Endelig blev slutspillet skud i gang, og især flere trænerpræstationer tiltrak sig opmærksomhed fra fire af Gul Kluds eksperter. Læs her en tanke til de otte hold, der var i spil i wild card-runden.

NFL-sæsonen 2018 er begyndt den afgørende udskilning af holdene, og første runde af slutspillet bød på fire interessante kampe. Især nogle af trænerpræstationerne fandt fire af Gul Kluds eksperter interessante, og du kan her læse en tanke til alle otte hold, der var i aktion i wild card-runden.

Houston Texans – Indianapolis Colts 7-21

Houston Texans: Der er brug for et ungt pust på cornerback
Hele året har Texans haft problemer med gode quarterbacks og gode receivere, og en stor del af de problemer skyldes en cornerback-gruppe, der har set bedre dage. Kareem Jackson, Jonathan Joseph og Shareece Wright er alle over 30 år, og i store dele af sæsonen har de været de bærende kræfter på cornerback. Jackson og Joseph er ret solide, når tingene foregår foran dem. Her kan de bruge deres erfaring og spilforståelse til at reagere hurtigt. Når de derimod bliver tvunget til at vende rundt og følge gode receivere ned ad banen, har de problemer med at følge med. Inden næste sæson bør Texans fokusere på at få tilført nogle nye spillere, som kan give gruppen et ungt pust, så kasteforsvaret ikke vedbliver en svaghed.

Indianapolis Colts: Frank Reich er ikke bange for at gå efter sejren
Alt for mange trænere i wild card-runden kom ud med en konservativ plan, hvor de i for høj grad løb bolden for at holde kampen tæt, så de forhåbentligt kunne vinde til sidst. Frank Reich derimod var ikke bange for at angribe Texans’ svagheder fra start af, og det gav pote med en hurtig 21-0 føring. Jeg værdsætter virkelig en træner, som tør gå efter sejren og satser fra start af i stedet for at lurepasse de første to-tre quarters. Hvis man skal vinde en Super Bowl, skal man have modet til det, og i wild card-runden var jeg især skuffet over Chargers og Seahawks, som jeg mener gik overforsigtigt til værks.

Teis Joranger

Dallas Cowboys – Seattle Seahawks 24-22

Dallas Cowboys: Leighton Vander Esch er virkelig god
I foråret valgte Cowboys linebacker Leighton Vander Esch med det 19. valg i NFL-draften, og det har vist sig at være et rigtig godt valg. Vander Esch har været en stor stjerne på Cowboys’ stærke forsvar, og i sin første slutspilskamp i karrieren var han decideret fremragende.

Seahawks løb bolden gang på gang, og ifølge analysesitet Pro Football Focus havde han otte defensive stops i kampen, hvilket var dobbelt så mange som den, der havde næstflest, linebackerkollegaen Jaylon Smith. Vander Esch har en stor aktie i, at Seahawks ikke kunne løbe bolden, og han var samtidig solid i opdækningen.

Seattle Seahawks: Vi bliver nødt til at tale om trænerpræstationen
Seahawks har en af NFL’s bedste quarterbacks i Russell Wilson, men alligevel er de det eneste hold, der løber bolden mere end de kaster den. Den spillestil holdt de fast i mod Cowboys, og det var mildt sagt ikke succesfuldt. Seahawks’ runningbacks sluttede med 59 yards på 21 løb, hvoraf 28 af dem kom på ét Rashaad Penny-løb. Uden det ene spil fra Penny, snittede Seahawks sølle 1,55 yards per løb.

Alligevel holdt de stædigt fast i at løbe den på første og anden down, inden Russell Wilson skulle forsøge at redde dem på tredje down. Flere gange viste Wilson, at han kunne gøre ondt på Cowboys’ secondary, og quarterbacken spillede egentlig en god kamp. Men alligevel holdt Seahawks’ offensive koordinator, Brian Schottenheimer, og cheftræner Pete Carroll fast i løbespillet. Schottenheimer og Carroll havde nøglerne til at ramme Cowboys, men leverede i stedet en af de stædigste (og dårligste) trænerpræstationer i mands minde.

Victor Risager

Baltimore Ravens – Los Angeles Chargers 17-23

Baltimote Ravens: Lamar Jackson skal spille med harpiks
Ravens fumblede bolden fire gange og var tæt på mindst endnu en, og quarterback Lamar Jackson var holdets synder, inden han på magisk vis var ved at vende kampen i anden halvleg.

Tre fumbles blev det til, og dermed er han inklusiv slutspillet noteret for 14 fumbles i 8 kampe. Hvis han er lige så skødesløs med bolden i den kommende sæson, bliver det svært for Ravens at vinde de store kampe. Hvis man forestiller sig, at Lamar Jackson havde spillet alle grundspillets kampe og fumblet i samme hidsige tempo ville han fumblet 28(!) gange i sæsonen. Den nuværende ‘rekord’ er på 23 fumbles på en sæson og indehaves af Kerry Collins og Daunte Culpepper,

Los Angeles Chargers: Taber mod NE uden bedre coaching
Ravens begravede dem selv ved at fumble igen og igen, og på trods af hjælp fra flere gode returneringer fra Desmond King, fik Chargers ofte ikke slået kapital af det, fordi de gang på gang insisterede på løbe bolden op i midten bag en overmatched offensiv linje. Melvin Gordon snittede 2,4 yards per løb og samlet fik Chargers’ runningback kun 74 yards på 30 løb.
Hvis Chargers angriber kampen mod Patriots, som de angreb kampen mod Ravens, giver jeg dem cirka 5% chance for at vinde.

Dennis Cordsen

Chicago Bears – Philadelphia Eagles 16-15

Bears: Ondt, ondt nederlag, men lys fremtid
Bears har haft en stor sæson over al forventning og burde – baseret på hele sæsonen – spille i Divisional Round. Men i slutspillet hjælper resultaterne i grundspillet dig ikke inde på banen. Ja, det er et hjerteskærende nederlag for Chicago-fans, men holdet havde ikke en realistisk chance for at gå i Super Bowl, da det sandsynligvis både ville kræve udesejre over Rams og Saints, og her ville Mitchell Trubisky komme til kort, selvom Bears-forsvaret er fremragende. Men når alt det er sagt, så har fans af de nu forsvarende NFC North-mestre kun grund til at se positivt på fremtiden. Holdet har en base af unge spillere i Mitchell Trubisky, Tarik Cohen, Jordan Howard, Allen Robinson, Cody Whitehair, James Daniels på angrebet og Khalil Mack, Leonard Floyd, Roquan Smith, Kyle Fuller og Eddie Jackson på forsvaret. Det er enten solide spillere eller klasespillere, der har mange, mange år på et højt niveau i sig. Der bør ikke gå mange dage, før sorgen er erstattet af optimisme i Chicago.

Eagles: Pedersons slutspilsgenialiteter fortsætter
Det var de allermindste marginaler, der afgjorde slutspilskampen mellem Bears og Eagles, da Bears-kicker Cody Parkeys forsøg først prellede af på venstre stolpe og derefter sprang tilbage i banen via tværstolpen. Jeg havde naturligvis ikke haft denne tanke, hvis sparket var passeret igennem stolperne, men her kommer det. Doug Pederson foretog sig lidt af en genialitet. Igen. Da Parkey først gjorde sig klar til at sende den ovale bold af sted, tog Eagles-træneren en timeout i sidste sekund. Sparket sad lige midt imellem stolperne, men talte ikke. Og så kunne Parkey, der har brændt adskillige spark i sæsonen, gå et rigtig langt minut og tænke over betydningen af sparket, før han så brændte. Ja, Doug Pederson virker ikke til at kunne fejle, når alt er på spil.

Alexander Paaske