og falder angrebet dog med Sam Darnold, der ikke har været imponerende de første to år, og et 6-tal til ham er måske endda ganske gavmildt.

Nu skrev jeg, at Jets havde en svag offensive linje, men intet slår Miami Dolphins’ offensive linje. Venstre tackle ligner en rookie, venstre guard bliver nok Ereck Flowers, som fik en absurd stor kontrakt. Flowers oplevede fremgang i 2019, men han var stadig langt fra en god spiller, synes vi. Center bliver nok erfarne og tålelige Ted Karras, mens højre siden bliver en kombination af til nøds tålelige Jesse Davis, Michael Deiter, der var elendig i sin rookiesæson, og rookies Robert Hunt og Solomon Kindley. Det er virkelig ikke en god gruppe, og det kan være altødelæggende for et angreb, der ellers har nogle solide spillere hist og her. Runningback-gruppen er solid med Jordan Howard og Matt Breida. Devante Parker var ret god i 2019, men resten af gruppen er noget usikker, fordi Preston Williams kun spillede en halv sæson inden sin skade. Mike Gesicki viste lovende takter og kan forhåbentligt bygge videre i 2020. Til sidst er Ryan Fitzpatrick en udmærket quarterback, indtil Tua Tagovailoa er klar til starte. Kort sagt er angrebet egentlig ikke dårligt, hvis den offensive linje kan overraske og gøre vores karakter til skamme.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Bills6,567,57,5936,538,57
Patriots53,5210727,531,33Delt-27
Dolphins5,54,56,59429,531,33Delt-27
Jets6,53,55,546,526,026,67Delt-31

Bills’ forsvar tager den klare førsteplads i divisionen og ligner den mest komplette enhed. Det er stærkest nede bag ved, hvor vi er store fans af safety-gruppen med Micah Hyde og Jordan Poyer, mens Tre’Davious White trækker cornerback-gruppen op. Ellers er linebacker-gruppen rigtig fin med Matt Milano og Tremaine Edmunds – sidstnævnte kan endda sagtens blive endnu bedre. Oppe foran mangler de lidt mere x-faktor, og især deres pass rush hænger meget på aldrende Jerry Hughes og Mario Addison. Ellers er det nok Ed Oliver, der skal udvikle sig til en profil, hvis man skal finde noget x-faktor.

At se karaktererne for Patriots‘ forsvar må gøre én lidt søsyg, og det føles også ganske mærkeligt at give de karakterer. Cornerback-gruppen er ligaens bedste og er latterlig stærk anført af ligaens bedste corner Stephon Gilmore. Safety-gruppen er også fin, selvom Patrick Chungs vil blive savnet i år. Derudover er det helt vildt utestet og tyndt besat. På linebacker har holdet mistet Dont’a Hightower, Kyle Van Noy, Jamie Collins og Elandon Roberts, og tilbage er der kun Ja’Whaun Bentley og rookies. På EDGE kigger vi igen på typer som Josh Simon, Chase Winowich og rookies, og selvom Winovich og Simon har vist lidt, er det virkelig stadig en gruppe uden bevist niveau. Defensive tackle er lidt bedre med Lawrence Guy og Adam Butler, men vi savner pass rush-evner fremfor run stoppere, og derfor bliver det heller ikke her en høj karakter. I sidste ende skal forsvaret nok være bedre end 27. bedste, fordi Bill Belichick er genial til at udvikle og tilpasse spillere, men talentmassen er utroligt uprøvet, når man ser bort fra holdets secondary.

Hos Dolphins arbejder man med lidt samme opskrift som Patriots, da de har bygget en super stærk cornerback-gruppe med Byron Jones, Xavien Howard og rookie Noah Igbinoghene. De har dog ikke helt safety-gruppen, hvor Eric Rowe og Bobby McCain ikke imponerer os synderligt. Linebacker-grupen har fået et løft med Kyle Van Noy, og han skal også hjælpe til som pass rusher. Det bliver også vigtigt, da vi ikke synes, at de nye EDGEs i form af Shaq Lawsom og Emmanuel Ogbah er særlig dygtige pass rushere. Begge er klart bedst mod løbet, og det er bare ikke super vigtigt for os. 5,5 på den indvendige defensive linje er måske lidt lavt, men vi vil gerne se mere fra Christian Wilkins, før den ryger højere op.

Til slutter vi af med New York Jets‘ forsvar, der også formår at dele sidstepladsen i ligaen med Carolina Panthers. Holdet har ingen cornerbacks eller EDGEs, der har bevist over middel niveau, og det gælder virkelig om at sætte sin lid ganske uprøvede spillere. Linebacker-gruppen er ikke dårlig, men havde været noget pænere med C.J. Mosley i aktion. På safety vil de savne Jamal Adams, men Marcus Maye og Bradley McDougald er ikke en dårlig duo. Den indvendige defensive linje er rigtig dygtige mod løbet, men de mangler lidt mod kastet, hvor Quinnen Williams skal udvikle sig, før det bliver sjovt på den front.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Bills3336,55,58,583,597,009
Patriots28,527,58107490,00Delt-19
Dolphins27,529,556,568,578,5030
Jets29,526,08,54,568,573,1732

Bills‘ forsvar og den dygtige trænerstab med Sean McDermott, Brian Daboll og Leslie Frazier bærer dem ganske højt op i stillingen, og angrebet er trods alt bedre end længe. Hvis Josh Allen fortsætter sin udvikling og bliver bedre end 2019, så er Bills heller ikke langt fra toppen af AFC. Om det sker, er vi dog ikke så sikre på.

Patriots mangler i høj grad talent sammenlignet med tidligere år, men de har stadig ligaens bedste træner og dygtige koordinatorer, og det betyder bare meget. Hvis de kan finde nogle unge og ukendte navne til at udfylde de værste huller, mens Cam Newton finder noget af fordums styrke, så bør Patriots også være en del bedre end det 18. bedste hold i ligaen.

Holdet hos Dolphins er blevet meget bedre end sidste år, hvor de lå sidst i vores rangering, men der er stadig nogle betydelige mangler. Her er det især den offensive linje, dybden på wide receiver og pass rushet, der halter, synes vi. Hvis nogle af deres unge spillere på angrebet bryder igennem i år, begynder det dog at ligne noget.

Ligaens dårligste trup ender med at være New York Jets. De får egentlig lige så mange point som Dolphins, men de er dårlige på en lang række vigtige positioner. Den offensive linje, pass rushet, cornerback-gruppen og trænerstaben får alle lave karakterer. I trænerstaben synes vi egentlig, at Gregg Williams gjorde det fint som defensiv koordinator sidste år, men Adam Gase tror vi bare meget lidt på. Det er værd at nævne, at Jets to år i træk har haft fantastiske coverage-enheder på special teams, og det ender dermed som deres højeste karakter…


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i år har valg også at uddele halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Darren Fells eller Jack Doyle.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftet i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC North | NFC South | NFC East | NFC West


AFC North | AFC South | AFC East | AFC West