Mahomes gjorde det igen, Lions og Ravens manglede rutine, og skal 49ers prise sig lykkelige for dynamiske våben. Her er 10 ting, vi lærte af konferencefinalerne.

1. Chiefs når Super Bowl for fjerde gang med Mahomes
Og det kommer efter deres sjette AFC-finale i træk. Det er alle seks år, hvor Patrick Mahomes har været starter. Nu har han i en alder af 28 år spillet sig i sin fjerde Super Bowl, og denne gang har han – hjulpet på vej af godt forsvar – virkelig trukket sit angreb med hele vejen til Las Vegas. Kan han vinde for tredje gang? Så er han allerede en af de bedste nogensinde.

2. Måske er han der allerede?
Super Bowl nummer 3 eller ej, så har Mahomes allerede bevist, at han inden længe nok skal betragtes som en levende legende. Og hvor meget det end piner mig som Broncos-fan, så er det tid til at begynde at nyde, at vi sidder på første parket til en præstationerne fra en af de potentielt bedste nogensinde.

3. Lamar snubler i slutspillet – igen
Ravens var favoritter, da AFC-finalen for første gang skulle spilles i Baltimore, men for fjerde gang i seks slutspilskampe måtte Lamar Jackson gå fra banen som taber. Ikke mindst på grund af dumme fejl fra quarterbacken, der står over for at vinde sin anden MVP-titel. Der er ingen tvivl om, at Lamar Jackson er en fremragende quarterback, men der mangler altså stadig noget rutine i slutspillet.

Læs også: Video: Chiefs tæmmede Lamar Jackson

4. Ravens skal nok komme tilbage
De positive nyheder for Baltimore er, at de var det bedste hold i AFC i år, så der er meget, der taler for, at de kan stå i denne situation igen til næste år og have muligheden for at spille sig i Super Bowl. Så skal de bare håbe, at de kan holde fx Bengals bag sig, som man må formode kommer til at være en stærk spiller i AFC North til næste år.

5. Detroit var der næsten…
Det magiske slutspil for Lions startede i Detroit og gav dem holdets to første slutspilssejre siden 90’erne. De blev båret frem af fansene i Detroit med to gode sejre til følge. Og de førte det momentum med sig til Santa Clara til kampen mod 49ers. De viste, at de helt klart hørte til i slutspillet. De var foran med 24-7 ved pausen og styrede direkte mod Super Bowl.

6. …men så kom de i tanke om, at de var Detroit Lions
I sidste ende manglede de dog rutinen og koldblodigheden og endte med at tabe 31-34 til favoritterne fra 49ers. Dan Campbell tog nogle beslutninger på fjerde down, som der kunne sættes spørgsmålstegn ved. Men han fortsatte med at coache, som han har gjort hele sæsonen. Det bragte dem til NFC-finalen, så hvorfor skulle han stoppe? Lions nåede længere, end de fleste havde drømt om, og fremtiden er meget lys i Detroit.

7. 49ers gør det igen
Endnu en NFC-finale for 49ers endte med endnu en tur til Super Bowl, og nu er spørgsmålet så, om det endelig skal lykkes for Kyle Shanahan at få bragt San Francisco en Super Bowl-sejr. Længe så det ud til at blive et nederlag kort før målstregen, men så viste Brock Purdy, at han godt kan, når det virkelig gælder, og så står 49ers altså alligevel over for en tur til Las Vegas om et par uger.

Læs også: Video: 49ers i Super Bowl efter kæmpe comeback

8. Deebo Samuel og Christian McCaffrey gør forskellen
Udover Brock Purdy, så skal 49ers glæde sig over de to offensive våben Deebo Samuel og Christian McCaffrey. Førstnævnte var heldigvis blevet sin skade kvit, så han kvitterede med 96 scrimmage yards, mens CMC stod for 132 yards og to touchdowns. De to våben er så dynamiske, at de kan bruges på snart sagt alle måder, og Chiefs’ forsvar får hænderne fulde i Super Bowl.

9. Er AFC West den bedste trænerdivision nogensinde?
Med ansættelsen af Jim Harbaugh hos Los Angeles Chargers har Justin Herbert og co. opgraderet betydeligt på trænerfronten. Og nu ser det pludselig ud til, at Antonio Pierce, der gjorde det så godt som træner for Raiders i sidste sæson, at han blev fastansat, bare er en dværg ved siden af trænermastodonter i divisionen som Andy Reid, Harbaugh og Sean Payton. Så skulle Raiders bare have ansat Bill Belichick.

Læs også: Chargers løber med Jim Harbaugh

10. Får Belichick ikke et job?
Apropos Bill Belichick, så er han utroligt nok stadig uden et job. Og nu begynder det faktisk at se ud som om, at det ikke bliver i denne omgang, at Belichick kan sætte sig i et nyt trænersæde. Spørgsmålet er så, om han vil vente til næste år eller bare trækker sig tilbage.