Hvem er de bedste quarterbacks i årets draft, og hvad kan de? Gul Klud giver dig her et indblik i fremtidens stjerner på quarterbackpladsen.

2020-draften er et par måneder væk, og på Gul Klud vil vi ugentligt bringe draftindhold, så du kan være helt klar til sidste uge af april, når de hele går løs.

I denne artikel sætter vi fokus på de seks quarterbacks, der forventes at gå først i årets draft, og vi vil prøve både at forklare, hvad de gør godt og knap så godt. Hver uge sætter vi fokus på en ny positionsgruppe og i næste uge kigger vi på tight ends.

Vurderingerne i denne artikel er helt og aldeles subjektive givet ud fra mit (Teis Joranger red.) synspunkt. Rækkefølgen på quarterbacks er ikke nødvendigvis min personlige rangering, men et udtryk for, hvornår jeg forventer spillerne bliver valgt.

Joe Burrow, LSU

23 år
193cm
98kg
2019 stats

Ramte på 402 ud af 527 kast (76,3%)
5.671 yards, 60 TDs og 6 INTs (15 kampe)

Kort om Burrow
Joe Burrow startede sin collegekarriere hos Ohio State, men da han tabte kampen om quarterbackpladsen til Dwayne Haskins, rykkede han til Louisiana State University (LSU) inden 2018-sæsonen. Herefter startede han både 2018 og 2019 sæsonen som quarterback for LSU. Hans 2018 sæson var rimelig lunken, men da LSU i 2019 ændrede hele deres angreb, tog Burrow fart. Hans 2019-sæson er blandt de bedste nogensinde i collegehistorien, og LSU endte med at vinde det nationale mesterskab midt i Januar efter en 15-0 sæson.

Styrker og svagheder

Styrker Svagheder
Blændende præcision Armstyrke
Manøvrering i lommenBall placement henover midten
BevægelighedMå ikke løbe bolden for meget
Improvisation
Læse coverages

Joe Burrow har mange styrker, og hans svagheder er generelt ikke de tungest vejende. Hvis vi tager den positive side først, så er der nogle ting, der skinner igennem hos Burrow.

Først og fremmest er han en meget præcis quarterback, der bare misser utroligt få kast, og når han misser, er det ikke med meget. Det her gælder til alle niveauer af banen, og hans touch og længdekontrol på kast henover midten og dybt er rigtig god.

En anden ting, Burrow gør rigtig godt, er hans evne til at manøvrere i lommen for at holde sig ude af pres. Her tænker jeg både på de små subtile justeringer til en lomme, der ikke har den perfekte hesteskoform, men også de mere voldsomme bevægelser i lommen, hvor han skal undvige eller undslippe rushere. Det gør ham til en strålende improvisator, og Burrow har den x-faktor og det playmakergen, der skal til for at opfinde noget, når strukturen på det optegnede spil falder sammen.

Til sidst er det værd at nævne, at Burrow læser banen rigtig godt, og han konstant virker til at vide, hvor han vil hen med bolden. Han opfanger hurtigt rotationer i opdækningen, så han ved, hvilket matchup han skal kigge efter. Det giver ham noget god beslutsomhed, og han er ikke bange for at give sine receivere chancen for at levere et spil, hvis de har det rigtige én-mod-én matchup. Han skal dog passe på ikke at blive for grådig med sit første read, hvis receiveren ikke helt er åben.

Hvis vi i stedet kigger lidt på de områder, hvor Burrow måske mangler lidt, så er den primære ting armstyrken. Den er ikke decideret dårlig, og den er god nok til at være en NFL-quarterback, men det er bestemt heller ikke en styrke. Han kaster meget med touch, og han har ikke helt evnen til at fyre et projektil ind i et lille vindue. Man bør derfor ikke bygge et angreb med mange dybe comebacks og out-ruter til ham. Måske betyder den manglende armstyrke også, at han har lidt brug for nogle våben omkring sig, der kan skabe noget separation. Hvis han dog har det, så skal han nok også finde dem med sin gode præcision.

Derudover er der nogle småting i hans spil, som han kan arbejde på, men som ikke er store svagheder. Placeringen af bolden på kast henover midten kan godt svinge lidt nogle gange. Her tænker jeg på, om bolden ligger på den rigtige skulder eller i den rigtige højde. Derudover skal han passe på ikke at blive for glad for at skabe noget med fødderne. Det er en stor del af hans spil at scramble rundt og finde på noget, men det skal tøjles lidt i NFL.

Opsummering og system:
Hvis man skal opsummere, så er Joe Burrow en rigtig præcis quarterback, som derudover kan bevæge sig i lommen, skabe noget med fødderne og er en dygtig improvisator. Han har ikke en super stærk arm at arbejde med, men det bør ikke være et problem at fravælge spiltyper, hvor det er vigtigt.

Burrow bør derfor også kunne spille i alle typer angreb, og han kan også sagtens spille i et vertikalt kasteangreb, selvom armen ikke er decideret stærk. Man skal bare ikke bygge det for meget op om comebacks og dybe outs. De dybe play action-skud eller crossing routes er dog intet problem. Et quick passing west coast-angreb ville måske være lidt at spilde hans talent for improvisere, så ideelt set ender han i et angreb, hvor han også kan få lov til at være en playmaker. Og for at svare kort, så ja, han passer rigtig fint ind i et Sean McVay-agtigt angreb, som Bengals kører.

Forventet valgt: 1st overall


Tua Tagovailoa, Alabama

21år
185cm
99kg
2019 stats:
Ramte på 180 ud af 252 kast (71,4%)
2.840 yards, 33 TDs og 3 INTs (9 kampe)

Kort om Tua
Tua Tagovailoa har spillet alle sine tre collegesæsoner hos Alabama. I den første sæson var han næsten hele året backup til Jalen Hurts, som også er i denne draft. Da Alabama dog var betydeligt bagud i collegefinalen mod Georgia, fik Tua chancen fra anden halvlegs start, og her førte han holdet tilbage til en imponerende sejr. Derefter spillede Tua hele 2018-sæsonen som starter, hvor Alabama igen var i finalen, men tabte til Clemson. I 2019 var han igen starter, men spillede kun 9 af grundspillets 12 kampe, inden han blev ramt af en alvorlig hofteskade. De foreløbige meldinger er positive om skaden, men til combine vil han uden tvivl være under en lægelig lup hos alle hold.

Styrker og svagheder

StyrkerSvagheder
Bevægelse i og udenfor lommenArmtalent
ImprovisationOverser folk i zone opdækning
Beslutsomhed og processing speedKondenserede lommer
PræcisionSkadeshistorik

På nogle områder har Tua egentlig nogle af de samme kvaliteter, som Joe Burrow også besidder. Hans største styrke er for mit vedkommende hans manøvrering i lommen, hvor han generelt er dygtig til at træde op i lommen og væk fra pres. Derudover har han også en spillestil, som inviterer til improvisation, omend hans evner til at skabe noget ud af ingenting ikke er helt på samme niveau som Joe Burrows. Han er heller ikke umiddelbart lige så bevægelig, så han har lidt sværere ved at få folk til at misse tacklingen. Når sammenligningen med Burrow ophører, er det dog stadig en kvalitet i hans spil.

Derudover er jeg rigtig stor fan af hans beslutsomhed, når han læser banen og går gennem sine reads. Der er ikke meget tøven i hans spil, og han viser god timing og anticipation i sine kast, så han kaster sine receivere åbne. Til sidst skal det siges, at hans præcision generelt er over middel, og han ligesom Joe Burrow har rigtig fint touch på sine kast især henover midten.

Hvis man skal kigge på nogle af manglerne, så har han ikke jordens stærkeste arm, ligesom Joe Burrow, men jeg synes også, at han halter efter Burrow, når det kommer til det, som jeg kalder armtalent. For mig er armtalent evnen til at kaste bolden, selvom ens krop ikke er i den perfekte position. Det vil sige, når man ikke helt er i balance eller kontrol i situationer, hvor man typisk ikke kan træde ind i kastet. Her synes jeg, at Tuas præcision svigter lidt for ofte, når kastene “kun” handler om arm, og han ikke kan få underkroppen med. Når underkroppen er med, så er hans præcision god, som tidligere beskrevet. Det gør også, at han for mig virker som en quarterback, som man skal sørge for at give lidt plads. Den offensive koordinator skal være kreativ med at arbejde med bevægelige lommer, rollouts og misdirection, så lommerne ikke bliver så kondenserede.

Til sidst er det værd at påpege, at mange af Tuas interceptions kommer efter samme opskrift, hvor han overser en rotation eller en zoneforsvarer i opdækningen. Næsten alle hans interceptions kommer på spil, hvor en spiller med øjnene rettet mod ham kan skære ind foran den rute, som han gerne vil kaste. Evnen til at læse coverage-rotationer og trap coverages skal blive bedre i NFL.

Opsummering og system
Overordnet er Tua et godt talent, der har mange fornuftige ting at arbejde med. Han er god, når han er i rytme, og han kan få lov til at placere sine fødder. Når det sker er præcisionen god. Derudover har han evnen til at improvisere og skabe noget på egen hånd, hvilket er vigtigt i nutidens NFL. Der er nogle forskellige ting, han kan arbejde på, og så mangler han måske lidt en spidskompetence i sit spil.

Systemmæssigt bør Tua kunne spille i de fleste angreb, men jeg tror, at det vil gavne ham at komme ind i et meget moderne NFL-angreb, hvor man spreder tingene lidt ud. Giv ham nogle run-pass-options, nogle lommer, der flytter sig og ikke bare er de “klassiske” hesteskolommer. På den måde kan du fordre quick passing, hvor man kan benytte hans præcision i rytme og hans beslutsomhed som passer.

Forventet valgt: Top 10, hvis lægernes tilbagemeldinger er positive


Justin Herbert, Oregon

21 år
198cm
103kg
2019 stats: Ramte på 286 ud af 428 kast (66,8%)
3.471 yards, 32 TDs og 6 INTs (14 kampe)

Kort om Herbert
Justin Herbert har tilbragt alle sine fire sæsoner hos Oregon, hvor han har været starter i alle årene. Med en flot rookiesæson blev han hurtigt udråbt til et af landets mest lysende quarterbacktalenter. Mange forventede efter hans anden sæson, at han ville blive den første quarterback valgt i 2019-draften. Efter en lidt skuffende tredje sæson var udsigterne lidt mere lunkne, og han valgte i stedet at tage 2019-sæsonen i college. Efter endnu en solid, omend ikke spektakulær sæson, er han nu med i 2020-draften.

Styrker og svagheder

Styrker Svagheder
BevægelighedProcessing speed
Armstyrke og armtalentBevægelser i lomme nog improvisation
Ball placement på korte kast Lidt for konservativ i perioder
Ikke bange for at blive ramt

Efter Burrow og Tua kommer vi til en lidt anden type i form af Justin Herbert. Burrow og Tua er ikke fysiske pragteksemplarer med en stor, stærk arm, men det er Herbert til gengæld. Herbert er høj, kan sagtens bevæge sig og løbe selv, og så har han en raket siddende på sin højre skulder. Han har kort sagt hele pakken, når man kigger på fysikken. Udover det viser han også rigtig fint armtalent og kan levere højkvalitetskast, når han ikke har tid til at sætte fødderne ordentligt eller er i bevægelse. Der mangler lidt touch fra tid til anden, og bolden kommer ofte fladt ud, hvilket ikke altid er ideelt på kast i det mellemlange område (10-15 yards nede ad banen), men han har armtalent, som alle quarterback-trænere ønsker at arbejde med.

Derudover er han generelt en nogenlunde præcis quarterback. Det kommer og går lidt i perioder, men når han er i zonen, er han præcis og giftig. Lidt mere stabil, synes jeg, at hans ball placement er på korte kast. Han forstår, hvor han bør placere bolden på slants og crossing routes, så han hjælper sine receivere med at skærme forsvarsspillere eller optimere deres mulighed for yards efter catchet. Til sidst værdsætter jeg, at han er hårdfør i lommen og tør levere en god bold, selvom han ved, at han bliver ramt.

Hvis vi kigger på svaghederne, så synes jeg, at det nogle gange går lidt for langsomt med at læse spillet. Han er for ofte halvsent med leveringen, og det gør timingruter lidt giftigere. Hans armstyrke kan kompensere for noget af det, men jeg så ham gerne være hurtigere, når han går gennem sine reads.

Jeg synes som sagt, at han er hårdført i lommen, men jeg synes ikke, at han lige nu bevæger sig optimalt, når han skal manøvrere i lommen for at hjælpe sig selv og den offensive linje. De små subtile bevægelser, der skal til, når han bliver tvunget til at flytte sig fra sit udgangspunkt i lommen, er han ikke altid komfortable eller rettidige med.

Til sidst så savner jeg bare lidt x-faktor fra Herbert. Han er solid på rigtig mange områder, og jeg tror, at han kan gå ind og være en udmærket starter i NFL. Men jeg synes, at han er lidt for konservativ i perioder, og han er lidt for sjælden god, når strukturen på spillene bryder ned. Det gør, at jeg sidder tilbage og savner det sidste begejstring, når jeg ser ham spille.

Opsummering og system
På mange punkter er Herbert en fin quarterback, der generelt ikke har nogle enorme svagheder i sit spil. Jeg synes dog heller ikke, at der er nogle enorme styrker udover de fysiske forudsætninger, som generelt ikke er afgørende, hvis den mentale del eller det naturlige flair ikke er med. Og det er ikke sådan, at den mentale del af Herberts spil er dårlig, men den er bare lidt uinspirerende for mit vedkommende. Jeg ser en starter, men ikke umiddelbart en top quarterback.

Hvis vi skal kigge på, hvilket system han passer ind i, så er jeg ærligt talt lidt i tvivl. Han opererede i et spread/quick passing system hos Oregon, hvor der var uendeligt mange screens. Det var han ikke dårlig i, men han kunne også være spændende i et play action-båret eller vertikalt angreb, hvor han måske sjældent skal lave mange reads pr. spil, men istedet kan fokusere på, om han kan sende dybe skud afsted med sit imponerende armtalent.

Forventet valgt: Top 10


Jordan Love, Utah State

21 år
192cm
102kg
2019 stats:
Ramte på 293 ud af 473 kast (61,9%)
3.402 yards, 20 TDs og 17 INTs (13 kampe)

Kort om Love
Jordan Love tilbragte fire år hos Utah State, som er et mindre college end de andre topnavne på quarterback-positionen kommer fra. Det første år spillede han ikke, men overtog derefter som starter. Han blev for alvor kendt i sin tredje sæson, hvor han blandt andet kastede for 32 touchdowns og kun seks interceptions. I 2019 fik han dog en ny trænerstab, og hans spil faldt i niveau, hvilket blandt andet afspejles ved 17 interceptions.

Styrker og svagheder

StyrkerSvagheder
BevægelighedBeslutningstagen
KasteteknikProcessing speed
Armtalent og armstyrkeBevægelser i lommen
Improvisation

Baseret på hans 2019-tal kan det være svært at se, hvordan Jordan Love er anset som et førsterundevalg. Det kan dog forklares med ét ord. Potentiale.

Jordan Loves fysiske talent og hans naturlige flair og feel med at kaste bolden er sublimt. Han har en rigtig stærk og talentfuld arm, hvor han, ligesom Justin Herbert, har evnen til at fyre nogle projektiler afsted og derudover kaste bolden, selvom han ikke er i kontrol eller balance. Derudover udviser han bedre touch end Herbert. Hans kasteteknik er super effektiv og effortless, og at kaste bolden og lege med sine kast ser bare let og elegant ud for Love. Netop evnen til at lege med sine kast, som typer som Patrick Mahomes og Aaron Rodgers også kan, gør sammen med hans gode bevægelig til en rigtig god improvisator, der kan skabe noget på egen hånd.

Problemet med Love er dog den mentale del af spillet, og der bliver en stejl læringskurve i overgangen til NFL. Han er egentlig hurtig nok til at arbejde sig gennem sine ruter, men man stoler bare slet ikke på, at det han ser, er det rigtige. Han bliver ofte snydt af coverages, og han tager bare nogle hovedløse beslutninger, der koster dyrt. Hans interceptions er sjældent pga. manglende præcision, da den naturlige præcision egentlig er acceptabel, men der er bare for mange store mentale fejl pr. kamp.

Derudover er det noget med hans evne til at bevæge sig i lommen og hans fornemmelse for, hvornår presset kommer, som er tvivlsom lige nu. Han ser ikke altid presset, og han tager nogle sacks, der er helt unødvendige.

Opsummering og system
Som beskrevet ovenover, er der altså en del ting, man skal arbejde med, hvis han mentalt skal kunne følge med i et NFL-tempo. Kan et NFL-hold dog tøjle manglerne og udvikle ham, så er det naturlige talent næsten uendeligt stort.

Grundet de mentale begrænsninger, så skal han nok ind på et hold, der kan holde ham lidt i hånden her i starten. Der skal bygges et system op, hvor han ikke bliver tvunget til at lave mange udførlige reads til at starte med, men hvor man langsomt over et år eller to kan skrue op. Lidt som Brian Daboll har gjort med Josh Allen i Buffalo.

Forventet valgt: Top 20


Jacob Eason, Washington

22 år
198cm
103kg
2019 stats:
Ramte på 260 ud af 405 kast (64,2%)
3.132 yards, 23 TDs og 8 INTs (13 kampe)

Kort om Eason
Jacob Eason startede sin college-karriere i 2016 hos Georgia, hvor han hurtigt blev starter i sit første år. I hans anden sæson startede han sæsonen som starter, men blev skadet i første kamp, hvorefter Jake Fromm overtog og beholdt startertjansen, selv efter Eason blev skadesfri igen. Eason valgte derfor inden 2018 at skifte til Washington, hvor han efter et år i karantæne pga. collegereglerne overtog som starter i 2019-sæsonen. Her startede han hele sæsonen.

Styrker og svagheder

StyrkerSvagheder
ArmstyrkeBevægelighed i og udenfor lommen
Dybe kastProcessing speed
Tager ikke mange håbløse beslutningerTouch

Som vi arbejder os ned gennem rækkerne, så bliver styrkerne lidt mindre tydelige, og vi kigger i stedet på spillere, som er projekter i større eller mindre grad.

Jacob Eason er ikke super poleret lige nu, og han er mest bare en stor, høj quarterback med en meget stærk arm. De fleste af hans bolde bliver kastet, som var de skudt ud af en kanon, og det giver nogle fine højdepunktskast, og det vækker uden tvivl interesse hos NFL-trænere, men det giver også noget manglende touch på spil, hvor der absolut ingen grund er til at tyre.

Det er er klart, at han kan kaste den langt med sin armstyrke, men generelt viser han også acceptabel længe- og retningskontrol, og den dybe bold er nok hans mest pålidelige lige nu. Derudover er det også fornuftigt, at han ikke er skødesløs med bolden, det giver dig en pålidelig grundbase at arbejde udfra, så du ikke skal minimere store mentale fejl, mens du bygger andre ting på.

Som I måske kan fornemme, så føler jeg ikke, at han har tydelige kvaliteter, som er NFL-klar fra første fløjt, og jeg har derimod nogle punkter, som bekymrer mig. Først og fremmest er jeg ikke begejstret for hans evner i lommen, hvor jeg ikke føler, han manøvrerer ret godt, og han har det med at forlade lommer helt uden grund og derudover vende ryggen til spillet på skrækkelig vis, når han prøver at forlade lommen.

Den mentale del af spillet går simpelthen også for langsomt, og han læser bare ikke især midten af banen ret hurtigt, og det ødelægger hans timing og gør, at han holder for længe på bolden. Når man kombinerer en langsom processing speed med tvivlsom manøvrering i lommen og generel ganske middelmådig bevægelighed (han er lidt stor og tung), så får man en lidt uappetitlig cocktail. Som i derfor næsten også kan regne ud, er hans improvisation heller ikke noget særligt lige nu.

Opsummering og system
Jacob Eason er, i min optik, en mand, som man tager på dag 2, og så håber, at man kan løfte hans evne til at læse banen til et niveau, hvor hans armstyrke bliver en stabil og pålidelig trussel. Hans præcision er ikke dårlig, og der er ikke så mange ting kasteteknisk, som skal korrigeres. Det handler om, hvorvidt man kan aktivere hans arm ved at få ham op i gear mentalt og derudover arbejde udenom hans manglende mobilitet og fornemmelse for lommen.

Med armstyrken og den udmærkede dybe bold vil det give mest mening at få ham ind i et vertikalt orienteret angreb. Man skal dog passe på med at give ham langsomtudviklende spil, hvor han skal stå og læse banen i lang tid. Et play action-tungt angreb vil derfor være at foretrække, og et angreb som Titans’ i 2019 ville stilistisk give mening for Eason.

Forventet valgt: Bunden af første runde eller anden runde


Jake Fromm, Georgia

21 år
188cm
100kg
2019 stats:
Ramte på 181 ud af 291 kast (62.2%)
2.615 yards, 24 TDs og 7 INTs (14 kampe)

Kort om Fromm
Jake Fromm har spillet alle sine tre sæsoner for Georgia. Han tog over som starter i sin første sæson i college, da Jacob Eason blev skadet i første spillerunde. Siden sad han på jobbet uden at misse en kamp. I sin første sæson førte han Georgia til finalen, som de dog tabte til Alabama. I de andre to år har Georgia været et stabilt top 10-hold, men dog uden at nå slutspillet. Fromm har statistisk set leveret tre sæsoner, der alle ligner hinanden en del.

Styrker og svagheder

StyrkerSvagheder
Processing speedBevægelighed
Få fejl i sine beslutningerArmstyrke og armtalent
Bevægelser i lommenKast over 10 yards
Improvisation

Jake Fromm er for mit vedkommende en af de letteste quarterback-evalueringer i år. Hvad, han kan og ikke kan, er ret tydeligt, og han vil ikke være en mand, som vil være noget for alle.

Fromm er først og fremmest en rigtig klog quarterback, som læser banen godt, slipper af med bolden i tide og tager mange gode beslutninger. Der er meget få store fejl, og han er næsten aldrig skødesløs med bolden. Hvis du beder ham om at læse en linebacker og kaste en af to ruter, så tager han de rigtige valg, rettidigt næsten hver gang.

At tage rigtige beslutninger er dog ikke alt, og Fromms fysiske talent er bare ikke ret stort. Han er ikke super mobil, selvom han i de små bevægelser indenfor lommen egentlig bevæger sig udmærket og viser evne til at træde op i lommen. Han er dog ikke en mand som kan løbe selv, og han er ikke god udenfor lommen. Derudover er hans arm virkelig ikke ret imponerende. Der er ikke meget saft og kraft i den højrearm, og på kast over 10 yards bliver alt meget uimponerende. Det manglende armtalent og den manglende bevægelighed gør, at han ikke kan skabe ret meget på egen hånd, hvis der opstår noget uforudset på spillet.

Det skal også siges, at selvom han ofte tager gode beslutninger, så bliver det også ofte for konservativt, og han tør sjældent at flytte bolden ned ad banen, selv når der er brug for det, eller der er en 50/50 mulighed. Der mangler et naturligt playmaker-gen.

Opsummering og system
Kort sagt er Fromm en klog quarterback, der uden tvivl vil imponere trænere i interviews. Holdene skal dog vurdere, om hans fysiske begrænsninger er for store til, at han bliver en funktionel quarterback, der kan løfte et hold. I min optik vil han godt kunne starte i ligaen uden at blamere sig selv, men han løfter ikke et hold, og han ligner mere en kvalitetsbackup eller en under middel starter, når jeg ser på hans spil.

Grundet hans manglende arm, når han skal kaste ned ad banen, så bør man bygge et quick passing west coast eller spread angreb til ham, hvor han kan bruge sine evner til at læse banen og hurtigt komme af med bolden. Derudover har han brug for nogle gode playmakers omkring sig, da det uventede og spektakulære næppe kommer fra hans arm.

Forventet valgt: Anden runde

Andre artikler i serien: QB, RB, WR, TE, T, IOL, IDL, EDGE, LB, CB, S

Skriv en kommentar