“Det var forkert af os, da vi ikke lyttede til protester tidligere.” Det siger NFL kommissær Roger Goodell og nu i en video, hvor han italesætter nogle af de problemstillinger, som mange tusinde amerikanere i disse dage demonstrerer mod.

Mordet på George Floyd begået af fire politibetjente under en anholdelse i byen Minneapolis har i den grad sat gang i den amerikanske racedebat igen.

Mange NFL-spillere har meldt deres støtte til de landsdækkende demonstrationer, og hændelser som morder på George Floyd og flere andre sorte amerikanere har genåbnet debatten om politivold mod og systematisk undertrykkelse af sorte amerikanere, som Colin Kaepernick forsøgte at starte for nogle år tilbage.

Dengang mødte Kaepernicks protest, hvor han satte sig på et knæ under nationalmelodien, stor modstand blandt mange hvide fans, præsident Donald Trump og flere indflydelsesrige NFL-personer.

Nu indrømmer Roger Goodell og NFL i en video, at det var forkert af dem ikke at lytte tidligere til protesterne. Fremover vil han og NFL påskønne NFL-spillere til at ytre deres mening og protestere. I videoen udtaler Goodell også:

– Vi, NFL, fordømmer racisme og den systematiske undertrykkelse af sorte amerikanere… Vi, NFL, mener, at sortes liv betyder noget (Black Lives Matter)… Vi lytter, jeg lytter, og jeg vil tage kontakt til spillere, der har hævet stemmen, og andre for at tale om, hvordan vi kan forbedre og bevæge os mod et bedre og mere forenet NFL.

Om denne udtalelse udmønter sig i noget konkret fra NFL’s side, må tiden vise, men videoen må anses som et betydeligt retningsskift i NFL’s holdning til protester i NFL-sammenhæng.

Læs også: Drew Brees i kraftig modvind ovenpå udtalelse

Efter Kaepernick og flere andre spillere begyndte deres protester i 2016 og 2017, endte NFL inden 2018-sæsonen med at indføre regler, så alle spillere skulle stå under nationalmelodien, og dem som ikke ville stå kunne blive i omklædningsrummet. Den sidstnævnte mulighed har flere spillere benyttet de sidste par år, men ordlyden i videoen kunne indikere, at protester fremover vil være mere accepteret fra NFL’s ledelse.

Flere prominente sorte NFL-profiler er også gået sammen i en video for at sende en besked ud til deres betydelige følgerskare. Se videoen, der blandt indeholder superstjernerne Patrick Mahomes, Odell Beckham Jr. og Deshaun Watson.