Mens NFL er nået til konferencefinalerne, er college-sæsonen ved at nå sin afslutning. I nat dansk tid spilles finalen mellem LSU og Clemson, og kampen byder på to super talentfulde hold spækket med morgendagens NFL-stjerner.

Mens NFL har tre kampe tilbage af sæsonen, så er college-sæsonen nået til kulmationen på 2019-sæsonen. Natten til tirsdag spilles den årlige college-finale, og det bliver et brag af en kamp mellem Louisiana State University (LSU) og Clemson University. Her får du en optakt til kampen, der indholder et hav af morgendagens stjerner. I bunden finder du fokus på nogle af kampens største profiler.

Det praktiske

Stadion:
Mercedes Benz Superdome, New Orleans
Kampstart: Kl. 02.00 tirsdag morgen dansk tid
Se kampen: Kampen bliver ikke vist på dansk TV, men du kan prøve en 7 dages gratis periode med ESPN Player. Ellers vil kampen sandsynligvis ligge på Youtube i løbet af ugen.

Holdenes vej til finalen

De to finalehold er som sagt Clemson University og Louisiana State University, hvor sidstnævnte er så heldige, at finalen i år bliver afholdt kun en times kørsel fra deres hjemby Baton Rouge, Louisiana. Clemson skal på en lidt længere tur fra South Carolina, hvor de har hjemstavn. Begge hold har været helt og aldeles suveræne i år, og ingen af dem har tabt en kamp endnu.

Clemson University hører hjemme i Atlantic Coast Conference (ACC), hvor de er klart det bedste hold. Derfor badede de også igennem de 13 grundspilskampe, og de første par måneder af sæsonen lignede det et hold, der bare gik i søvne gennem sæsonen. Som sæsonen skred frem virkede holdet dog til at vågne mere og mere op, og sejrene blev mere og mere suveræne. Deres grundspil sluttede med en suveræn 62-17 sejr over Virginia, der var det næstbedste hold i ACC.

LSU har derimod mødt væsentligt mere modstand på deres vej i grundspillet. De hører nemlig til i Southeastern Conference (SEC), som er den klart stærkeste konference, hvor andre tophold som Alabama, Georgia, Auburn og Florida også spiller. LSU var derfor ude i nogle spændende kampe mod især Auburn og Alabama, og kampen mod sidstnævnte var årets kamp i college football indtil videre. Den endte 46-41 i et opgør, hvor begge angreb viste fantastisk spil. At gå ubesejret igennem det program, som LSU har haft er imponerende.

LSU er favoritter men Clemson har erfaringen

Derfor var det heller ikke en overraskelse, at LSU kunne tage førsteseed i det fireholds store collegeslutspil, mens Clemson måtte tage til takke med et tredjeseed. Det gav LSU en kamp mod det svageste slutspilshold, Oklahoma, og den kamp var heller ikke tæt. LSU vandt overbevisende med 63-28 på ryggen af en strålende præstation af quarterback Joe Burrow. Clemson skulle i deres semifinale møde andetseed Ohio State, og det blev en mere jævnbyrdig kamp. Ohio State kom foran 16-0 i andet quarter, men herfra kæmpede Clemson sig tilbage og vandt en tæt kamp 29-23.

Med de to resultater får vi en førstegangsfinale i collegeslutspillets seksårige historie (Før slutspillets etablering i 2014 var der et andet system for udvælgelse af to hold til finalen). LSU i de seks forhenværende slutspil ikke deltaget, mens Clemson har været med fem ud af seks gange. Ud af de fem slutspilsdeltagelser har Clemson nået finalen tre gange, hvor det er blevet til to sejre i 2016-sæsonen og seneste sidste år i 2018-sæsonen.

Clemson har altså stået der før og har erfaringen på deres side med den succesfulde træner Dabo Swinney ved roret. For LSU bliver det første gang i finalen, men deres fantastiske sæson, hvor de har fejet det ene gode hold efter det andet af banen, er de favoritter hos bookmakerne. Lige nu får du 2,7 gange pengene igen på en Clemsons-sejr hos Danske Spil.

De store profiler
Kampen mellem de to bedste collegehold i år byder ikke overraskende på en lang række supertalenter, hvoraf en stor del af dem vil kunne ses i NFL næste sæson. Lad mig her give dig nogle af de største stjerner på hvert hold, som er værd at holde øje med (tallet efter spillerens navn angiver trøjenummer)

Profiler hos Louisiana State University

Quarterback Joe Burrow #9
Vi bliver nødt til at starte med årets bedste collegespiller (Vinder af Heisman-trofæet). Joe Burrow var ikke anset for værende et supertalent inden sæsonen, men i et nyt angreb designet af den unge og ombejlede kastekoordinator Joe Brady, er Burrow brudt igennem for alvor. På 14 kampe er det blevet til 5.208 yards, 55 touchdowns og kun 5 interceptions, hvilket bare har smadret alle quarterback-rekorder hos LSU. Med NFL-øjne har Burrows fantastiske sæson sendt ham direkte mod toppen af 2020-draften, hvor han forventes at blive taget først af alle, når Cincinnati Bengals skyder draften igang til april måned.

Runningback Clyde Edwards-Helaire #22
Manden, der løber bolden for LSU, er Clyde Edwards-Helaire, og han en dejlig underholdende spiller på banen. Edwards-Helaire er ikke specielt høj, men han er solidt bygget, og så har han nogle nasty cuts, som gør ham svær at få fingrene i. Hans statur sender mindelser tilbage til Maurice Jones-Drew, og Edwards-Helaire har haft en stærk sæson med 1.301 løbeyards og 16 touchdowns. Edwards-Helaire kan vælge enten at tilmelde sig draften eller tage et år mere i college. Hvis han tilmelder sig, forventes han at gå i området fra valg nr. 50 til valg nr. 125.

Wide receivere Justin Jefferson #2 og Ja’Marr Chase #1
Kasteangrebet er ikke kun velsignet med en god quarterback, men LSU har også samlet nogle gode receivere. Heriblandt er Justin Jefferson og Ja’Marr Chase de to største stjerner, og begge har haft strålende sæsoner henholdsvis 1.434 yards og 1.559 yards – begge med 18 touchdowns. Jefferson er holdets slotreceiver, men en større slotreceiver af slagsen. Han lever på at løbe teknisk gode ruter og have høj spilintelligens i midten af banen. Chase er mere atletisk og strækker ofte banen lidt mere end Jefferson, og man vil typisk se Chase arbejde dybe skud langs sidelinjen eller ruter henover midten en 15-20 yards dybt. Jefferson forventes at tilmelde sig draften i år, hvor han ligner et valg til andendagen. Chase kan ikke tilmelde sig draften før næste år, hvor han dog også anses som et godt bud på en top 50-spiller.

EDGE rusher K’Lavon Chaisson #18
Det hele er dog ikke kun angreb fra LSU’s side. På forsvaret starte vi oppe foran, hvor pass rusher K’Lvaon Chaisson virkelig begynder at være en profil og en leder. Chaisson er super atletisk, og så spiller han klogt. Teknisk kan han godt blive bedre, men potentialet er tårhøjt. Det er stadig usikkert, om Chaisson tilmelder sig draften eller venter et år, men hvis han tilmelder sig, forventer jeg, at han bliver et førsterundevalg.

Defensive backs Grant Delpit #7 og Kristian Fulton #1
LSU er kendt for de mange gode defensive backs, som de har fostret gennem årene. Vi kender alle NFL-stjernerne Patrick Peterson, Jamal Adams, Tyrann Mathieu og Tre’Davious White, og der er flere kommende stjerner på vej. De to største profiler er safety Grant Delpit og cornerback Kristian Fulton, som begge forventes at gå i første runde af 2020-draften. Delpit er en atletisk safety, der har god range bagerst i forsvaret. Fulton er en klæbrig cornerback i mandsopdækningen. Begge har dog nogle gange problemer som tackler. Til sidst kan man nævne LSU’s anden cornerback Derek Stinglay, der kun er førsteårsspiller, og dermed først er NFL-relevant i 2022, men han har været en playmaker allerede i år.

Profiler hos Clemson University

Quarterback Trevor Lawrence #16
Ligesom LSU har Clemson et fantastisk talent på quarterback, og Trevor Lawrence er formentlig endda et endnu større talent end Burrow. Lawrence er en høj quarterback med lange lyse lokker, og hans fysiske talent er bare fantastisk. Han er overraskende mobil, hvilket vi blandt andet så med et langt touchdown-løb i semifinalen mod Ohio State, mens han også besidder en god arm, der unden problemer kan lave alle kastene. Lawrence brød ind på scenen sidste år, hvor han i sin første sæson i college tog alle med storm og førte Clemson hele vejen til sejren i finalen. At gøre det som førsteårsspiller har naturligvis skabt en del opmærksomhed i NFL-kredse, og det er en udbredt forventning, at Lawrence bliver den første spiller valgt i næste års 2021-draft, når han kan tilmelde sig.

Runningback Travis Etienne #9
En mand vi dermed ikke behøver at vente et år på for at se i NFL er runningback Travis Etienne. Der er en stærk forventning om, at han tilmelder sig draften, hvor han af mange vil være en af de fem højest rangerede runningbacks. Etienne er ikke så stor af bygning, men han har noget god fart, og så bryder han flere tacklinger, end hans klejne statur ellers kunne indikere. I år er han også blevet bedre i kastespillet.

Wide Receivere Tee Higgins #5 og Justyn Ross #3
Mængden af gode receivere i denne kamp er stor, og Clemson har en duo, der kan matche LSU’s. Clemson har ikke haft brug for at kaste bolden lige så meget som LSU, men Tee Higgins og Justyn Ross har begge produceret godt med 1.115 yards og 15 touchdowns til Higgins og 789 yards og 8 touchdowns til Ross. Begge er store fysiske receivere, der excellerer i at gå op i femtesals højde og hente bolden. Specielt Higgins har gang på gang vist en evne til at lave spektakulære catches, og derfor anses han også som et potentielt førsterundevalg i 2020-draften. Justyn Ross er kun andenårsspiller, og derfor kan han ikke tilmelde sig draften i år, men i næste års draft ligner han et fint bud på en top 60-spiller.

Linebacker/Safety Isaiah Simmons #11
Hvis man ser bort fra quarterback Trevor Lawrence, finder man Clemsons største profil på forsvaret. Nu har jeg skrevet linebacker/Safety, men Isaiah Simmons er lige præcis, hvad du ønsker han skal være. Han har i år fået betydelige snaps som dyb safety, linebacker, slot cornerback, pass rusher og bokssafety. Han er atletisk en freak på alle måder. Han er 1.93cm høj, hvilket får en til at tænke pass rusher, men han ikke helt så kraftig med “kun” 104kg, hvilket er mere en linebacker vægt. Så er han bare så atletisk, at han har fart som en defensive back, og derfor bliver han brugt over det hele på det her forsvar. Det er svært at finde en mere alsidig spiller overhovedet.

Cornerback A.J. Terrell #8
Sidste profil hos Clemson, som er værd at holde øje med, er cornerback A.J. Terrell. Han er Clemsons bedste cornerback og har et godt all round skill set, der gør ham i stand til både at spille mandsopdækning og zoneopdækning på et højt niveau. Han får en stor opgave med formentlig at dække Ja’Marr Chase op på mange spil. Terrell forventes umiddelbart at tilmelde sig årets draft, selvom han kan tage et år mere i college. Hvis han tilmelder sig draften, forventes han at gå på andendagen.