Russel Wilson spiller på et MVP-niveau, Christian McCaffrey er en enmandshær og Quenton Nelson er ligaens bedste guard. Det er nogle af tankerne fra femte spillerunde. Gul Klud giver dig her én tanke til alle hold, der var i aktion

Femte spillerunde bød på en masse fantastiske enkelmandspræstationer, og specielt Russell Wilson, Christian McCaffrey, Jamal Adams og Quenton Nelson sprang i øjnene på Gul Kluds skribenter. Læs her én tanke til alle holdenes præstationer i rundens 15 kampe.

Seattle Seahawks – Los Angeles Rams (30-29)

Seahawks: Russell Wilson spiller på MVP-Niveau
Torsdagskampen var for en sjælden gangs skyld en udsøgt fornøjelse, specielt hvis man holder med Seahawks. Holdets quarterback leverede en pragtpræstation og satte nærmest ikke en fod forkert. Wilson bevægede sig sublimt i lommen og løb, når det var krævet af ham. Han leverede den ene sukkerbold efter den anden, højdepunktet blandt dem kom, da han lavede et vanvittigt kast til Tyler Lockett, der diskede op med et lige så ekstravagant catch. Og det var ikke en enlig svale for Wilson, som denne sæson har ramt plet på 73,1% af sine kast, kastet 12 touchdowns, løbet for to scoringer og endnu ikke har kastet en interception. Det hele sker i et på mange måder forhistorisk løbefokuseret angreb, med en dårlig offensiv linje og en ikke-prangende receivergruppe. Hatten af for Russell Wilson, der nok ikke bliver MVP, men niveauet i år er bestemt til det.

Rams: Større rolle til Gerald Everett
Den 25-årige tight end var Sean McVays første valg som cheftræner for Rams i 2017. Mange forventede en stor rolle til Everett efter McVay havde yndet at bruge tight ends i sin tid som koordinator for Washington Redskins. Det er dog aldrig blevet til et gennembrud for Everett, men over de seneste to uger har haft sine nok bedste to uger som professionel. Everett var særdeles fremragende i opgøret mod Seattle, hvor han greb syv bolde for 136 yards. Rams-angrebet har de seneste uger set bedst ud, når de har kørt sets med to tight ends og øget tempoet. Det kan gavne den atletiske tight ends karriere og sæson.

Jacob Graversen

Carolina Panthers – Jacksonville Jaguars (34-27)

Carolina Panthers: McCaffrey er en enmandshær
Panthers har ikke lagt skjul på deres angrebsplan efter Cam Newtons skade – det hele skal gå igennem McCaffrey!
Den 23-årige runningback var ustoppelig og fungerede som en velslebet schweizerkniv i Panthers angreb. Med effektive løb inside, outside og umulig at tackle på enehånd, gjorde McCaffrey Jaguars forsvar til grin med 176 yards på jorden, 61 yards grebet, 2 rushing-touchdowns og 1 touchdown-reception. Efter de første 5 uger, ligner McCaffrey mere og mere den bedste runningback i NFL. Potentielt kan han også være MVP-kandidat, hvis det er muligt for ham at fortsætte de positive takter og dertil også er i stand til fysisk at holde sig frisk, rask og på toppen igennem de tunge arbejdsbyrder uge efter uge. 

Jaguars: Løbeforsvaret sejler
Jaguars, som før var kendt som et hold, der var bygget til at vinde kampe igennem sit forsvar, tillod 285 løbeyards imod Panthers og i gennemsnit 10,6 yards per carry. Det er alarmerende, at Jaguars godt vidste, at Panthers ville løbe bolden.  Cam Newton er skadet, og i sidste kamp havde McCaffrey bolden i sine hænder hele 37 gange. Missede tacklinger, udisciplinært forsvarsspil og linebackers, der skøjtede rundt i forsøget på at fange McCaffrey, tillod Panthers at skabe alt for store spil på jorden. Et ærgerligt resultat for et ellers hårdt kæmpende Jaguars-hold.

Christian Hejbøl

Cincinnati Bengals – Arizona Cardinals (23-26)

Bengals: Stærk kamp fra Dre Kirkpatrick
Jeg kunne fremhæve Bengals’ store problemer på linebacker igen, da de blev decideret udstillet af Cardinals’ Kyler Murray og David Johnson, men i stedet vil jeg fremhæve en god præstation på forsvaret. Cornerback Dre Kirkpatrick leverede nemlig en del gode spil på det ellers tandløse forsvar. Han dækkede godt op, og når han en gang imellem tillod en grebet bold, leverede han tacklingen med det samme. Alt i alt var det en opløftende præstation fra den 29-årige cornerback. 

Cardinals: Kyler Murrays hidtil bedste kamp
De første fire uger i NFL bød på op- og nedture for Kyler Murray, men quarterbacken leverede sin hidtil bedste præstation i sejren over Bengals. Det hele gik op i en højere enhed for den 22-årige rookie, som kastede for 253 yards, løb for 93 yards og et touchdown, mens han ikke smed bolden væk en eneste gang. Han tog gode beslutninger og ramte på både korte og lange kast. Især på den sidste serie var han flyvende, da han ramte David Johnson med et smukt kast og havde et langt løb, der resulterede i det nemme field goal, som sikrede sejren. 

Victor Risager

Houston Texans – Atlanta Falcons (53-32)

Texans: DJ Reader gjorde sig bemærket i begrænset spilletid
Houston Texans har JJ Watt på den defensive linje, der er god til at skabe højdepunkter. Det gjorde han også i den overbevisende sejr over Falcons, men holdkammerat DJ Reader fortsatte sin strålende sæson. Den store defensive tackle var en force i løbespillet og kastede ved flere lejligheder rundt med de indvendige offensive linjemænd for Falcons. Han fik også skaffet sæsonens sack nummer to, og ved flere lejligheder var han inde og presse Matt Ryan. Den 25-årige defensive tackle har været en solid spiller siden sit rookieår i 2016, men i år kan blive det helt store gennembrud, hvis han fortsætter de fine takter.

Falcons: Holdet kan ikke dække op
Der er mange defensive problemer for Falcons i øjeblikket, men måden holdets bagerste kæde har spillet på de seneste uger er på toppen af den liste. Marcus Mariota spillede i sidste uge sin bedste kamp længe mod netop Falcons, og da holdet i denne uge havde besøg af en langt mere kompetent quarterback, kan man næsten gætte, hvordan det gik. Det startede ellers fint for udeholdet fra Atlanta, cornerback Desmond Trufant havde et par gode spil i opdækning, men derefter faldt det hele fra hinanden. Watson havde en uovertruffen dag, og receiver Will Fuller havde drømmekampen af alle drømmekampe (14 grebne bolde for 217 yards og tre touchdowns). De dominerede luftrummet, og Falcons kunne intet stille op. Deres cornerbacks så fortabte ud på et væld af spil, og det har Houston for meget talent til ikke at udnytte. For en defensivt orienteret træner, er det skidt. Dan Quinn kan meget vel snart være fortid i Atlanta.

Jacob Graversen

New Orleans Saints – Tampa Bay Buccaneers (31-24)

Saints: Marcus Davenport begynder at forløse potentialet
New Orleans Saints betalte en dyr pris, da de i 2018-draften tradede sig langt op i første runde for at vælge Marcus Davenport. Efter en stille rookie-sæson begynder Davenport nu at vise, hvorfor Saints handlede, som de gjorde. I kampen mod Bucs var han inde og lægge pres på Winston 7 gange, og han fik også lagt Winston ned to gange. I alt er Davenport nu oppe på 28 pressures i sæsonen, hvilket rangerer sjettebedst blandt EDGE-spiller ifølge analysesitet Pro Football Focus. Davenports udvikling har givet Saints det komplement til Cameron Jordan, som de havde håbet på, og lige nu har holdet folkene til at dominere på både den offensive og defensive linje.

Buccaneers: Chris Godwin har udviklet sig til en topreceiver
De første to år i ligaen har budt på et stødt stigende niveau fra Chris Godwin, men i 2019 har han taget et kvantespring op blandt eliten af NFL’s receivere. 511 yards og seks touchdowns er det blevet til på fem kampe, og han har uge efter uge vist sig i stand til at være en af hjørnestenene på Buccaneers’ angreb. Sammen med Mike Evans danner han ligaens bedste receiver-duo lige nu, og de to komplementere hinanden fantastisk. Evans truer ydersiden, mens Godwin arbejder meget henover midten. Det gør det utroligt svært at lukke ned for begge, når forsvarene skal forsøge at lægge en plan.

Teis Joranger

New York Giants – Minnesota Vikings (10-28)

Giants: Hold øje med Darius Slayton
Mens Giants’ angreb som helhed havde en svær dag på kontoret, var der positive takter fra rookie-receiver Darius Slayton. Femterundevalget fik sin debut mod Buccaneers i spilleuge tre, og det sere mere og mere spændende ud. I søndagens opgør mod Vikings drev han til tider gæk med Xavier Rhodes og i alt blev det til 62 yards og et touchdown. Det er selvfølgelig ikke skelsættende, men Slayton er et navn, man skal holde øje med resten af sæsonen – specielt nu, hvor Sterling Shepard har pådraget sig en hjernerystelse og forventes ude i nogle uger.

Vikings: Skal finde en måde at involvere Diggs
Adam Thielen var et monster mod Giants’ hullede secondary, men Stefon Diggs var nok en gang en non-faktor. Diggs har i år kun grebet for 253 yards, og for så dygtig en receiver er det slet ikke nok. Derfor var han også utilfreds i sidste uge og valgte at blive væk fra træning, hvilket resulterede i noget uro i truppen og en bøde til Diggs. Selvom Diggs’ måde at vise sin utilfredshed på ikke er ideel, så har han en pointe. Hvis Vikings skal have et succesfuldt kasteangreb mod gode hold, så skal Diggs være mere involveret. Hele kasteangrebet kan ikke kun være afhængigt af Thielen, og det er op til trænerstaben og Kirk Cousins at få gang i Diggs. 

Teis Joranger

Oakland Raiders – Chicago Bears (24-21)

Raiders: Josh Jacobs udnyttede Akiem Hicks’ fravær
Oakland Raiders’ rookie runningback Josh Jacobs leverede sin foreløbigt bedste præstation i NFL med 123 løbede yards og to touchdowns mod Chicago Bears’ ellers frygtede forsvar. Dertil var Raiders’ offensive linje totalt dominerende mod Bears’ defensive ditto, der måtte se dets centrale hjørnesten Akiem Hicks udgå med en skade i armen efter blot otte snaps. Hicks’ fravær viste sig særligt dyrt på Jacobs’ to scoringer – som begge var løbespil via midten.  

Bears: Khalil Mack blev lukket ned af sit gamle hold
Det blev alt andet end et mindeværdigt gensyn for Khalil Mack, der stod over for sin gamle arbejdsgiver Oakland Raiders i London. Det tidligere førsterundevalg blev holdt til tre tacklinger og – mest iøjnefaldende – nul sacks, nul presspil (QB pressures, red.) og blot et enkelt hit i hele kampen. Macks anonymitet er sågar mere bemærkelsesværdig, når vi indregner, at Derek Carr i gennemsnit var 2,5 sekunder om at slippe bolden i opgøret (jf. Pro Football Focus, red.). Det er ikke ualmindeligt hurtigt i NFL, hvilket vidner om, at Mack simpelthen blev lukket ned.  

Nicholas Jørgensen

Philadelphia Eagles – New York Jets (31-6)

Eagles: Den defensive linje dominerede
Før søndagens opgør mod Jets, havde Eagles forsvar haft utroligt svært ved at nå frem til modstanderens quarterback. Den statistik fik de lavet godt og grundigt om på i denne spilleuge, hvor forsvaret præsterede hele ti sacks. Især må man fremhæve veteranen Brandon Graham, der var en force gennem hele kampen og stod for tre af de ti sacks. I det hele taget var de defensive ends fremragende for Eagles i denne kamp, hvor Barnett, Curry og Sweat alle bidrog med et sack. De ti sacks er faktisk næst flest i klubbens historie, og derudover scorede forsvaret også to touchdowns i kampen. Uanset, hvilket hold man møder, så er ti sacks ganske enkelt vanvittigt flot i NFL. En præstation som denne vidner helt sikkert om, at den defensive linje hos Eagles ikke skal undervurderes. 

Jets: Jamal Adams er en fabelagtig spiller
Det eneste lyspunkt Jets kan tage med videre fra ugens kamp var, at forsvaret kun tillod 17 af de 31 point Eagles scorede. En af grundene til, at Jets ikke blev kørt fuldstændigt over forsvarsmæssigt, er safety Jamal Adams. Adams sluttede kampen med seks tacklinger og var fremragende i opdækningen. Hver gang Adams dækkede tight end Zach Ertz op, der er en af de bedste på sin position i ligaen, gik Wentz konsekvent i en anden retning. Der blev i kampen faktisk kun kastet mod Adams to gange, hvor han blot tillod en greben bold for otte yards, hvilket også siger noget om den kvalitet Adams har. Havde Jets ikke Adams var holdet også defensivt i kæmpe problemer. Med ham på banen kan de i det mindste sørge for ikke at blive totalt ydmyget. Jamal Adams er en fabelagtig spiller, det er bare synd, at talentet skal gå til spilde i New York Jets. 

Mikkel Nielsen

Pittsburgh Steelers – Baltimore Ravens – (23-26)

Ravens: Tucker er (stadig) NFL’s bedste kicker
Kickere fortjener også have kærlighed. Og Ravens kicker Justin Tucker er formentlig den bedste til sit job i NFL. Han har endnu ikke misset et spark i sæsonen, og er statistisk set den mest præcise kicker i NFL’s historie, hvilket han også beviste i kampen mod divisionsrivalerne.. Han ramte fra 26, 27 og 48 yards i regulær tid. Sparket fra 48-yards sendte Ravens i overtid, hvor han afsluttede kampen med et spark fra 46-yards.
En præcis og pålidelig kicker kan gøre en stor forskel. Det viste Tucker imod Steelers.

Steelers: Steelers har en quarteback-forbandelse over sig
Steelers’ håb og drømme om slutspillet er næsten mikroskopiske efter nederlaget mod divisonsrivalerne Ravens. Der har været en skadesforbandelse over Steelers’ quarterbacks: Først forsvandt Ben Rothlisberger med en sæsonafsluttende albueskade, som efterlod angrebet i Mason Rudolphs hænder. Rudolph begyndte at vise gode takter imod Bengals og konkurrerede også godt imod Ravens’ forsvar. Men desværre blev han slået bevidstløs i tredje quarter. Det betød, at rookie-quarterbacken Devlin Hodges måtte overtage roret. Hodges satte Steelers i en vinderposition, og hvis det ikke havde været for en utrolig forceret fumble af Ravens cornerback Humphries, ville de formentlig have vundet.
Måske er tredje gang lykkens gang for Steelers quarterback-situation, men slutspillet begynder at virke som en fjern drøm.

Christian Hejbøl

Tennessee Titans – Buffalo Bills (7-14)

Titans: Taylor Lewan blev udstillet i sit comeback
Tennessee Titans’ profilerede, offensive tackle Taylor Lewan var tilbage på holdkortet efter at have afsonet fire spilledages karantæne. Det fejrede Buffalo Bills’ forsvar – særligt i form af Shaq Lawson og Jordan Phillips – ved at udradere såvel Taylor Lewan som Titans’ offensive linje. Det bevirkede, at Marcus Mariota tog fem sacks i opgøret, samt at Titans’ angreb blev holdt til sølle 252 offensive yards.

Bills: En atypisk præcis Josh Allen leverede det tilstrækkelige
Det var en relativt atypisk præstation af Josh Allen, som helt åbenlyst forsøgte at beskytte sig selv efter at have døjet med en hjernerystelse i den forhenværende uge. Således ramte Allen på knap 72 procent af sine kast for 219 yards og to touchdowns. Det er første gang i Allens karriere, at han rammer på minimum 70 procent af sine kast – og blot sjette gang, at han rammer på mere end 60 procent af sine kast – i en enkeltstående kamp. Dermed leverede Josh Allen lige akkurat det tilstrækkelige for at sikre Bills sejren…
… Sean McDermott skal dog huske at skrive julekort til Titans’ kicker Cairo Santos, som helt uhørt brændte fire field goals fra hhv. 50, 36, 42 og 53 yards. 

Nicholas Jørgensen

Washington Redskins – New England Patriots (7-33)

Redskins: Redskins spillede utroligt ufokuseret
Washington Redskins var på en svær opgave mod New England, men den blev bestemt ikke lettere af, at holdets angreb havde store problemer med at gennemføre serier af bare 3-4 spil uden at dumme sig. En offensiv serie blev ødelagt af tre flag i streg (to holdings og en false start) og på en anden serie glemte linjemændene tilsyneladende at blokere, så to forsvarsspillere i fællesskab kunne sacke Colt McCoy sekunder inde i spillet.
Uanset hvem Redskins hyrer som ny cheftræner, så bør genetablering af disciplinen stå højt på dagsordenen.

Patriots: Skidt kamp af vikarerne på den offensive linje
Skader til David Andrews og venstre tackle Isaiah Wynn har gjort Ted Karras og Marshall Newhouse til startere på Patriots’ offensive linje, men de to reserver var hæmsko for Patriots’ angreb mod Redskins. Karras og Newhouse tillod tilsammen tre sacks og seks samlede pressures, flere af dem i første halvleg hvor Redskins hovedsageligt sendte blot tre linjemænd efter Brady. Holdets dygtige linjetræner Dante Scarnecchia får sin opgave for, hvis linjen skal kunne klare sig mod bedre modstand.

Nikolaj Sattrup

Los Angeles Chargers – Denver Broncos (13-20)

Chargers: Denzel Perryman er en skygge af sig selv
Midten af Chargers’ forsvar er et stort problem i år. På den defensive linje mangler der kvalitet på defensive tackle, hvor Brandon Mebane og Justin Jones er en uinspirerende duo, på safety mangler holdet i høj grad Derwin James og på linebacker savner de Denzel Perrymans topniveau. Tidligere år har Perryman været rigtig dygtig mod løbet, men i år har Perryman leveret langt under niveau i alle spillets facetter. Han læser spillet skidt og har misset utroligt mange tacklinger i de tre kampe, han har spillet. I alt er det blevet til 9 missede tacklinger ifølge analysesitet Pro Football Focus, og den total er uacceptabel på kun tre kampe. Måske er han småskadet, men han bør ikke fortsætte med at spille, hvis dette er niveauet fremover.

Broncos: Alexander Johnson var over det hele
Efter fire nederlag i de første fire kampe rystede Vic Fangio posen flere steder mod Chargers. Et af stederne var på linebacker, hvor Alexander Johnson fik chancen i stedet for Corey Nelson. Den chance blev i den grad grebet af Johnson, der var over det hele mod Chargers. Rivers gik ellers efter at angribe den uerfarne Johnson, men både mod løbet og kastet var han velspillende. Han lavede fire defensive stop (spil hvor angrebet får færre yards, end de skulle) og havde en interception. Han kunne sågar have haft yderligere en interception, og den fart han bragte til midten af forsvaret har været utroligt savnet i midten af Broncos-forsvaret i de første fire uger. Hvis ikke Johnson fortsat starter, når Josey Jewell er tilbage fra skade, ville jeg blive meget overrasket. 

Teis Joranger

Dallas Cowboys – Green Bay Packers (24-34)

Cowboys: Angrebet manglede virkelig Tyron Smith
Cameron Fleming startede i Tyron Smiths sted mod Green Bay, og han fik ikke et ben til jorden. Han tillod seks pres på Dak Prescott, et sack og blev også kaldt for to straffe. Det hjalp ikke at Cowboys’ trænerstab valgte at ignorere problemet, og igen og igen lod Fleming stå alene med bl.a. Za’darius Smith, der havde en forrygende kamp på Flemings bekostning.

Packers: Har Packers fundet sin nye spillestil?
I årevis under Mike McCartney bestod Packers af et dårligt forsvar, en tyk runningback og Aaron Rodgers, der måtte forsøge at hive sit hold til sejr ved at kaste bolden i øst og vest. Men i kampen mod Dallas Cowboys var Packers’ spil diametralt modsat. Angrebet kørte igennem en storspillende Aaron Jones, og på forsvaret fik Dallas ikke et ben til jorden før sidst i kampen. Alt imens fungerede Aaron Rodgers som ‘game manager’ med blot 238 kasteyards på 34 forsøg. Aaron Rodgers er blevet mere og mere konservativ de sidste sæsoner, og derfor virker spillestilen mod Dallas som en fornuftig vej at gå fremadrettet.

Nikolaj Sattrup

Kansas City Chiefs – Indianapolis Colts (13-19)

Chiefs: Hvor er Frank Clark?
Kansas City tradede inden sæsonen et førsterundevalg i år samt et andetrundevalg i 2020 for at få dygtige Frank Clark til holdet. Forsvarsspilleren skulle erstatte pass rusher Dee Ford, og mange vurderede, at han ville passe bedre i klubben grundet sine evner til at stoppe løbet. Efter at have spillet karrierens bedste sæson i fjor i Seattle, har Clark indtil nu gang i sin værste sæson. Efter tre sæsoner i streg med mere end 10 sacks, har den 26-årige forsvarsspiller kun snuppet et enkelt sack. Der har været for lidt slutprodukt for den alsidige spiller, der heller ikke har haft en positiv indvirkning på løbeforsvaret. Begge aspekter blev udspillet i det overraskende nederlag til Colts.

Colts: Quenton Nelson er ligaens bedste guard
Allerede i sin rookiesæson var der lagt op til, at Quenton Nelson ville være en dominant spiller i mange år. Det beviser han igen i år, og den store offensive linjemands kamp mod Chiefs var endnu et pragteksempel på, hvordan man spiller guard i NFL. Nelson var en klippe i kastespillet og en buldrende kampesten i løbespillet. Analysesitet Pro Football Focus gav Nelson den højeste karakter til en spiller på venstre guard-positionen i næsten syv år.

Jacob Graversen

San Francisco 49ers – Cleveland Browns (31-3)

49ers: Er den defensive linje NFL’s bedste?
Alt spillede for 49ers i sejren over Browns, og en af hovedårsagerne til sejren var den defensive linje. Især rookie Nick Bosa var helt og aldeles forrygende, og han var fuldstændig ustoppelig for Browns’ offensive linje. Bosa noterede sig for imponerende ni pressures, to sacks, mens han også forcerede en fumble og samlede en anden fumble op. Rookien var imidlertid ikke den eneste, som gjorde sig bemærket, og også Dee Ford, DeForrest Buckner og Arik Armstead viste sig frem. De skal bevise, at de kan præstere sådan mod en bedre offensiv linje, men det ligner et bud på den bedste defensive linje i NFL. 

Browns: Forsvarets front syv blev ydmyget af Kyle Shanahan
I sæsonens indledning har Browns’ angreb ofte været under kritik, og det fortjener de igen efter den horrible præstation mod 49ers, hvor Baker Mayfield, Odell Beckham Jr. og kompagni slet ikke leverede. Til gengæld havde forsvaret holdt nogenlunde i de første runder, men sådan gik det ikke mod 49ers. 49ers’ første angrebsspil endte med et 83-yard langt touchdown-løb fra runningback Matt Breida, og det var symptomatisk for kampen. Cheftræner Kyle Shanahan og resten af 49ers-staben kaldte konstant spil, som kom bag på Browns’ defensive linje og linebackere, der kampen igennem haltede et skridt efter. Hvis heller ikke forsvaret kan præstere, ser det pludseligt rigtig sort ud for Browns. 

Victor Risager