Når Los Angeles i 2028 skal være vært for De Olympiske Lege, så kan Danmark have et eller to hold med i Flag Football.

Måske ligger der en OL-medalje og venter til dansk amerikansk fodbold. Eller i hvert fald flag football.

Flag football er den mest tilgængelige og inkluderende version af amerikansk fodbold, hvor man spiller uden udstyr, og man i stedet tackler hinanden ved at rive et velkroflag af et bælte, som spillerne har om livet.

Danmark har både hos herrer og damer høstet stor succes gennem årene i flag football og vundet flere medaljer ved både EM og VM. Og nu kan en OL-medalje måske også skimtes ude i horisonten.

Flag Football kommer nemlig på OL-programmet som opvisningssport, når de olympiske lege skal afholdes i Los Angeles i 2028. Det står klart efter afstemningen på IOC-mødet i Mumbai i sidste uge.

Det kommer efter, at det internationale football forbund (IFAF) og NFL sammen skabte Vision28, som skal sprede flag football globalt.

NFL-boss Roger Goodell er glad for at se flag football som OL-sport:

“Tillykke til IFAF med denne skelsættende nyhed for flag football og det globale football-samfund, der elsker og spiller vores spil.

“Det er en enorm ære for enhver atlet at repræsentere sit land ved OL. Vi er ikke i tvivl om, at denne beslutning vil inspirere millioner af unge mennesker rundt om i verden til at spille dette spil i de kommende år.

“I NFL vil vi arbejde sammen for at styrke flag footballs plads på olympisk plan på lang sigt, og vi ser frem til at fortsætte denne spændende rejse med IFAF, LA28, Den Internationale Olympiske Komité og USA Football.”

Der er anslået 20 millioner spillere i mere end 100 lande, der dyrker flag football på alt fra hobbyplan til ganske seriøst. Sporten har set en eksplosiv udvikling og popularitet i takt med, at NFL udvider sin globale fanbase med kampe i England, Tyskland, Mexico og måske allerede til næste år Spanien.

I år deltager 65 hold i IFAF’s internatioanle flag football mesterskab, der fungerer som opvarming til det største VM nogensinde, der afholdes i Lahti, Finland i august 2024.

Dansk Amerikansk Fodbold Forbund udsendte mandag nedenstående pressemeddelelse:

Vi er begejstrede over at IOC har optaget flag football som en olympisk sport og sat det på OL-programmet i Los Angeles 2028 (LA28). Dette er en utrolig mulighed for sporten både på verdensplan og i Danmark.

 ”Det er fantastisk at flag football er kommet på OL-programmet til LA 2028. Det er en stor mulighed for at skabe synlighed på sporten, hvilket kan være fundamentet for at udvikle sporten i Danmark. Derudover vil det være næsten eventyrligt, hvis det lykkes at kvalificere os til OL – det er stort for et lille forbund som DAFF” udtaler Formand for DAFF Nadia Panzio.

Danmarks Herrelandshold i flag football har markeret sig med imponerende resultater gennem årene. De har vundet EM seks gange i træk fra 2009 til 2019 og nåede fjerdepladsen i 2023. Danmark har med fem medaljer ved verdensmesterskaberne, heriblandt sølv i 2008, 2010 og 2016, samt bronze i 2012 og 2018 vist sit potentiale til at konkurrere på OL-niveau.

Synlighed for sporten i Danmark

Der er ingen tvivl om at som OL-sportsgren, skal vi udnytte denne fantastiske mulighed for at øge flag footballs synlighed og potentiale i Danmark. Den olympiske scene giver en unik platform til at fremme sporten og inspirere unge talenter til at deltage og udforske flag football.

Fantastisk det nu er en realitet, at flag football er på OL-programmet til LA28. I forhold til at kvalificerer os til OL 2028, så er vores herrelandshold umiddelbart bedste bud, taget i betragtning de vandt EM 6 gange i træk indtil vi kun blev 4 ved EM i år, og derudover har vi hentet medaljer ved flere VM’er. Vores kvindelandshold har ikke de samme meritter at basere forventninger til kvalifikation på, men de kan sagtens overraske, da de har potentialet. Nu afventer vi IFAF for at få de præcise kriterier for kvalifikation til LA28, før vi kan lave den endelige plan. Ind til da skal vi dialog med flere interessenter, i første omgang Danmarks Idræts Forbund og Team Danmark.” afslutter Direktør i DAFF, Lars Carlsen.