Torsdag kom den seneste af quarterback-handler i NFL, og dermed er ingen af de quarterbacks, der blev draftet i første runde fra 2009 til 2016 stadig hos deres oprindelige klub.

Med den store handel, hvor Indianapolis Colts hentede Carson Wentz fra Philadelphia Eagles, har alle de 22 quarterbacks, der blev taget i første runde af NFL draften fra 2009 til 2016 nu skiftet klub.

Det er en ret overraskende statistik, taget i betragtning af den energi, kræfter og ressourcer der lægges i at vurdere især quarterback-positionen inden hvert års draft.

Alle hold leder efter deres “franchise-quarterback” i håbet om, at de kan finde lige nøjagtig den spiller, der kan tegne klubben i mange år, være ansigtet ud af til, sælge masser af trøjer, men mest af alt selvfølgelig vinde kampe og mesterskaber.

Alle 32 NFL-hold har et hav af scouts ansat, der rejser USA tyndt for at lede efter og vurdere quarterbacks fra små og store colleges. Alligevel får vi quarterbacks som Tom Brady, der bliver overset og først draftet i sjette runde, Russell Wilson i tredje runde, eller f.eks. Hall of Famer Kurt Warner, der slet ikke blev draftet.

Når draften løber af stablen sidder NFL-holdene klar i deres såkaldte “War rooms” med alle deres deres noter og statistikker, og håber at finde den næste store quarterback. Og i de senere år er der kommet mere og mere fokus på positionen, så vi ofte ser quarterbacks blive draftet højt (og i mange tilfælde for højt), og også mange flere quarterbacks i første runde end tidligere.

Alligevel ser det altså ud til, at NFL-klubberne har været virkelige dårlige til at vurdere, hvilke quarterbacks der vil få succes på den lange bane, og alle quarterbacks valgt i første runden fra 2009 til 2016 har nu skiftet klub – mange af dem endda mere end én gang – eller er gået på pension.

Listen begynder med Matthew Stafford, der blev valgt som den allerførste spiller i 2011-draften af Detroit Lions. Stafford er faktisk en af de få succeshistorier blandt de 22 spillere på listen, men nåede kun slutspillet tre gange i sine 12 år med Lions og prøvede aldrig at vinde en slutspilskamp.

Ryan Tannehill er en lidt interessant case. Han fik aldrig den store succes hos Miami Dolphins, men efter skiftet til Tennessee Titans har han både været i AFC-finalen og valgt til Pro Bowl.

Den samlede liste ser sådan her ud:

2009Draftet afNyt hold / Status
Matthew StaffordDetroit LionsLA Rams
Mark SanchezNew York JetsPension
Josh FreemanTampa Bay BuccaneersPension
2010Draftet afNyt hold / Status
Sam BradfordSt. Louis RamsPension
Tim TebowDenver BroncosPension
2011Draftet afNyt hold / Status
Cam NewtonCarolina PanthersNew England Patriots
Jake LockerTennessee TitansPension
Blaine GabbertJacksonville JaguarsTampa Bay Buccaneers
Christian PonderMinnesota Vikings Pension
2012Draftet afNyt hold / Status
Andrew LuckIndianapolis ColtsPension
Robert Griffin IIIWashington RedskinsBaltimore Ravens
Ryan TannehillMiami DolphinsTennessee Titans
Brandon WeedenCleveland BrownsPension
2013Draftet afNyt hold / Status
EJ ManuelBuffalo BillsPension
2014Draftet afNyt hold / Status
Blake BortlesJacksonville JaguarsLA Rams
Johnny ManzielCleveland BrownsSpiller i FCF liga
Teddy BridgewaterMinnesota VikingsCarolina Panthers
2015Draftet afNyt hold / Status
Jameis WinstonTampa Bay BuccaneersNew Orleans Saints
Marcus MariotaTennessee TitansLas Vegas Raiders
2016Draftet afNyt hold / Status
Jared GoffLA RamsDetroit Lions
Carson WentzPhiladelphia EaglesIndianapolis Colts
Paxton LynchDenver BroncosPension

Der er flere intressante ting, der springer i øjnene, når man kigger ned over listen. F.eks. at der er to hold, der har draftet en quarterback fra 2009 til 2016 i første runde, der har vundet en Super Bowl. Det er Eagles med Nick Foles, og Buccaneers efter de hentede Tom Brady.

Cleveland Browns, Minnesota Vikings, Tennessee Titans Jacksonville Jaguars, Denver Broncos, Tampa Bay Buccaneers og LA/St. Louis Rams har alle draftet en quarterback i første runde to gange i perioden fra 2009 til 2016 og sagt farvel til dem begge.

Blaine Gabbert, der blev draftet af Jacksonville Jaguars i 2011 vandt Super Bowl i år som backup til Tom Brady.