Mandagskampen i 12. spillerunde står mellem de to traditionsrige AFC-mandskaber Colts og Steelers. De to tidligere storhold har dog pt et formdyk, hvor Steelers, der er 3-7, langt fra har det slagkraftige forsvar Pittsburgh er kendt for. Hos Colts, der er 4-6-1, har man fyret Frank Reich og prøver desperat at redde en skuffende sæson.

Som nævnt i introen, så er denne rundes mandagsopgør en kamp mellem to mandskaber, som efter en skuffende sæson indtil videre så småt er i gang med en genopbygningsfase. Colts har fyret deres cheftræner og Steelers har givet nøglerne til førsteårsspilleren Kenny Pickett.

Fælles for begge mandskaber er, at de har skuffet i denne sæson. Det har især Colts, der hentede veteranen Matt Ryan inden sæsonen i håb om, at han kunne indfri de store slutspilsdrømme. Medmindre der sker et mirakel, så kommer ingen af de to mandskaber i slutspillet i år. Steelers har på sin vis også skuffet i år. Dog er det primært fordi, at Mike Tomlin aldrig har stået i spidsen for et Steelers mandskab, der har tabt flere kampe end de har vundet. Før mandagsopgøret er Steelers som nævnt 3-7, så den statistik ser ikke ud til at holde et år mere for Tomlin.

Selvom de to mandskaber har tabt en del kampe i denne sæson, så spiller de stadig hårdt. Colts var fx millimeter fra at slå Eagles i sidste uge, hvor det blev til et nederlag på 17-16, mens Steelers scorede hele 30 point i deres nederlag til Bengals.

Steelers tillod hele 37 point i netop den kamp mod Bengals. Her kastede Burrow fire touchdowns og over 300 yards, og generelt har Steelers været meget sårbare mod kastet i denne sæson. Det kan måske være noget som Matt Ryan og Michael Pittman kan drage fordel af i aftenens kamp. Dog er Steelers forsvaret ganske habile mod løbet, hvor de tillader under fire yards pr. løb, hvilket er tredjebedst i ligaen. I denne uge får de også rigeligt at se til i løbespillet, når de formodentligt skal op imod en masse løb fra Jonathan Taylor. Steelers har ikke været gode nok på angrebet i år. Selvom de scorede 30 point i sidste uge, så rangerer holdet stadigvæk blandt de dårligste angreb i ligaen. Måske skal Kenny Pickett lige vænne sig til tempoet i NFL. Generelt har han spillet okay, men mangler stadig at kaste mere end ét touchdown i en kamp.

Ligesom Steelers forsvar så er Colts også stærke imod løbet, hvor holdet rangerer som det næstbedste løbeforsvar i ligaen, så Najee Harris har sin sag for i aften. Dog virker det til at Najee Harris har fundet lidt momentum, da han løb for 90 yards og to touchdowns i sidste uge. Colts har også haft succes med at lægge pres på modstanderens quarterback i år, hvor de rangerer 12. bedst i NFL. Yannick Ngakoue havde fx 1,5 sack i sidste uge mod Eagles, hvor det også blev til en forceret fumble. I alt har Colts tre spillere med fire eller flere sacks i sæsonen, hvilket må siges at være solidt. Siden Jeff Saturday trådte til som cheftræner, har det virket som om, at holdet har fået lidt momentum, med en sejr mod Raiders og et smalt nederlag til Eagles. Matt Ryan har fået starterrollen tilbage, og det virker umiddelbart som den helt rigtige beslutning.

Colts har stadig et spinkelt håb om slutspillet, men det kræver at de vinder resten af deres kampe. Første test bliver mod Steelers i aften.

Nyt på skadesfronten
Steelers må klare sig uden deres Runningback Jaylen Warren og CB Ahkello Weatherspoon i aftenens kamp. Derudover er WR Miles Boykin og LB Robert Spillane begge tvivlsomme.

Heldigvis for Colts har de umiddelbart ikke nogen spillere definitivt ude af opgøret mod Steelers. Dog er DT DeForest Buckner, DE Kwity Paye, DE Yannick Ngakoue og TE Kylen Granson alle tvivlsomme til kampen. Buckner trænede fuldt med i lørdags, så han bør være klar, mens det stadig er uvist med resten.

Hold øje med…

Kan Colts’ unge receivertrio overtage kampen?

Colts’ kasteangreb har langt fra været stabilt i 2022. Dog har der også været en del uro omkring angrebet med udskiftning på quarterback positionen og også på cheftrænerposten. Nu virker det til, at der er kommet lidt ro på situationen og holdet virker til at have fundet lidt form med Jeff Saturday som leder. Han har sat Matt Ryan tilbage som starter, hvilket har givet offensiven et tydeligt boost de seneste par uger. Denne kamp kan blive et opgør, hvor Colts’ receivere kan få en nøglerollen. Steelers tillader nemlig 272 kasteyards pr. kamp, hvilket er mest i hele NFL. Derfor kan det meget vel bliver en stor kamp for bl.a. Michael Pittman Jr., der ikke har haft en 100-yardkamp siden sejren over Jaguars og også kun har ét touchdown i sæsonen. Paris Campbell er blevet bedre og bedre over de seneste par måneder, men han har også stadig en kamp med 100 yards til gode. Endelig er der Alec Pierce, der fik et hav af bolde i sin retning i sidste uge mod Eagles, men ikke rigitgt formåede at gøre noget med dem. Det her kan være kampen, hvor de tre unge receivere for alvor viser ligaen, hvor farlige de er.

Kan Watt og Co. få ram på Ryan?
TJ Watt har siddet ude i syv kampe i sæsonen med en skadet brystmuskel, hvilket har gjort Steelers forsvaret mere ustabilt end det plejer. Nu er Watt tilbage og han og resten af Steelers forsvaret håber på et gennembrud i denne sæson i denne kamp. Colts offensive linje har heller ikke været imponerende mod pass rushet i år. I sidste uge mod Eagles tillod man dog blot ét pressure i første halvleg. Men i anden halvleg faldt det hele sammen og her tillod den offensive linje hele fire sacks og otte hits. En af grundende til at Colts har tabt mange kampe i år, er deres manglende evne til at beskytte quarterbacken, derfor bliver især i denne uge et vigtigt element, når Colts står overfor TJ Watt, Cameron Heyward og Alex Highsmith. Især kan man holde øje med duellen mellem TJ Watt og Braden Smith.

Forudsigelse
Indianapolis Colts har ikke vundet over Steelers siden 2008. Dengang var det en duel mellem Peyton Manning og Ben Roethlisberger og Jeff Saturday spillede center for Colts. Nu er situationen en helt anden. Væk er både Manning og Roethlisberger, og ind er kommet Matt Ryan og Kenny Pickett, og Jeff Saturday befinder sig nu i cheftrænerrollen hos Colts. Mike Tomlin har klart fordelen på cheftrænerpositionen når det gælder erfaring, men Matt Ryan har den på banen i forhold til Pickett, hvilket jeg tror bliver afgørende. Pickett har stadig meget at lære, og så er Colts bare et mere talentfuldt mandskab end Steelers i år. Derfor tror jeg også, at Colts vinder dette opgør og kan dermed stadig holde liv i den spinkle slutspilsmulighed der er.

Colts vinder 24-20