To undraftede rookie-quarterbacks imponerede i uge 13, mens der hos nogle af NFL’s førerhold er småting, som kunne bekymre inden de sidste fire kampe skal spilles. Her er en tanke til alle 32 holds præstation i 13. spillerunde.

Detroit Lions – Chicago Bears (20-24)

Lions: David Blough overraskede og spillede flot
Ikke mange havde regnet med, at den udraftede rookie fra Purdue skulle have meget at have sagt i opgøret mod det dygtige Bears-forsvar på Thanskgiving, men virkeligheden var en anden. På sin første completetion i en grundspilskamp i NFL, sendte den 24-årige quarterback bolden i hæderne på Kenny Golladay, der scorede touchdown fra 75 yards ude. Den uerfarne quarterback gjorde det rigtig godt, specielt med sin føling i lommen, hvor han flere gange lignede en veteranen, når han undgik passrushet. Træerne voksede ikke ind i himlen, men rookien havde chancen for at føre sit hold til sejr helt mod slutningen af kampen. Lions har sendt Jeff Driskel på injured reserve, så der bliver mere Blough i Detroit.

Bears: Anthony Miller på vej til et gennembrud
Det har været ret sløjt at være angrebsspiller for Chicago Bears i denne sæson, men der er bestemt våben at finde i The Windy City. Allen Robinson viste endnu engang sit talent frem, men en anden receiver havde den bedste dag for Bears. Anthony Miller havde en forrygende dag med ni grebne bolde for 140 yards. Det er endnu et hak op efter to solide kampe mod Giants og Rams. Miller blev valgt i anden runde af draften sidste år, og var udset en stor rolle i denne sæson. Det startede dog langsomt ud, men han har de seneste uger fundet formen trods uinspirerende quarterbackspil. Mitch Trubisky var dog varm mod løverne på Thanksgiving, og det gavnede den unge receiver.

– Jacob Graversen

Dallas Cowboys – Buffalo Bills (15-26)

Cowboys: Jourdan Lewis kunne ikke stoppe Cole Beasley
Cole Beasley fik i høj grad leveret en stor portion hævn mod sin gamle klub, og store dele kom på bekostning af Jourdan Lewis. Den normalt solide cornerback havde en dårlig torsdag eftermiddag. Beasley greb seks bolde for 110 yards og et touchdown mod Cowboys, og ifølge Pro Football Focus kom fire receptions, 74 yards og to første downs, når Lewis var i opdækning. I alt i opgøret mod Bills tillod Lewis otte grebne bolde (på ni kast imod ham) for i alt 132 yards og et touchdown. Ikke godt.

Bills: Den defensive linje lavede store spil
Buffalo Bills leverede en flot indsats i sejren over Dallas, men specielt holdets defensive linje gjorde sig positivt bemærket. Faktisk formåede de at lave nærmest alle former for store forsvarsspil. Rookie Ed Oliver havde to sacks og en forceret fumble, defensive end Trent Murphy stod for et sack og en forceret fumble, mens store Star Lotulelei hapsede den første interception i sin karriere. Ed Oliver var spået en stor rookiesæson, men starten har ikke været sublim. De seneste tre uger har han dog fem sacks og mere end en håndfuld defensive stops, mens Lotulelei har en interception og to forcerede fumbles de seneste tre uger.

– Jacob Graversen

New Orleans Saints – Atlanta Falcons (26-18)

Saints: Cornerback-problemerne fortsætter
I sidste uges ‘Tanker fra runden’ revsede vi P.J. Williams for en ufattelig ringe kamp, og i denne uge er turen så kommet til cornerback-kollegaen Eli Apple. Apple havde store problemer med at dække Falcons’ receiver Calvin Ridley, der greb alle bolde kastet i hans retning, mens Apple opdækkede ham. At det trods alt kun blev til tre grebne bolde for 36 yards skyldtes, at Eli Apple flere gange lavede pass interference, og han var slem til at tackle Ridley før bolden nåede frem og uden at kigge bagud for i det mindste at lade som om, at han forsøgte at kæmpe om bolden. De i alt tre flag gav Falcons tre første downs og 62 gratis yards, mens Apple allerede midt i første halvleg tvang Saints’ trænere til at ændre den defensive plan og sætte Marshon Lattimore til at dække Ridley.
Saints må klare sig året ud med Apple og P.J. Williams, men cornerback-dybde bør bestemt være et område, holdet addresserer i 2020-draften.

Falcons: Den offensive linje er et problem
Atlanta forsøgte at fixe den offensive linje i draften ved at drafte guard Chris Lindstrom og tackle Kaleb McGary. Den plan har ikke virket indtil videre. Lindstrom brækkede sin fod i uge et og McGary tillod hele tre sacks mod Saints. I alt blev Matt Ryan smidt i jorden ni gange, og Falcons har nu tilladt 45 sacks på 12 kampe. Presset er tydeligvis nået til Matt Ryan, der har problemer med at mærke presset og sende bolden afsted hurtigt.I holdets sidste meningsløse kampe bør de tage et grundigt kig på den offensive linje og vurdere, hvilke spillere de mener kan udvikle sig, og hvor der skal bruges ressourcer på forbedringer. 

– Nikolaj Sattrup

Pittsburgh Steelers – Cleveland Browns (20-13)

Steelers: Duck Hodges havde det nødvendige mod
Steelers’ undraftede quarterback Devlin “Duck” Hodges gjorde det langt hen ad vejen ganske godt mod Cleveland Browns. Ikke uventet er der en god portion mangler i hans spil, men på ét helt afgørende punkt er han langt foran quarterback-kollega Mason Rudolph, der blev bænket i sidste weekend. Dét punkt er mod, og det var lige dét, Steelers har brug for. Hodges har modet til at kaste bolden dybt og ind i områder, hvor der er en risiko, og han er ikke bange for konsekvenserne. Rudolph turde ikke trykke på aftrækkeren, og når han endelig gjorde, var det ofte for sent. Hodges mod og manglende tøven gav Steelers’ receivere chancen for at lave de store spil, der skulle til, og her var især James Washington stærkt spillende. Den type angreb, hvor Hodges fremtvinger en lille håndfuld store spil pr. kamp, er, hvad Steelers har brug for. Deres forsvar er så godt, at de ikke har brug for, at Hodges kan flytte bolden op og ned ad banen på alle drives. Bare han laver de store spil, som kan give en 4-5 scoringer, så har Steelers-forsvaret chancen for at klare resten.

Browns: Brug for to nye offensive tackles
Der er mange grunde til, at Browns med weekendens nederlag sandsynligvis ikke kommer i slutspillet. Et af dem er Freddie Kitchens, der har haft en stejl læringskurve som cheftræner, men på banen har især én position været mangelfuld talentmæssigt. Det drejer som om offensive tackle, hvor Browns hele sæsonen har haft svært ved at finde en gangbar konstellation. I søndagens kamp var det Justin McCray og Chris Hubbard, der havde store problemer med TJ Watt og Bud Dupree. Det er de ikke den første tackle-duo til have, men i denne sæson har det været et problem næsten uanset modstanden. Inden 2020-sæsonen bliver skudt i gang, er det afgørende for Browns, at de prøver at forbedre positionen, og hvis det er muligt ville det være ideelt med to nye startere.

– Teis Joranger

New York Giants – Green Bay Packers (13-31)

Giants: Daniel Jones er en turnover-maskine
Daniel Jones havde det ualmindeligt svært i snekampen mod Green Bay Packers. Førsterundevalget fra forårets draft ramte på 20 af 37 kast for 240 yards, et enkelt touchdowns og tre interceptions. Dermed udbyggede Jones sin ”føring” i én af ligaens mest negative kategorier: turnovers. Daniel Jones står nu noteret for 21 turnovers i 2019 i form af 11 interceptions og 10 fumbles. Til sammenligning havde Eli Manning 17 i fjor. Just saying…

Packers: Davante Adams er ved at finde formen
Aaron Rodgers’ suverænt farligste receiver er ved at finde formen, og det beviste han med endnu en flot præstation i weekenden. Her greb Davante Adams seks bolde for 64 yards og to touchdowns. Efter have siddet ude i fire spilleuger med en skadet tå har Adams genfundet fordums styrke, og han bliver ekstremt afgørende for Packers’ kommende slutspil og eventuelle succes.

Nicholas Jørgensen

Miami Dolphins – Philadelphia Eagles (37-31)

Dolphins: DaVante Parker er et bæst
Parker dominerede fuldstændig Eagles’ cornerbacks i denne kamp. Han havde flere store spil, hvor han lignede en stor mand, der spillede mod hjælpeløse børn. Parker greb to bolde for over 40 yards og havde også to touchdowns i kampen, og var en af de helt store grunde til, at Dolphins besejrede Eagles. DaVante Parker havde i alt 159 yards og syv grebne bolde. 

Eagles: Eagles fortsætter med at blive slået på trickspil
For tredje uge i træk blev Eagles udspillet på et trickspil. Denne gang et af de mere vanvittige i NFL-historen, hvor punteren kastede til kickeren for et touchdown på fjerde down. Herudover kunne forsvaret slet ikke stoppe Fitzpatrick i 2. halvleg. Her tillod Eagles hele fem touchdown-drives i træk. Fitzpatrick kastede for 365 yards og bliver ved og ved med at være en ond ånd for Philadelphia. Med et nederlag som dette fortjener Eagles ikke en playoff-plads. 

– Mikkel Nielsen

Jacksonville Jaguars – Tampa Bay Buccaneers (11-28)

Jaguars: Tom Coughlins sæde må brænde under ham
For under to år siden stod Jacksonville Jaguars i AFC-finalen med Blake Bortles som quarterback. Siden er det hurtigt gået ned ad bakke, og holdet har truffet en lang række tvivlsomme beslutninger siden. Først og fremmest af forlænge med Bortles inden sidste sæson, siden at lade en stribe dygtige forsvarsspillere gå uden erstatninger på samme niveau og senest inden sæsonen at give Nick Foles en kæmpekontrakt baseret på et par gode slutspilskampe. Efter endnu en ringe præstation løb tålmodigheden med Foles allerede op, og det får de facto general manager Tom Coughlin til at se meget skidt ud. Jaguars er nu et hold i opløsning med alvorlige mangler flere steder på holdet, og de hænger nu på en meget dyr kontrakt med Foles, som bliver meget vanskelig at komme ud af næste år. Tom Coughlin har ikke gjort det godt, at han bør ryge sammen med Doug Marrone, når sæsonen er ovre

Buccaneers: Devin White begynder at vise evnen til at lave store spil
Der er stadig masser af mangler og læringsøjeblikke for Devin White, men Buccaneers’ førsterundevalg er de seneste par uger begyndt at levere nogle af de store spil, som hans atletiske evner giver ham mulighed for at lave. I sidste uge mod Saints lavede han to sacks, og i denne uge stod han for en interception og yderligere et kast slået ned. Der er stadig mange ting at arbejde på, men det ligner en positiv afslutninger på sæsonen, hvor potentialet virkelig bliver fremhævet.

– Teis Joranger

Indianapolis Colts – Tennessee Titans (17-31)

Indianapolis Colts: Løbeforsvaret svigtede en sjælden gang
Det var på forhånd givet, at Colts skulle begrænse Derrick Henrys produktion, hvis de skulle besejre divisionsrivalerne fra Tennessee. Det lykkedes aldrig og i stedet leverede Henry 149 løbede yards. Forinden havde Colts’ forsvar ikke tilladt mere end 100 løbede yards fra én spiller i 29 kampe i træk, hvilket var den næst længste aktive stime i NFL – kun overgået af New Orleans Saints (33 kampe i træk). 

Titans: Den offensive linje kunne ikke beskytte Tannehill
Tennessee Titans tog ganske vist en flot og livsvigtig sejr på udebane mod Indianapolis Colts, men det skyldtes ikke holdets offensive linje, som havde ualmindeligt svært ved at beskytte Ryan Tannehill. Colts’ forsvar leverede seks sacks og ni hits på Tannehill, og det var især de kreative blitzes, som udfordrede Titans’ offensive linje.

– Nicholas Jørgensen

Cincinnati Bengals – New York Jets (22-6)

Bengals: Receiver-gruppen er årets lyspunkt
Victory! Endelig en sejr til Cincinnati Bengals, der dermed undgår den frygtede 0-16 sæson. Med Andy Dalton tilbage ved roret på angrebet var der meget mere bid i offensiven, og det virkede også til, at Bengals’ receivere satte pris på den mere erfarne Dalton fremfor rookie Ryan Finley. Netop Bengals’ receivere viste igen gode takter, og jeg synes uden tvivl, at den positionsgruppe har været årets lyspunkt for Bengals. Tyler Boyd er stadig en rigtig dygtig slotreceiver, men den unge Auden Tate viser gang på gang, at han hører til på et NFL-angreb. Hans størrelse og evne til at finde bolden på dens højeste punkt gør ham til en god fysisk receiver at have på angrebet. Nu får holdet lynhurtige John Ross tilbage til den kommende kamp og med de tre og måske A.J. Green har Bengals en lovende og solid receiver-gruppe, der vil tillade dem at kigge mod andre svagheder, når der skal investeres penge og draftvalg.

Jets: Pass rushet mangler meget
Cincinnati Bengals har en af ligaens dårligste offensive linjer, men det var slet ikke til at se mod New York Jets i søndagens opgør. Andy Dalton havde masser af tid og kun ni gange fik Jets lagt pres på ham. Det er simpelthen ikke godt nok, og det skal blive bedre, hvis man har forhåbninger om at forbedre forsvaret i 2020. Quinnen Williams udvikler sig forhåbentligt, så han kan være en indvendig trussel, men der skal nye kræfter til, der kan true fra kanten af den defensive linje. Jets’ primære EDGEs lige nu er Jordan Jenkins og Terrell Basham. Det er bare ikke godt nok. Den nye general manager Joe Douglas bør sætte hårdt ind her i off season.

– Teis Joranger

Carolina Panthers – Washington Redskins (21-29)

Panthers: Skrækkelig præstation fra den offensive linje
Kyle Allen blev nedlagt hele syv gange af Redskins’ forsvar, og Panthers-quarterbacken fik ikke meget hjælp fra sin offensive linje i kampen. De kunne slet ikke stoppe Redskins’ pass rushere Jonathan Allen, Matt Ioannidis og Nate Orchard, og især på indersiden havde Daryl Williams og Matt Paradis problemer. I alt tillod den offensive linje hele 22 pressures ifølge ProFootballFocus. 

Redskins: Derrius Guice viser, hvad der er i vente
Velkommen til NFL, Derrius Guice! Runningbacken, som Redskins valgte i anden runde af NFL-draften i 2018, har døjet med skader i hele sin karriere, men søndagens kamp var noget af en breakout-kamp fra runningbacken. Det var blot hans fjerde NFL-kamp, og han løb imponerende 129 yards og to touchdowns på kun 10 løb. Den produktivitet fortsætter han ikke, men hvis den offensive linje kan præstere og åbne huller, som de gjorde mod Panthers, kan Derrius Guice levere mange flere store spil for Redskins i de kommende år. 

– Victor Risager

Baltimore Ravens – San Francisco 49ers (20-17)

Ravens: Båden sejler problemfrit videre med Patrick Mekari
Da center Matt Skura blev skadet for mod Los Angeles Rams for en uge siden, var der bekymring hos Ravens-fansene. Bliver den offensive linje nu mere usikker, når den ikke har de foretrukne fem? Svaret er umiddelbart nej. Patrick Mekari kom ind i kampen mod Rams og gjorde det godt på 61 snaps. Mod 49ers’ fantastiske defensive linje fortsatte han det gode spil i sin første start. Han tillod ikke et eneste pressure, og hans blokeringer i løbespillet var solide. Hvis Ravens’ angreb falder i niveau i den sidste måned af grundspillet, så er det næppe pga. Skuras skade.

49ers: Fred Warner viste igen klasse i opdækningen
Der er så mange stjerner på det her 49ers-forsvar, men en af dem, vi ikke har fået sat fokus på endnu, er linebacker Fred Warner. Han er essensen af en fænomenal moderne linebacker. Han er ikke den største og kan have problemer mod løbet, men mod kastet er han blandt ligaens absolut bedste. Hans fornemmelse for ruterne omkring ham er fænomenal, og mod Ravens viste han for anden uge i træk sin høje værdi. I kampen havde han to kast slået ned, og se bare det spil herunder. Her dækker han lynhurtige Marquise Brown op en mod en. Det er maks fem linebackere i ligaen, som laver det spil mod en spiller med Browns fart. Fantastisk.


– Jacob Graversen

Arizona Cardinals – Los Angeles Rams (7-34) 

Cardinals: Kasteforsvaret er ikke-eksisterende
Jared Goff havde en forrygende dag på kontoret, da han flåede Arizona Cardinals’ kasteforsvar i tusinde stykker med 424 kastede yards og to touchdowns. Det er imidlertid ikke noget nyt for Cardinals’ secondary, der har tilladt minimum 300 kastede yards seks af de seneste syv kampe. Desuden rangerer enheden som ligaens dårligste med færrest interceptions og flest tilladte kastede yards i 2019. Kasteforsvaret er vitterligt ikkeeksisterende. 

Rams: Forsvaret ydmygede Kyler Murray og Kliff Kingsbury
I 12. spillerunde blev Los Angeles Rams’ forsvar ydmyget af Lamar Jackson og Ravens’ hårdtslående angreb. I søndags gav enheden svar på tiltale, og leverede en dominerende indsats mod Arizona Cardinals. Kyler Murray blev sacket seks gange (af seks forskellige spillere) og Cardinals’ angreb blev holdt scoringsløst på dets første ni angrebsserier. Det er femte gang i 2019, at Rams’ forsvar holder sine modstandere til mindre end 10 point.

– Nicholas Jørgensen

Denver Broncos – Los Angeles Chargers (23-20)

Broncos: Derek Wolfes skade bliver et stort tab
Broncos led et stort slag i fjerde quarter af sejren over Chargers, da den defensive linjemand Derek Wolfe måtte udgå med en skulderskade. Den holder ham angiveligt ude resten af sæsonen, og det er skidt nyt. Wolfe havde nemlig gang i sin måske bedste sæson, og han slog sin egen rekord for sacks i en sæson, da han noterede sig for sit syvende søndag. Imod Chargers var han nok engang forrygende, da han konstant var en faktor på Broncos’ defensive linje. Han havde desuden to sacks og fire såkaldte defensive stops ifølge ProFootballFocus – og det gjorde han med Von Miller skadet. 

Chargers: Mike Williams er en playmaker
Efter en svær rookiesæson, hvor han ikke spillede, fik Mike Williams et gennembrud i 2018, og i år har han taget endnu et skridt op. Williams har udviklet sig til en stor playmaker på Chargers’ angreb, og det viste han med et par store spil i søndagens kamp, hvor han greb fem bolde for 117 yards. Heriblandt var især et flot spil i slutminutterne, hvor han greb en flot bold for at konvertere en fjerde down, og det resulterede efterfølgende i et udlignende field goal. Utroligt nok har Mike Williams ikke grebet et touchdown i denne sæson, men det må være et spørgsmål om tid, før det sker. 

Victor Risager

Kansas City Chiefs – Oakland Raiders (40-9)

Chiefs: Kansas’ forsvar trender opad
Måske behøver Kansas City Chiefs’ kampplan ikke altid gå ud på, at Patrick Mahomes skal smadre 40 points på tavlen. Det var godt nok præcist, hvad han gjorde i denne kampe, men mindre kunne også have gjort det. Chiefs’ forsvar har de sidste par uger spillet udmærket, og Chris Jones ser endelig rask ud. Han havde et sack og skar sig igennem den offensive linje adskillige gange. Forsvaret har længe været Chiefs helt store svaghed, men hvis enheden kan snige sig op på bare middelmådigt niveau, kan Chiefs blive rigtig farlige i januar.

Raiders: Derek Carrs problemer på Arrowhead fortsætter
Derek Carr har seks gange i sin karriere spillet på Chiefs’ hjemmebane, og ingen af kampene har han vundet eller spillet godt i. Om det var larmen eller presset (Raiders kunne have taget føringen i divisionen med en sejr) er ikke til at vide, men Carr fandt aldrig en rytme og kastede to grimme interceptions, hvoraf den ene blev returneret til Oaklands endzone. Sammen med et par special teams-fejl var Carr den store årsag til, at Chiefs kørte Raiders midt over, på en dag hvor Raiders’ forsvar spillede bedre end resultatet indikerer.

Nikolaj Sattrup

Houston Texans – New England Patriots (28-22)

Texans: Jacob Martin viser tænder som pass rusher
I den trade, der sendte Jadeveon Clowney til Seattle Seahawks, var en af de “ubetydelige” brikker, som Texans modtog, pass rusher Jacob Martin. Efter J.J. Watts skade har netop Martin fået en større rolle, og han er langsomt begyndt at vise tænder som pass rusher. Mod Patriots gav han Patriots’ højre tackle Marcus Cannon store problemer hele aftenen, og i alt nåede han to sacks og tre hurries på Tom Brady. Det kommer ovenpå en uge 12 kamp mod Colts’ gode offensive linje, hvor han lavede yderligere et sack og fire hurries. Den lille og hurtige pass rusher har virkelig løftet sit spil, og det kan vise sig at være guld værd for Texans, der prøver at sikre sig AFC South og dermed en slutspilsbillet. 

Patriots: Kan forsvaret holde niveauet, hvis deres blitzes er ved at blive læst?
Der er ingen tvivl om, at New England Patriots har et af ligaens bedste forsvar, men de sidste par uger, har det været lidt mindre potent end tidligt i sæsonen. Det hænger også sammen med, at modstanden har været væsentligt bedre, men Patriots har været meget afhængige af deres blitzes for at få pres på quarterbacks i år, og de virker bare ikke så effektive som tidligere. Hvis ikke Dont’a Hightower, Jamie Collins og Kyle Van Noy kan komme igennem med pres, så kan jeg godt stille spørgsmålstegn ved den defensive linjes evne til at vinde som pass rushere. Og hvis pass rushet køler af, så bliver det pludseligt sværere at dække op ned ad banen. Det er værd at holde øje med, om holdene er ved at have læst nogle af Patriots’ blitz-pakker, eller om Belichick har flere esser i ærmet. 

– Teis Joranger

Seattle Seahawks – Minnesota Vikings (37-30)

Seahawks: Der er noget galt med Tyler Lockett
Seahawks vandt og er nu 10-2 og på førstepladsen i NFC West. Men der er lidt skår i glæden. Wide receiver Tyler Lockett har ikke været sig selv i de seneste uger, siden han pådrog sig et slag imod 49ers. I sidste uge greb han kun én bold imod Eagles, og imod Vikings blev det slet ikke til en greben bold. DK Metcalf og David Moore sørgede for nogle store spil mod Vikings, men kasteangrebet havde det ikke nemt, og Seahawks og Russell Wilson har brug for snart at få en frisk Tyler Lockett tilbage.   

Vikings: Den defensive linje gjorde intet væsen af sig
Flere havde påpeget opgøret mellem Seahawks’ offensive linje og Vikings’ defensive linje som et sted, hvor Vikings havde en fordel. Sådan gik det dog langt fra. Vikings’ pass rushere Danielle Hunter og Everson Griffen fik stort set ikke lagt pres på Russel Wilson, og den defensive linje havde store problemer mod at stoppe Chris Carson og Rashaad Penny i løbespillet. 

– Victor Risager