På lørdag skal alle NFL hold skæres ned fra deres nuværende 90 spillere til 53 spillere. Det kommer til at gå ud over en masse talentfulde spillere, der bliver til overs på deres nuværende hold, men der vil stadig være efterspørgsel efter deres kompetencer. Man kan dog ikke bare lige skrive kontrakt med dem – lad os lære om waiver wire.

Når man fritstiller en spiller, er der nemlig en række regler, som afgør, hvornår en spiller er fri på markedet, og hvem der først har mulighed for at få fat i spilleren.

Efter overenskomstforhandlingerne i 2008, aftalte spillerne og holdejerne at indføre det såkaldte waiver system for spillere med mindre end “4 optjente sæsoner”. En spiller har kun spillet en sæson i ligaen, hvis han har været på det aktive 53-mands hold i 6 kampe. Har han spillet 4 af sådanne sæsoner, er han undtaget fra waiver systemet, og kan derfor frit forhandle med de øvrige 31 hold, når han bliver fritstillet.

Her kan du følge alle NFLs transaktioner inklusive waivers

Har en spiller IKKE spillet 4 sæsoner under den førnævnte definition, og bliver denne spiller fritstillet, træder waiversystemet i kraft, og spilleren har derfor ikke mulighed for at forhandle frit med de øvrige hold.

I de følgende 24 timer efter at spilleren er blevet fritstillet, har de øvrige hold mulighed for at anmode om spilleren. I denne proces bliver de mindre gode hold tilgodeset, da de får mulighed for at hente spillere ind før deres bedre modstandere.
Holdene bliver i de første 3 uger vurderet ud fra den forrige sæsons resultater og de dårligste hold får dermed førsteret til at hente spillere. På denne måde hjælper waiversystemet også på at udligne konkurrencen mellem holdene, som vi har kigget nærmere på tidligere.

Efter de første tre spilleuger er overstået overgår man til at bruge den igangværende sæsons resultater til at afgøre waiverrækkefølgen.

Er der eksempelvis 3 hold (her Giants (5-11), Saints (13-3) og Falcons (7-9)), som byder ind på en spiller i sæsonens 2. spillerunde ville det være Giants, som fik spilleren, da deres 2018 grundspil sluttede dårligere end de øvrige hold.
Rækkefølgen er dikteret efter draftrækkefølgen, og i tilfælde af ens sæsoner (eks. begge hold havde sidste år en 8-8 sæson), er det placeringen i draften (der selv er baseret på en lang række betingelser vedrørerende holdets kampe i divisionen, i konferencen osv) der afgør, hvem der har førsteret.

Hvis ingen af ligaens 32 hold ønsker spilleren, og han går 24 timer, uden at et hold tager ham ind, udløber kontrakten, og spilleren kan derfra forhandle frit med de andre hold.

Efter spilleuge 8 vil alle spillere – også spillere med fire eller flere optjente sæson – være underlagt waiver wire regler.