Saquon Barkley er tilbage i topform, Julio Jones og Michael Thomas er historiske og så spiste Za’Darius Smith Vikings’ offensive linje. Næstsidste spillerunde bød på masser af lækre kampe, og Gul Kluds skribenter giver her én tanke til alle 32 hold.

Tampa Bay Buccaneers – Houston Texans (20-23)

Buccaneers: Breshad Perriman begynder at ligne en startende NFL-receiver
I fraværet af Chris Godwn og Mike Evans var der et stort pres på det tidligere Ravens-flop Breshad Perriman. Den hurtige receiver skuffede ikke, og han leverede en rigtig solid kamp med flere afgørende catches i pressede situationer. Det kunne endda være blevet til mere, hvis Winston ikke havde misset ham helt fri i end zone. Perriman vil nok aldrig leve op til sin status som et tidligere førsterundevalg, men han har haft en positiv udvikling de sidste par måneder, og han ligner en spiller med niveau til at være starter i NFL.

Texans: Bill O’Brien skal være bedre i slutspillet
Jameis Winston gjorde alt, hvad han kunne for at give Texans sejren, men alligevel kunne Texans ikke lukke kampen før i de døende sekunder. Det skyldes i høj grad træner Bill O’Briens middelmådige spilkald, som i særdeleshed i første halvleg var under al kritik. Texans løb på syv ud af ni første downs i første halvleg mod et Buccaneers forsvar, der har været ligaens bedste mod løbet hele året. Det satte Deshaun Watson i alt for mange lange anden og tredje down-situationer, og O’Briens konservative spilkald gav Buccaneers chancen for at hænge på. Det er en generel tendens hos O’Brien i for mange kampe, at hans angreb ikke er kreativt nok og i for høj grad sætter en spændetrøje på Watsons potentiale. I slutspillet skal det blive bedre, hvis O’Brien skal forbedre sin højst tvivlsomme slutspilshistorie. 

– Teis Joranger

New England Patriots – Buffalo Bills (24-17)

Patriots: Brady er ikke færdig
Tom Brady har i mange kampe i træk svævet omkring en ‘completion percentage’ på blot 50 procent, så flere eksperter var begyndt at spekulere i, om quarterbacken nu endelig havde ramt muren. Men mod Bills beviste Brady, at han stadig kan spille på højeste niveau. Patriots-stjernen ramte på 26 af 33 kast for 271 yards. Det gjorde han selvom hans favoritvåben, Julian Edelman, tydeligvis var hæmmet af en skade og tilmed var ude en del af kampen. En meget lovende præstation af Brady mod et af ligaens bedste forsvar. For i slutspillet skal også Brady spille sit bedste, hvis Patriots skal gå hele vejen. Det stærke forsvar kan ikke klare det hele selv. 

Bills: Buffalo er det fjerdebedste hold i AFC
Bills måtte godt nok se sig slået af Patriots i Foxborough, men præstationen viste mig, at Bills kan drille de bedste i AFC. New England dominerede første halvleg, men Buffalo viste fantastisk hjerte ved at hænge i og gå til pause ved stillingen 10-10. Bills tog endda føringen med 17-13 i slutningen af tredje quarter, men til sidst viste Patriots klassen. Sean McDermott har fået sammensat et bundsolidt hold, der måske ikke er flashy, men det er vanskeligt at slå. Texans/Chiefs får en ubehagelig opgave i Wild Card-runden.

– Alexander Paaske

San Francisco 49ers – Los Angeles Rams (34-31)

49ers: Indersiden af den offensive linje kan blive et problem
San Francisco 49ers døjer med nogle skader på den offensive linje, hvor både right guard Mike Person og center Weston Richburg var ude imod Rams, og det kunne mærkes. I stedet startede henholdsvis Daniel Brunskil og Ben Garland, men de gjorde det ikke ligefrem imponerende. Aaron Donald drev gæk med dem størstedelen af kampen, og Rams-stjernen noterede sig for fire pressures og 1,5 sack. Generelt var Jimmy Garoppolo ofte under pres, og skaderne her kan blive dyre for 49ers. 

Rams: Darious Williams viser sig frem
Darious Williams har primært været special teams-spiller og reserve i sin karriere, men fik chancen fra start i stedet for skadede Troy Hill søndag. Det var en chance, Williams greb. Han dækkede godt op kampen igennem, noterede sig for en interception og tillod kun én kort reception til Deebo Samuel. Desuden havde han også et godt forsvaret kast, og Rams kunne ikke have forventet mere af den 25-årige cornerback. 

– Victor Risager

Atlanta Falcons – Jacksonville Jaguars (24-12)

Falcons: Julio Jones imponerer på ny og skriver historie
Julio Jones har haft en ret god NFL-karriere hidtil, og han er stadig en rigtig, rigtig god receiver. Begge dele blev bevist søndag. Julio Jones greb 10 bolde for 166 yards, og han virkede ustoppelig kampen igennem. Selv når cornerbacken dækkede godt op, var det Julio Jones, som endte med bolden. Præstationen betød også, at Jones er den receiver, der hurtigst har grebet for 12.00 yards i sin NFL-karriere – 17 kampe færre end de 142, Jerry Rice skulle bruge. Det er imponerende. 

Jaguars: Jawaan Taylor med endnu en stærk præstation
Jawaan Taylor faldt til anden runde i NFL-draften i foråret, hvor Jacksonville Jaguars kunne snuppe ham, og det er de formentlig ret glade for. På en offensiv linje, der har været usikker og skuffende, var han et lyspunkt imod Falcons. Han tillod – ifølge ProFootballFocus – ikke et eneste pressure, og han var også god i løbespillet. Det er ikke den 22-årige tackles eneste gode præstation i denne sæson, og han kan gå en stor fremtid i møde.  

– Victor Risager

Cleveland Browns – Baltimore Ravens (15-31) 

Ravens: Historiske Lamar Jackson er ligaens MVP
Lamar Jackson beviste igen, at han er ligaens ubestridte MVP anno 2019. I opgøret mod Cleveland Browns passerede Jackson to personlige milepæle: Med tre kastede touchdowns satte Lamar Jackson en ny holdrekord med 36 kastede touchdowns i en enkeltstående sæson. Den tidligere Ravens-rekord blev holdt af Vinny Testaverde (33 kastede touchdowns, 1996, red.). Derudover blev Lamar Jackson den første quarterback i NFL til at præstere minimum 3.000 kastede yards (3.127) og 1.000 løbede yards (1.206) i en enkeltstående sæson. Lamar Jackson er ganske enkelt historisk god.

Browns: Løbeangrebet blev neutraliseret
Cleveland Browns’ angreb blev holdt til sølle 49 løbede yards i opgøret mod Baltimore Ravens, hvilket var enhedens dårligste præstation i sæsonen. Desuden var det også første gang siden niende spillerunde, at Browns præsterede mindre end 100 løbede yards. Den manglende succes i løbespillet betød, at Ravens fik rigeligt tid på bolden – særligt i anden halvleg – og dermed ødelagde Browns-angrebets rytme.

– Nicholas Jørgensen

Indianapolis Colts – Carolina Panthers (38-6)

Colts: Justin Houston har været en god signing
Det er ikke mange spillere, Colts har hentet ind i free agency under den nuværende general manager Chris Ballard. Han har foretrukket at bygge holdet gennem draften, men en af undtagelserne er forårets signing af pass rusher Justin Houston. Og sikke et pletskud det har været. 30-årige Justin Houston har fundet tilbage til noget af det spil, som gjorde ham til en af ligaens bedste pass rusher for fem år siden. Der er ikke helt så meget eksplosivitet i stængerne som dengang, men til gengæld har Houston lagt på teknisk, så han i højere grad kan vinde på teknik og styrke end tidligere. I et år, hvor Colts’ forsvar har manglet profiler, har Houston været en af de 15-20 bedste pass rushere i NFL, og Colts ville gøre klog i at beholde ham i 2020, mens de udvikler deres yngre pass rushere.

Panthers: Det er Cam eller noget nyt i 2020
Ikke at det er overraskende, men Will Grier lignede ikke en fremtidig starter for Carolina Panthers. Det var kun én kamp, og det er selvfølgelig hårdt at afskrive ham på den baggrund, men med blot uge 17 tilbage, så er det svært at forestille sig, at han kan nå at overbevise Panthers om, at han er deres fremtid. Med Kyle Allen-eksperimentet kuldsejlet, så er der efterhånden kun to muligheder tilbage for Panthers. Enten satser man på, at Cam Newton kan vende tilbage fra sine skader, eller så skal man ud og investere i en ny quarterback. Enten gennem free agency, hvor typer som Teddy Bridgewater eller Andy Dalton kunne være tilgængelige, eller i draften, hvor holdet lige nu ligger til det ottende valg, men kan ryge helt op som sekser, hvis Jaguars og Chargers vinder i uge 17. 

– Teis Joranger

Miami Dolphins – Cincinnati Bengals (38-35 – OT)

Dolphins: Isaiah Ford slutter sæsonen stærkt af
Miamis tredjeårs receiver har aldrig fået den store rolle på Dolphins’ angreb, men i de seneste tre uger har Fitzmagic givet ham chancen og kastet ham bolden 20 gange. Ford har kvitteret med 14 grebne bolde for 181 yards, heriblandt et 28-yards ‘catch-and-run’ med blot to minutter tilbage i overtiden mod Bengals, der flyttede bolden til Cincinnattis 14-yard linje. Ford ligner en fin dybdespiller på fremtidens Miami-mandskab med potentiale til at udvikle sig til mere.

Bengals: Forbered jer på Boyd-Burrow-kombinationen
Bengals sikrede sig – med nød og næppe – draftens førstevalg med nederlaget til Dolphins, og selvom Andy Dalton spillede en brandvarm anden halvleg, så hedder fremtidens Bengals-quarterback Joe Burrow. Selvom Bengals’ mandskab er drænet for talent, så er der bestemt en spiller, Joe Burrow må glæde sig til at spille sammen med. Wide receiver Tyler Boyd spillede endnu en fænomenal kamp, og han har vikarieret fortrinligt for holdets mangeårige stjernereceiver A.J. Green. Green har kontraktudløb efter denne sæson, men har ytret ønske om at blive. Uanset om hans ønske bliver hørt eller ej, så er Tyler Boyd holdets nye førstereceiver, og han bliver Joe Burrows farligste våben.

– Nikolaj Sattrup

New York Jets – Pittsburgh Steelers (16-10)

Jets: At miste Robby Anderson vil gøre ondt på holdet
En af de positive udviklinger på Jets-holdet i anden halvdel af sæsonen har været den øgede involvering af receiver Robby Anderson. Den hurtige receiver lavede et spektakulært touchdown-catch mod Steelers og har i de fire uger forinden grebet for næsten 400 yards samlet. Han har virkelig bevist, at han kan være et af de bærende våben på angrebet, og det var højst besynderligt, at han ikke virkede til at være det i starten af sæsonen. Desværre for Jets har Anderson kontraktudløb efter sæsonen, og det bliver nok svært at holde på ham. Det bliver et stort slag for Jets, der kunne få svært ved at finde en afløser af samme kaliber.

Steelers: Diontae Johnson har et stort potentiale, når han får en QB
Jeg glæder mig af flere grunde meget til den tid, hvor Steelers igen har en nogenlunde kompetent quarterback. En af grundene er, at jeg glæder mig meget til at se Diontae Johnson med en quarterback, der kan kaste med stabil timing og præcision. Johnson har vist sig som en strålende ruteløber allerede, og han skaber rigtig meget separation til forsvarsspillerne på en stribe rutetyper, som kræver, at quarterbacken kan kaste med timing. Mod Jets viste han også, at han kan vinde dybt, og jeg mistænker, at Johnson kunne blive Steelers’ primære receiver med Ben Roethlisberger tilbage i 2020. Han har al det potentiale, Steelers kunne håbe på.

– Teis Joranger

Tennessee Titans – New Orleans Saints (28-38)

Titans: Tajae Sharpe med karrierens bedste kamp
En anden receiver stjal overskrifterne – mere om det senere – men Tajae Sharpe spillede en fremragende kamp og greb nærmest alt den velspillende Ryan Tannehill kastede i hans retning. Sharpe befandt sig i flere favorable situationer mod Saints’ cornerback Patrick Robinson, og han straffede den rutinerede forsvarsspiller ved at gribe to touchdowns og 55 yards med ham i opdækningen. Titans angreb har virkelig løftet sig med Tannehill ved roret, og det samme har Tajae Sharpes spil. Han bliver free agent efter denne sæson, så han topper på det helt rigtige tidspunkt. En stor præstation i næste uges afgørende kamp mod Houston Texans kan putte et ekstra nul på hans fremtidige kontrakt.

Saints: Michael Thomas er NFL’s bedste receiver. Punktum.
Det var ligegyldigt, hvem Titans fik til at dække Michael Thomas. Hverken Logan Ryan, LeShaun Sims, Jayon Brown eller nogen af Titans resterende bagkædespillere havde en chance mod Thomas, der med knivskarpe ruter blev fri gang på gang. 12 grebne bolde for 136 yards og et touchdown blev det til, og Thomas slog derved Marvin Harrisons 17 år gamle rekord for flest grebne bolde i en sæson. Harrison rekord lød på ufattelige 143 bolde, men Thomas er nu på 145 – med en kamp tilbage! Michael Thomas er måske ikke NFL’s største, hurtigste eller stærkeste receiver. Men hans fænomenale hænder og gode ruter gør ham til NFL’s bedste.

– Nikolaj Sattrup

Washington Redskins – New York Giants (35-41 – OT)

Redskins: Washington bør satse på Haskins som starter
Før han blev skadet og udgik af kampen, havde rookie Dwayne Haskins gang i sæsonens måske bedste kamp. Haskins nåede at ramme plet på hele 80 % af sine kast (12 ud af 15) for 133 yards og to touchdowns. Han havde en hård start på sæsonen, men han har langsomt fået mere og mere styr på angrebet, og har set lovende nok ud til, at Redskins bør satse på ham som starter næste år også.

Giants: Saquon Barkley har stillet uret tilbage til 2018
Det har været en sløj sæson for Saquon Barkley, siden han løb for i alt 227 yards i sæsonens første to uger. Han har været tydeligt hæmmet af skader samt dårligt spil af den offensive linje, og fra uge 3 og til og med uge 14 løb han blot for ét touchdown og kom ikke over 100 yards en eneste gang. I sidste uge kom der dog gang i Saquan igen, og i denne uge lignede han igen 2018-versionen af sig selv. Barkley stod for i alt 279 yards, forcerede adskilligere missede tacklinger og var umådeligt svær at håndtere.

-Nikolaj Sattrup

Denver Broncos – Detroit Lions (27-17)

Broncos: Dre’Mont Jones viste tænder som pass rusher
I fraværet af Derek Wolfe var der lidt ekstra snaps til årets tredjerundevalg, Dre’Mont Jones, og den defensive linjemand kvitterede med sin mest produktive kamp til dato. 22-årige Jones noterede sig 2,5 sacks, mens han yderligere to gange var inde og presse quarterbacken. Jones har i år vist sig rigtig fint frem som pass rusher, hvor det er blevet til 21 pressures i alt på lige over 200 snaps. Ifølge Pro Football Focus giver det en pass rush produktivitet, der er sjettebedst blandt indvendige defensive linjefolk blandt spillere med over 20% af deres holds snaps. Der mangler stadig meget i løbespillet for Jones, hvor han er lidt for svag, men pass rush-evnerne allerede i første sæson tegner godt for fremtiden.

Lions: Frank Ragnow har haft en god sæson
Det har været en noget tam afslutning på Lions’ sæson, og derfor er det måske heller ikke så interessant at kigge specifikt på kampen mod Broncos. I stedet vil jeg tage se lidt på center Frank Ragnow i et større perspektiv. Froholdts college-kammerat har efter min mening spillet en rigtig pæn sæson, der er stadig ting at arbejde på for den 23-årige linjemand, men overordnet har Ragnow været stærk, og det lover godt for fremtiden. Lions har potentialet til at få en god linje, hvis de kan sikre sig en kvalitetsguard på venstre guard og måske opgradere fra aldrende Ricky Wagner. 

– Teis Joranger

Los Angeles Chargers – Oakland Raiders (17-27)

Chargers: Derwin James har været sublim siden sit comeback
Det har ikke været til den store nytte i det overordnede billede, men en lille trøst på en skuffende sæson kan være, at Derwin James siden sit comeback for fire uger siden har været stærkt spillende. På seks kast i hans retning har han tilladt blot fire yards og har også bidraget med 5 pressures på blitzes. Mod Broncos havde han syv defensive stop, hvor hans tackling stoppede angrebet for færre yards, end de burde have fået, og han ligner stadig en stjerne på forsvaret. Lad os håbe, at 2020-sæsonen igen bliver hans chance for at funkle. 

Raiders: Zay Jones har intet vist i Raiders-trøjen
Tidligere på året smed Oakland Raiders et femterundevalg til Buffalo Bills for receiver Zay Jones. Det tidligere andenrundevalg havde skuffet i et par sæsoner i Buffalo, og efter næsten tre måneder i Oakland er fair at sige, at han også har skuffet der. I ni kampe for Raiders har han blot grebet for 126 yards uden et eneste touchdown, og han ligner bare ikke en mand, som kan få det til at fungere i NFL. Det virker efterhånden tvivlsomt, om han er på et 53 mands roster næste år, og det bliver i hvert fald næppe hos Oakland, som kan spare næsten halvanden million dollar ved at fritstille ham.

– Teis Joranger

Philadelphia Eagles – Dallas Cowboys (17-9)

Eagles: Miles Sanders er på vej til stjernestatus
Hvis du vil have en klasse-runningback, så skal du bare drafte fra Penn State. I 2018 tog Giants Saquon Barkley, og i år valgte Eagles Miles Sanders. Efter en lidt langsom start fra runningbacken har han været helt forrygende. I tre af de seneste fire kampe har Sanders passeret 100 scrimmage yards og i de seneste to har han præsteret henholdsvis 172 og 156 yards fra scrimmage. Og tallene er ekstra imponerende med tanke på, at Eagles har været hårdt skadesramt på angrebet og har måttet klare sig uden sin bedste offensive linjemand, Lane Johnson, og første-receiver Alshon Jeffery. Miles Sanders er eksplosiv, og så kan han både løbe og gribe. Han er en kommende runningback-stjerne.

Cowboys: Rædselsfuld coaching koster igen Cowboys, bye bye Garrett 
Jeg er glad på Cowboys’ vegne. Medmindre Eagles snubler mod Giants i sidste spillerunde og forærer slutspilsbillletten retur til Dallas, så er det slut for Jason Garrett. Cheftrænerens ni sæsoner i spidsen for America’s Team har ikke været en decideret fiasko, men tre slutspilsdeltagelser og to slutspilssejre er ikke acceptabelt for et franchise af Cowboys’ størrelse (læs: den dyreste sportsklub i verden). Og så kommer vi til coachingen. Garrett er bare ikke en dygtig nok coach og specielt ikke hvad angår de kampafgørende beslutninger. Hans konservative stil har kostet Cowboys mange gange, og det gjorde det også mod Eagles. Her puntede Dallas på 4th & 1 bagud med 11 i slutningen af tredje quarter, og derfor var man i fjerde quarter tvunget til at gå på den på 4th & 9 og 4th & 9. Det er bare ikke smart coaching, og derfor bør Cowboys-fans applaudere det meget sandsynlige farvel til Garrett.

– Alexander Paaske

Seattle Seahawks – Arizona Cardinals (13-27)

Seahawks: Jamarco Jones havde en lang dag på kontoret
Duane Brown var skadet for Seattle Seahawks, og det kunne i den grad mærkes. Mod ligaens måske bedste pass rusher i form af Chandler Jones blev backup Jamarco Jones revet rundt i manegen, og selvom Jamarco Jones ikke var skyld i den alle, så endte Chandler Jones med fire sacks i kampen. Duane Brown vil fortsat være ude i en to-tre uger, og det er essentielt for Seahawks, at Jamarco Jones løfter niveauet. Første chance for det bliver mod sin tidligere holdkammerat Nick Bosa i den afgørende NFC-duel i Sunday Night Football.

Cardinals: Jalen Thompson begynder at ligne noget
Inden vi kommer til Jalen Thompson, skal jeg lige have en kort kommentar ud af verden: Chandler Jones er insane. Nå, tid til at snakke lidt om Jalen Thompson, som Arizona Cardinals valgte i femte runde af suppleringsdraften i sommer. Det er sjældent, at spillere valgt i suppleringsdraften reelt bidrager i den første sæson, da de slutter sig til holdet relativt sent. Thompson har dog vist sig at være en undtagelse, og i de sidste par måneder har han bidt sig fast som starter på safety ved siden af Budda Baker. Her har Thompson gjort det ganske godt, og mod Seahawks havde han flere gode spil, og han ligner en starter på 2020-forsvaret.

– Teis Joranger

Chicago Bears – Kansas City Chiefs (3-26) 

Bears: Matt Nagy blev udmanøvreret af sin tidligere læremester
Matt Nagy arbejdede under Andy Reid i 10 år i både Philadelphia og Kansas City, inden han blev hyret som cheftræner i Chicago Bears. Der var mere end blot erfaringen til forskel, da Andy Reids Kansas City Chiefs smadrede Chicago Bears med 26-3. Det var særligt iøjnefaldende, at Matt Nagys angreb blev holdt til 258 yards, tre point og først spillede sig i nærheden af Chiefs’ målzone kort inden fjerde quarter. Nagy blev ganske enkelt udmanøvreret af sine tidligere læremester. Spørgsmålet er ikke, om der kommer ændringer i Chicago inden 2020-sæsonen; spørgsmålet er snarere, hvor mange ændringer der kommer i trup og trænerstab?

Chiefs: Damien Williams bliver en vigtig brik i slutspillet
Running back Damien Williams gjorde comeback mod Chicago Bears efter at have siddet ude med en ribbensskade siden den 11. spillerunde. I sit comeback præsterede Williams 92 offensive yards og et grebet touchdown. Damien Williams var oprindeligt udset en rolle som startende running back for Kansas City Chiefs, men det ændrede sig, da LeSean McCoy kom til efter at være blevet fritstillet af Buffalo Bills. Hvis Damien Williams kan fortsætte de fine takter fra opgøret mod Bears, bliver han en vigtig brik i slutspillet.  

– Nicholas Jørgensen

Minnesota Vikings – Green Bay Packers (10-23)

Vikings: Den offensive linje blev igen Vikings’ død
Det gjorde ondt helt ind i sjælen at se, hvor meget Vikings’ offensive linje blev trynet i denne her kamp. Kirk Cousins var konstant under et massivt pres, fordi beskyttelsen igen og igen faldt omkring ham. Packers’ fandt konstant vej ind til Cousins, og de blitzede endda kun én gang på Cousins 36 dropbacks. Alligevel noterede Green Bay sig for 17 pressures og fem sacks. De dominerede altså Vikings’ fem mand med kun fire mand. Det er fakta, som NFLmings lyseblå helte ikke kan se bort fra. Hvis Minnesotas offensive linje ikke løfter niveauet betragteligt til slutspillet, så bliver det en grim omgang. 

Packers: Za’Darius Smith er et f****** bæst
Da Packers gav edge rusher Za’Darius Smith en fireårig kontrakt til 66 millioner dollar i free agency, der tænkte flere, at det nok lige var i overkanten for en solid outside linebacker. Men Smith har vist sig som meget mere end bare en solid spiller. Han er et f****** bæst! Den tidligere Ravens-spiller har været en forrygende tilgang for Packers-forsvaret. Det så vi igen beviset på mandag nat, da Za’Darius ydmygede sin direkte oppasser gang på gang og noterede sig for 3,5 sacks og fem tackles for loss. Za’Darius Smith var så brutalt overlegen, at Cousins kommer til at have meget onde mareridt om ham. Smith er den nye forsvarsstjerne i Green Bay og en af de primære årsager til, at Packers nu har et forsvar, der kan gøre ondt på alle angreb. 

– Alexander Paaske

Skriv en kommentar