Gul Klud giver dig her en optakt med fokus på alle weekendens kampe i 16. spillerunde.

Glædelig jul!

Denne optaktsartikel af Gul Kluds Alexander Paaske er et nyt format i denne sæson. Det er her, du får en lynoptakt til alle søndagens kampe. Du får også en spiller i hvert opgør, som du især skal holde øje med.

Sæsonen er igen fløjet af sted. Vi har passeret juleaftensdag og er nået til 16. spillerunde, hvor mange af slutspilsbrikkerne kan falde på plads. Der er flere ekstremt fede og afgørende kampe i vente, og vi får football hele fire dage i træk! Så nu ved du, hvad du skal bruge juledagene på i stedet for de aflyste julefrokoster.

Vi klæder dig på til 16. spillerunde lige her.

Fredag kl. 22.30

New Orleans Saints – Minnesota Vikings
Læs vores grundigt optakt til fredagskampen mellem Saints og Vikings her på sitet.

Lørdag kl. 19.00

Detroit Lions – Tampa Bay Buccaneers
Tampa Bay Buccaneers skulle bruge 40 minutter på at komme i gang mod Atlanta Falcons, men så leverede Tom Brady også endnu et stort comeback mod Falcons. Bucs var bagud 7-24 midt i tredje quarter, men så fandt de endelig rytmen. Det er bekymrende for Tampa Bay, at de har så svært ved at sætte en hel god kamp sammen. Det er som regel en dårlig halvleg og en (rigtig) god halvleg. Men faktum er, at Buccaneers nu kan sikre en slutspilplads med en sejr over særdeles middelmådige Detroit Lions. Brady og co. har fantastiske forudsætninger for at score en masse point mod et svagt forsvar, og kampen kan i mine øjne kun blive tæt, hvis Bucs leverer endnu en kritisabelt langsom start. Matthew Stafford var igen en kriger, da han skadet spillede en glimrende kamp i nederlaget til Titans. Men Stafford får ikke meget hjælp af sine holdkammerater. Tampa Bay bør være overlegne i det her tidlige lørdagsopgør, og det er også på at tide, at de leverer en helstøbt præstation.

Hold især øje med: RB D’Andre Swift, Lions

Lørdag klokken 22.30

Arizona Cardinals – San Francisco 49ers
Cardinals snuppede en uhyre vigtig sejr over Eagles. Dermed kan Kliff Kingsburys tropper fortsat selv afgøre deres slutspilsskæbne ved at vinde de sidste to kampe mod først 49ers og så Rams. Og det har Arizona fine chancer for at gøre. Hvorfor? Fordi angrebet igen er godt. Det skyldes, at stjerne-receiver DeAndre Hopkins er blevet omdrejningspunktet for offensiven, præcis som han skal være. Samtidig har Cardinals-forsvaret de seneste par kampe vist fornuftige takter. Derfor har jeg svært ved at forestille mig, at Cardinals kan komme i problemer mod 49ers, som uge efter uge bliver mere og mere svækket af skader. Seneste skud på (skades)stammen er backup-quarterback Nick Mullens, og så er runningback Raheem Mostert også blevet skadet igen. Kyler Murray går en stor kamp i vente, og Arizona bør køre denne her sikkert land.

Hold især øje med: LB Fred Warner, 49ers

Læs også: Her er holdene til den aflyste Pro Bowl

Lørdag nat kl. 02.15

Las Vegas Raiders – Miami Dolphins
Raiders har nøjagtig som sidste år udspillet deres slutspilschancer ved at gå ned her mod slutningen af sæsonen. Derfor har opgøret mod Dolphins desværre ikke samme slutspilsbetydning, som det så ud til for bare to uger siden. Dolphins har til gengæld alt at spille for med en Wild Card-plads inden for rækkevidde. To sejre og slutspilsbilletten er i hus. Miami går også ind til opgøret fyldt med selvtillid. Takket være en stærk holdindsats – og på trods af skader til to af de største angrebsprofiler i wide receiver DeVante Parker og tight end Mike Gesicki – slog de New England Patriots og sendte de mangeårige AFC East-mestre ud i kulden. Parker og Gesicki forventes at være tilbage til kampen her, og det bør give Dolphins så stærkt et boost, at de har for meget kvalitet til et formsvagt Las Vegas-hold. Delfinerne har et solidt forsvar med en super stærk secondary, et fint angreb og et godt special teams. Selvom der er ikke er meget, som taler for en Raiders-sejr, så vil hjemmeholdet naturligvis gerne slutte sæsonen godt af. De spiller i primetime og vil forsøge at jagte den spinkle, spinkle mulighed for et Wild Card. Spørgsmålet er blot, om det bliver med Derek Carr eller Marcus Mariota bag center. Carr blev skadet i lysken mod Chargers og er tvivlsom til kampen. Mariota gjorde en fin figur i Carrs fravær, så måske vil det være smartest af Raiders at spille den tidligere Titans-quarterback.

Hold især øje med: WR DeVante Parker, Dolphins

Søndag kl. 19.00

Baltimore Ravens – New York Giants
Baltimore Ravens har virkelig fundet formen på det helt rigtige tidspunkt. Løbeangrebet med Lamar Jackson virker igen tæt på ustoppeligt, og det har skaffet tre sejre i træk. Derfor er Baltimore også store favoritter, når Giants kommer på besøg til et sindssygt vigtig opgør for begge hold. Vinderen holder liv i slutspilshåbet, mens taberen så godt som sikkert kan begynde at planlægge vinterferien. Gæsterne fra New York har været skidt kørende de sidste to kampe, hvor de blot har sat 13 point på tavlen. Uanset om Daniel Jones eller Colt McCoy starter, så kan jeg ikke se, hvordan Giants skal kunne score nok point til at gøre kampen bare nogenlunde tæt. Ravens-forsvaret sparede et par småskadede forsvarsprofiler mod Jaguars, som kan være tilbage mod Giants. Det gør opgaven endnu sværere for det svage Giants-angreb. Baltimore vinder stort og tager et stort skridt mod slutspillet.

Hold især øje med: OLB Matthew Judon, Ravens

Houston Texans – Cincinnati Bengals
I sæsonens sidste to spillerunder er der altid nogle kampe, hvor der ikke er særligt meget på spil. Og det er lige præcis tilfældet, når Texans og Bengals mødes. Begge hold kigger allerede frem mod 2021-sæsonen, hvor de skal have samlet mere talent omkring deres unge franchise quarterbacks. For Texans er den vigtigste opgave at undgå en alvorlig skade til quarterback Deshaun Watson, og derudover handler det for begge hold om at se de unge spillere an frem mod næste år. Texans har efterhånden brug for en sejr for at tanke lidt selvtillid, mens Bengals kommer ind til opgøret med en fantastisk oplevelse i bagagen efter den længe ventede sejr over Steelers mandag nat. Lad os håbe, at de to hold smider tøjlerne og spiller friskt til – og så krydser vi fingre for ingen skader!

Hold især øje med: CB Mackensie Alexander, Bengals

Jacksonville Jaguars – Chicago Bears
Chicago Bears har med to sejre i træk givet sig selv en chance for at snuppe en plads i slutspillet. Efter seks nederlag i træk så sæsonen ellers tabt ud, men Mitch Trubisky har til de fleste overraskelse grebet chancen bag center efter hans tilbagevenden. Hvis Bears vinder de sidste to kampe, og Cardinals taber en enkelt gang, så er bjørnene i slutspillet. Matt Nagys mandskab får da heller ikke en bedre chance for at vinde igen end denne søndag, hvor de møder NFL’s nok dårligste hold lige nu. Jaguars har tabt 13 (!!!) kampe i træk og fører pludselig kapløbet om det første valg i 2021-draften. Jacksonville-defensiven er horribel, og Trubisky får ikke bedre arbejdsbetingelser. Samtidig er matchuppet mod Jaguars’ ringe løbeforsvar guf for runningback David Montgomery, der har løbet godt den sidste halvdel af sæsonen. Og selv hvis Trubisky ikke skulle være helt flyvende, så bør Chicagos stærke defensiv være nok til at vinde kampen. For Gardner Minshew og co. har ikke meget at skyde med.

Hold især øje med: WR Darnell Mooney, Bears

Læs også: Sådan ser NFL-slutspillet ud lige nu

Kansas City Chiefs – Atlanta Falcons
Kansas City Chiefs buldrer derudaf, og det er svært at se, hvem der skal stoppe de forsvarende Super Bowl-mestre i deres jagt på endnu et Vince Lombardi-trofæ. Selv hvis denne rundes modstander, Atlanta Falcons, skulle tage en føring på 45-0, så tvivler jeg på, at de kan holde hjem. Chiefs er nemlig mestre i kæmpe comebacks, mens Falcons er verdensmestre i at smide en kolossal føring. De har gjort det flere gange i denne sæson og senest i weekenden, hvor de smed satte en føring på 17 point over styr mod Buccaneers. Chiefs kommer også til at køre Falcons over i en overlegen sejr, hvilket sikrer Andy Reids tropper førsteseed i konferencen. I AFC går vejen til Super Bowl igennem Kansas City.

Hold især øje med: RB Le’Veon Bell, Chiefs

New York Jets – Cleveland Browns
Jets leverede årtusindets største sensation i NFL, da de tog fusen på alle og slog Rams i Los Angeles. Gang Green slettede derfor det rigtig grimme nul i sejrskolonnen, men samtidig er de nu ikke længere førstevælger i 2021-draften. Jeg er derfor ekstremt spændt på at se, om Jets igen i denne uge ligner et konkurrencedygtigt NFL-hold, eller om der kommer til at være stor klasseforskel. Der er i hvert fald absolut ingen tvivl om, at Browns har langt mere at spille for. Vinderne gæsterne, så skal de blot bruge ét nederlag fra enten Ravens, Dolphins eller Colts i de sidste to runder, og så er de for første gang i umindelige tider i slutspillet. Cleveland-offensiven er en velkørende maskine lige nu. Baker Mayfield spiller godt, og løbespillet er dominerende uge efter uge. Derudover har Browns-forsvaret også været i god form den seneste måned, hvis vi ser bort fra den sindssyge scoringsfest mod Ravens. Jeg bliver voldsomt overrasket, hvis Jets skulle vinde for anden uge i træk. Det lugter gevaldigt af slutspilsfootball for Browns.

Hold især øje med: WR Jarvis Landry, Browns

Pittsburgh Steelers – Indianapolis Colts
Det kan lyde helt bananas, men Steelers er lige nu blandt de dårligste hold i ligaen. Tre nederlag på stribe og senest en rædselsfuld præstation i nederlaget til jammerlige Bengals, der endda var og er uden quarterback Joe Burrow. Ben Roethlisberger virker til at blive dårligere og dårligere, og mod Cincinnati var han pinligt ringe i første halvleg. Hans præstation er også blevet vurderet af PFF som den ringeste af en startende quarterback i hele sæsonen. Mens angrebet er helt ved siden af sig selv, så har forsvaret heller ikke været sit dominerende selv den seneste måned. Og så Steelers altså meget menneskelige. Derfor må gæsterne fra Indianapolis glæde sig over at skulle møde Pittsburgh lige netop nu. Colts er hverken ligaens mest sexede eller underholdende hold. Til gengæld er holdet ganske komplet og uden store svagheder. Angrebet er solidt, forsvaret er solidt, special teams er fornuftigt, mens trænerstaben er både dygtig og pålidelig. Med de seneste kampe in mente må Colts gå ind til opgøret med favoritværdigheden, men Steelers må simpelthen have noget at bevise. Skulle de tabe igen, så står de i sidste spillerunde højst sandsynligt i den situation, at de med et nederlag til Browns smider divisionstitlen. Det vil være helt vanvittigt med tanke på, at de startede 11-0. Det her er en kæmpe kamp for begge hold, for Colts risikerer faktisk at misse slutspillet, hvis de taber her, og både Ravens og Dolphins slutter sæsonen med to sejre.

Hold især øje med: QB Ben Roethlisberger, Steelers

Næste side: Afgørende kampe i NFC (brug knappen nedenfor)