Super Bowl LVII skal spilles i Glendale, Arizona på Cardinals hjemmebane State Farm Stadium. Gul Kluds Nicholas Isak Jørgensen har været et smut forbi stadion, hvor forberedelserne stadigvæk er i fuld gang.

I denne uge retter sportsverdenen sit fokus på Phoenix-forstaden Glendale, hvor Super Bowl LVII løber af stablen. Super Bowl handler ikke kun om kampen, der bliver spillet på søndag. Det er et cirkus, som indtager værtsbyen. Phoenix er blevet malet i Super Bowls officielle farver og bybilledet er fyldt med fester og aktiviteter for alle, der har lyst til at være en del af cirkusset.

Som I måske kan fornemme, at det er en enorm opgave at forberede og eksekvere en uges Super Bowl-festivitas. Det stiller store krav til værtsbyen, der skal koordinere på tværs af myndigheder, understøtte sikkerheden og aktivere civilsamfundet.

Forberedelserne er stadigvæk undervejs i Glendale, hvor State Farm Stadium troner – som et andet rumskib, der er landet midt ude i ørkenen. Vi besøgte State Farm Stadium tirsdag morgen, men kunne alligevel mærke pulsen i og omkring rumskibet. Udenfor mindede det om en festivalplads eller en byggeplads, hvor flere scener blev stillet op, lyden blev finpudset og sikkerhedskontrollen blev afprøvet.

Indenfor blev der især kræset for banen, der skal stå knivskarpt til Super Bowl LVII. Da NFL har meget strikse krav til banens mål og forfatning, har man valgt at anlægge en helt ny bane, som ikke er slidt i bund af efteråret og vinterens Cardinals-kampe, koncerter og andre gøremål.

– Banen skal ikke bare stå perfekt til kampen, den skal også kunne holde til festlighederne før kampen, i pausen og bagefter, betonede NFL’s baneansvarlige Ed Mangan over for den fremmødte presse.

I kan bare spørge Kansas City Chiefs om vigtigheden af en god bane. Hvis vi skruer tiden tilbage til første spillerunde, så åbnede Andy Reids mandskab sæsonen i Phoenix mod Arizona Cardinals. Selvom Chiefs vandt en overbevisende sejr på 44-21, var det en bitter dag på kontoret, da både Harrison Butker og Trent McDuffie måtte udgå med skader, efter at de gled på underlaget. Andy Reid var rasende efter kampen, hvor han kritiserede baneforholdene i en sådan grad, at Cardinals’ ledelse måtte på banen og give svar på tiltale.

State Farm Stadium blev indviet i 2006 og har allerede to Super Bowl-kamp på samvittigheden. Den første blev spillet i 2008, hvor New York Giants vandt Super Bowl XLII med 17-14 over New England Patriots, der ikke havde tabt en kamp i sæsonen indtil da. Phoenix og State Farm Stadium husede også Super Bowl XLIX i 2015, hvor New England Patriots tog revanche i ørkenstaten, da de besejrede Seattle Seahawks med 28-24.

Selvom State Farm Stadium ikke længere er et topmoderne stadion à la SoFi Stadium i Los Angeles eller Mercedes Benz Stadium i Atlanta, der også har huset Super Bowls i de senere år, så er det stadigvæk en imponerende arena. Tribunerne er stejle, men de er ikke statiske – i stedet vinkler de sig rundt om banen for at give alle tilskuere den bedst mulige oplevelse.

Derudover har vi den karakteristiske bagende, som nærmest udelukkende består af en kæmpe storskærm med teksten ”Redzone”. Det er ganske usædvanligt, at der er en hel bagende, som ikke er brugt på at maksimere tilskuerkapaciteten, men det er ganske charmerende – og giver undertegnede associationer til college-football.

De to finalister betræder det spritnye græstæppe på lørdag, hvor de har en let træning og tester banen af, så NFL eventuelt kan foretage de sidste justeringer inden Super Bowl LVII. Det er svært at begribe, hvor megen tid og hvor mange ressourcer det kræver at forberede og eksekvere en Super Bowl. Det er dybt beundringsværdigt – og vi bør have alle de gode kræfter, såvel ansatte som frivillige, med i vores tanker, når vi overværer verdens største endagssportsbegivenhed på søndag.