Hver uge har du på Gul klud kunnet følge vores MVP-termometer, hvor årets MVP-kandidater blev vejet og vurderet. Den regulære sæson er nu forbi, og årets MVP skal dermed udnævnes.

Den regulære sæson er forbi, og det betyder, der ikke længere kan gøres fra eller til hvad angår MVP-ræset. Det er derfor på tide at gøre status og lancere årets endelige MVP-termometer.

Der har været kamp om pladserne, og særligt blandt de største favoritter har der været tæt løb. Hvem bliver MVP? For at trække spændingen lidt, vil dette sidste MVP-termometer i år føres som en nedtælling. Se hvem der (måske) løber med årets MVP-titel og resten af top 10 nedenfor.

Termometeret er vanligt inddelt i fire kategorier – bandvarm, varm, gløder stadig og slår gnister – men da sæsonen er færdigspillet og momentum derfor ikke længere er en faktor, udgår de i årets sidste MVP-termometer.

Listens formål er ikke nødvendigvis at gætte på, hvem der ender hvor i MVP-ræset, men er i stedet mit bud på, hvordan det burde være.

10. Justin Herbert, QB, Los Angeles Chargers (-)
Sjældent har nogen været glippet slutspillet så marginalt. Herbert og Chargers tabte årets sidste kamp. I overtid. I sidste sekund. At holdet har spillet sin sidste kamp i år, kan dog ikke tilskrives Herbert. Med over imponerende 5.000 kastede yards og 40 touchdowns i alt, har han været en af de store offensive oplevelser i år. Hvis Brandon Staley får styr på forsvaret, kan det være sidste gang i mange år, vi ikke ser Herbert i slutspillet. Med nogle flere sejre i bagagen og noget bedre boldbeskyttelse, så vil Herbert også for alvor gøre sig gældende i MVP-debatten fremover.

9. Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs (-)
2021-sæsonen blev lidt af en bipolar erfære for den tidligere MVP. Spillede lejlighedsvis fremragende, men havde også regulære ‘slumbs’, hvor han lignede en skygge af sig selv. Man fik aldrig fornemmelsen af, han helt fik tingene til spille, og det er svært at argumentere imod, at 2021-sæsonen var hans karrieres hidtil dårligste. Og alligevel satte han 39 touchdowns på tavlen. Det er altså vildt for et ‘down year’. Ind imellem båret af et velspillende forsvar, så formående han også at lede holdet til 12 sejre og AFC’s andetseet. Hans 15 turnovers og svingende spil holder ham fra at bide sig fast i MVP-toppen i år. Han kan i stedet rette fokus mod en anden MVP-titel.

8. Matt Stafford, QB, Los Angeles Rams (-1)
Rams satsede stort og indkøbte Stafford fra Detroit for en stak førsterundevalg of Jared Goff. Han havde derfor meget at leve op til. Et eller andet sted, er det først nu, han engetlig skal vise sin værdi, men jeg synes faktisk, jeg synes faktisk, han, indtil videre, har infriet forventningerne. Man vandt den svære NFC West og han stod for mere en 40 touchdowns. Og jo, han var skyld i flere turovers end hvad godt er – 22 i alt og 8 de sidste tre kampe – men han har altid været en gunslinger – på godt og ondt. Hans turnovers, som er tilfældet med Mahomes, koster dog i MVP-regnskabet. Jeg synes dog, Stafford var farligere i længere eprioder af sæsonen, og Stafford slutter derfor på ottendepladsen, en plads over Mahomes.

7. Ja’marr Chase, WR, Cincinnati Bengals (+1)
Der var mange stemmer, mig selv inklusiv, der mente, Bengals valgte forkert, da de valgte ham med 2021-draftens femtevalg fremfor en offensiv linjemand. Med 13 touchdowns 1.455 yards beviste Ja’Marr Chase ikke alene, vi tog fejl, han slog også rookie-rekorden for flest yards og brød ud som en af NFL’s bedste WR’s. En anden bemærkelsesvædig bedrift var uge 17-kampen mod Chiefs, hvor han præsterede en af historiens bedste kampe for en WR, da han brændte Chiefs-forsvaret for 266 yards og tre touchdowns. Burrow-Chase-kombinationen bliver farlige i mange år fremadrettet. Og måske også i dette slutspil?

6. Jonathan Taylor, RB, Indianapolis Colts (-3)
Havde en rigtig ‘breakout’ sæson, hvor han omsatte 372 boldberøringer til 2.171 yards og 20 touchdowns. I nogle uger lå han helt oppe på listens tredjepladsen, men når man som sit holds bedste spiller misser slutspillet, fordi man ikke formår at slå Jaguars i en alt eller intet kamp, så koster det på MVP-kontoen. Det bliver derfor ikke til mere end syvendeplads til Taylor, hvis ellers flotte sæson hurtigt blev overskygget af Colts’ kollaps.

Næste side: Se hvem årets MVP er, og hvordan resten af top 5 udspiller sig