NFL er godt i gang med at indtage både Europa og resten af verden, så hvorfor er ligaens fokus ikke rettet mod Danmark?

Til efteråret spiller NFL fire kampe i Europa og for første gang også en kamp i Sydamerika, nærmere bestemt Sao Paolo i Brasilien. Det er alt sammen en del af NFL’s igangværende indsats for at udvide sin globale rækkevidde og dermed sin fanskare.

Efter en årrække at have eksporteret pre-season kampe, begyndte NFL at afvikle tællende kampe internationalt i 2005, hvor den første grundspilskamp blev spillet i Mexico.

Siden 2007 har NFL spillet mindst én kamp hvert år i Europa. I år er det fire, og allerede i 2025 mindst fem og måske endda seks eller syv.

London får tre kampe i 2025, Spanien én enkelt, Tyskland mindst én, og samtidig er ligaen godt i gang med at undersøge mulighederne i Paris og Dublin.

Vil du til NFL i Europa? Se vores rejser her.

Så hvorfor er Danmark ikke i NFLs kikkert?

Jeg sad for mange år siden til et møde med eventorganisationen Wonderful Copenhagen. Til mødet var også Don Ø som repræsentant for Parken, den daværende amerikanske ambassadør James Cain og flere andre interessenter.

Formålet var ganske enkelt at få en NFL-kamp til København. Ideen var langt fremme og med Ambassador Cain havde vi hul igennem til flere NFL-ejere. Men det hele strandede på en ting: Kapaciteten i Parken.

Det faldt vores bud på dengang, og det er samme årsag at NFL ikke kigger vores vej nu. Parkens kapacitet med blot 38.500 (plus udfordringer også med længden af græstæppet) er simpelthen ikke nok til at tilfredsstille NFL.

NFL har været i Sverige

Ligaen har faktisk været i Stockholm og kigget på Friends Arena, der senest lagde kulisser til tre dages Taylor Swift mania.

Friends Arena kan snige sig op på 50.000 tilskuere til fodbold, men også den virker for lille til NFL, selvom de både i Frankfurt og Sao Paolo stiller sig tilfreds med det antal.

Så mens NFL udvider til nye markeder, virker det desværre meget usandsynligt, at Danmark eller Sverige står til at få en international NFL-kamp foreløbigt.

Manglen på passende stadionfaciliteter i Danmark, der kan huse en NFL-kamp med mindst 45.000 tilskuere (plus det løse) er simpelthen for stor en hæmsko, mens Stockholm nok ganske enkelt er for langt i forhold til de store markeder i Europa.

Men faktisk har NFL allerede været i Sverige én gang, da Minnesota Vikings og Chicago Bears mødtes i en træningskamp på Nya Ullevi i Göteborg i 1988. Fire år inden det danske fodboldlandshold blev europamestre samme sted.

Mange NFL-fans, men et lille land

Markedet for amerikansk fodbold i Danmark er desværre relativt lille sammenlignet med andre europæiske lande, hvor sporten ikke nødvendigvis har opnået større popularitet og opbakning, men hvor der bare er flere mennesker at tage af.

NFL prioriterer markeder med større eksisterende fanbaser og kommercielt potentiale, hvilket gør større byer, lande og destinationer mere attraktive i ligaens ekspansionsplaner.

Så mens NFL fortsætter med at udforske nye markeder, og fans over hele verden er spændte på at se, hvilke nye destinationer ligaen vil erobre næste gang, så må Danmark indtil videre nøjes med at følge med fra sidelinjen.

Det behøver du til gengæld ikke, for vi laver selvfølgelig NFL-ture til både London, München og USA. Det kan du læse mere om her. Gul Kluds NFL rejser.