På søndag spiller Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers finale, når de mødes i udgave 54 af Super Bowl. Men hvor kommer navnet egentlig fra?

Når Kansas City Chiefs løber på banen søndag i Miami, så er det 50 år siden, de sidst stod i en Super Bowl. Og det er kun et par år mere siden, at deres nu afdøde ejer Lamar Hunt fandt på navnet.

Hunt var en af oprindelige ejere af et AFL-hold, og var med til at starte den nye liga op i 1960. Det blev – lidt overraskende – hurtigt en konkurrent til NFL, og i 1967 spillede NFL-vinderen en finale mod AFL-vinderen.

Kampen blev kaldt for The AFL-NFL World Championshipo Game.

Mundret var det jo ikke. Og flere ejere havde forsøgt at finde et passende navn. Pressen kaldte kampen for The World Series of American Football – efter navnet på baseballligaens finale, The World Series.

Men Hunt havde fået en ide. Et ord han ikke kunne slippe. Eller to ord faktisk. Super Bowl.

Han var kommet på ideen, da han så sine børn lege med nogle venner og en hoppebold. Bolden hed Super Ball, og blev markedsført med “the greatest ball ever made”.

Han foreslog navnet allerede inden den første AFL-NFL-finale, men de andre ejere synes ikke om det. Det var for plat, mente de.

Green Bay Packers besejrede Chiefs i finalen, men det var først flere år senere, at kampen blev kendt som Super Bowl I.

Året efter var Green Bay igen i finalen. Denne gang mod Oakland Raiders. Og Packers vandt for anden gang The AFL-NFL World Championship Game.

Men stille og roligt fik navnet Super Bowl fat, og flere ejere, spillere, pressefolk og menigmand begyndte af at referere til kampen som Super Bowl.

Da den tredje finale skulle spilles, var Super Bowl blevet bredt accepteret og for første gang kaldte AFL og NFL deres fælles finale for Super Bowl.

Meget symbolsk blev det også den første spændende kamp, og med en overraskende vinder, da Joe Namath og New York Jets vandt det første mesterskab til AFL-siden med en sejr over Baltimore Colts.

Året efter vandt AFL igen. Denne gang besejrede Kansas City Chiefs favoritterne fra Minnesota Vikings. Det var sidste gang, Chiefs stod i Super Bowl.

Før på søndag naturligvis.

Skriv en kommentar