Hvem er bedst og hvem er værst? Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har vurderet alle positionsgrupper i NFL for at rangere alle NFLs 32 hold. AFC West byder på de forsvarende mestre og en usædvanlig tæt kamp om andenpladsen i divisionen.

På trods af komplicerede omstændigheder nærmer vi os NFL-sæsonen, og på Gul Klud vil vi give dig både sæsonoptakter til alle hold samt give en vurdering på divisionernes indbyrdes styrkeforhold. Gul Kluds Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger har bedømt alle positioner for alle hold og lavet en rangering af de 32 hold inden sæsonen. Vi er nået til AFC West, der har de forsvarende mestre fra Kansas City Chiefs.

Hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke bedømmelseskriterier, som er brugt, kan læses i bunden af artiklen, hvis man er interesseret. Spørgsmål eller kommentarer kan sendes til @Valuefootball eller @Teisjoranger på Twitter eller stilles på Gul Kluds Facebook-side, hvor vi også vil se dem.

Se alle gennemgangene:
NFC North | NFC South | NFC East | NFC West
AFC North | AFC South | AFC East | AFC West

Se optakter til AFC West:

BroncosChiefsRaiders Chargers

Angreb (hold mobil vandret):

 QBRBWRTEOLSamlet angrebVægtet angrebVægtet placering
Chiefs106810640,049,331
Raiders6,5868,5837,042,67Delt-10
Broncos5,5876,55,532,537,3323
Chargers57,577632,537,0024

Det kan ikke overraske mange, at Chiefs ender ud med at have det bedste angreb i vores vurdering. Med ligaens bedste quarterback ender man hurtigt i toppen, og når man krydrer Mahomes med fabelagtige tight end Travis Kelce og en god receivergruppe med Tyreek Hill, Sammy Watkins og unge Mecole Hardman, har man ingredienserne til et næsten ustoppeligt kasteangreb. På runningback kan Clyde Edwards-Helaire ikke få en højere karakter, før han beviser sig på banen. Største bekymring for Chiefs’ angreb er den offensive linje, hvor man har en dygtig tackle-duo, men også har store usikkerheder indvendigt på linjen.

Jon Gruden er ved at få stablet et ret godt angreb på benene hos Raiders. Den offensive linje var overraskende god sidste år, og tight end Darren Waller havde et kæmpe gennembrud. Vi synes også, at Josh Jacobs var decideret forrygende i sin rookiesæson, og så begynder det jo hurtigt at se godt ud. Receiver-gruppen har været et fokuspunkt for holdet i off season, men lige nu ser den mest af alt bare ung ud. Til sidst er det spørgsmålet, om Derek Carr er god nok til rigtigt at gøre Raiders til et offensivt power house. Langt hen af vejen er han acceptabel, men vi savner aggressivitet og en evne til at skabe noget på egen hånd, og derfor får han kun 6,5.

Jeg glæder mig virkelig meget til at se Broncos‘ angreb i 2020. Det kan blive både fugl og fisk. Det er næsten kun Courtland Sutton og runningback-gruppen, som har bevist et højst niveau, men samtidig har de adskillige spillere, der virker til at have en del potentiale. Quarterback Drew Lock har kun spillet fem kampe som starter, men han virkede ikke uden talent i de fem kampe. På receiver har førsterundevalget Jerry Jeudy potentialet til at gøre ham og Sutton til en fremragende duo. Tight end Noah Fant lavede flere gode spil mod slutningen af sidste sæson. Broncos’ offensive linje er dog lidt en broget forsamling. Graham Glasgow og Dalton Risner bør være solide, men der er ingen garantier på de tre andre pladser, selvom venstre tackle Garrett Bolles viste en ok udvikling i 2019-sæsonen.

På Chargers’ angreb savner man lidt en spidskompentence, selvom holdet har nogle gode spillere især i form af receiver Keenan Allen og runningback Austin Ekeler. Tyrod Taylor vil formentlig agere quarterback det meste af året, og selvom det næppe brænder helt sammen, så er det ret uinspirerende. Vi venter stadig lidt på Hunter Henrys gennembrud, og vi savner også generelt dybde på Chargers’ angreb. Derudover er den offensive lidt usikker, selvom den ser lidt bedre ud med tilgangen af Bryan Bulaga og Trai Turner – begge har dog haft skadesproblemer tidligere. Største bekymring er dog, at holdets startende venstre tackle ser ud til at blive Sam Tevi.

Forsvar (hold mobil vandret):

 IDLEDGELBCBSSamlet forsvarVægtet forsvarVægtet placering
Chargers6969737,041,003
Broncos797,55,58,537,539,836
Chiefs8755833,035,3317
Raiders6,567,55,5631,532,83Delt-24

Selvom Chargers endte sidste i divisionen offensivt, har holdet dog i den grad noget at skyde med defensivt. Melvin Ingram og Joey Bosa er en super pass rush-duo og en cornerback-gruppe med Casey Hayward, Chris Harris og Desmond King er også strålende. Det kan give Chargers et stærkt kasteforsvar, selvom de er lidt mere gennemsnitlige på den indvendige defensive linje og linebacker. Karakteren på safety var givet før Derwin James’ skade, men da James’ skade kom så sent står karakteren ved magt. Hvis man justerede ville Chargers’ forsvar nok rykke ned lige under Broncos’

Vic Fangio er en defensivt orienteret head coach, og han har også talentet i Denver til at skabe et godt forsvar. Jurrell Casey er kommet til og forstærker en fornuftig indvendig defensiv linje, mens Bradley Chubb kommer tilbage fra skade og giver Broncos en top-pass rush duo. På linebacker var Alexander Johnson en mindre åbenbaring sidste år, men dybden er lidt bekymrende lige nu. På safety er Justin Simmons og Kareem Jackson en af ligaens bedste duoer. Største svaghed på Broncos’ forsvar er cornerback-gruppen, hvor holdet skal have gode præstationer for Bryce Callahan i slotten og De’Vante Bausby, hvis ikke det potentielt skal få hele forsvaret til at kollapse.

Sidste år imponerede Chiefs‘ forsvar på mange måder, selvom det talentmæssigt har nogle betydelige huller. Den defensive linje er ganske solid med profiler som Chris Jones og Frank Clark, og safety-duoen med Tyrann Mathieu og Juan Thornhill så stærk ud i 2019. Til gengæld er vi ikke imponerede af linebacker-gruppen med Anthony Hitchens og Damien Williams, og en cornerback-gruppe med Charvarius Ward, Bashaud Breeland og Rashad Fenton er på alle måder en usikker gruppe.

Lige så spændende som Raiders’ angreb efterhånden er, lige så usikkert er forsvaret hos Raiders. Linebacker-gruppen er blevet forstærket markant i free agency med Cory Littleton og Nick Kwiatkoski, og det ligner for første gang i lang tid en styrke. Den defensive linje har også en del potentiale med unge spillere som Maxx Crosby, Clelin Ferrell og Maurice Hurst, men ingen af dem har etableret sig som superstjerner endnu. Cornerback-gruppen er også meget ung og vil trække store veksler på andenårsspilleren Trayvon Mullen og rookie Damon Arnette. Generelt skal Raiders sætte deres lid til unge spillere, og hvis de slår igennem i år, kan det blive fint, men indtil de gør det, så ser det mest af alt bare usikkert ud.

Opsummering (hold mobil vandret):

 Samlet angrebSamlet forsvarSpecial teamsTrænereTotalVægtet totalRangering
Chiefs40,033,089,590,5101,003
Raiders37,031,556,58090,17Delt-16
Broncos32,537,565,581,590,17Delt-16
Chargers32,537,03,55,578,590,17Delt-16

Ikke overraskende snupper Chiefs førstepladsen i divisionen, og det gør de selvfølgelig på baggrund af et meget stærkt angreb anført af Patrick Mahomes og Andy Reid. Hvis ikke holdet fortsætter med at score point i hobetal, ville det være en gedigen overraskelse. Holdet ender dog kun på en tredjeplads i NFL, fordi der er nogle bekymringer især på den offensive linje og i cornerback-gruppen.

Herefter ender vi i den ganske utrolige situation, at Raiders, Broncos og Chargers alle ender på samme vægtede pointtotal. Raiders har angrebet, der kan bære dem, men deres unge forsvar trækker dem ned lige nu. Broncos og Chargers har stærke forsvar, men begge angreb ser ikke fantastisk stærkt ud. Jeg vil dog sige, at både Raiders’ forsvar og Broncos’ angreb er meget unge, så der er betydeligt potentiale for at gøre det bedre end karaktererne. Der er jeg lidt mere bekymret for Chargers’ offensive potentiale i 2020.


Sådan er vi gået til opgaven
At bedømme alle holds positionsgrupper er en halvkompliceret sag, hvor mange forskellige faktorer spiller ind. Vi vil prøve at forklare, hvordan vi er gået til opgaven, og hvilke ting vi har valgt at lægge vægt på, når vi laver sådan en øvelse.

Først og fremmest skal vi selvfølgelig understrege, at dette er vurderinger lavet af karakterartiklernes ophavsmænd (Dennis Cordsen La Cour og Teis Joranger). Derfor er der med garanti nogle, som vil være uenige i forskellige aspekter af vurderingerne, og det er også fair nok. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ønsker uddybning af et eller andet, er du derfor velkommen til at henvende dig på Twitter til @Valuefootball, @Teisjoranger eller på Gul Kluds facebookside, hvor vi også vil se din kommentar. Vi er i høj grad villige til at uddybe vores vurderinger.

Karakterskalaen
Karakterskalaen er en simpel skala fra 1 til 10, hvor vi i år har valg også at uddele halve-karakter for at kunne håndtere grænsetilfælde lidt bedre. Et 10-tal gives til de bedste positionsgrupper i NFL, og dette er positionsgrupper, der ikke har nævneværdige svagheder og både indeholder topkvalitet, sikkerhed og lidt dybde. Et 1-tal gives omvendt til en fuldstændig uacceptabel gruppe, der er en hån af holdets fans – denne karakter har heldigvis ikke været i anvendelse i år. 6-tallet svarer til, at den givne positionsgruppe er “middel” for NFL.

I kan se alle karakterbeskrivelser i tabellen i højre side.

Hvilke spillere giver hvilke karakterer?
Efter alle positioner har fået en karakter, finder vi et en summeret karakter, som er angivet i artiklerne.

Ikke alle positioner i NFL er dog lige vigtige. For eksempel er quarterbacken klart vigtigst på banen. Derfor kan I også læse en “vægtet karakter” i tabellerne.

Hvordan vi har vægtet forskellige positioner, kan ligeledes ses i skemaet til højre.

Quarterbacken og trænerstaben er alfa, omega i NFL, så disse vægtes virkelig højt, hvorefter den offensive linje, pass rush og cornerbacks ligeledes er vigtige. Nogle positioner som eksempelvis tight end og linebacker er svære, da de allerbedste spillere på disse positioner betyder meget. Her snakker vi typer som Travis Kelce, George Kittle og Bobby Wagner. Men kommer du først forbi de 2-5 allerbedste, så har det eksempelvis vis ikke ret stor betydning for holdet, om du har Darren Fells eller Jack Doyle.

I forbindelse med karaktergivningen er der også lagt vægt på reservernes niveau lidt afhængigt af positionen. På nogle positioner (Tight end, quarterback) er bredden oftest ikke så vigtig/relevant, og her vil karakteren oftest primært være givet til den startende spiller. På andre positioner (Offensiv linje og Indvendig defensiv linje) spiller bredden en vigtigere rolle i holdets karakter, da én god spiller sjældent kan gøre det alene. Som skrevet i indledningen er det en halvkompliceret sag at bedømme alle positionsgrupper fair og ens. Faktisk kan man ifølge kloge hoveder kun behandle folk (eller positioner) ens, ved at behandle dem forskelligt…

Det betyder for eksempel, at en WR-gruppe med én superstjerne og halvdårlige fyldspillere kan få 7, mens en offensiv linje med én superstjerne og 2-3 svage led kan få 5 eller måske endda 4. Hvis man skal oversætte det til europæisk fodbold kan en stjerneangriber som Messi (WR) gøre en del alene, mens en forsvarskæde (OL) sjældent er meget stærkere end det svageste led.

Special Teams
Special teams er ikke det område, der får mest opmærksomhed, og det er også et område, vi ikke kigger så meget på, når sæsonen folder sig ud. Dele af vores vurderinger læner sig derfor op ad tal, statistikker og vurderinger lavet af analysehjemmesiderne Pro Football Focus og Football Outsiders. Det drejer specielt om holdets evner til at stoppe returns. Hvis der har været stor udskiftet i trænerstaben eller blandt special teams-spillere vil holdet arbejde sig hen mod en middel karakter.

Rookies og ukendte spillere
Til sidst er der selvfølgelig en masse ukendte spillere i form af rookies, hvoraf mange vil spille store roller for holdene. Hvem der slår igennem og bliver gode eller dårlige i år, har vi ikke forsøgt at forudsige i denne karaktergivning. Derfor vil alle førsterundevalg generelt være anset som et 5-tal eller et 6-tal, mens rookies, der er valgt senere, vil blive betragtet som mere usikre og ikke rigtigt tæller for noget andet end potentielt fyld/rotation.
Helt nye og ukendte cheftrænere får 5,5 i karakter men indeholder selvfølgelig stor usikkerhed. Hvis trænerne tidligere har bevist kvaliteter i et tidligere job, kan der gives en lidt højere karakter. Offensive og defensive koordinatorer tæller med i karakteren for trænerstaben og kan både trække karakteren et par karakterer op eller ned.

Det er ikke en forudsigelse
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal fungere som en form for forudsigelse. Der er mange faktorer, som spiller ind i NFL, og dette er blot en vurdering af holdenes beviste talentniveau på vej ind i 2019-sæsonen. Der vil være en naturlig usikkerhed fra de nye træneres præstationer, overraskende udviklinger hos spillere og niveauet hos både rookies og andre ukendte spillere på NFL-niveau. Nogle spillere kan vi tro på vil løfte niveauet i 2019, men indtil vi ser det, kan vi ikke belønne dem i denne karaktergivning. Unge hold med spillere i udvikling vil deraf naturligt have det svært i en øvelse som denne.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, så smid dem til os på Twitter på @Valuefootball eller @Teisjoranger.

Se alle gennemgangene:


NFC North | NFC South | NFC East | NFC West


AFC North | AFC South | AFC East | AFC West