NFL-ejerne stemte tirsdag og blev ikke overraskende enige om, at ligaen allerede i den kommende sæson udvider slutspillet fra 12 til 14 hold.

Se godt på billedet ovenover. Pittsburgh Steelers og Los Angeles Rams. De ville have været i slutspillet sidste sæson med de nye regler. Det vender vi tilbage til.

Et af hovedafsnittene i den nye overenskomst omhandler antallet af kampe i grundspillet og antallet af hold slutspillet. Fra 2021 kan NFL udvide antallet af kampe i grundspillet til 17, mens det allerede var muligt at udvide antallet af hold i playoffs til 14 fra den kommende sæson.

Ikke overraskende blev det vedtaget i tirsdagens afstemning blandt ejerne, og dermed udvides antallet af hold til 14, syv fra hhv. AFC og NFC.

Artikel fortsætter under video:

Og hvad kommer det så til at betyde ud over en ekstra kamp i hver konference. Her er fem faktorer, du skal vide om det nye slutspil.

1) Hvordan kommer det til at fungere?

Der bliver tilføjet en ekstra wild card plads i hver af de to konferencer, og den syvende plads går til det hold, der har vundet tredjeflest kampe i konferencen efter de fire divisionsvindere er fundet (i hhv. AFC eller NFC).

Dermed er der altså syv hold i playoffs i hver halvdel, og Wild card weekenden kommer til at bestå af tre kampe i AFC tre kampe i NFC, hvilket vil give en vild tv-weekend med tre kampe om lørdagen og tre kampe søndag.

2) Hvordan skal der spilles?

Formatet i hver halvdel er simpelt: Seed 2 mod 7, seed 3 mod 6 og seed 4 mod 5.

Dermed skal 2.-seed altså pludselig i aktion i Wild Card weekenden og får ikke en oversidder, som det har været tilfældet hidtil.

Det betyder samtidig, at det eneste hold, der får en friuge i slutspillet er vinderen af konferencen. Dermed bliver det altså endnu vigtigere, at sikre sig første-seed i NFC og AFC.

14 i slutspillet og kun 1.-seed sidder over

3) Hvem vinder på det her?

Alle vinder på det her, selvom man måske kan argumentere for, at nogle spillere er tabere.

Lad os starte med dig. Du vinder. Fordi der er mere football i dit fjernsyn, og fordi de sidste spilleuger i grundspillet med stor sandsynlighed får mere spænding med både wild card pladser og seedninger på spil.

NFL vinder. Der er over 30 millioner tv-seere til wild card kampene i gennemsnit, og med en ekstra kamp både lørdag og søndag, kan NFL udvide sit sortiment af tv-pakker og tjene yderligere omkring 150 millioner dollars. Det står allerede klart, at tv-stationen CBS kommer til at vise de to ekstra kampe, og – sæt dig lige ned – NFL har indgået en aftale med børnekanalen Nickelodeon, hvor formatet endnu ikke er på plads, men jeg forestiller mig en Joakim Ingversen type forklare børn om football.

Spillerne vinder. I hvert fald nogle af dem. I henhold til den nye overenskomst mellem ligaen og spillerne, får sidstnævnte 47% af de ovennævnte ekstra tv-indtægter.

Derudover får 14 hold nu betaling for deltagelse i slutspillet, og spillerne to ekstra mandskaber får altså en ekstra uges betaling. Lønchecken i NFL slutspillet udgør for en wild card kamp omkring 30.000 dollars eller ca. 200.000 kr. Det er værd at tage med, især for førsteårsspillere eller spillere på minimumskontrakter. Men for en Drew Brees, Aaron Rodgers eller Tom Brady er det lidt ligegyldigt. Deres ugentlig løncheck ligger på den rigtige side af 1 million dollars, og de vil hellere have en uge en fri og komme lidt til hægterne, end risikere en skade.

4) Giver det jobsikkerhed for trænerne?

En lidt overset faktor er den fordel to ekstra slutspilshold giver trænerne. Kort fortalt, så er risikoen for at de bliver fyret mindre, hvis de når slutspillet.

Slutspillet er udvidet fra 12 til 14 hold, og det betyder at 44% af alle hold kommer med i playoffs. Det betyder samtidig, at 44% af trænerne i teorien er fredet, da det er sjældent at en slutspilstræner får en fyreseddel efter en tur i slutspillet (selvom det er sket så sent som i 2017, hvor Titans fyrede Mike Mularkey).

Siden NFL sidst udvidede antallet af slutspilshold i 1990 fra otte til 12, er kun fire headcoaches blevet fyret, efter at have ført deres klub i playoffs.

5) Er det ekstra hold godt nok?

Bliver slutspillet for udvandet og er det syvende hold overhovedet godt nok til at spille med i playoffs? Det er naturlige spørgsmål at stille, og svaret må være, at det ved vi faktisk ikke endnu.

Men historisk set, så er der 6.-seeds, der har spillet sig i playoffs på yderste mandat og har vundet Super Bowl. Pittsburgh Steelers i 2006 og Packers i 2010 er de to seneste mandskaber, der har præsteret det, så det er ikke umuligt, at et 7.-seed også kan vinde Super Bowl.

Kigger vi tilbage på sidste sæson, så havde de to 7.-seeds været Pittsburgh Steelers i AFC med 8-8 og Los Angeles Rams i NFC med 9-7. Kunne de have lavet lidt ballade i playoffs? Ja, helt sikkert. Kunne de have vundet Super Bowl? Næppe.

Men det er faktisk ikke så længe siden, at et 9-7 hold vandt Super Bowl. Husker du Patriots ubesejrede sæson? Den ville have været perfekt 19-0, hvis de altså ikke lige havde tabt Super Bowl 42 i 2008 til New York Giants, Eli Manning og deres 9-7 mandskab, der kom ind i slutspillet som 5.-seed i NFC.

Og vil vi overhovedet have et 8-8 hold i slutspillet? Nej, vel egentlig ikke, men nu kommer det. Og hvem ved, måske vinder et 8-8 hold også snart Super Bowl.