Både Jets, Giants og Texans sluttede sæsonen med 4 sejre – Men alligevel får Texans lov at vælge som nr 3 i årets draft. Og hvorfor vælger Bills efter Cowboys, når nu Bills vandt færre kampe?
Det er tid til at kigge lidt på draftrækkefølgen.

Det er ikke sådan lige at gennemskue, hvem der skal vælge hvornår og hvorfor – Det er alt sammen resultatet af en større ligning, der afgør draftrækkefølgen.

Sæsonen er for længst afsluttet og der er fundet både vindere og tabere. Snart skal holdene finde nye unge talenter, men de må pænt vente i kø til det bliver deres tur til at vælge. Draftrækkefølgen blev nemlig cementeret, da det sidste fløjt lød i Super Bowl LVI.

Men hvordan bestemmer man, hvem der vælger først? Og sidst? Og hvad med alle dem i midten? Lad os kigge nærmere på det.

Hvor drafter vi??

Som vi tidligere har kigget på her i NFL 101, så gør NFL meget for at udligne de konkurrenceforskelle, der er mellem holdene i ligaen. Draften er et af de værktøjer, som ligaen benytter til at give holdene en bedre chance for at forbedre sig til den kommende sæson.

Derfor får de dårligste hold også de bedste forudsætninger for at forbedre sig.

I år er det Jacksonville Jaguars, der drafter som nummer 1.
Jaguars præsterede kun at vinde én kamp i år, og da de er det eneste hold med kun en sejr, får de tildelt årets højeste draftposition.

Holdene rangeres derfor først efter, hvor få sejre de har fået i indeværende sæson.

Dernæst kommer Detroit Lions, der har tabt lige så mange kampe som Jaguars, men spillet en enkelt uafgjort. Resten af top-5 udgøres af Texans, Jets og Giants, der alle har vundet 4 og tabt 13. For at afgøre hvem der skal vælge som nummer 3, skal man derfor tage endnu en faktor i brug.

Læs også: Sådan ser draft-rækkefølgen ud i 2022

Den første faktor, som tages i brug, er kvaliteten af modstandere.
ud af de 17 kampe som Texans spillede, havde modstanderne i gennemsnit vundet 49,8% af kampene, mens Jets modstandere havde vundet i gennemsnit 51%. Giants mødte den sværeste modstand i løbet af sæsonen, da deres modstandere havde vundet 57%.

Da Texans modstandere gennem sæsonen var dårligere end både Jets og Giants modstandere, får Texans dermed fordel.

Har 2 eller flere hold samme antal sejre, er det dog kun første runde af draften, som afgøres af programmets sværhedsgrad. I de følgende runder skifter holdene internt plads. Dette kommer til at betyde, at Jets i den følgende runde drafter først af de tre hold, Giants som nummer 2, mens Texans drafter sidst.

Skulle holdene have identiske sværhedsgrader, benyttes samme regelsæt, som når slutspillet skal afgøres.

Og så er der dem, som går videre til slutspillet

Uanset om de hold, som kvalificerede sig til slutspillet, har færre sejre end de første 18 hold, kan de ikke drafte tidligere end valg #19. Draftrækkefølgen for valgene 19-24 afgøres i første runde af slutspillet, hvor de hold, som blev elimineret i første runde af slutspillet, indsættes på de 6 pladser efter samme formel, som afgjorde de første 18 valg.

Dette er blandt andet tilfældet med Pittsburgh Steelers (9-7-1), som drafter som nummer 20, da de kvalificerede sig til slutspillet. Derfor drafter de senere end fx New Orleans (9-8), Las Angeles Chargers (9-8) og Indianapolis Colts (9-8), da ingen af disse hold kvalificerede sig til slutspillet.

Samme model anvendes for taberne af divisionsrunden, som bliver tildelt valgene 25-28.

San Francisco 49ers og Kansas City Chiefs, der begge tabte konferencefinalerne, draftede som hhv 29 og 30 (inden San Francisco sendte deres valg til Kansas Cuty), mens Super Bowl finalisterne får de sidste to pladser i draftrækkefølgen.