”Som cornerback i NFL er det altafgørende, at du forstår dine modstandere; hvad er deres styrker og hvordan sætter de dem i spil? .” – citat Richard Sherman.

Når alt kommer til alt, er NFL en benhård forretning for både spillere, agenter, trænere og ledelse. Det er (også) i høj grad kendetegnende for Richard Shermans spektakulære karriere som cornerback i NFL.

Richard Sherman slog sit navn fast i Seattle Seahawks, hvor han var en bærende del af forsvarets frygtindgydende secondary ”Legion of Boom”, som oprindeligt bestod af Earl Thomas, Bradon Browner og Cam Chancellor. I løbet af sine syv år i Seattle præsterede Sherman hele 32 interceptions og 368 tacklinger, hvilket gjorde ham til én af de absolut bedste cornerbacks i NFL i den periode. Hertil avancerede Seahawks til slutspillet i fem fortløbende sæsoner – med en enkelt Super Bowl-triumf i 2014 som følge.

Derfor var det også yderst opsigtsvækkende, da Richard Sherman i 2018 skrev kontrakt med Seahawks’ divisionsrivaler fra San Francisco 49’ers. Skiftet var især ironisk, da netop Sherman var blevet eksemplificeringen på holdenes ophedet rivalisering.  

Særligt i NFC-finalen anno 2014 blev rivaliseringen sat på spidsen, da Richard Sherman fremtvang en kampafgørende interception efter en hård duel med Michael Crabtree. De to kombattanter havde i forvejen haft en række kontroverser og ufine dueller i tidligere indbyrdes opgør. Efter sit kampafgørende spil løb Sherman hen og hånede Crabtree på groveste vis – hvilket udløste en stor bøde og massiv tilsvining på de sociale medier.

”For at have succes i NFL er du nødt til at udleve sporten – i bogstaveligste forstand.” citat Richard Sherman.

NFL-godtfolk vil vide, at Richard Sherman er en af bedste trash talkere i NFL – hvilket han oftest har brugt til sin fordel til at psyke sine direkte modstandere. I den forbindelse er det nævneværdigt, at han også besidder en universitetsgrad fra det prestigefyldte Stanford University i kommunikation.

Gul Klud spurgte Richard Sherman til sine evner som trash talker på Opening Night. Se klippet og Shermans svar – samt en masse andre klip fra 49ers’ session her.

I sin flotte karriere har Richard Sherman været særligt kendt for at patruljere i den venstre side af banen (set fra forsvarets perspektiv). Det er de færreste cornerbacks, der er dygtige nok til at lukke en banehalvdel ned egenhændigt, som Richard Sherman har gjort det kontinuerligt siden 2011.

… Og det ville være en skam at sige, at Sherman er faldet af på den, selvom han nærmer sig sin karrieres efterår. I 2019 tillod Sherman blot 52,9 procent af de bolde, som blev kastet i hans retning for sølle 227 (!!) yards. Det er færre tilladte yards, end mange cornerbacks tillader i en kamp eller to…

Statistikken vidner også om, at Sherman sjældent (aldrig…) tillader de store spil, som kan få kampafgørende betydning. Sherman har faktisk kun tilladt et enkelt kast for mere end 20 yards i den indeværende sæson, hvilket skete i forrige weekend i NFC-finalen, hvor Aaron Rodgers og Davante Adams brændte ham for et stort spil. Med andre ord tillod Sherman ikke et eneste kast for mere end 20 yards i hele grundspillet!!

Det er til trods for, at Richard Sherman langt fra er den hurtigste spiller på sin position. Han kompenserer imidlertid ved sin fysiske spillestil, dygtige positionering samt uovertrufne forberedelse og viden om spillet.

”Fart er nok det mest manipulerende element at forsvare sig imod. Det er umuligt at forberede sig på modstanderens hurtighed og fart ved at se film. Du ved først, hvad du har med at gøre – og hvordan du skal håndtere det – når du har stået over for den pågældende spiller.” – citat Richard Sherman.

Som nævnt indledningsvist har Sherman også været dybt impliceret i det forretningsmæssige aspekt af NFL. Således valgte han – ganske ukonventionelt – at fyre sin agent og forhandle sin egen kontrakt med San Francisco 49’ers.

I den forbindelse fik Sherman en del røg for at binde en væsentlig del af sin løn op på præstationsbaserede bonusser, eftersom han netop havde haft en seriøs skade i akillessenen. Men efter sin forrygende 2019-sæson, hvor han blev udvalgt til både All Pro’s 2. hold og Pro Bowl kunne han indkassere yderligere 20 mio. danske kroner i rene bonusser.

Den der ler sidst, ler bedst – og Richard Sherman kan grine hele vejen til banken. Spørgsmålet er blot, om han også kan fejre sin anden Super Bowl-triumf efter søndagens dyst mod Patrick Mahomes, Tyreek Hill, Travis Kelce, Sammy Watkins og resten af Chiefs’ eksplosive angrebsspillere?

Læs Gul Kluds portræt af Patrick Mahomes her.