Efter Andrew Lucks chokerende beslutning om at stoppe karrieren står Colts sæson og falder med den hidtidige backup Jacoby Brissett

En atombombe sprang i NFL natten til søndag, da Colts’ stjerne-quarterback Andrew Luck valgte at lægge støvlerne på hylden.

Se også: Chok! Andrew Luck stopper karrieren

For medierne kommer de næste mange uger til at handle om, hvorfor han gjorde det. Men hos Indianapolis Colts bliver fokus et helt andet. Med blot et par uger til sæsonstart skal cheftræner Frank Reich og resten af trænerstaben gøre Colts’ kampklar med en ny quarterback ved roret. Den 26-årige Jacoby Brissett.

Vi kigger nærmere på den unge quarterback

Hvem er Jacoby Brissett?

Jacoby Jajuan Brissett er født og opvokset i Florida, hvor hans flotte spil i high school gjorde ham attraktiv hos en lang række colleges. I sidste ende valgte Brissett University of Florida, hvor han skulle kæmpe om en starterplads med bl.a. Cincinnati Bengals’ nuværende reserve-quarterback Jeff Driskel.

Den kamp tabte Brissett, og derfor valgte han efter 2012-sæsonen at skifte til North Carolina State. Pga. college-footballs regler om skoleskift måtte Brissett ikke spille football i 2013, og han nåede derfor kun to sæsoner som starter for North Carolina.

I de to sæsoner førte han ‘NC State’ til 15 sejre og ni nederlag, mens han kastede for 5,723 yards, 43 touchdowns og blot 11 interceptions. Oveni løb han bolden utrolige 263 gange for 899 yards og ni ekstra touchdowns.

Han blev valgt i tredje runde af 2016-draften af New England Patriots som tredje quarterback på holdkortet bag Tom Brady og Jimmy Garoppolo. Pga. en karantæne til Tom Brady og en skade til Garappolo fik Brissett dog chancen for at styre et NFL-angreb allerede i sin rookie-sæson.

Han kom ind halvvejs i kampen mod Miami Dolphins og styrede sejren i hus, før han den følgende uge startede og førte Patriots til en 27-0 sejr over Houston Texans (dog med hjælp fra to special teams-touchdowns).

Ugen efter stod den på AFC East-opgør mod Buffalo Bills, men en skadet Brissett kunne ikke magte opgaven. Patriots tabte 16-0.

Han havde dog vist nok potentiale til, at Indianapolis Colts valgte at trade sig til Brissett før 2017-sæsonen. Colts manglede desperat en quarterback, da Andrew Luck var skadet, og Brissett startede derfor 15 kampe for holdet.

Colts endte sæsonen med blot fire sejre og 12 nederlag, men det var ikke kun Brissetts skyld. Colts havde et af ligaens dårligste forsvar og cheftræner Chuck Pagano havde sæsonen igennem flere tvivlsomme spilkald.

Analysesiden Pro Football Focus havde Jacoby Brissett rangeret som ligaens 28. bedste quarterback, og fremhævede hans effektivitet i det korte kastespil, og hans problemer med de middel lange kast (10-19 yards).

Siden 2017 har Brissett sjældent set banen, da Andrew Luck har siddet tungt på starterpositionen.

Styrker og svagheder

Jacoby Brissett er først og fremmest en super atletisk quarterback. Han har en rigtig god arm, og kan uden problemer sende bolden dybt ned ad banen. Samtidig er han altid en trussel i løbespillet, hvis ikke forsvaret formår at holde ham inde i lommen. Han atletiske formåen gør også, at han kan forlænge spillene og undgå forsvarsspillerne, indtil han finder en fri mand nede ad banen.

Om det er tiltroen til disse atletiske evner, der gør det, er ikke til at vide, men en af Brissetts største svagheder er, at han ikke fornemmer pres i lommen så godt. Han holder ofte for længe på bolden og tager sacks uden grund.

Selvom han ikke er dårlig til at kaste, er han ikke talentfuld nok til at vinde en hel kamp fra lommen. Han har dog haft flere fornuftige kast i dette års preseason-kampe, så måske kan cheftræner Frank Reich presse lidt ekstra ud af Brissetts kasteevner.

Men hvis Colts skal have en chance offensivt, skal Brissett have lov til at supplere sin produktion i kastespillet med yards fra løbespillet. Han kommer ikke til at smide 30 eller 40 points på tavlen, men han kan holde Colts’ inde i kampene, hvis forsvaret kan holde dem tætte og hans “støttestab” af receivere og runningbacks præsterer.

Hvor står Colts med Jacoby Brissett?

Der er mange andre hold, der ville være i meget større problemer end Colts, hvis de mistede deres startende quarterback. Brissett har været en af ligaens bedste backups, og han skal nok gøre en hæderlig indsats som starter for Indianapolis.

Men han er ingen Andrew Luck. Tværtimod er der en 20-22 quarterbacks jeg har mere tiltro til end Jacoby Brissett. Brissett har dog gode arbejdsbetingelser med en fremragende offensiv linje, et par fine våben i TY Hilton og Eric Ebron og den solide runningback Marlon Mack. Hvis cheftræner Frank Reich kan få det bedste ud af Brissett, kan Colts måske stadig lege med om divisionstitlen. Men holdet vinder ikke en Super Bowl med Brissett.

Derfor kommer vi ikke udenom, at Colts må skrue ambitionsniveauet et stykke i bund, og at general manager Chris Ballard må bede sine talentspejdere holde godt øje med årets college-quarterbacks. Medmindre holdet vælger at smide en bunke penge efter Jacoby Brissett – der har kontraktudløb efter denne sæson – er Colts med et blevet favoritter til at drafte en quarterback højt i 2020-draften.