Uge 9 blev præget af store præstationer fra quarterbacks som Derek Carr, Jimmy Garoppolo og Lamar Jackson, men også tight ends Irv Smith, Mike Gesicki og Noah Fant imponerede. Gul Klud giver her en tanke til alle 28 hold, der var i aktion.

Arizona Cardinals – San Francisco 49ers (25-28)

Cardinals: Kenyan Drake fik drømmedebut
Arizona har fin stabel af runningbacks i David Johnson og Chase Edmunds, men forstærkede holdets bedste position ved at hente Kenyan Drake til fra Dolphins. Den 25-årige angrebsspiller fik en drømmedebut. Drake løb for 110 yards på 15 forsøg, scorede et touchdown og greb fire bolde for 52 yards. Det er en sublim dag på kontoret. Hver gang Drake rørte bolden, forventede man, at han kunne score touchdown og det skete altså i en kamp, mod et af ligaens bedste forsvar. Drake var på en eller anden måde altid tilovers i Miami, hvor han også viste tegn på sit talent. Kliff Kingsbury har fået endnu en brik på sit spændende angreb.

49ers: Jimmy Garoppolo lignede en superstjerne
Jeg har været blandt de større skeptikere, når det kommer til 49ers’ quarterback. Garoppolo har fra mit synspunkt aldrig rigtigt lignet en mand, der kunne leve op til sin kontrakt. Det så dog helt anderledes ud i San Franciscos sejr over Cardinals. Her var Jimmy G absolut fremragende. Quarterbacken ramte på 28 af 37 kast for 317 yards og fire touchdowns, der blev ikke kastet en interception. Den statline er imponerende nok i sig selv, men måde 49ers-styrmanden gjorde det på, var bare federe. Garoppolo var rolig som en klipp, men han viste også ildhu. Der blev leveret den ene flotte kast efter det andet, og konverteret flere tredje downs med fremragende armtalent. Får 49ers-angrebet for alvor gang i løbespil og kastespil på samme tid, kombineret med deres dygtige forsvar, så virker Super Bowl pludseligt ikke langt væk

Jacob Graversen

Jacksonville Jaguars – Houston Texans (3-26)

Jaguars: Gardner Minshew kunne ikke stå for presset 
Hypen var total, da Gardner Minshew og “Minshew Mania” landede i London inden divisionsopgøret mod Houston Texans. Men den unge quarterback formåede langt fra at leve op til forventningerne, da han leverede sin foreløbigt dårligste præstation – i sin måske vigtigste kamp som NFL-spiller. De fleste af Minshews 309 kastede yards kom i opgørets slutfase, hvor Texans allerede havde sikret sig sejren – som følge af de fire turnovers som Minshew forærede dem. Det betyder, at Nick Foles er tilbage under center for Jaguars efter holdets friuge. 

Texans: Den ramponerede offensive linje holdt stand 
DeShan Watson må have frygtet det værste, da startende tackle Laremy Tunsil blev dømt ude af opgøret mod Jacksonville Jaguars’ dygtige offensive linje. Men Calais Campbell, Yannick Ngakoue og resten af slænget leverede kun et enkelt sack på Watson. Ydermere løb Texans for hele 216 yards i opgøret, hvilket understreger den offensive linjes overlegenhed i London. 

Nicholas Jørgensen

Pittsburgh Steelers – Indianapolis Colts (26-24)

Steelers: Bud Dupree har fundet et hidtil uset niveau
Jeg har personligt været ret kritisk overfor Bud Dupree i de første fire år af Duprees karriere. Selvom han i de fire år udviklede sig til en ret habil spiller mod løbet, så kunne han aldrig teknisk og mentalt sætte en ordentlig pass rush-plan sammen, så han blev effektiv mod kastet. I år har Dupree dog endelig fået bygget et arsenal af pass rush-moves, og det har gjort underværker for hans spil. Mod Colts blev det til to sacks mod den ellers dygtige Anthony Castonzo, og allerede halvvejs i sæsonen har han tangeret sin rekord for sacks i en sæson. Hans niveauløft kombineret med det fornemme spil fra Cam Heyward og T.J. Watt har gjort Steelers’ linje til en af ligaens allerbedste. Dupree har kontraktudløb efter sæsonen, og han har virkelig øget sin værdi i år.

Colts: Darius Leonard har ikke kunne gentage sidste års niveau
Sidste år var han en af de største åbenbaringer i ligaen, men Colts’ linebacker Darius Leonard har haft svært ved at følge op på sidste års niveau. Han pådrog sig en hjernerystelse tidligere på året, som også skæmmer billedet, men i de kampe, han har spillet, har han ofte haft nogle problemer. Mod Steelers i søndagens kamp blev han fanget ude af position ofte i opdækningen, og han var en af de primære grunde til, at Jaylen Samuels greb 13 bolde. Hvad der er den præcise grund til Leonards niveaufald er svært at sætte en finger på, men Colts savner hans niveau fra sidste år, da de mangler nogle playmakers på det forsvar.

Teis Joranger

Philadelphia Eagles – Chicago Bears (22-14)

Eagles: Zach Ertz er tilbage i topform
I de sidste par spilleuger er Zach Ertz blevet glemt lidt og har ikke fået særligt mange bolde sin vej. Det blev der for alvor lavet om på i søndagens kamp mod Bears, hvor Ertz havde over 100 yards og et touchdown. Ertz var uden tvivl Wentz’s yndlingsmål i denne kamp, hvor han fik grebet ni bolde på 11 targets. Det var meget vigtigt for Eagles at få deres pro-bowl tight end ordenligt i gang, især nu, hvor man har sendt DeSean Jackson på IR. Dermed må man også kunne forvente endnu flere bolde i Zach Ertz’s retning i de kommende kampe. 

Bears: Tid til at bænke Trubisky?
Sjældent har man set en NFL-quarterback spille så dårligt som Trubisky gjorde i første halvleg mod Eagles. I de første to quarters formåede Bears offensiv kun at skaffe sølle ni yards, og det var ni yards på to quarters. Det er hele 40 år siden, at et hold har haft så ringe produktion efter første halvleg, hvor Bears derudover kunne se sig selv være bagud med 19-0. Det er tydeligt at se, at Matt Nagy ikke har meget tiltro til Trubisky i forhold til de spil, der bliver kaldt på banen. Trubisky har ganske enkelt ikke forbedret sig nok til denne sæson, han er måske endda blevet værre. Derfor kan Bears risikere at være på vej videre fra Trubisky efter denne sæson.

Mikkel Nielsen

Miami Dolphins – New York Jets (26-18)

Dolphins: Mike Gesicki kunne ikke stoppes 
Tight end Mike Gesicki blev valgt af Dolphins i anden runde af NFL-draften i 2018 baseret på hans atletiske evner og sine evner som receiver, og de var i den grad synlige søndag. Andenårsspilleren var konstant et mismatch for Jets’ linebackere, der slet ikke kunne følge med ham, og han stod for en håndfuld store spil. Tight enden endte med seks grebne bolde for 95 yards, og det var hans hidtil bedste kamp i NFL. Det er selvfølgelig blot én kamp, men hvis han kan levere flere af den slags præstationer, har Dolphins et par udmærkede kastemål i ham og rookie receiver Preston Williams. 

Jets: Folorunso Fatukasi viser sig frem
Det er en sæson for glemmebogen for Jets, men klubben fra New Jersey kan glæde sig over, at par unge spillere får vist sig lidt frem. En af dem, der imponerer, er defensive tackle Folorunso Fatukasi, der blev valgt i sjette runde af NFL-draften i 2018. Han har fået en større og større rolle, som sæsonen er skredet frem, og mod Dolphins viste han hvorfor. Fatukasi udnyttede sin styrke imod Dolphins’ løbespil, hvor han ofte tiltvang sig double teams, mens han også buldrede igennem Miamis offensive linjemænd og lagde pres på Ryan Fitzpatrick til tider. 

Victor Risager

Kansas City Chiefs – Minnesota Vikings (26-23)

Chiefs: Tyreek Hill stjal slik fra små børn
Vikings’ Trae Waynes løb 40-yards på forrygende 4,31 sekunder til sin combine, og alligevel blev han fuldstændig sat af, da Tyreek Hill spurtede forbi ham og scorede sit touchdown. Trae Waynes var den, der fik ørerne flest gange i Tyreek Hill-maskinen, men der var ikke mange fra Vikings bagkæde, der slap helskindede gennem Hills pragtpræstation. Fordi han er så hurtig og eksplosiv, glemmer man nogle gange, hvor god han faktisk også er til at løbe sine ruter. På trods af at Tyreek Hill utvivlsomt stod øverst på Vikings opdækningsliste og var dobbeltopdækket i store dele af kampen, have han i gennemsnit hele 2,7 yards til nærmeste forsvarsspiller, de otte gange Matt Moore kastede bolden i hans retning. Uanset om quarterbacken hedder Smith, Mahomes eller Moore, så skal Tyreek nok dominere.

Vikings: Endnu en solid kamp af Irv Smith
Vikings brugte et andetrundevalg i årets draft på Alabama-tight enden, og den beslutning ser efterhånden ret fornuftig ud. Smith greb fire bolde i kampen, tre af dem for første downs, og så dertil ganske habil ud, når han blev bedt om at blokere. Kampen var endnu en solid præstation i en lovende sæson for den 21-årige tight end, der bryder med positionens tradition for ikke at præstere i år et. Både før sæsonen og op til NFL’s handelsdeadline var der spekulation om, hvorvidt Vikings ville trade Kyle Rudolph. De spekulationer er næppe blevet som følge af Irv Smiths solide spil (og ikke mindst billige rookie-kontrakt). Som prikken over i’et har Irv Smith fået den store ære at blive udråbt til starter på Gulkluds halvvejs rookie-hold.

Nikolaj Sattrup

Carolina Panthers – Tennessee Titans (30-20)

Panthers: Dennis Daley er bundsolid
En af de mest overraskende rookies i år løber rundt på venstre tackle hos Carolina Panthers. Sjetterundevalget Dennis Daley røg på banen efter nogle skader, men her imponerede han så meget, at han siden har sat sig på startertjansen, og mod Titans leverede han endnu en solid præstation. I fire kampe som starter han kun tilladt et sack og ni pressures. For en rookie er det virkelig solidt, og hans evne til at tage gode vinkler og bruge sine hænder har mere end opvejet for hans lidt manglende atletiske evner.

Titans: Nate Davis har haft en svær start på NFL-karrieren
Modsat Dennis Daley har Nate Davis måtte sande, at det oftest er svært at være rookie-offensiv linjemand i NFL. Titans’ tredjerundevalg har været starter siden fjerde spillerunde, og det har været en stribe hårde kampe for 23-årige guard. I lidt over fem kampe er det blevet til fem tilladte sacks, og derudover er han blevet slået på en lang række spil. Vi må håbe, at Davis lærer hurtigt og løfter niveauet i anden halvdel af sæsonen.

Teis Joranger

Buffalo Bills – Washington Redskins(24-9)

Redskins: Dwayne Haskins greb ikke sin chance
Den konstituerede Redskins-cheftræner Bill Callahan gav rookie-quarterback Dwayne Haskins sin første start under center i NFL. Det blev dog langt fra en lykkelig debut for Haskins, der ramte på 15 af 22 kast for sølle 144 yards og nul touchdowns. Ydermere tog Haskins fire sacks i opgøret, og angrebet var 2/11 på tredje down-forsøg. Som følge heraf er der stadigvæk store spørgsmål om Redskins’ quarterback-situation.

Bills: Devin Singletary fik sit gennembrud i NFL
Devin Singletary var ganske enkelt over hele banen i Buffalo Bills’ nedsabling af Washington Redskins. Den 22-årige runningback leverede 140 totale yards og et touchdown, hvilket er hans foreløbigt bedste præstation i NFL. Det bliver særdeles interessant at se, om Singletary kan opretholde dampen i de kommende uger, hvor Bills møder Browns, Dolphins og Broncos.

Nicholas Jørgensen

Seattle Seahawks – Tampa Bay Buccaneers (40-34)

Seahawks: Jason Myers er ikke svaret på kickerpositionen
Endnu en Seahawks-kamp, endnu en gyser og endnu en pragtpræstation fra Russell Wilson. Seattle burde have vundet kampen i ordinær spilletid, men to missede field goals (det ene i kampens døende sekunder) og et misset ekstra-point fra Jason Myers gjorde, at holdet skulle i forlænget spilletid. Myers var ellers set som svaret på kicker-pladsen, efter Seattle forgæves har forsøgt at erstatte Steven Hasucka med andre navne som Blair Walsh og Sebastian Janikowski. Det virker som endnu et fejlslagent forsøg. Myers var ellers Pro Bowl-kicker i fjor efter en fremragende sæson for Jets, men indeværende sæson minder mere om Myers’ to sidste sæsoner i Jacksonville, dårlige. Kickeren har nu blot ramt 12 af 17 forsøg og misset to extra-point. For et hold som Seattle, der spiller mange tætte kampe, er det en uholdbar situation ikke at kunne stole på sin kicker. 

Buccaneers: Breshad Perriman havde sæsonens bedste dag med mirakel-scoring
Det er ikke blevet til megen spilletid for receiver Breshad Perriman i denne sæson. Den hurtige receiver var ellers tilset en rolle i Bruce Arians’ kasteglade angreb, men det er kun blevet til syv grebne bolde for 58 yards og en scoring i seks kampe. Fire af disse catches, 42 af de 58 yards og scoringen kom dog i nederlaget til Seattle. Her spillede Perriman 47 snaps og gjorde det solidt. Receiveren udmærkede sig mest, ved at være definitionen på “rette sted på rette tidspunkt”. Perriman greb nemlig et ret så spektakulært touchdown, et dårligt kast fra Winston bliver battet op i luften, hvorefter Perriman griber den mellem to forsvarsspillere.

Jacob Graversen

Oakland Raiders – Detroit Lions (31-24)

Raiders: Exceptionel kamp af Derek Carr
Josh Jacobs fortsatte sin fremragende rookie-sæson, men det var quarterback Derek Carr, der stjal overskrifterne. Generelt kaster Carr mange hurtige, korte bolde, men mod Lions lagde han sin stil lidt om, var mere tålmodig og holdt øjnene nede ad banen. Quarterbacken spillede en næsten fejlfri kamp og leverede adskillige ‘wow’-spil, ikke mindst på Raiders’ kampvindende drive, hvor han med autoritet ledte angrebet ned ad banen. Det vindende touchdown blev scoret på et spil, hvor han flot forlængede spillet med benene for så at finde en fri Hunter Renfrow i endzone. Derek Carr har generelt set bedre ud i sæson to under Jon Gruden, og han nærmer sig så småt niveauet fra sin fremragende 2016-sæson.

Lions: Running backs don’t matter, men…
…Det er ikke holdbart, når holdets ledende løber i kampen er J.D. McKissic med 32 yards. Den langtidsskadede Kerryon Johnson var savnet, og selvom kastespillet til hver en tid er en mere effektiv måde at sætte yards og points på tavlen, har Lions brug for et nogenlunde velfungerende løbespil til at kontrollere kampen, så deres forsvar – der endnu engang havde store problemer – kan få færre minutter på banen. Stafford spiller en af sine bedre sæsoner, men Lions har brug for bare en smule produktion fra løbespillet, hvis angrebet skal kunne dække for forsvarets fortsatte ineffektivitet.

Nickolaj Sattrup

Los Angeles Chargers – Green Bay Packers (26-11)

Chargers: Er Melvin Gordon ved at finde benene igen?
Det har været en hård start for Melvin Gordon, siden han vendte tilbage til holdet i femte spillerunde. Inden kampen mod Packers blev det til i alt kun 110 løbeyards på fire kampe, og han så slet ikke set eksplosiv ud. Mod Packers var der dog lidt mere appel over hans spil, da han brød flere tacklinger og mere lignede en god runningback, der rent faktisk fortjener at få bolden. Han brændte stadig ikke banen af, men det var et skridt i den rigtige retning for Gordon.

Packers: Jaire Alexander er for svingende til at blive kaldt en topcornerback
Jeg kan godt lide Jaire Alexander, der generelt er en dygtig cornerback, men han er simpelthen lidt for svingende på nuværende tidspunkt af karrieren. Vi så tidligere i år, hvordan han blev rundbarberet af Amari Cooper, og mod Chargers havde han store problemer mod Mike Williams. Hvis man skal være anset som en af ligaens bedste cornerbacks, skal man kunne lukke ned uge efter uge, og der er Alexander ikke endnu. Potentialet er der dog, vi skal bare have mere stabilitet.

Teis Joranger

Denver Broncos – Cleveland Browns (24-19)

Broncos: Noah Fant havde en breakout-kamp
Noah Fant viste endelig lidt af den produktivitet, som Broncos forventede, da de draftede den atletiske tightend fra Iowa i første runde. På tre catches skabte Fant 115 yards og en touchdown. Det meste af produktionen kom fra en suveræn 75-yards reception, hvor Fant lignede en create-a-player fra Madden med 99 på alle sliders. Det var en reception, som generelt afspejlede Broncos kamp; Broncos kreerede eksplosive, store spil fra spiller som Sutton, Lindsay og Fant, som gjorde, at Broncos kunne vinde en tæt kamp.

Browns: Slutspillet er en fjern drøm
Browns sæson gik fra at være tvivlsom, men stadig håbefuld, til at være et tragikomisk mareridt. Slutspillet er nu blot en fjern drøm. Freddie Kitchens er formentlig ikke træner for Browns efter den her sæson, det burde kun være et mirakel, eller en meget trofast John Dorsey, som kan redde ham fra sparket. Kampen var dog tæt, og Browns begik kun 5 penalties; og sammenlignet med sidste uges 13, er det en markant forbedring. Men når forsvaret ikke kan dominere mod backup-quarterbacken Brandon Allen, og angrebet ikke kan score i redzone, så er det næsten en umulighed at vinde kampe.

Christian Hejbøl

Baltimore Ravens – New England Patriots (37-20)

Ravens: Lamar Jackson leverer magtpræstation
Selvom statistikken ikke fortæller, at Lamar Jackson havde en fantastisk kamp, så spillede han fremragende og disciplineret, med et par utroligt atletiske trylletricks i ærmet: Lamar afsluttede kampen med 74% completion rate for 163 yards og en touchdown. På jorden løb han for 63 yards og to touchdowns. Han holdt hovedet koldt hele kampen og undgik at lave dumme fejl eller hovedløse kast mod et veldisciplineret Patriots-forsvar. Vigtigst af alt scorede Ravens, når de endelig kom til redzone; alle fem gange Ravens nåede til redzonen, scorede de. Heraf var fire af scoringerne touchdowns. Ravens og Lamar Jackson virker som et unikt monster, som er svær at lægge en kampstrategi mod.

Patriots: Forsvaret mødte endelig en værdig modstander
Patriots’ forsvar har spillet rekordsættende godt den første halvdel af sæsonen. Men et eksplosivt og disciplineret Ravens angreb var simpelthen for meget for det berygtede Patriots-forsvar, som tillod hele 37 points og 26 first-downs. Forsvaret, som i gennemsnit har tilladt cirka 7 point pr kamp, faldt hurtigt bagud med 17-point, som gjorde det svært for Patriots at nå tilbage. Forhåbentligt møder Patriots og Belichick Ravens igen i playoffs; der vil det blive interessant at observere, hvad Belichick vil gøre for at håndtere Lamar Jackson og Ravens insisterende løbeangreb.

Christian Hejbøl

New York Giants – Dallas Cowboys (18-37)

Cowboys: Michael Bennett ligner allerede en gevinst for Cowboys
Michael Bennett blev sendt fra New England Patriots til Dallas Cowboys i slutningen af oktober, og han havde en fremragende debut mod New York Giants natten til tirsdag. Den erfarne defensive end noterede sig for et sack, to ‘tackles for loss’ og hele fire quarterback hits. Men hvad vigtigere er, giver han Cowboys endnu en brik til deres rotation på den defensive linje, hvor Demarcus Lawrence og Robert Quinn nu kan få flere snaps fri for at holde sig friske. Alt i alt ligner den defensive linje en stor styrke for Cowboys, og de offensive linjer i NFL kan få noget at se til, når de møder Dallas.

Giants: Endnu en hård aften for Deandre Baker
New York Giants valgte cornerback Deandre Baker med det 30. valg i NFL-draften i fjor, og hidtil har han været en gedigen skuffelse. Cornerbacken skulle være med til at forbedre en svag secondary, men det har han på ingen måde formået. I stedet er han blevet brændt gang på gang i sæsonens første halvdel, og han havde også store problemer mod Dallas Cowboys. Dak Prescott kastede i Bakers retning seks gange, og Baker tillod fem grebne bolde for 58 yards og et touchdown ifølge ProFootballFocus. Han var også skyld i Amari Coopers 45-yard touchdown i fjerde quarter, hvor han lod Cooper løbe fri.

Victor Risager