Det er efterhånden gået op for de fleste, at hjernerystelser er et stort tema i football, og det lader endelig til at være gået op for NFL selv, der nu vil gå hårdere ind i kampen mod fejlhåndtering af hovedskader.

Bøder, tvungen uddannelse til holdets lægestab og i sidste ende mistede draft picks, det bliver fremtiden for hold, der ikke overholder ligaens retningslinjer, når det kommer til hjernerystelser under kamp eller træning. Det offentliggjorde ligaen i en pressemeddelelse, efter de har arbejdet på sanktionerne siden december sidste år.

Det tog over et halvt år, men ligaen er nu blevet enige omkring strukturen i den nye strafferamme med spillerforeningen (NFLPA), og i fremtiden kan det altså straffes, hvis holdet uvidende eller med vilje sender en spiller, der har pådraget sig en hovedskade tilbage i kampen.

Straffesystemet er delt op i flere forskellige kategorier, der naturligvis straffer gentagne brud på ligaens retningslinjer hårdere.

En førstegangsforseelse kan give holdet en bøde på op til 150.000 dollars, desuden kan holdets ansatte og lægestab blive sendt på et kursus i, hvordan man egentligt skal tage sig af potentielle hovedskader.

Overtræder man “loven” anden gang bliver straffen naturligvis voldsommere, her er bøden på minimum 100.000 dollars til holdet, og ses tilfældet som særligt skidt håndteret kan beløbet stige i størrelsesorden.

Hvis ligaen bedømmer, at holdet med fuldt overlæg har omgået ligaens retningslinjer i forhold til hovedskader for at få en fordel på banen, eksempelvis nægte at tage holdets stjernespiller ud, så bliver straffen for alvor hård. Bøderne kan blive større end de hidtil beskrevne eksempler, men holdet kan også ende med at miste valg draften, hvilket naturligvis vil ramme holdet hårdere end en bøde.

Efter en del år, hvor ligaen ikke lod til at anerkende det massive problem i de mange hjernerystelser, ser der endelig ud til at ske noget. Foruden de nu indførte straffe, har NFL også tidligere på året skilt sig af med en kontroversiel læge, der var med til at udvikle ligaens såkaldte “hjernerystelsesprotokol” på trods af, at han nægtede, at sygdommen CTE eksisterede.

Om dette kan forhindre unge spillere som Chris Borland, Walter Thurmond og Eugene Monroe i at gå på en tidlig pension grundet frygt for hovedskader er stadig tvivlsomt, men ligaen ser endelig ud til at være på rette spor.