Inden sæsonen skal alle NFL hold skæres ned fra deres nuværende 80 spillere til 53 spillere. Det kommer til at gå ud over en masse talentfulde spillere, der bliver til overs på deres nuværende hold.

Men, selvom spillerne er tilovers et sted, vil der stadig være efterspørgsel efter deres kompetencer et andet. Man kan dog ikke bare lige skrive kontrakt med dem – lad os lære om waiver wire.

Når man fritstiller en spiller, er der nemlig en række regler, der afgør, hvornår en spiller er fri på markedet, samt hvem der førsteret til spilleren.

Prøv NFL GamePass gratis

Efter overenskomstforhandlingerne i 2008, aftalte spillerne og holdejerne at indføre det såkaldte waiver system for spillere med mindre end “4 optjente sæsoner”. En spiller har kun spillet “en sæson i ligaen”, hvis han har været på det aktive 53-mands hold i 6 kampe. Har han spillet 4 af sådanne sæsoner, er han undtaget fra waiver systemet, og kan derfor frit forhandle med de øvrige 31 hold, når han bliver fritstillet. Han bliver en såkaldt “Free agent”.

Her kan du følge alle NFLs transaktioner inklusive waivers

Har en spiller IKKE spillet 4 sæsoner under den førnævnte definition, og bliver denne spiller fritstillet, træder waiversystemet i kraft. En spiller, der ender på waiver wiren, har ikke mulighed for at forhandle frit med de øvrige hold, men bliver i stedet stillet til rådighed for de andre 31 hold i ligaen.

I de følgende 24 timer efter at spilleren er blevet fritstillet, har de øvrige hold mulighed for at anmode om spilleren. I denne proces bliver de mindre gode hold tilgodeset, da de får mulighed for at hente spillere ind før deres bedre modstandere. Det dårligste hold fra sidste sæson (Jaguars) har derfor førsteret til alle spillere, der er på waiveren. Gør de krav på en spiller, overtager de hans kontrakt. Vælger de ikke at acceptere, er det ligaens næstdårligste hold (Jets), der kan gøre krav på ham osv.

Holdene bliver i de første 3 uger vurderet ud fra den forrige sæsons resultater. På denne måde er waiversystemet en del af den konkurrenceudligning, som NFL er meget kendt for, og som du kan læse mere om her.

Læs også: NFL 101 – Konkurrenceudligning

Efter de første tre spilleuger er overstået overgår man til at bruge den igangværende sæsons resultater til at afgøre waiverrækkefølgen.

Er der eksempelvis 3 hold (her Giants (6-10), Saints (12-4) og Falcons (4-12)), som byder ind på en spiller i sæsonens 2. spillerunde ville det være Falcons, som fik spilleren, da deres 2020 grundspil sluttede dårligere end de øvrige hold.
Rækkefølgen er dikteret efter draftrækkefølgen, og i tilfælde af ens sæsoner (eks. begge hold havde sidste år en 9-8 sæson), er det placeringen i draften (der selv er baseret på en lang række betingelser vedrørerende holdets kampe i divisionen, i konferencen osv) der afgør, hvem der har førsteret.

Hvis ingen af ligaens 31 hold har gjort krav på spilleren inden 24 timer, udløber kontrakten og spilleren kan derfra frit forhandle – også med det hold, der som oprindeligt fritstillede ham.

Efter trading deadline vil alle spillere – også spillere med fire eller flere optjente sæson – være underlagt waiver wire regler.