Philadelphia Eagles stiller op som hjemmehold i Super Bowl og har valgt at spille i deres sædvanlige midnatsgrønne hjemmetrøjer. Kansas City Chiefs stiller op i hvide trøjer, hvilket giver dem en særlig fordel, hvis man tager de historiske briller på.

Selvom der er over en uge til årets Super Bowl fløjtes i gang, så ved vi allerede nu, hvilke trøjer de to hold kommer til at stille op i. Det blev offentliggjort på Philadelphia Eagles’ sociale medier, at de har valgt at stille op i deres normale hjemmetrøjer. Eagles fik lov til, at vælge først, da de står som hjemmehold til kampen.

Senere offentliggjorde Chiefs, at de stiller op i hvide trøjer.

Kigger man rent historisk på det, så kan betydningen af trøjevalg være afgørende for udfaldet af Super Bowl.

I hvert fald står det klart, at det hold, der stiller op i hvide trøjer ofte løber med Lombardi trofæet. Faktisk har 15 ud af de seneste 18 Super Bowls været vundet af det hold i hvide trøjer.

Alle 56 Super Bowl indtil videre har haft en deltager, der stillede op i hvide trøjer. I alt har det hold med hvide trøjer vundet kampen 36 gange ud af de 56.

I de første fire årtier med Super Bowl var trøjevalget ikke nogen bemærkelsesværdig statistisk faktor, men det begyndte for alvor at ændre sig med Super Bowl XXXIX. I den Super Bowl vandt Patriots (i hvid) over Eagles, og herefter vandt holdet i hvidt seks gange i træk i Super Bowl. Stimen blev stoppet af Packers i Super Bowl XLV, hvilket blev efterfulgt af endnu en stime på seks sejre til holdet i hvidt.

Dog skal det siges, at Eagles i Super Bowl LII lykkedes med at vinde i grønne trøjer. Foruden Eagles og Packers har også Chiefs i Super Bowl LIV haft held med at bryde stimen af hvidklædte Super Bowl vindere.

Endnu en vild statistik er, at det er første gang i Mahomes’ karriere, at han skal have en udetrøje på i en slutspilskamp eller Super Bowl. Kansas City Chiefs har med andre ord aldrig været udehold i slutspillet mens Mahomes har været deres quarterback.

Om trøjevalget får en betydning i årets Super Bowl vil tiden vise, om ikke andet har Chiefs i hvert fald den historiske fordel at læne sig op ad. Det er pt. utroligt tæt hos bookmakerne, når man kigger på favoritværdigheden. Det er også helt forståeligt, når man ser på statistikker som denne: