Houston Texans-cheftræner Bill O’Brien blander sig i debatten om racediskrimination i USA. Han vil vise sin støtte ved at knæle under den amerikanske nationalsang før kampene.

Siden politidrabet på George Floyd for nogle uger siden, har USA været sat på den anden ende med fokus på racisme mod sorte amerikanere. Massedemonstrationer og voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter har i flere stater først til skræmmende billeder.

Alvoren omkring graden af racediskrimination har også fundet sin vej til NFL, hvor flere af de største stjerner offentligt har lagt stemme og ansigt til, at der skal ske noget. Nu.

NFL – anført af NFL Commissioner Roger Goodell – har taget tyren ved hornene og tillader nu, at spillere og stab kan knæle under den amerikanske nationalsang som en støtte til ’Black Lives Matter’-bevægelsen. Den famøse knælen, der kostede den tidligere Colin Kaepernick jobbet i NFL, da han som den første gjorde det i 2016.

Nu melder en anden væsentlig stemme sig også på banen. Houston Texans-cheftræner Bill O’Brien fortæller, at han kommer til at gå på knæ sammen med sine spillere for at vise sin støtte til sorte amerikanere.

Yeah, jeg kommer til at knæle. Det er jeg fuldstændig for. Spillerne har ret til at protestere, ret til at blive hørt og ret til at være, hvem de er. De tager ikke et knæ, fordi de er imod vores flag. De tager et knæ, fordi de ikke er blevet behandlet lige i det her land i over 400 år,” siger Bill O’Brien.

NFL’s udmelding og Bill O’Briens stærke budskab er en tydelig forandring fra situationen omkring knæprotester tilbage i 2016 og 2017, hvor der ikke var stor opbakning fra de mest markante stemmer i ligaen. Texans tidligere – og nu afdøde – ejer Bob McNair sammenlignede for eksempel de fredfyldte protester med “fængselsindsatte, der styrer fængslet.”

Meget kunne tyde på, at 2020 bliver helt anderledes i forhold til for alvor at støtte op omkring protesterne for sorte amerikaneres rettigheder.