I 2019-sæsonens sidste udgave af Versus er der kun én kamp at fokusere på. Det er selvfølgelig er Super Bowl LIV mellem San Francisco 49ers og Kansas City Chiefs, men derfor skal du ikke snydes for hele fire fede matchups!

Den første søndag i februar er en årlig tradition for verdens fedeste og største enkeltstående sportsbegivenhed: Super Bowl. Finalen er på samme tid suverænt spændende, men den er også super sørgelig, fordi den markerer afslutningen på endnu en NFL-sæson.

Men der er ingen grund til at tage sorgerne på forskud. Lad os først varme op til og derefter nyde det, der kun kan blive en fabelagtig Super Bowl mellem denne kampagnes to bedste hold. NFC-mestrene San Francisco 49ers og AFC-mestrene Kansas City Chiefs. Og for at forkæle jer læsere lidt ekstra, så kan I jer blive klædt rigtig godt på til søndagens brag med hele fire ekstraordinært lækre matchups her i Versus.

1. 49ers’ pass rush vs. Patrick Mahomes
Vi kan ikke lade op til Super Bowl LIV uden at komme omkring begge holds største styrker, der skal i direkte duel. Det er naturligvis 49ers’ formidable pass rush mod NFL’s bedste quarterback, Patrick Mahomes. Nick Bosa. Dee Ford. Arik Armstead. DeForest Buckner. En kvartet af førsterundevalg på NFC-mestrenes defensiv linje. Det virker helt skørt at skrive, og det er også uhørt, så velspillende den enhed her. De fire kan (næsten) egenhændigt ødelægge hvilken som helst offensiv game-plan, uanset hvem der er bag center. Måske lige bort set fra når quarterbacken hedder Patrick Mahomes.

Læs også: Med Gul Klud til Opening Night: San Francisco 49ers

NFL’s MVP fra sidste sæson har nemlig bevist i slutspillet, at selvom Lamar Jackson med rette har været den bedste/mest betydningsfulde spiller over hele sæsonen, så når ingen quarterback Mahomes til sokkeholderne. Chiefs-superstjernen spiller på et helt sindssygt niveau. Kombinationen af hans kanonarm, hans football-IQ, hans præcision, hans atletiske evner og ikke mindst hans lederegenskaber gør ham til prototypen – og mere til – af, hvad du drømmer om at have på spillets vigtigste position. Det lyder som en overdrivelse, men så god er han! Derfor bliver det bare ekstra fascinerende, i hvor høj grad Bosa og co. kan lykkes med at lægge pres på Mahomes. For hvis Kansas City-superstjernen bare kan fuldføre Andy Reids plan til punkt og prikke uden at blive slået lidt ud af rytmen, så løber Chiefs med sejren. Det bliver spændende at se, om 49ers’ defensive koordinator, Robert Saleh, kan blande kortene rigtigt og udnytte, at Chiefs’ offensive linje ikke er uden svagheder. Sæt popcornene over, for denne duel bliver så fed!

2. George Kittle vs. Travis Kelce
Der findes ikke noget større, når de(n) bedste møder de bedste(n) i en finale, hvilket er tilfældet på flere områder i Super Bowl LIV. Der er dog ingen duel med mere topklasse end duellen mellem de to mandskabers superstjerner på tight end. Efter Gronkowskis karrierestop har 49ers’ George Kittle og Chiefs’ Travis Kelce fuldstændig sat sig på tronen som NFL’s to bedste tight ends. Kittle og Kelce kommer naturligvis ikke til at matche direkte op i Miami, men de kommer begge til at spille nøgleroller i forsøget på at få fingrene i Vince Lombardi-trofæet.

George Kittle har hele pakken som tight end. Han er et fysisk monster, der båder løber og griber som en wide reicever. Allermest imponerende er han lige så dygtig til at blokere som en rigtig god offensiv tackle, og dermed er han et perfekt våben i Kyle Shanahans angreb, der både kan kaste og løbe effektivt. Det sidste har San Francisco bevist her i slutspillet ved fuldstændig at buldre over Vikings og Packers langs jorden. Kittles utroligt alsidighed gør det altså umuligt for modstanderne at regne ud, hvad 49ers-monsteret gør på det enkelte spil. Kelces blokeringsevner er ikke på højde med Kittles, men de er ganske solide. Kansas City-profilen er derimod en tand bedre som receiver, fordi han er komplet ustoppelig én-mod-én. Du skal have to mand på Kelce, ellers dræber han dig. Og så er de begge virkelig god underholdning med deres fremtrædende personligheder og glimt i øjet. Det bliver en fornøjelse at følge de her to superstjerner i aktion – både på og udenfor banen!

3. 49ers’ løbeangreb vs. Chiefs’ løbeforsvar
471 yards. I blot to kampe. San Franciscos løbespil har været helt forrygende her i slutspillet, og som det angrebsgeni Kyle Shanahan er, har han bevist, at han kan slå dig på alle måder. Har du mange defensive backs på banen, så løber 49ers bolden. Stiller du op i et base-forsvar, så er du i risikozonen for at blive flået af Shanahans kreative rutekoncepter. Det er derfor en stor udfordring, som Steve Spagnuolo, Chiefs’ defensive koordinator står over for. Kansas City-forsvaret bliver nødt til at respektere løbetruslen – alt andet ville være idiotisk. Men på den anden side bliver AFC-mestrene ekstremt sårbare over for store kastespil – især på play-action – hvis de ofte har tre linebackere på banen. Vel og mærke en linebacker-gruppe, der er defensivens største svaghed.

Læs nu: Med Gul Klud til Opening Night: Kansas City Chiefs

Chiefs kan dog glæde sig over, at de siden de december har haft et rigtig solidt løbeforsvar. Et løbeforsvar, der holdt ellers så ustoppelige Derrick Henry til 69 yards i AFC-finalen. Kansas City Chiefs bør derfor have en fornuftig tro på, at de kan gøre det væsentligt bedre mod Raheem Mostert og co., end Vikings og Packers gjorde. Chris Jones bliver altafgørende på den defensive linje, mens alt-mulig-manden, Tyrann Mathieu, der har spillet latterligt god football de seneste par måneder, bliver vigtig som run-stopper fra de bagerste geledder. Det kan lyde forkert, at vi i en tidsalder, hvor det moderne NFL-angreb er baseret på kastespillet, fokuserer så markant på et løbeangrebs vigtighed i en Super Bowl. Men 49ers skal have succes med løbespillet, hvis de skal vinde kampen. Bliver Jimmy Garoppolo tvunget ud i en kasteduel med Patrick Mahomes, så ser det rigtig vanskeligt ud for 49ers – på trods af at Mahomes skal op i mod ligaens bedste forsvar. Passerer San Francisco bare halvvejspunktet af de 285 løbeyards fra NFC-finalen, så har de skabt et godt fundament for sig selv.

4. 49ers’ dygtige tacklere vs. Chiefs’ ekstreme fart
Tyreek Hill og Mecole Hardman ville begge være seriøse kandidater til de amerikanske atletikmesterskaber i 100- eller 200-meter-løb. I stedet er de med deres sindssyge fart et mareridt for forsvarsspillerne i NFL. Og så spiller de endda på samme hold! Den vilde duo er guf for Andy Reid, der elsker at finde kreative måder at putte bolden i hænderne på de lynhurtige receiver i åbne rum, hvor de er umulige at tackle. Den dygtige cheftræner har uden tvivl gemt et par spændende spil til Super Bowl, og derfor kommer 49ers’ virkeligt stærkt tacklende forsvar på sin største opgave i sæsonen.

Læs også: Interview med 49ers-safety Jimmie Ward

Ud over den uhyre giftige defensive linje, som jeg nævnte tidligere her i Versus, så er NFC-mestrenes forsvar nemlig kendetegnet ved deres disciplin og fantastiske evner til at tackle. Det gælder både linebackerne Fred Warner, Kwon Alexander og Dre Greenlaw samt de defensive backs anført af safety-duoen Jaquiski Tartt og Jimmie Ward. De kvaliteter bliver virkelig sat på prøve af Andy Reid, der kommer til at gøre alt for teste 49ers-defensivens koncentration og kommunikation med en masse motions, altså bevægelse på kryds og tværs af formationerne. Reagerer en enkelt forsvarsspiller for langsomt, eller får han ikke besked om sin nye opgave på spillet i rette tid, så er Hill eller Hardman pludselig fri på en go-rute eller en reverse. Eller også har Damien Williams brændt sin oppasser på en wheel-rute. Den første tackling i åbne rum er så sindssygt essentiel i finalekampen. Jeg kan ikke underdrive, hvor vigtigt det bliver for San Francisco-forsvaret at være topfokuseret og tackle solidt. Lad vær med at forsøge det store hit, fordi det er Super Bowl. Tackle, som du bliver bedt om, og så er du kommet et stykke i forhold til at gøre det sværere for Mahomes og co.