Gul Klud har sat sig for at skabe en introduktion til de fans, som synes, at NFL-kampene kan blive en smule uoverskuelige – og dermed skabe en smule mere indblik i sporten.
Derfor vil jeg ugentligt introducere læserne til et aspekt af sporten, som måske ikke er så lige til.

I en anden NFL 101 har vi kigget på, hvordan forsvaret stressede quarterbacken når de blitzede – altså sender mere end 4 spillere efter quarterbacken.
I dag skal vi kigge mere specifikt på de enkelte spillere, og hvilke værktøjer, som de har til rådighed, når de sætter efter quarterbacken. Det er blevet tid til at se nærmere på en række pass rush moves.

Alle spillere på forsvaret kan på forskellige måder sendes efter quarterbacken. Nogle af de mere kreative defensive koordinatorer forsøger at forvirrer modstanderens angreb ved enten at se sende en safety eller en cornerback afsted, selvom deres spidskompetencer ligger i opdækningen.
Det er typisk de forreste 7, som presser quarterbacken, hvor specielt spillerne på ydersiden (outside linebackers OLB og defensive ends DE) er dygtige.

Da OLBs og DEs er mindre i størrelse end de offensive tackles, som de stiller op overfor, har forsvarsspillerne i stedet udviklet en række tricks, som kan snyde tackles eller få dem ud af balance.

Bull Rush

Det mest simple er at bull rushe. Når en forsvarsspiller bull rusher, så forsøger han at løbe igennem den offensive linjemand. Dette gøres ved at placere begge hænder på den offensive linjemands skulderbeskyttelse og derfra skubbe ham ind mod quarterbacken. Gøres det ordentligt, mister den offensive linjemand balancen og sit momentum og det er derfor forsvarsspilleren, som har kontrollen.

Speed rush

Man kan ikke bull rushe hver gang. På et eller andet tidspunkt regner linjemanden tricket ud, og da han er større end forsvarsspilleren (og det er de 9 ud af 10 gange) så kompenserer han bare med sin råstyrke. Når pass rushet skal gøres en smule mere uforudsigeligt, så kan pass rusheren bruge sin hurtighed.
Forsvarsspilleren skal hurtigt op i fart og uden om den offensive linjemand.

Swim/rip move

Hvis ikke man har farten til at komme hele vejen uden om linjemanden, er der to gode teknikker, som ofte bruges, hvis linjemanden er ved at få fat i forsvarsspilleren.

Det ene move forsøger at fjerne linjemanden ved at ”rippe” igennem linjemandens hænder. Et rip minder mest om en uppercut, som slår linjemandens hænder væk, og giver en fri passage til at komme ind til quarterbacken.
Swim move minder om et svømmetag, hvor forsvarsspilleren får sin inderste arm over linjemandens hænder, og dermed undgår at blive blokeret.

Videoen nedenunder viser et “chop-rip”, hvor linjemandens arme bliver slået ned med et chop. Efterfølgende bruger han et rip move.

Grab move

Et andet effektivt våben er at gribe fast med den inderste arm i linjemandens inderste arm og trække ham væk fra bolden. Gjort effektivt, mister linjemanden balancen, og forsvarsspilleren kan dermed bruge sin uppercut med den yderste arm, til at rykke inden om linjemanden.

Spin move

Spin moves kendes også fra basketball eller håndbold, hvor spilleren ruller rundt om blokeringen, og dermed skaber en fri bane for sig selv. I NFL er det også tilladt at bruge den yderste arms momentum og skubbe sig fra linjemanden, ved at mase den ind i ryggen.

Der findes sikkert en masse andre afarter af disse moves, men disse er de mest almindelige og mest anvendte moves til at komme forbi quarterbacken. Afhængig af forsvarsspillerens kvalitet og størrelse vil de foretrække forskellige moves. Er det en større defensive end fra et 3-4 forsvar, vil han måske bruge et bull rush move oftere, mens en mindre og hurtig outside linebacker er mere tilbøjelig til at speed rushe.