I slutspillet er alle spillere lige. Alle får den samme løn, og ingen er større stjerner end andre. Sådan da.

Søndag d. 12. februar afsluttes 2022-sæsonen på State Farm Stadium i Phoenix-forstaden Glendale midt i Arizonas golde ørken. Og selvom der sjældent er nedbør på de kanter, så kommer det til at regne med cool cash på spillerne.

Kansas City Chiefs og Philadelphia Eagles mødes i Super Bowl LVII, hvor de skal afgøre, hvem der vinder mesterskabet, og også hvem af Kelce-brødrene, der får håneretten.

I forbindelse med Super Bowl skal de sidste NFL-lønninger uddeles for året, og her foregår det noget anderledes end i grundspillet.

Set ud fra et lønmæssigt perspektiv er slutspillet nemlig lidt en interessant størrelse. Her er det NFL, der aflønner spillerne, og ikke klubberne.

I de 17 kampe og 18 spilleuger i grundspillet, er det spillerenes kontrakt med klubben, der afgør hvad han får i løn. Et simpelt eksempel. En spiller har en årsløn på 18 millioner dollars, så får han 1 million dollars om ugen i de 18 uger grundspillet står på.

Men så snart slutspillet går i gang, er det en helt anden historie.

De 55 spillere på de 14 hold i slutspillet får det samme i løn, uanset om du kun lige er udtaget til kampen eller du er holdets største stjerne. Og det er NFL og ikke din normale arbejdsgiver, der aflønner dig.

Sådan ser lønningerne ud for spillerne i playoffs:

Du spiller i Wild Card kampen som divisionsvinder: $46.500
Du spiller i Wild Card kampen som wild card hold: $46.500

Du spiller i Divisional Playoff kampen (kvartfinale): $46.500 (uanset udfald)

Du spiller i NFC eller AFC finalen (semifinale): $69.000 (uanset udfald)

Du vinder Super Bowl LVI: $157.000
Du taber Super Bowl LVI: $82.000

For at opnå den maksimale indtjening, skal man spille på et hold, der har vundet sin division i grundspillet, som ikke er første-seed og ende som Super Bowl mester. Det vil i alt give en check på $365.500 eller lige over 2,5 millioner danske kroner.

Det er den løn spillerne får af NFL, men dertil kommer bonusser som spillerne har i deres individuelle kontrakter, og her er der naturligvis kæmpe forskel på, om man er marginalspiller eller superstjerne.

F.eks. har Patrick Mahomes klausuler indbygget i sin kontrakt, der giver ham over en 1,25 millioner dollars, bare for at nå Super Bowl og yderligere 1,25 millioner, hvis han bliver kampens MVP – i alt altså op til 2,5 millioner dollars eller over seks gange så meget, som de peanuts han tjener på de tre kampe i slutspillet.

Super Bowl LVII
Det er som bekendt Kansas City Chiefs og Philadelphia Eagles, der mødes i Super Bowl LVII, og de er i præcis samme båd.

Begge hold kom ind som 1. seeds, sad over i wild card-runden, og vandt divisions-runden og hhv. AFC og NFC finalen.

Alle spillerne har indtil videre tjent nøjagtig 115.500 dollars, og dertil kan de så lægge enten 157.000 yderligere eller 82.000 dollars, alt afhængig om de taber eller vinder.

Så meget tjener spillerne i Super Bowl LVII

Kansas City ChiefsPhiladelphia Eagles
Vinder Super Bowl LVII$272.500 (1,9 mio. kr) $272.500 (1,9 mio. kr)
Taber Super Bowl LVII$197.500 (1,35 mio. kr.)$197.500 (1,35 mio. kr.)

For de store stjerner er det “lidt” ligegyldigt, men for rookien, andenårsspilleren eller en billig free agent med en løn på omkring 6-700.000 dollars, er det en anseelig ekstra indtægt. Og vel at mærke ikke løn, der influerer på lønloftet, hverken for spillerne eller klubberne.

Dertil kommer som nævnt diverse individuelle bonusser, plus en Super Bowl ring til vinderne, en bil til kampens MVP, og andre sjove ekstra indtægter i form af kommende tv-reklamer, produkt-ambassadør, influencer-penge mm.