Mange spilleres kontrakter udløber den 18. marts, men holdene har hver mulighed for at fastholde én mand med et såkaldt “tag”. Her er kandidaterne til at blive tagget i år.

Der er under en måned til free agency bliver skudt i gang, og selvom der altid er gode spillere, der skifter hold, bliver mange af de bedste spillere typisk fjernet fra det åbne marked gennem såkaldte “tags”, og det er det, denne artikel vil fokusere på.  

*** Hvis du vil læse mere om, hvordan off season er bygget op generelt, kan du læse mere her.

Hvad er et franchise tag?

Der er tre slags franchise tags, og alle tre bunder i det samme udgangspunkt, at holdet har førsteret til spilleren og dermed gør det umuligt eller sværere for spilleren at skifte hold. De 32 NFL-hold har fra 27. februar til 12. marts til at bruge deres tag, og hvert hold kan kun bruge ét tag om året.

Det mest almindelige franchise tag er det eksklusive franchise tag. Det betyder, at et hold kan forhindre, at en spiller rammer free agency, og det er det, man normalt bare refererer til, når man snakker om franchise tags. Det pågældende hold bliver dermed det eneste, som kan forhandle med spilleren om en længerevarende kontrakt. Tagget giver reelt spilleren en etårig aftale, og så har spilleren og holdet frem til midt i juli til at blive enige om en lang aftale, ellers må spilleren spille sæsonen på tagget og blive free agent igen året efter.

Derudover er der det ikke-eksklusive franchise tag. Det ikke-eksklusive franchise tag minder om det eksklusive, men her kan andre hold godt forhandle med spilleren. Hvis et andet hold bliver enige om en kontrakt med spilleren, kan det originale hold dog altid matche tilbuddet og deraf beholde spilleren. Hvis de vælger ikke at matche kontrakten, får de to førsterundevalg i NFL-draften i kompensation fra det hold, der har tilbudt kontrakten.

Den tredje og sidste type er det såkaldte transition tag. Her kan spilleren også forhandle med andre hold, og ligesom tidligere kan det oprindelige hold matche en kontrakt fra et andet hold. Forskellen for dette tag ligger i at holdet, der taggede spilleren, ikke modtager kompensation, hvis de ikke matcher tilbuddet, spilleren modtager i free agency.

Efter at en spiller er blevet tagget har parterne indtil den 15. juli kl. 22 dansk tid til at blive enige om en ny længerevarende kontrakt, og ellers er den etårige kontrakt, som følger med franchise tagget, spillerens eneste mulighed. Klubben kan dog trække et tag tilbage, indtil spilleren underskriver.

Hvad koster et franchise tag?

Et tag er ikke billigt, men prisen på et franchise tag varierer alt efter om der er tale om et franchise tag eller et transition tag.

Prisen af den etårige kontrakt, der følger med et eksklusivt eller ikke-eksklusivt franchise tag, bliver udregnet efter en lidt indviklet formular, men den tager et gennemsnit af de fem højeste kontrakter på positionen i forhold til lønloftet de sidste fem år. På den måde får man en procent for, hvor stor en del af lønloftet de dyreste spillere på en position tager, og den taggede spiller får en løn, der afspejler dette. Værdien kan også være 120% af spillerens tidligere kontrakt, hvis dét beløb er højere end det udregnede gennemsnit beskrevet lige før.

Til gengæld er værdien af et transition tag noget mindre, da det er gennemsnittet af de ti højeste lønninger på en position eller 120% af en tidligere kontrakt. 

Alle pengene ved et tag bliver garanterede, når spilleren skriver under.

*** Hvis du vil læse mere om franchise tags og free agency, kan du gøre det her. 

Over the Cap forventer, at det såkaldt lønloft i 2019 bliver omkring 200 millioner dollar, og de forventer derfor, at prisen for et franchise tag bliver således: 

Kandidaterne – hvem får et franchise tag?

Arizona Cardinals
Kenyan Drake, RB (40%)
Det er langt fra sikkert, at Arizona Cardinals bruger et franchise tag overhovedet, men der har været rygter om, at de vil bruge det på Kenyan Drake. De tradede sig til runningbacken midtvejs i 2019-sæsonen, og han imponerede med otte touchdowns på otte kampe.

Atlanta Falcons
Austin Hooper, TE (0%)
Atlanta Falcons bruger ikke et franchise tag på Austin Hooper, har general manager Thomas Dimitroff bekræftet. Den dygtige tight end får lov til at teste free agency.

Baltimore Ravens
Matthew Judon, EDGE (90%)
Sidste år lod Baltimore Ravens den dygtige EDGE Za’Darius Smith gå i free agency, og den fejl har de lært af. Det forventes, at Ravens bruger deres franchise tag på Matthew Judon, der leverede 9,5 sacks i 2019.

Carolina Panthers
James Bradberry, CB (50%)
James Bradberry har længe vist sit talent, og efter en god sæson i 2019 vil Carolina Panthers formentlig ikke lade ham gå. Panthers kan bruge et franchise tag for at forhandle en længerevarende aftale på plads – noget, der formentlig vil kræve, at Panthers gør ham til en af NFL’s bedst betalte cornerbacks. Den nye trænerstab kan dog også se anderledes på sagen og lade ham gå.

Cincinnati Bengals
A.J. Green, WR (80%)
A.J. Green var skadet i hele 2019 og fylder 32 år, før sæsonen begynder. Men Bengals vil formentlig holde på den erfarne og dygtige receiver i minimum et år mere – især, hvis (eller når) de drafter en quarterback (nok Joe Burrow) med førstevalget i draften. Et franchise tag virker sandsynligt.

Dallas Cowboys
Dak Prescott, QB (98%)
Amari Cooper, WR (1%)
Byron Jones, CB (1%)

Det virker så godt som sikkert, at Dallas bruger deres franchise tag i år. Og hvis de ikke bruger det på Dak Prescott, er de nok ikke helt raske. Prescott var en af de bedste quarterbacks i NFL i 2019, og de bør bruge et franchise tag på ham og derefter forhandle en langvarig aftale på plads – selvom det ikke bliver billigt.

Bruger de ikke et franchise tag på Dak Prescott, kan de bruge det på receiver Amari Cooper eller cornerback Byron Jones. Det er dog mere end usandsynligt.

Denver Broncos
Justin Simmons, S (95%)
Broncos’ forsvar viste gode takter i 2019, og en af de helt store stjerner er safety Justin Simmons. Hans præstationer var også nok til en plads på All-Pros andethold, og Broncos vil formentlig gå langt for at holde på den 26-årige safety.

Green Bay Packers
Bryan Bulaga, OT (20%)
Det er ikke billigt at bruge et tag på en offensiv linjemand, men Bryan Bulaga havde en stærk 2019-sæson, og Packers bør forsøge at holde på ham. På grund af Bulagas skadeshistorik og alder – han bliver 32 år i 2020 – er det nok mere sandsynligt, at Packers undlader at bruge et franchise tag.

Houston Texans
D.J. Reader, DT (20%)
D.J. Reader har udviklet sig til en profil på Texans’ forsvar, men han er en nose tackle, og et franchise tag på 15,5 millioner dollar (eller et transition tag på 12,3 millioner dollar) er mange penge for en spiller på den position. Texans vil nok forsøge at beholde ham, men det bliver nok ikke med et franchise tag.

Indianapolis Colts
Anthony Castonzo, OT (30%)
Colts’ offensive linje har været stærkt spillende i de forgangne to år, og det skyldes blandt andet Anthony Castonzo. Colts har også sagt, at de vil holde på den 31-årige tackle, og det kan de gøre med et franchise tag. Castonzo vil tjene 16 millioner dollar i 2020 på et tag, men han kan formentlig få det samme i free agency. Det kan gå begge veje, men det skal bestemt ikke udelukkes, at Colts bruger et franchise tag på ham – især hvis de ikke har forlænget inden deadline for brugen af franchise tags.

Jacksonville Jaguars
Yannick Ngakoue, EDGE (60%)
Yannick Ngakoue står noteret for hele 37,5 sacks efter sine første fire sæsoner i NFL, og Jaguars har erklæret, at de vil holde på den 24-årige pass rusher. Det kan dog blive svært. Der var uenigheder mellem Ngakoue og Jaguars, da de forhandlede om en ny kontrakt i sommeren 2019, og et franchise tag kan skabe flere problemer mellem parterne. Det virker dog stadig realistisk, at Jaguars bruger et franchise tag på pass rusheren for at forhandle videre om en ny lang kontrakt.

Kansas City Chiefs
Chris Jones, DT (90%)
Det er en no-brainer for Chiefs. Chris Jones er deres bedste spiller på forsvaret og har leveret 24,5 sacks over de seneste to sæsoner. De bør franchise tagge ham og få en længere kontrakt på plads.

Los Angeles Chargers
Hunter Henry, TE (20%)
Hunter Henry har endnu ikke spillet en fuld sæson for Chargers, men har vist lovende takter, når han har været på banen. Chargers vil nok forsøge at forlænge med ham, men de vil nok ikke bruge et franchise tag på ham og betale ham 11 millioner dollar i 2020.

Los Angeles Rams
Dante Fowler, EDGE (20%)
Cory Littleton, LB (10%)

Los Angeles Rams har et par profiler, der bliver free agents i form af Dante Fowler og Cory Littleton, men det virker usandsynligt, at de skulle bruge et franchise tag på at holde på dem. Dante Fowler er formentlig mest sandsynligt, da han havde en god sæson og er deres bedste EDGE. Rams har bare ikke mange penge at gøre godt med, og de bliver nok ikke brugt på et franchise tag.

Minnesota Vikings
Anthony Harris, S (30%)
Vikings har ikke brugt et franchise tag siden 2011, men hvis de gør det i år, bliver det på Anthony Harris. Safetyen var fremragende i 2019 og førte NFL med seks interceptions. Vikings vil kæmpe for at holde på ham, og de kan bruge et franchise tag til at få mere tid til at forhandle om en længerevarende kontrakt.

New England Patriots
Joe Thuney, OG (10%)
Patriots har allerede en dyr guard i Shaq Mason, og de plejer at udvikle offensive linjemænd selv. Det tyder også på, at Joe Thuney får lov til at skifte i free agency, og så vil Patriots finde en anden løsning – enten i free agency eller driften.

Patriots kan ikke bruge deres franchise tag på Tom Brady, da det stod i quarterbackens kontrakt.

New York Giants
Leonard Williams, DT (50%)
Det er måske højt sat med 50 procent, men Giants tradede sig til Leonard Williams i sidste sæson, og det virker usandsynligt, at de bare vil lade ham gå i free agency efter en halv sæson. Williams har ikke bevist nok til at få en kontrakt i nærheden af franchise tag-prisen på 15,5 millioner dollar, men det holder ikke nødvendigvis Giants fra at bruge det.

Pittsburgh Steelers
Bud Dupree, EDGE (40%)
Det bliver spændende at se, hvad der sker med Bud Dupree i februar og marts. Han var helt forrygende i 2019 med 11,5 sacks, men har tidligere været mere svingende. På grund af hans ustabile præstationer vil Steelers formentlig ikke give ham en lang og dyr kontrakt nu, men de kan i stedet give ham endnu et år til at vise sig frem med et franchise tag. Måske lader de ham også bare gå i free agency, hvis andre vil betale ham i dyre domme.

San Francisco 49ers
Arik Armstead (30%)
Arik Armsteads situation er lidt ligesom Bud Duprees. Armstead har haft et par skuffende sæsoner, før han i 2019 brød ud med 10 sacks og en vigtig rolle på 49ers’ gode forsvar. Er det nok til at sikre ham en stor kontrakt? Det er det formentlig i free agency, hvis han havner der. 49ers kan potentielt franchise tagge ham, men de skal også gemme cap space til at betale George Kittle og Deforrest Buckner i den nærmeste fremtid, og de to spillere er vigtigere end Armstead.

Seattle Seahawks
Jarran Reed, DT (10%)
Jarran Reeds sæson hos Seahawks var ikke noget at råbe hurra for. Han stod for to sacks på 12 kampe i 2019, efter at han i 2018 havde leveret 10,5 af slagsen. Seahawks vil nok holde på ham og håbe, at han vil finde formen fra 2018 frem igen, men det bliver nok ikke med et franchise tag.

Seahawks kan desuden ikke franchise tagge stjernespilleren Jadeveon Clowney. Det var et krav fra Clowney, da de hentede ham.

Tampa Bay Buccaneers
Shaquill Barrett, EDGE (60%)
Jameis Winston, QB (30%)

Buccaneers er formentlig et af de hold, der bruger et franchise tag i år. Det er mere diskutabelt, hvem de bruger det på. Shaquill Barrett var strålende i 2019 med hele 19,5 sacks, og cheftræner Bruce Arians har allerede slået fast, at Buccaneers vil holde på ham. Også quarterback Jameis Winston har imidlertid kontraktudløb og er en franchise tag-kandidat.

Det virker mest sandsynligt, at Barrett får et tag, og at Buccaneers laver en aftale med Winston eller en anden quarterback i free agency. Det skal dog ikke udelukkes, at Buccaneers vil holde på quarterbacken.

Tennessee Titans
Ryan Tannehill, QB (90%)
Ryan Tannehill sprang ud som en stjerne i 2019-sæsonen for Titans, og Tennessee har nok allerede besluttet sig om at bruge et franchise tag på quarterbacken. Det vil give dem minimum ét år mere til at finde ud af, om han har fundet rytmen i NFL.

Washington Redskins
Brandon Scherff, OG (50%)
Jeg vil slet ikke blive overrasket, hvis Redskins bruger et franchise tag på Brandon Scherff. Han er en af deres allerbedste spillere og vil hjælpe med at beskytte quarterback Dwayne Haskins. Til gengæld er han også en dyr mand at beholde, og måske vil