Der er langt til første april, så det er ganske vist. En af ligaens mest kendte navne og mest talentfulde quarterbacks indstiller karrieren.

Andrew Luck, den ubestridte stjerne for Indianapolis Colts, chokerede lørdag aften amerikansk tid footballverdenen.

En af ligaens bedst betalte spillere stopper karrieren. Der er under to uger til, at NFL sparker sæsonen i gang, og mange havde Indianapolis Colts som nogle af favoritterne til at kæmpe med om den samlede sejr, ingen havde set denne nyhed komme. Faktisk er dette en af de største overraskelser i nyere NFL-historie, hvis ikke den største siden Barry Sanders i 1999 annoncerede, at han gik på pension.

NFL er aldrig kedeligt, en tilfældig søndag i preseason kan nu blive den mest omtalte dag, indtil vi når til slutspillet eller Super Bowl.

Luck har den seneste tid døjet med det, der blev beskrevet som en “mystisk” skade i læggen og anklen.. Skaden truede med at begrænse quarterbackens spilletid i starten af sæsonen. Kompleksiteten og de manglende fremskridt i forbindelse med den nye skade, blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for den blot 29-årige spiller. Han går på pension.

Luck fortæller, at dette ikke var en let beslutning, faktisk var det den sværeste beslutning han nogensinde har taget. Men det var på tide at stoppe. Kærligheden til spillet er der ikke længere, siger den nu tidligere NFL-stjerne. Skader og den fysiske og emotionelle smerte der kommer med spillet, var blevet for meget.

Læs også: Overblik – Her er skaderne, der sendte Luck på pension

Luck er gift, har et langt liv foran sig. Han vil rejse verden rundt og nyde sit helbred, han er færdig med football. Der vil være et pressemøde søndag d. 25. august amerikansk tid, men quarterbacken talte med reportere efter Colts’ pre-seasonkamp i nat.

-“De seneste fire år har jeg været i det her kredsløb, skade, smerte, genoptræning, skade, smerte, genoptræning og det har været ustoppeligt, vedholdende, både under sæsonen og efter den. Jeg følte mig fanget i det. Den eneste udvej jeg så, var at stoppe med at spille football.”

Quarterbacken fremhæver specielt 2016, som skelsættende for sit forhold til sporten.

“Jeg har været fanget i den her process, hvor jeg ikke har kunnet leve det liv, jeg ville. Det har taget glæden ud af spillet, og efter 2016 hvor jeg spillede med en skade og ikke kunne træne regelmæssigt, lovede jeg mig selv aldrig at gå ned af den sti igen. Nu er jeg i en lignende situation, og den eneste vej frem er at fjerne mig selv fra football og det kredsløb jeg har været i”.

Dermed står en af favoritterne i AFC tilbage med et mindre problem. Holdet går nu fra Andrew Luck, en fremragende spiller på sine bedste dage, til Jacoby Brissett. Colts tradede sig til reservequarterbacken fra New England Patriots inden 2017-sæsonen. Her spillede den nu 26-årige quarterback i alle 16 kampe, hvoraf 15 kom fra start. Den mobile Brissett gjorde det hæderligt, men var aldrig rigtigt overbevisende som leder.

Nu får quarterbacken med kort varsel et kæmpeansvar for et godt hold. Fordelen for Brissett er dog, at holdet omkring ham er bedre end det var i 2017. Colts fik samlet et overraskende godt forsvar, der imponerede mange i 2018. Dertil har holdet fået ny cheftræner sammenlignet med 2017, Frank Reich kom til i fjor og gjorde et eminent job. Angrebet design, spilkald og de spillere, der skal hjælpe Brissett er alle langt bedre end sidst han for alvor spillede som starter i NFL. Det betyder dog alligevel, at Indianapolis som udgangspunkt nok ikke skal regnes blandt favoritterne til AFC-titlen i år.

Læs også: Her er Colts’ “nye” quarterback

Tilbage til Luck. NFL har de seneste år oplevet flere store navne, der er stoppet med at spille football før tid, men Lucks beslutning kommer som den mest overraskende. Quarterbacken blev valgt som draftens første spiller af Colts i 2012. Den tidligere Stanford-spiller var udset en af de mest vanskellige opgaver i den nyere NFL-historie, han skulle erstatte Peyton Manning. Trods det store pres formåede Luck at gøre det godt, rigtigt godt endda.

I 2016 blev quarterbacken belønnet med en kæmpekontrakt, Colts forlængede Lucks ophold i Indianapolis med yderligere seks år. Kontraktens værdi var på hele 140 millioner dollars, og 87 millioner var garanterede. Luck nåede blot at spille to sæsoner under den kontrakt. Quarterbacken sad ude hele 2017-sæsonen med en skulderskade, der havde plaget ham i flere år. Han vendte tilbage i 2018 og præsterede den mest effektive sæson i karrieren og første Colts til en sejr i slutspillet.

Trods sin korte karriere, har Luck alligevel sat sit præg på NFL. Den snart 30-årige nu tidligere spiller, er blevet valgt fire gange til Pro Bowl (2012, 2013, 2014), ført ligaen i kastede touchdowns (2014) og blev sidste år kåret til ligaens “Comeback Player of The Year”. Luck fik aldrig lov til at blive Rookie of The Year, den ære tilfaldt andetvalget i 2012-draften, quarterback Robert Griffin III. Griffin er i øjeblikket en del af Baltimore Ravens, og ser ud til at få en længere karriere end Luck. Den var der heller ikke mange, der havde spået.

Skader har desværre været for stor en del af Lucks tid i NFL. Holdet formåede i størstedelen af quarterbackens karriere ikke at beskytte ham. De stillede konstant en af ligaens værste offensive linjer foran ham. Det har nu fået sine ultimative konsekvenser. Ironisk nok, har Colts fået samlet en af ligaens bedste offensive linjer. Den får Jacoby Brissett nu glæde af.

Luck har givet uendelige mængder tid og sin krop for Colts, og han var en elsket mand i byen. Alligevel blev han mødt af nogle utilfredse fans, da han gik fra banen efter nattens preseasonkamp. Den højlydte minoritet kunne ikke forstå, hvordan han kunne forlade spillet, holdet og sige nej til næsten 60 millioner dollars, for at være rask, nyde sin familie og sit liv.

Luck fortalte, at han hørt reaktionen og den naturligvis havde påvirket ham. Mon ikke, det er de færreste Colts-fans, der er enige i den behandling af deres tidligere stjerne.

Læs også: Nyheden om Lucks pension går NFL rundt – Se reaktionerne her

Nu kan han koncentrere sig om livet udenfor footballbanen og konen Nicole, der er gravid med parrets første barn.