Her på Gul klud har vi sat os for at lave et MVP-termometer, hvor du hver uge kan se hvor varme de forskellige spillere er i forhold til at kunne hive prisen hjem som ligaens mest værdifulde spiller, også bare kaldet MVP.

Den regulære sæson er forbi, og det betyder, at de sidste MVP-sten er støbt, og dermed skal MVP-termometeret skal have taget et endeligt MVP-valg. I 2020-sæsonen har håndfuld quarterbacks har stået for over 40 touchdowns, en spiller løb for over 2000 yards, mens en RB og WR satte historieske antal touchdowns på tavlen. Men hvem ender med titlen, og hvordan fordeler de resterende pladser sig?

1. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers (-)
Der vil være delte meninger om hvem, der fortjener den fornemme MVP-titel. I min optik bør den hæder tilfalde Aaron Rodgers. På sin vej til at lede Packers til NFC’s førsteseed, har ingen, der startede mere end ti kampe, kastet færre interceptions end Rodgers, og slet ingen har kastet flere touchdowns end den 37-årige QB. Samtidig har han været NFL’s mest præcise kaster, og scoret liganes højeste QBR og passer rating. Jeg er overbevist om, at Rodgers, for tredje gang, kåres som NFL’s MVP.

2. Patrick Mahomes II, QB, Kansas City Chiefs (-)
Hvilede sig i uge 17, da førsteseedet i AFC var sikret. Man står atter forbløffet over det, Mahomes har præsteret i år. Der findes flere argumenter for, at Mahomes bør vinde MVP-titlen, og Mahomes-advokater vil formentlig beskylde tal-fiksering og recency bias som syndere, men Cheifs-quarterbacken må formentlig se sig slået af A-Rod. I forhold til MVP-snakken vil Mahomes nok ærge sig mest over uge 14 opgøret imod Dolphins, hvor han kastede halvdelen af hans seks sæson-interceptions.

3. Josh Allen, QB, Buffalo Bills (-)
Årets uofficielt mest forbedrede spiller ender på MVP-termometerets tredjeplads. Allen har taget et gigantisk step opad NFL’s QB-rangstige, og må nu regnes som en af ligaens bedste QBs. Han har stået for 45 touchdowns og ledt Buffalo Bills til holdets første divisionstitel i 25 år. Yderst imponerende af den unge QB, der nu skal forsøge at opnå samme oprejsning i playoffs efter sidste års nedsmeltning imod Texans.

For en mere dybdegående gennemgang argumenterne for de tre MVP-favoritter, har vores Teis Jorager lavet en nøgtern analyse.

4. Derrick Henry, RB, Tennessee Titans (+1)
Han gjorde det! Derrick Henry manglede 223 yards inden sidste kamp imod Texans for at nå de magiske 2000 yards for sæsonen. Det præsterede han – som den kun ottende spiller nogensinde. Under normale omstændigheder ville sådan en præstation nok rangere højere end nummer fire på MVP-lister, men liganes QB-top har spillet ekstraordinært godt, hvorfor NFL’s løbekonge må nøjes med en plads udenfor podiet.

5. T.J. Watt, DE, Pittsburgh Steelers (-1)
Var inaktiv indeværende uge, men endte stadigvæk som NFL’s tackle for loss og sack-konge. Har været enormt dominerende hele sæsonen, hvor hans lederskab, både fysisk og mentalt, solidt har etableret Steelers-forsvaret som et af NFL’s bedste. Umiddelbart er han min favorit til årets defensive spiller, men han må forvente en tæt løb, da han dog ikke er det altoverskyggende bud.

6. Aaron Donald, DT, Los Angeles Rams (-)
Vanen tro, så Aaron Donald er med fremme, når Defensive Player of the Year skal uddeles. Han har ikke været den altoverskyggende vinder som tidligere, men han atter været NFL’s bedst præsterende defensive linjemand, ifølge analyse-sitet Pro Football Focus. Der findes måske mere sexdede valg til sjettepladsen, og man vil formentlig kunne støde på mange top 10 MVP-lister, hvor han slet ikke optræder, men jeg synes Donald fortjener det.

7. Davante Adams, WR, Green Bay Packers (+3)
Adams tager et flot skridt opad, da han har leveret en af de bedste sæsoner af en WR nogensinde. Kun to gange har en spiller scoret flere end Adams’ 18 toucdowns, og kun to gange er de 18 blevet tangeret, og aldrig har en spiller samtidig grebet 100 bolde. I alt havde Adams 115 catches for 1.375 yards. Og så skal det nævnes, at Adams kun optrådte i 14 kampe.

8. Dalvin Cook, RB, Minnesota Vikings (-1)
Mistede på tragisk vis sin far kort inden det ret betydningsløse opgør imod Lions, hvorfor han var inaktiv. Cook overskygges en anelse af Derrick Henrys dominans og magiske 2000 yards, men man må ikke fornægte hvor flot en sæson Cook har haft for et ellers middelmådigt Vikings-hold. På 14 kampe scorede han 17 touchdowns og stod for over 1900 yards. Han tager et dyk på listen til sidst, men det er simpelthen for at give plads til Adams, jeg mener slutteligt har fortjent en højere plads.

9. Alvin Kamara, RB, New Orleans Saints (-1)
Dummede sig og smittede sig selv og sendte hele Saints’ runningback-gruppe i COVID-karantæne, så han var ikke i aktion i ugen efter hans touchdown-ekplosion i uge 16. Kamara kunne nemt have endt højere på listen, hvis hans produktion og rolle ikke havde blevet så markant reduceret i Drew Brees’ firekampsfravær. Præsterede, uden at krydse 1000 yards på hverken jorden eller i luften, alligevel over 1600 yards, og ledte også NFL i scorede touchdowns med 21.

10. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers (+1)
I en sæson hvor Brady modbeviste sine skeptikere, og tilsyneladende vandt skilsmissen mellem ham og Belichick, kastede Brady, for kun anden gang i sin karriere, 40 touchdowns. Modstanden var ikke hård, men sluttede virkelig godt af, hvorfor han akkurat presser sig ind på top 10 – hvilket han også fortjener.

Russell Wilson, QB, Seattle Seahawks (-2)
Med 14 touchdowns i sæsonens første tre kampe, en NFL-rekord, var Wilson godt på vej til MVP-hædren. Wilsons MVP-chancer virkede dog små, et par uger efter, hvor Wilson kastede syv interceptions på fire kampe, hvilket også resulterede i tre nederlag. Trods alt kastede Wilson 40 touchdowns i 2020, fem flere end han har formået i nogen anden sæson, og det har da også affødt en NFC West-titel. Slutter udenfor top 10, da han ikke sluttede godt af. I sæsonens seks sidste kampe kastede Wilson kun et touchdown i fire af dem, og han har ikke kastet for 300 yards siden uge 8.

Travis Kelce, TE, Kansas City Chiefs
Når man slår NFL-rekorden for flest yards af en tigh end, og ender på andenpladsen over antal grebne yard i sæsonen, så fortjener man at blive nænvt i MVP-sammenhæng. Argumenterne for Kelce, Mahomes’ mest sikre og pålidelige våben, som alletiders tight end bliver ikke færre. Han er så god hvert år, at man hurtigt glemmer hvor usædvanligt hvad det, han præsterer er.

Forklaring:
MVP-termometer er skibentens subjektive holdning.

Tidligere udgaver af MVP-termometeret har været inddelt i kategorier, som har angivet spillernes formkurve og MVP-temperatur. Men da grundspillet er slut, er de blevet sløjfet i denne sæsons sidste udgave. Kategorierne var:
Brandvarm: Spillere, der for alvor slås om den eftertragtede MVP-titel.
Varm: Spillere lige udenfor toppen, men med mulighed for at blive brandvarme.
Gløder stadig: Kan rykke op og ned, og har måske været mere varme end nu.
Slår gnister: Spillere, der ikke nåede top 10 i denne uge, men stadigvæk kan blande sig.