Vild dansk football-nyhed. Hjalte Froholdt er lige nu rangeret blandt de allerbedste spillere, der går ind i deres sidste år på college.

Når college-sæsonen 2018 skydes i gang, er det med garanti den sidste for Hjalte Froholdt. Og gør han det godt, kan knægten fra Svendborg formentlig kalde sig NFL-spiller i 2019.

Det er måske nok at tage glæderne lidt på forskud, men den 21-årige dansker er af den amerikanske TV-station CBS blevet rangeret som den 23. bedste collegespiller blandt spillere, der har valgt at tage et ekstra år i college.

De allerstørste talenter forlader typisk college ét år før tid for at blive NFL-spillere, så som f.eks. 2017-draftens nr. 1 defensive end Myles Garrett, Saints runningback Alvin Kamara og Eagles defensive end Derek Barnett.

De spillere, der vender tilbage til college det sidste år, gør det enten for at få lidt mere hår på brystet, eller fordi de vurderer, at deres chancer for at blive draftet højt året efter er bedre.

Hjalte Froholdt har valgt det sidste og er altså med på listen, som CBS har lavet, over de allerbedste spillere, der tager deres sidste år i college.

Hans historie ligner meget Andreas Knappes. Begge kom til USA  som defensive linjespillere, og begge er blevet konverteret med stor succes til den offensive linje. Men hvor Knappe kom til USA i en sen alder, så har Froholdt været gennem det amerikanske system siden han var 17 år gammel.

Mens Knappe spiller tackle, så er Froholdt guard, og CBS er overbevist om, at knægten fra Svendborg går en stor sæson i møde og skriver følgende om ham:

“Nr. 23. Hjalte Froholdt, OL, Arkansas: Bret Bielema’s sidste sæson som træner for Arkansas’ indeholdt ikke mange lyspunkter, men The Hogs (slang for Razorbacks, red) havde et par hårde fyre på den offensive linje. I den kommende sæson er det Froholdts linje. Han er en af de bedste run-blockere i hele USA”

Froholdt kom til Arkansas Razorbacks i 2015 som defensive lineman fra Bradenton (Florida) IMG Academy og har startet alle 25 kampe siden, han flyttede over på den offensive linje. Han spillede 388 snaps for Razorbacks sidste sæson og tillod ikke et eneste sack.

Han er allerede nomineret til diverse priser og har været nævnt i sammenhæng med de allerstørste college awards så som Outland Trophy (bedste indvendige lineman, Guard eller Center). Han har også været på et hav af udvalgte hold, blandt andet førsteholdet i hele SEC-konferencen hos Pro Football Focus.

Gul Kluds podcast Det Ovale Kontor mødte Hjalte Froholdt, da han var hjemme til jul, og det kom der en absolut fremragende podcast ud af. Hør om livet som collegespiller, om at sige nej til Nick Saban og Alabama, om venskabet med Andreas Knappe og meget mere i DOK special med Hjalte Froholdt.