Både Falcons og Texans sluttede sæsonen med 4 sejre – Men alligevel får Texans lov at vælge som nr 3 i årets draft.

Eller, det ville de, hvis de ikke havde handlet valget til Dolphins. Men de har ikke bare fået valget foræret. Det er resultatet af en større ligning, der afgør draftrækkefølgen.

Sæsonen er for længst afsluttet og der er fundet både vindere og tabere. Snart skal holdene finde nye unge talenter, men de må pænt vente i kø til det bliver deres tur til at vælge. Draftrækkefølgen blev nemlig cementeret, da det sidste fløjt lød i Super Bowl LV.

Men hvordan bestemmer man, hvem der vælger først? Og sidst? Og hvad med alle dem i midten? Lad os kigge nærmere på det.

Hvor drafter vi??

Som vi tidligere har kigget på her i NFL 101, så gør NFL meget for at udligne de konkurrenceforskelle, der er mellem holdene i ligaen. Draften er et af de værktøjer, som ligaen benytter til at give holdene en bedre chance for at forbedre sig til den kommende sæson.

Derfor får de dårligste hold også de bedste forudsætninger for at forbedre sig.

Holdene rangeres derfor først efter, hvor få sejre de har fået i indeværende sæson.

I år er det Jacksonville Jaguars, der drafter som nummer 1.
Jaguars præsterede kun at vinde én kamp i år, og da de er det eneste hold med kun en sejr, får de tildelt årets højeste draftposition.

Dernæst kommer New York Jets, der har vundet en kamp mere end Jaguars, og efterfølgende Houston Texans (der har traded til 49ers via Dolphins) og Atlanta Falcons. Fælles for Falcons og Texans er, at de begge har vundet 4 kampe og tabt 12. For at afgøre hvem der skal vælge som nummer 3, skal man derfor tage endnu en faktor i brug.

Læs også: Draftrækkefølge. Her drafter klubberne i første runde.

Den første faktor, som tages i brug, er kvaliteten af modstandere.
ud af de 16 kampe som Texans spillede, havde modstanderne i gennemsnit vundet 54% af kampene, mens Falcons modstandere havde vundet i gennemsnit 55%.

Da Texans modstandere gennem sæsonen var dårligere end Falcons modstandere, får Texans dermed fordel.

Har 2 eller flere hold samme antal sejre, er det dog kun første runde af draften, som afgøres af programmets sværhedsgrad. I de følgende runder skifter holdene internt plads. Dette kommer til at betyde, at Falcons i den følgende runde drafter først af de to hold, mens Texans drafter sidst.

Skulle holdene have identiske sværhedsgrader, benyttes samme regelsæt, som når slutspillet skal afgøres.

Og så er der dem, som går videre til slutspillet

Uanset om de hold, som kvalificerede sig til slutspillet, har færre sejre end de første 20 hold, kan de ikke drafte tidligere end valg #19. Draftrækkefølgen for valgene 19-24 afgøres i første runde af slutspillet, hvor de hold, som blev elimineret i første runde af slutspillet, indsættes på de 4 pladser efter samme formel, som afgjorde de første 18 valg.

Dette er blandt andet tilfældet med Washington Football Team, som drafter som nummer 19, da de kvalificerede sig som divisionsvinder af NFC East. Derfor drafter de senere end fx Miami Dolphins (10-6), Las Vegas Raiders (8-8) og Arizona Cardinals (8-8), da ingen af disse hold kvalificerede sig til slutspillet.

Samme model anvendes for taberne af divisionsrunden, som bliver tildelt valgene 25-28. Da Rams tabte til Green Bay i denne runde, drafter de som #25 (et valg de har traded til Jaguars), da de var det dårligste hold blandt taberne i divisionsrunden.

Green Bay Packers og Buffalo Bills, der begge tabte konferencefinalerne, drafter som hhv 29 og 30, mens Super Bowl finalisterne får de sidste to pladser i draftrækkefølgen.