Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper i NFL for at rangere alle NFLs 32 hold. NFC West er årets sidste division, og det er måske ligaens stærkeste.

På trods af komplicerede omstændigheder nærmer vi os NFL-sæsonen, og på Gul Klud vil vi give dig både sæsonoptakter til alle hold samt give en vurdering på divisionernes indbyrdes styrkeforhold. Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen. Vi er nået til NFC West, der ser meget stærk ud med fire kompetente hold og de forsvarende NFC-mestre

Hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC North | NFC South | NFC East | NFC West
AFC North | AFC South | AFC East | AFC West

Se optakter til NFC West:

Cardinals Rams 49ersSeahawks

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Seahawks97,576,54,534,542,67Delt-10
49ers77,55,510636,041,00Delt-15
Cardinals76,5945,532,040,33Delt-17
Rams65774,529,535,3327

Vi starter med et Seahawks-angreb, der i høj grad er drevet af fremragende Russell Wilson. Seahawks får faktisk færre point end 49ers, men fordi quarterback er så vigtig i vægtningen snupper Seahawks titlen som divisionens mest talentfulde angreb. Her er der endda givet en beskeden karakter på wide receiver, da Metcalf stadig skal etablere sig endeligt som en profil. Meget peger dog i den retning. Den offensive linje er ikke overraskende den store bekymring for Seahawks. Duane Brown er dygtig, men de fire andre er alle usikre kort. Især Ethan Pocic og Brandon Shell er vi ikke solgte på som startere. Håbet er, at rookie Damien Lewis præsterer godt på højre guard.

49ers‘ angreb er mest af alt kendetegnet ved Kyle Shanahans genialiteter, men rent talentmæssigt er det lidt gennemsnitligt. George Kittle er selvfølgelig en superstjerne, men udover ham er det begrænset med de store stjerner. Runningback-gruppen med Raheem Mostert, Tevin Coleman og Jerrick McKinnon er ret fin, og holdets tackles er meget dygtige. Derimod er vi lidt lunkne ved den indvendige del af den offensive linje, og derfor bliver det kun til et 6-tal på den offensive linje. Receiver-gruppen er ekstremt uprøvet og skal sætte deres lidt til Deebo Samuel, der er skadet i starten af sæsonen, og rookie Brandon Aiyuk.

Hos Cardinals var årets store off season-historie tilføjelsen af receiver DeAndre Hopkins. Stjernens ankomst giver Cardinals en virkelig god receiver-gruppe sammen med Larry Fitzgerald og Christian Kirk. Derudover var vi imponeret over de kvaliteter Kyler Murray viste i sin rookiesæson, og han har potentialet til at sikre sig en endnu højere karakter i fremtiden. Kenyan Drake var stærk mod slutningen af sidste sæson, og kan han fortsætte de takter over en lidt længere periode, ser det også godt ud i løbespillet. Den offensive linje er måske den mest afgørende svaghed. D.J. Humphries og Kelvin Beachum bør være en tålelig tackle-duo, men J.R. Sweezy, Mason Cole og skadesplagede Justin Pugh er virkelig en usikker indvendig offensiv linje.

Rams‘ angreb var flyvende i 2018, men det faldt helt sammen i 2019, og det afspejler vores karakterer også. Jared Goff var slet ikke god i 2019, og det samme gælder den offensive linje, hvor spillere som Rob Havenstein og Austin Blythe leverede på et markant laverede niveau end i 2018. Inden 2020 er den offensive linje meget afhængig af spillere som Austin Corbett og David Edwards, der ikke endnu har vist sig som værende gode. På runningback består gruppen af uinspirerende Malcolm Brown, rookie Cam Akers og uprøvede Darrell Henderson, og heller ikke den gruppe har bevist noget endnu. Våbnene i kastespillet ligner styrken på angrebet med gode spillere som Robert Woods, Cooper Kupp og tight endTyler Higbee. Hvis rookie-receiver Van Jefferson også bidrager i år, vil 7-tallet på receiver også være for lavt. Overordnet er potentialet på Rams’ angreb langt højere end en placering som nr. 27 indikerer, men der er bare mange spillere, der skal bevise sig i år.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
49ers5,510886,538,041,832
Seahawks64,597935,536,33Delt-11
Rams104,536,56,530,533,17Delt-21
Cardinals4,576,56,5630,532,83Delt-24

49ers‘ forsvar sidste år var blandt ligaens absolut bedste, og de har ingredienserne til at fastholde det niveau. Deres EDGE-gruppe med Nick Bosa, Arik Armstead og Dee Ford er frygtindgydende, selvom deres indvendige defensive linje ser væsentligt svagere ud uden DeForest Buckner. Linebacker-gruppen er god med blændende Fred Warner, spændende Dre Greenlaw og tålelige Kwon Alexander. Bagenden af forsvaret overpræsterede nok lidt sidste år, men Richard Sherman er stadig en stjerne, K’Wuan Williams er en dygtig slotcorner og Jimmie Ward er en dygtig og alsidig safety. Det er mere vores tvivl om spillere som Emmanuel Moseley og Jaquiski Tartt, der trækker lidt ned.

I Seattle har Pete Carroll virkelig fået forstærket bagenden af forsvaret i denne off season. Tilgangen af spillere som Quinton Dunbar og Jamal Adams gør meget for talentniveauet i bagkæden. Linebacker-gruppen er stadig topklasse med Bobby Wagner, K.J. Wright, Bruce Irvin og rookie Jordyn Brooks. Bekymringen på Seahawks’ forsvar er primært EDGE-gruppen, der måske er endnu værre end karakteren 4,5. Irvin tæller dog halvt med på EDGE for os og redder karakteren fra større katastrofer, som spillere som Benson Mayowa, Rasheem Green og L.J. Collier ellers kunne have medført.

Det er en interessant blanding, Rams har fået sammensat på forsvaret. De har nogle kæmpe stjerner som Aaron Donald og Jalen Ramsey, men holdet har også kæmpe huller på EDGE og linebacker, hvor holdet næsten ikke har spillere, der har bevist stabilt niveau. Når det er sagt, så giver Aaron Donald automatisk et 10-tal på den indvendige defensive linje, og vi kan egentlig godt lide mange af brikkerne i bagkæden. En spiller som John Johnson er en dygtig safety, og sammen med Taylor Rapp og rookie Terrell Burgess, kan det blive en god safety-gruppe. Ellers er vi igen i en situation, hvor unge spillere skal bevise sig på flere positioner.

Sidste år var Cardinals‘ forsvar virkelig dårligt, og selvom det er blevet lidt bedre på især linebacker, så er det stadig ikke nogen stærk gruppe på papiret. Vi synes ikke, Jordan Phillips er god, så derfor tror vi ikke meget på den indvendige defensive linje, og vi savner en pass rush-makker til Chandler Jones på EDGE. På cornerback savner vi også virkelig noget niveau rundt om Patrick Peterson. Håbet er, at det kommer fra Byron Murphy, når han rykkes ind i slotten. Budda Baker er en god safety, men Jalen Thompson har stadig ikke etableret sig endnu, men her har vi dog lidt tro på, at safety-gruppen kan gøre det bedre end et 6-tal.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
49ers36,0038,06,59,590,5104,004
Seahawks34,535,5678395,0010
Cardinals32,030,556,57487,8321
Rams29,530,56,57,57485,6723

Overordnet er NFC West en division, hvor alle fire hold kan være konkurrencedygtige. Rams og Cardinals ender et stykke efter Seahawks og 49ers, men begge hold har betydeligt potentiale, hvis nogle af deres unge spillere udvikler sig. Rams lider derudover også under, at de har to helt nye og uerfarne koordinatorer, som trækker deres træner-karakter lidt ned. Hvis de viser sig at have spændende idéer med, kan Rams sagtens blande sig. Hos Cardinals trækker den defensive koordinator Vance Joseph også trænerkarakteren ned.

Seahawks ser trupmæssigt en del bedre ud end sidste år, men deres offensive linje og deres EDGE-gruppe er store bekymringer, som kan trække deres enheder markant ned næsten på egen hånd. De ender dog alligevel i top 10 mest af alt, fordi Russell Wilson trækker dem godt op i stillingen.

Øverst i divisionen finder vi NFC-mestrene San Francisco 49ers, der især defensivt har talent i spandevis. Offensivt er der dog nogle svagheder på wide receiver og den indvendige del af den offensive linje. Heldigvis har de geniale Kyle Shanahan til at finde på løsninger på de problemer, og derfor bør de igen være solid favorit til at tage divisionen.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i år har valg også at uddele halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Darren Fells eller Jack Doyle.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftet i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC North | NFC South | NFC East | NFC West


AFC North | AFC South | AFC East | AFC West