Der går mindst halvandet år, inden du får årets vinder af det prestigefyldte Heisman trofæ at se i NFL. Quarterback Caleb Williams er kåret til college-spiller.

Andenårs-spilleren fra college-holdet quarterback USC i Los Angeles, Caleb Williams, vandt lørdag Heisman trofæet, der gives til årets bedste college-spiller. Han slog de tre andre finalister, der også var quarterbacks, ganske sikkert.

Dermed har en quarterbacks nu vundet 19 af de 22 Heisman trofæer, der er blevet uddelt i dette århundrede. Kun en velkendt trio af tidligere Alabama-spillere – RB Mark Ingram (2009), RB Derrick Henry (2015) og WR DeVonta Smith (2020) – har formået at afholde ceremonien fra at være en ren quarterback-fest.

Caleb Williams er USC’s første Heisman Trophy-vinder siden en anden quarterback, Matt Leinart, vandt den i 2004, selvom runningback Reggie Bush faktisk vandt den i 2005, men senere fik frataget den igen, fordi han havde modtaget forskelige ulovlige belønninger, mens han gik i college.

Også ret markant i den her proces er det faktum, at USC har fået ny træner, og han nu står bag tre af de seneste seks års vindere. Lincoln Riley var træner for Baker Mayfield i 2017 og Kyler Murray i 2018 på Oklahoma, og nu altså Caleb Williams på USC. Riley er et brandvarmt emne til en trænerpost i NFL, hvis han ellers ønsker at forlade college-rækkerne.

Williams er blot 20 år gammel (og lige blevet det 18. november), og NFL-klubber slikker sig allerede om munden ved udsigten til at han bliver professionel. Men de kommer til at vente lidt endnu, for han kan først komme med i draften i 2024, og altså ikke til næste år.

Han har vundet nærmest samtlige priser, der kunne vindes. Årets angrebsspiller i Pac-12 konferencen, Walter Camp prisen (årets college-spiller) og Maxwell award (årets bedste atlet). Alle kåringerne kom på baggrund af en vild sæson, hvor han på 13 kampe kastede for 4.075 yards med 37 touchdowns og også løb 10 touchdowns ind og havde 372 yards løb, hvilket gav ham skolerekorden for flest samlede yards.

Han førte USC Trojans til 11 sejre og to nederlag, som desværre ikke var nok til at sikre holdet en plads i slutspillet.

Du kan se samtlige vindere af Heisman trofæet gennem årene her, og der gemmer sig et par rimelige solide navne på listen.