Nu nærmer vi os afslutningen på sæsonen og derfor giver det mening at kigge på, hvilke priser, som bliver uddelt inden Super Bowl og hvem der fortjener dem.

Den 9. februar er der hele 18 punkter på programmet, når NFL afholder deres årlige NFL Honors awardshow. Her skal findes alt fra årets spiller, til årets fejring, til årets fan. De vigtigste priser er:

MVP – Most Valuable Player
OPOY – Offensive Player of the Year
DPOY – Defensive Player of the Year
OROY – Offensive Rookie of the Year
DROY – Defensive Rookie of the Year
CPOY – Comeback Player of the Year
COY – Coach of the Year
Sportsmanship award
MOTY – Walter Payton Man of the Year

MVP

Den vigtigste af titlerne er ligaens mest værdifulde spiller (MVP). Titlen er historisk set gået til quarterbacks og running backs. Titlen er to gange givet til en defensiv spiller (Defensive Tackle, Allan Page, Minnesota Vikings 1971 og Linebacker, Lawrence Taylor, New York Giants 1986), mens en kicker vandt prisen i strejkesæsonen i 1982 (Mark Moseley, Washington (dengang) Redskins).

MVP er svær at definere. Hvornår er en spiller den ”bedste”? Er det baseret på stats? Og skal man i så fald ikke tage højde for, at holdet måske har spillet mod nemmere modstandere?

Er det vigtigt, om holdet har klaret sig godt? Der findes flere eksempler på spillere, som har spillet en fantastisk sæson, men på et hold der ikke nåede i playoffs. Har han så været vigtig nok? Eller god nok?

Sandheden er nok, at det i sidste ende er subjektivt. Der findes ingen objektive kriterier, som man kan vurdere en MVP ud fra.
I år er der meget lidt tvivl om, at Chiefs quarterback Patrick Mahomes løber med titlen, men en spiller som Joe Burrow kunne også have været en kandidat.

Offensive Player of the Year

Samtidig med, at ligaen skal finde den vigtigste spiller, skal man også finde årets bedste offensive (OPOY) og defensive spiller (DPOY).
Ligesom at MVP titlen er domineret af quarterbacks og runningbacks, er også OPOY domineret af disse positioner.

Faktisk er titlen kun vundet fire gange af en wide receiver (Jerry Rice San Francisco 49ers 1987 og 1993, Michael Thomas 2019 og Cooper Kupp i 2021), men med mere fokus på kasteangrebet bliver dygtige receivere også vigtigere for et angrebs succes, så vi kan se flere i fremtiden.

I modsætning til MVP titlen, er OPOY bestemt primært ud fra offensiv produktion. I 2021 vandt Cooper Kupp, efter en vanvittig sæson hvor han næsten nåede 2.000 yards.

I år ser det igen ud til, at titlen går til en receiver. Vikings Justin Jefferson er et ualmindeligt godt bud på en vinder, men man skal ikke udelukke Raiders runningback Josh Jacobs.

Defensive Player of the Year

Titlen som den bedste defensive spiller (DPOY) bliver også primært uddelt efter produktivitet. Og der er i år tre spillere, der har været mere produktive end resten af feltet.

En af favoritterne er 49ers defensive end Nick Bosa som har haft et fantastisk år på vestkysten. lillebror-Bosa lavede i år 18,5 sacks hvilket er tre mere end sidste år.

Men han får skarp konkurrence af Micah Parsons fra Dallas Cowboys, som også har haft en fantastisk sæson. Parsons har lavet færre sacks end Bosa, men har oftere været i nærheden af modstanderens quarterback. Han er således den spiller, som har genereret flest pres på modstanderen.

Og sidst men bestemt ikke mindst. Kæmpemanden fra Kansas City, Chris Jones, der lavede 15,5 sacks i grundspillet.

Offensive Rookie of the Year

New York Jets ramte guld, da de snuppede Garrett Wilson med tiendevalget i sidste års draft. Han har været fænomenal igennem hele sæsonen og er en kommende stjerne for holdet fra New Jersey.

Også Seahawks kan være stolte af sidste års draft. Her valgte de Kenneth Walker i anden runde, og han har med sine 1.050 yards og ni touchdowns været en vigtig offensiv brik bag Geno Smith.

Begge er stærke kandidater til at vinde.

Defensive Rookie of the Year

Som om det ikke var nok, at Jets ramte plet med deres tiendevalg, så valgte de cornerback Sauce Gardner med fjerdevalget. Han har været ligaens ubestridte defensive konge blandt førsteårsspillere, og det ville være snyd og humbug, hvis han ikke vandt titlen.

Udover Sauce har også Lions defensive end Aidan Hutchinson haft en flot sæson, og så er Seahawks cornerback Tariq Woolen kommet ud af ingenting. Begge har også et fint kandidatur.

Comeback Player of the Year

Når de flotteste præstationer er fundet, er der også plads til at finde årets Comeback player of the year.
Denne pris gives til en spiller, som har klaret sig igennem modgang, både i form af skader eller mindre gode præstationer året før.
Sidste år gik prisen til Joe Burrow, der ledte Bengals til Super Bowl efter en forfærdelig knæskade.

I år er der heller ikke meget tvivl om denne titel. Christian McCaffrey har kun spillet ti kampe i de seneste to sæsoner grundet skader. Men i denne sæson har han spillet samtlige kampe, og han har været en vigtig brik i det 49ers-angreb, som er kommet helt til NFC-finalen.

Coach of the Year

Der er flere dygtige cheftrænere, som alle fortjener at blive nævnt i forbindelse med denne pris. Mest nævneværdigt må være Kyle Shanahan, som har måtte starte forfra hele to gange, da først Trey Lance og siden Jimmy Garoppolo udgik med skader.

Men 49ers har formået at skabe et angreb, som har fungeret med Brock “who” Purdy ved roret (indtil han også måtte udgå), og derfor er Shanahan en af favoritterne til titlen.

I NFC East har Nick Sirianni hos Eagles og Brian Daboll hos Giants overgået alle forventninger, og fået deres hold meget længere, end nogen havde troet før sæsonen.

Inden sæsonen var der snak om, at Eagles havde Hurts på prøve i år, men der kan ikke være nogen tvivl om, at både han og Sirianni er fremtiden for det hold.

Hos Giants fik Daboll det bedste ud af Daniel Jones og et receiverkorps, der bestod af no-names, og holdet endte med at komme i slutspillet.

Sportsmanship award

En meget ny titel er Sportsmanship award– bedre kendt som Art Rooney award – som indtil videre kun er uddelt 7 gange.

Prisen gives til den spiller, som har gjort den største indsats for fair play, har udvist respekt for modstanderen og den største sportsånd.
Hvert hold nominerer en spiller fra eget hold og stemmer så efterfølgende på en af de 31 andre nominerede.

Vinderen får, udover æren, tildelt 25.000 dollars, som de kan bruges hos en velgørende organisation efter eget valg. Sidste år vandt Patriots Matthew Slater titlen.

Man of the Year

En lidt ældre pris er Walter Payton Man of The Year award, som gives for en ektraordinær præstation på banen, men i mindst lige så høj grad uden for banen.

Den gives til spillere, som har været ekstra synlige i forbindelse med velgørenhed og frivilligt arbejde. Ligesom med Art Rooney prisen, gives også 25.000 dollars, som kan bruges hos en velgørende organisation efter eget valg.

Sidste år vandt den nu pensionerede offensive tackle Andrew Whitworth, som kunne slutte karrieren med en Super Bowl for Rams og titlen som Man of the year.

Resten af priserne

Udover ovennævnte priser skal der også indlemmes nye medlemmer i Hall of Fame. Her er vi kommet til finalisterne, som du kan se her.

Derudover skal følgende priser også uddeles:

Best Moment of the Year

FedEx Air & Ground Players of the Year

Salute to Service Award

Celly of the Year (bedste fejring)

NFL Fan of the Year

Deacon Jones Sack Leader Award (den går til Nick Bosa)

AP Assistant Coach of the Year

Se alle de nominerede til de store awards her.